Vad Kan Man Äta Istället För Pasta?
Nyttigare alternativ- Byt ut pasta, ris och potatis Vill du börja äta mer nyttigt, minska kolhydraterna i kosten eller helt enkelt börja äta mer grönt men vet inte vart du ska börja? Jag har satt ihop en kanon lista på nyttigare alternativ till dig som vill hitta ett sätt att byta ut ris, pasta och potatis.
- Att äta nyttigt är faktiskt inte svårt och jag ska ge dig super bra tips om hur du kan omvandla en vanlig rätt utan att krångla till det för mycket.
- Innan jag kör igång med listan av alternativ så måste jag bara säga att jag inte försöker förespråka någon särskild diet.
- Gillar du pasta, potatis, nudlar och ris lika mycket som jag gör så ska du faktiskt äta det med gott samvete! Men det är inte fel att testa nya ingredienser i maten och äta mer grönt.
Det smakar gott och gör gott för kroppen. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum med bilder och nya tips. Skrolla ned och låt dig inspireras! Pasta, nudlar & lasagne Bönpasta är ett bra alternativ som dessutom smakar gott. Det finns olika varianter att välja på och hittas i välsorterade mataffärer. Ett till hett tips som kommer att få dig att älska denna underbara grönsak är byta ut pastan mot zucchini.
Byt ut lasagneplattorna, cannelloni eller spaghetti mot det. Grymt gott och smidigt. Om du ska göra zucchinispaghetti, så kallade “zoodles”, skär du tunna strimlor. Koka upp vatten med salt, doppa strimlorna i det heta vattnet i ca 5-10 sekunder. Sila av och servera med önskad tillbehör. Om du lagar lasagne eller cannelloni följer du ett recept som vanligt, det enda du ska tänka på är att ha en tjockare sås än vanligt.
Vanligtvis suger lasagneplattor åt sig vätska medan zucchinin vätskar sig. Se till att använda en fast och lagom stor zucchini för bäst resultat. Den är inte lika mättande som kanske pasta är med det kan du enkelt kompensera med att servera mer sallad eller bönor bredvid maten.
Pizza Byt ut några dl vetemjöl i receptet mot en mörk mjölsort. Testa även blomkålspizza med blomkålscrust, jätte god. Recept på den hittar du
Potatis Jag älskar potatis och att utesluta det helt är för mig omöjligt. Man kan dock ha mindre potatis på tallriken och mer broccoli, bönor och andra grönsaker. Ska du göra potatisklyftor i ugnen kan du även slänga med lite lök, champinjoner, rotfrukter av olika slag, zucchini, paprika, blomkål osv.
Ris, couscous eller bulgur Istället för couscous kan du riva blomkål på grova sidan av rivjärnet, både stammen och blomkålshuvudet. Doppa smulorna i kokhetvatten, som du smaksatt med buljong eller salt, i ca 5-10 sekunder. Sila av och servera som couscous eller ris.
Panering Testa att byta ut ströbrödet i en panering mot quinoa, det blir jätte gott. Krispigt och läckert, precis som en vanlig panering. Recept hittar du där jag panerat kycklingfilé med quinoa.
Dryck Vatten är den bästa drycken till maten. Smaksätt gärna med bär, frukt eller gurka för en fräsch smak. Sist men inte minst Ös på tallriken med allt från hummus, sallad, bönor, kikärtor, morot, paprika, broccoli till selleri så blir kroppen glad och du blir mätt.
Contents
Är bulgur bättre än pasta?
Bulgur Fråga Jag är en kvinna på 33 år som försöker att gå ner i vikt. Jag har uteslutit ris, pasta och potatis i min mat, men jag älskar bulgur. Är bulgur nyttigt? dietist, Stockholm Besvarad: 2009-03-04 Svar: Visst ska du äta bulgur. Bulgur är en bra kolhydratkälla som består av förkokta krossade vetekorn. Bulgur innehåller mycket fiber och mineraler. Men varför utesluter du ris och pasta? Det tycker jag inte du ska göra.
Vad är nyttigast pasta eller bröd?
Pasta är mycket nyttigare, visar en studie från Lunds universitet. Orsaken är att stärkelse- och proteinmolekyler pressas ihop när man kavlar ut pastadegen, och därför kan inte kroppen bryta ner stärkelsen i pastan lika effektivt som i bröd.
Vad innehåller mest kolhydrater pasta eller potatis?
En portion potatis ger mindre kolhydrater och kalorier än en portion pasta, men mättar ändå bra. Grönsaker och rotfrukter är viktiga fiberkällor.
Kan man äta bulgur om man vill gå ner i vikt?
Övrigt –
- Välj recept med låga GI-värden eller LCHF-recept,
- Jag steker i smör, olivolja eller rapsolja.
- Jag äter inte sent på kvällen.
- Jag äter inte jättestora portioner (som jag gjorde tidigare) utan nu äter jag mer normala och blir mätt på det.
- Blir jag lite småhungrig mellan måltiderna äter jag en frukt eller nötter.
- Ät gärna mat som innehåller fett så blir du mätt. Undvik dock härdat fett och transfetter som finns i margarin och köpta pulversåser. Ät gärna vispgrädde, smör och goda såser (t.ex. béarnaisesås) och alla sorters kött även kött med hög fetthalt som t.ex. revbensspjäll. Ät gärna fet fisk som lax och till mellanmål passar nötter bra.
- Ät gärna mycket protein som finns i bland annat kött, fågel, fisk, ägg, keso och kesella.
- Om du vill styrketräna samtidigt är det jätteviktigt att du äter extra mycket protein. Tränar man hårt kan det även behövas en del kolhydrater.
- Köp fullkornsris, råris, fullkornsbulgur, hel bulgur, mathavre, matkorn eller quinoa och ät endast små portioner av det istället för vanligt ris, pasta och potatis. Alternativt utesluter man detta helt om man vill följa en mer renodlad LCHF-diet och gå ner i vikt snabbare.
- Tänk på att hellre lite mer fett än kolhydrater. Undvik sockerfällor, kolla alla produkter som skryter om sin låga fetthalt hur mycket socker det är i dem! Speciellt yoghurt och fil med bärsmak och flingor innehåller massa socker!
- Drick ingen läsk, övergå till mineralvatten istället. Ät inte godis.
- Köp sötningsmedel t.ex. sötströ eller sukrin med stevia och använd istället för socker om du absolut vill ha sött, tänk bara på att det bästa är att äta så lite sött som möjligt så blir man inte sugen på sött. Tänk dock på att många sötningsmedel innehåller kemikalier som kanske inte är så hälsosamma ur andra perspektiv. Välj därför gärna sötningsmedel med stevia om du vill ha sötningsmedel eftersom stevia är en naturprodukt. Men helst ska man undvika både socker och sötningsmedel.
- Blir du bjuden på fest så kan man gå en extra lång promenad innan festen och/eller äta små portioner av sötsakerna.
- Alkohol bör man helst undvika, det är som att äta koncentrerat socker. Det som inte är så farligt att dricka är ett glas rött vin och det näst bästa är ett glas torrt vitt vin, därefter kommer 40% ren starksprit som t.ex. Absolut Vodka. Undvik öl, alkoläsk, cider, likörer och drinkar, det är minst lika onyttigt som läsk plus att det stimulerar aptiten och gör att man stoppar i sig en massa andra onyttigheter.
- En dag i veckan kan man unna sig något gott. Jag rekommenderar min äppelostkaka som inte är så jätteonyttig. En ruta mörk choklad kan jag också unna mig då och då. Fruktsallad eller färska hallon och/eller blåbär med vispad grädde är också gott.
- Ju hårdare man följer riktlinjerna desto fortare går man ner i vikt. Därför kan man äta allt men det tar längre tid att gå ner i vikt. Men äter man väldigt lite av något sött så är det inte så farligt som om man äter väldigt mycket sött, så därför är små portioner att rekommendera av det som är onyttigt. Fuskar man rejält och vräker i sig mat och alkohol så kan det dröja upp till 4-5 dagar innan man är tillbaka på minus igen. Det får man ta med i beräkningen om man tycker att det är värt det eller inte. Ett tips är att alltid bestämma sig innan man går på en fest om och hur mycket man ska fuska och sedan hålla sig till det oavsett hur gott allting ser ut. En bra regel man kan ha är att aldrig ta om. Ta små portioner och fokusera på att lägga upp maten snyggt på tallriken och ät sedan långsamt så är du färdig samtidigt som de som äter mer.
Vilken Bönpasta är nyttigast?
Vill du äta nyttigt men har svårt att få med dig resten av familjen på dina salladsmåltider? Eller har du själv svårt att leva utan den goda och snabblagade pastan? Då kan lösningen heta bönpasta! Är bönpasta nyttigare? Bönpastan innehåller i princip lika mycket kalorier som vanlig pasta.
- Däremot äter man normalt sett en mindre mängd bönpasta eftersom det höga innehållet av fibrer och protein mättar mera.
- Bönpasta innehåller fyra gånger mer fibrer än vanlig vit pasta och tre gånger mer fibrer än fullkornspasta,
- Proteininnehållet är markant högre, 44 g/100 g jämfört med den traditionella pastans c:a 12 g/100 g.
Detta gör att man inte behöver någon ytterligare proteinkälla till pastan. Bönpasta innehåller även färre kolhydrater, 18 g/100 g jämfört med vanlig pasta c:a 70 g/100 g. Bönpastan som vi testade är gjord på sojabönor och innehåller järn, kalcium och folat (samma sak som folsyra).
- Bönpastan är ett nyttigare alternativ till den traditionella pastan och dessutom naturligt glutenfri då den bara innehåller mjöl av bönor.
- Är bönpastan godare? Prova att bjuda på pastan utan att berätta om innehållet.
- Det är inte självklart att familjen eller vännerna kommer att märka något.
- Bönpastan skiljer sig inte nämnvärt i smaken från vanlig pasta men har en annan konsistens.
Mättnadskänslan efteråt är skönare, mindre matkoma och mera energi! Testpanelen tyckte även att bönpastan passade bättre som matlåda än vanlig pasta. Vad är priset jämfört med vanlig vit pasta? Priset är högre, c:a 150 kr/kg jämfört med vanlig pasta som ofta ligger runt 30-50 kr/kg. Bönpastan är fortfarande ingen dyr produkt om vi ser till portionspriset, c:a 10 kr/portion beroende på portionsstorlek.
- Bönpastan mättar mer än vanlig pasta och portionerna blir därför naturligt mindre.
- Tillagningstiden? Bönpastan har en kort tillagningstid på några få minuter och passar därför perfekt som ett nyttigt snabbmatsalternativ.
- Slutsats Om du inte testat bönpasta ska du helt klart göra det.
- Bönpastan är näringsrik, mättande och gör det enklare att hålla nere på kalorierna för den som vill gå ner i vikt.
Produkten passar alla (förutom sojaallergiker) och kan förändra ditt liv om du är storkonsument av pasta!
Är Fiberpasta bra?
Vad är vad? –
Traditionell pasta. Görs ofta på ägg och durumvete som är gulare och har högre proteininnehåll än vanligt vetemjöl. I billigare pastasorter är äggen borttagna och allt eller delar av durumvetet är ersatt av vanligt vetemjöl. Färsk pasta. Innehåller vanligtvis durumvete och ägg och skiljer sig alltså inte från traditionell torkad pasta med samma innehåll. Fullkornspasta. Måste för att få kallas fullkornspasta innehålla minst 50 procent fullkorn. Innehåller mer näring och nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta. Fiberpasta. Är ofta lika ljus som traditionell pasta, men har tillsatt fiber från vete eller havre. Innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än traditionell pasta. Bön-, lins-, eller kikärtspasta. Görs på mjöl från olika typer av bönor, kikärtor eller linser och är ofta gluten- och äggfri. Innehåller mer näring och protein, och mindre kolhydrater än vanlig pasta. Glutenfri pasta. I glutenfri pasta har vetemjölet ersatts av vetestärkelse, där veteproteinet gluten är borttaget. Men även pasta gjord på exempelvis majs, bönor, liner, bovete, kikärtor eller ris är vanligtvis glutenfri. Nudlar. Finns i många olika former. Äggnudlar är gjorda på ägg och mjöl, glasnudlar är gjorda på stärkelse från mungbönor, risnudlar på rismjöl och sjögräsnudlar på tång. De tre senare är vanligtvis glutenfria. Nudlar ska ej förväxlas med de snabbnudlar som finns i olika varianter. Snabbnudlar är ofta preparerade på olika sätt och har helt annat näringsinnehåll.
För fler tips på goda, nyttiga pastarecept, bli medlem hos WW ViktVäktarna här!
Är fullkornspasta bättre än vanlig pasta?
Vanlig pasta vs fullkorns-fiberpasta – Nu lämnar vi bönor, linser och ärtor och pratar om “vanlig” vit pasta som jag jämför med fiberpasta och fullkornspasta. Skillnaden mellan fibrer och fullkorn är att i fullkornspasta har hela spannmålskärnan använts från yttersta skalet till den innersta grodden.
- Spannmålskärnans fibrer sitter främst i skalet.
- Fullkornspasta är ofta mörkare i färgen och får lite en annan smak än vanlig vit pasta.
- Om det istället är vit fibrerpasta istället utan fullkorn så blir pastan ljusare men med mer fibrer.
- Då har man ofta tillsatt endast fibrer från vete eller havre.
- Fullkornspasta är mer näringsrik än vanlig vit pasta.
Fullkornspasta innehåller inte bara mer fibrer och fullkorn utan även järn, magnesium, kalium och zink.
Barilla, spaghetti: durumvetemjöl! Näringsvärde/100g är 359kcal, protein 12,5g, kolhydrater 71g, fibrer 3g, fett 2g Barilla, spaghetti fullkorn: gjord på fullkorns durumvete! Näringsvärde/100g är 350kcal, protein 13g, kolhydrater 66g, fibrer 6,5g, fett 2,5g Kungsörnen, havrepasta: 15 % av durumvetemjölet har byts ut mot havremjöl för en mer fiberrik pasta men med samma smak som vanlig pasta. Näringsvärde/100g är 350kcal, protein 12g, kolhydrater 66g, fibrer 7,5g, fett 2,4g Kungsörnen, vit fiberpasta: vanligt durumvetemjöl som blandats med fibrer från vete (utan fullkorn) ger en fiberrik pasta, lika ljus som vanlig pasta och men med dubbelt så mycket fibrer. Näringsvärde/100g är 350kcal, protein 13g, kolhydrater 66g, fibrer 6g, fett 2g