Vad Kan Man Ersätta Kött Med?


Vad Kan Man Ersätta Kött Med
Vad händer om jag varken äter kött eller bönor?

Du är här:

Jag tycker inte om att äta kött, och äter det nästan aldrig. Men, måste man äta bönor och sånt för att få i sig proteiner? Vad händer om man inte gör det, påverkar det hur man växer? Du kan äta annan mat som innehåller protein, till exempel fisk, mjölk och bröd.

Det viktiga är att du äter allsidigt och varierat och inte hoppar över måltider. Du behöver inte äta just bönor eller kött för få i dig proteiner. Protein är viktigt för kroppen och om du får brist på protein så växer du sämre. Men, i Sverige är det ovanligt med proteinbrist om du inte svälter dig själv, som till exempel vid anorexi.

Kött och bönor innehåller däremot andra näringsämnen som du behöver för att må bra. Det viktigaste är järn. Järn behövs för att du ska vara pigg och orka göra saker. Om du inte äter kött eller bönor bör du ersätta det med annan mat som också innehåller järn.

  1. Till exempel ärter, linser, fisk, ägg, gröna bladgrönsaker, torkad frukt, nötter, frön och spannmål av fullkorn.
  2. Mjölkprodukter innehåller inget järn alls.
  3. Det finns många bra böcker om vegetarisk matlagning om du vill lära dig mer.
  4. Du kan också hitta bra recept på internet.
  5. Du kan be skolsköterskan, någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral om råd om du tror att du får i dig för lite näring.

Med vänliga hälsningarAnna Karlsson, dietist Artikel Birgitta Nordlander berättar om sitt jobb som dietist på en ungdomsmottagning. Artikel Hitta din närmsta ungdomsmottagning. Artikel Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola.

  1. Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd.
  2. Artikel En vårdcentral är en mottagning som du kan kontakta för allt som handlar om hälsa och sjukdomar.
  3. Mottagningen kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller distriktsläkarmottagning.

: Vad händer om jag varken äter kött eller bönor?

Vad kan man byta ut nötkött mot?

Bra proteinkällor som inte är kött –

Parmesanost.100 gram riven parmesanost innehåller hela 39 gram protein. Osten är dessutom en utmärkt smaksättare till alla dina vegetariska rätter. Även halloumiost innehåller mycket protein, cirka 22 gram. Gröna sojabönor (edamame), De färska sojabönorna som du hittar i frysdisken har en väldigt god smak och kan blandas ner i vilken sallad eller gryta som helst, eller ät dem som de är, nykokta med lite flingsalt.100 gram bönor innehåller 11 gram protein. Nötter. En handfull, osaltade nötter är ett utmärkt proteinrikt mellanmål.100 gram jordnötter innehåller hela 26 gram protein (ungefär lika mycket som nötkött) men är väldigt fettrikt, så var lite försiktig om du planerar viktminskning. Ägg (7 g protein/100g). Quinoa (12 g protein/100 gram). Röda linser (24 g protein/100 gram).

– Och i stället för att köpa en hel skinka, så kan man kanske bara köpa enstaka skivor.

Vad innehåller protein som inte är kött?

Tips på andra proteinrika vegetabilier? – – Alla baljväxter så klart! Ett tips är att servera bönpasta till en vegetarisk måltid – en rolig, god och enkel väg till protein och mer nyttiga baljväxter. Sen har vi även nötter och frön. Jordnötter och pumpafrön innehåller exempelvis 25 gram protein per 100 gram.

Vad kan man byta ut oxfilé mot?

Nötkött att välja istället för oxfilé – Rostas, som också kallas rostbiffsfilé och styckas ut ur rostbiffen, är en prisvärd detalj med likvärdiga egenskaper och utseende som en oxfilé. Denna kan du tillaga på exakt samma vis som en oxfilé. Prova receptet på helstekt rostas med rödvinssås, boeuf bourguignon-garnityr, bakade småtomater, potatis- och jordärtskocksgratäng,

Oxkind, som egentligen inte har mycket gemensamt med oxfilén, är en lyxig detalj som ofta bräseras eller sous vidas till perfektion när det ska serveras på en festlig middag. En oxkind behöver lång tid och låg värme för att tillagas på bästa vis. Bräserad oxkind med citronpotatispuré och picklad fänkål med rålakrits passar utmärkt att laga till en lyxig nyårsmiddag.

En annan festlig detalj är ryggbiff. Denna är ofta billigare än oxfilé och rostas, men för den delen inte sämre. Tillaga gärna ryggbiffen hel i ugnen så blir den saftig och fin. Får du tag i ryggbiff med fettkappan kvar är det bara ett plus. Tillaga köttet med fettkappan uppåt så att fettet får smälta ner i köttet.

Vad är Stockholmsvegetarian?

Dagens Stockholmsvegetarian äter ‘bara’ grönsaker, fisk, fågel och ibland nötkött (om det serveras oxfilé). För oss på Westers innebär det dock att äta mycket grönt, med mindre mängd fisk eller fågel som tillbehör.

Hur är kött dåligt för hälsan?

Den som äter rött kött (nöt-, gris- och lammkött) löper en ökad risk att dö i cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Det slår amerikanska forskare vid Harvard-universitetet fast i en jättestudie där 121 000 män och kvinnor ingått. Studien publiceras i dag i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Hur ska en vegan få i sig fullvärdigt protein?

Det är en vitt spridd missuppfattning att det skulle vara svårt för veggisar att få i sig tillräckligt med protein. I verkligheten är proteinbrist ett helt obefintligt problem i västvärlden och det enda man ska tänka på som vego är att variera sig med olika sorters bönor, sädesslag, nötter och gryn.

  1. Text: Pernilla Berg Proteiner kan beskrivas som kroppens bud- bärare som jobbar med att överföra signaler och påskynda olika reaktioner i kroppen.
  2. Protein är uppbyggt av aminosyror och det är kombinationen av aminosyrorna som bestämmer vilken funktion proteinet har.
  3. För att kunna utnyttja protein från maten vi äter måste det först brytas ner.

I magsäckens sura miljö denatureras proteinerna och bryts sedan ner till mindre delar (peptider) och fria aminosyror av olika proteolytiska enzymer. I tunntarmen tas aminosyrorna upp och används sedan för att bygga upp olika proteiner som behövs i kroppen, såsom enzymer, antikroppar och transportproteiner.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Solrosfrön?

Det finns ca 20 olika aminosyror, varav 8 stycken (9 för barn) är essentiella, det vill säga livsnödvändiga. De essentiella aminosyrorna är: isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan, valin. Dessa måste vi få i oss via kosten, de övriga 12 kan kroppen bilda själv. I princip alla naturliga oraffinerade livsmedel innehåller alla essentiella aminosyror, men balansen mellan dem skiljer sig markant åt.

Animaliskt protein innehåller fullvärdigt protein (komplett aminosyraprofil) och anses ha bättre proteinkvalitet och absorberas effektivare än vegetabiliskt protein. Man pratar ibland om att kött har ett högt biologiskt värde. Många vegetabiliska livsmedel innehåller protein där en eller flera aminosyror finns i begränsad mängd.

  1. Äter man en helt växtbaserad kost bör man därför kombinera olika livsmedel för att få i sig tillräckligt av alla essentiella aminosyror.
  2. En bra regel att utgå från är att kombinera baljväxter (bönor, linser, jordnötter) med spannmål (t.ex.
  3. Ris, råg, vete, majs).
  4. Baljväxter innehåller mindre av aminosyran metionin och spannmål innehåller mindre av lysin.

Undantaget är seitan (vetegluten) som trots att det tillverkas från spannmål har ett bra innehåll av lysin. Soja och quinoa innehåller också fullvärdigt protein med högt biologiskt värde och är värdefulla proteinkällor för vegetarianer och veganer. Man behöver inte kombinera olika proteinkällor vid varje måltid, det jämnar oftast ut sig över en längre period.

  1. Ofta kombinerar vi mer eller mindre omedvetet, genom att t.ex.
  2. Äta tofu med pasta eller böngryta med ris.
  3. Proteinbrist är extremt ovanligt bland vegetarianer och veganer i Sverige och andra I-länder.
  4. Äter man för lite protein blir man dessutom hungrig och trött.
  5. Av vårt dagliga energiintag, bör 10-20 E% bestå av protein, vilket motsvarar ca 0,8 g protein per kg kroppsvikt.

Det är för de flesta inte nödvändigt att använda proteinpulver då en växtbaserad kost i regel med råge täcker in proteinbehovet, men för den som har ett extra behov av protein finns det även protein- pulver från hampa, soja och ärtor med fullvärdigt protein.

Är ägg fullvärdigt protein?

Hur fungerar protein – Man kan klassa protein i klasserna fullvärdigt och icke fullvärdigt protein. Ett fullvärdigt protein innehåller alla de nio essentiella aminosyrorna som vår kropp behöver. De icke fullvärdiga proteinerna innehåller för små mängder eller inga alls av en eller flera av de essentiella aminosyrorna.

Fullvärdiga proteiner grundar sig mest från animaliska produkter som kött, fisk, fågel, ägg och andra mejeriprodukter. Vi kommer att gå genom mer om proteinrik mat längre ner i texten. De icke fullvärdiga proteinerna finner du i proteinkällor från främst växtriket men såklart finns det även fullvärdiga proteinkällor från växtriket om du föredra en plantbaserad kost.

Några exempel på utmärkta proteinkällor från växtriket är havre, hampa, ris, nötter, gröna ärtor och kikärtor. Om du tränar hårt ökar nedbrytningsprocessen av musklerna vilket gör att du även får ett ökat behov av protein genom kosten för att kunna reparera muskelfibrerna, då protein och aminosyror är kroppen byggstenar.

Är Vegetariskt hälsosammare än kött?

Varför mer VEGETARISKT och mindre KÖTT Köttproduktion handlar inte bara om djurens livsvillkor, det handlar lika mycket om resursslöseri, miljöförstöring och människors hälsa. För att komma till rätta med de problemen måste särskilt vi i västvärlden minska vår köttkonsumtion. Det finns många skäl att äta mindre kött.

Vegetabilier är mycket nyttigare Vi skulle må bättre om vi åt mindre kött och fisk. Vegetarisk kost kan hjälpa oss både att behålla och återfå hälsan. Vällevnadssjukdomar som gallsten, njursten, åldersdiabetes och fetma kan delvis sättas i samband med vad vi äter. Vetenskapliga studier har visat att vegetarisk kost kan lindra vissa sjukdomar.

När det gäller matförgiftningar, är de nästan alltid orsakade av bakterietillväxt i animaliska produkter. Kött och andra animaliska produkter har tre stora hälsonackdelar: de innehåller för mycket protein, ofta för mycket fett samt för litet fibrer. Vegetabilier innehåller lagom mycket protein (gäller speciellt ärtor, bönor och linser), litet fett samt mycket fibrer.

De är dessutom rika på många vitaminer och andra ämnen som måste finnas i en fullvärdig kost. Miljögifter koncentreras i kött och fisk Många miljögifter blir allt mer koncentrerade ju högre upp i närings-kedjan de kommer. Det innebär att fisk och kött (främst lever och njure) ofta innehåller en större mängd miljögifter än vegetabilier.

Inte minst gäller detta de fettlösliga gifterna, t.ex. klorerade kolväten som DDT, PCB och dioxin. Kvinnliga vegetarianer har mindre dioxin i bröstmjölken (enligt en svensk studie). Många vattenområden, t.ex. Östersjön, är kraftigt förorenade. PCB och dioxin lagras i fet Östersjöfisk (lax och strömming). Vegetarisk mathållning är bra både för plånboken och nationalekonomin Genom att köpa säsongens grönsaker (t.ex. vitkål, rödbetor, morötter), bönor, säd eller nötter istället för kött, kan man sänka sina matkostnader och samtidigt höja näringskvalitén.

  • Ostnaden för att producera kött hålls nere genom subventioner.
  • Dels med skattemedel, dels genom att köttindustrin behöver betala bara för en mindre del av de miljöskador den orsakar.
  • Samhällets kostnader för sjukvård och miljöskador är enorma (även om vi med dagens politik överlåter på framtida generationer att betala för miljöskadorna).

Utgifterna skulle kunna minskas kraftigt med ett vegetabiliebaserat och resurssnålare jordbruk och en hälsosammare kosthållning. Köttproduktion är slöseri med mark och vatten Lantbrukets djur konkurrerar med människan om mat, men också om mark, vatten och bränsle.

Medan över 800 miljoner människor i världen är allvarligt undernärda och 20–60 miljoner svälter ihjäl varje år, exporterar många fattiga länder grödor som är utmärkta som människoföda till i-länderna som djurfoder. Nära 40 procent av världens totala spannmålsproduktion används som kraftfoder inom djurhållningen.

I USA går 70 procent av spannmålen till detta ändamål, i Europa 60 procent. En betydande del av världens baljväxtskörd (främst sojabönor) nyttjas på samma sätt.80–90 procent av näringen går förlorad när den tar omvägen via djuren. Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll.4 000 m2 åkermark kan producera 9 000 kg potatis på ett år men bara 70 kg kött.

  • Ett likartat förhållande råder mellan växtodling och animalieproduktion när det gäller vattenåtgång.
  • I USA beräknas hälften av landets vattenkonsumtion gå till att föda upp nötkreatur.
  • Den västerländska köttdieten förutsätter att konsumtionen av naturresurser är ojämlikt fördelad mellan olika delar av världen.
You might be interested:  Vad Bränner Mest Kalorier Cardio Eller Styrketräning?

Om alla människor åt lika mycket animaliska livsmedel som Nordamerikas invånare, vore vi tvungna att öka världsproduktionen av spannmål med två och en halv gånger. Köttindustrin tränger undan växter och djur Lantbrukets djur konkurrerar inte bara med människan. Köttindustrin skövlar skogar Köttproduktionen är en av anledningarna till att regnskogarna skövlas. I Latinamerika har biffdjursuppfödare skövlat enorma arealer med regnskog och annan skog för att skapa betesmarker. Även odling av sojabönor, som ingår i djurfoder i västvärlden, bidrar till regnskogens försvinnande, då det blir allt vanligare att regnskog skövlas för att ge plats åt odlingar med sojabönor.

  1. Odlingarna har också inneburit att mängder med fattiga småbönder har trängts undan från sin mark och istället tvingats hugga ner regnskog för att få en bit jord att odla på.
  2. Regnskogarna med deras mycket stora rikedom av djur och växter har en viktig klimatbevarande funktion, som påverkar stora områden.

De reglerar temperaturen och cirkulationen av vattnet. Skogar skyddar också jordlagren mot erosion. Försvinner skogen, sköljs de näringsrika jordlagren ner i vattendragen i samband med regn och lämnar ofruktbara markområden kvar. I överutnyttjade torrområden blåser jorden bort med vinden.

Kött- och fiskproduktionen slukar energi I alla västerländska former av jordbruk baserade på husdjur – liksom inom havsfisket – går det åt mer energi i form av fossila bränslen än vad som produceras i form av ätbara kalorier. Utsläppen av koldioxid från dessa fossila bränslen påskyndar växthuseffekten, med obehagliga klimatförändringar som följd.

Stora djurbesättningar är mycket energikrävande och sårbara. Om en kycklingfabrik med tiotusentals djur blir strömlös, dör kycklingarna av syrebrist inom loppet av mindre än en timme. Ventilation, nedkylning, belysning etc., allt går på el. Transporter av djurfoder och gödsel drar mycket fossilt bränsle, liksom framställningen av all den konstgödsel och de kemikalier som investeras i jordbruken för köttproduktionens skull.

Ött- och fiskproduktionen övergöder vattnet och skadar skogen Växter behöver kväve, men bara i måttliga mängder. Vår intensiva djurhållning ger ett kväveöverskott och en koncentration av kväve som förstör både vatten och skog. Varje gram kväve i biffen motsvarar utsläpp av sex gram kväve i naturen. Även fiskodling förorenar miljön.

Utsläppen av kväve och fosfor från fiskodlingarna i Norges fjordar motsvarar näringsinnehållet i orenat avloppsvatten från drygt två miljoner människor. En stor del av kväveläckaget från hushållen kommer direkt från det kött och den fisk vi äter. Det kväve kroppen inte behöver går ut med urin och avföring och måste tas om hand av reningsverken, som inte är särskilt bra på att reducera avloppsvattnets kväveinnehåll (fosforreningen är däremot effektiv).

Uppfödningen är ofta otäck Både i Sverige och utomlands föds flertalet djur upp i storskaliga, fabriksliknande anläggningar, där de tvingas leva korta och onaturliga liv. De flesta länders djurskyddslagstiftning är mycket bristfällig. Ibland finns inga djurskyddslagar alls. Det kött som importeras kommer från andra länder i Europa och från t.ex.

Nord- och Sydamerika, där djur får behandlas på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Att köttprodukter innehåller importerat kött fram år inte alltid av butikernas ursprungsmärkning. Allt kött som på något sätt behandlats i Sverige, t.ex. malts eller rökts, räknas nämligen som svenskt. Hormoner och antibiotika används för att djuren ska växa snabbare Kött innehåller också ämnen som avsiktligt tillförts både före och efter slakt. Att ge hormoner för att djuren ska växa snabbare är vanligt i länder som vi importerar kött från. Den okontrollerade användningen av antibiotika i djurfodret i många länder har lett till att bakterier blivit resistenta.

  • Som en följd av detta riskerar människor och djur att dö i luftvägsinfektioner, TBC, salmonella och andra sjukdomar.
  • Burhönorna lider Nästan all äggproduktion i Sverige och Europa sker i fabriksliknande anläggningar, där hönorna lever i burar eller i stora grupper på golv.
  • Burhönsen saknar dagsljus och hönorna lever tätt sam-manpackade.

Det stressar dem, vilket provocerar fram rangstrider (hackning) och de har ingen möjlighet att få utlopp för sitt naturliga beteende. Djurtransporterna är oftast grymma Djur skadas och dör redan under transporterna till slakt eller gödning. Bara i Europa transporteras varje år 250 miljoner djur kors och tvärs över kontinenten.

  1. Många forslas också vidare till utomeuropeiska länder, där de slaktas utan bedövning.
  2. Transporterna går ofta över oerhört långa sträckor, ibland helt utan mat- eller vattenpauser under flera dygn.
  3. Många djur kvävs eller stressas sönder av att stå så tätt packade.
  4. Av- och pålastningen vid lastbilar eller båtar är ett annat moment av transporterna som ofta skadar djuren.

Med hjälp av elektriska stötar, sparkar och slag försöker man skynda på djuren och få dem dit man vill. Slakten är plågsam på flera vis De flesta av västvärldens djur slaktas på stora, stressiga fabriksslakterier, där det tas mycket liten hänsyn till det enskilda djuret i väntan på eller under slakt.

Tempot, trängseln, den mer eller mindre hårdhänta hanteringen skadar och stressar djuren, liksom lukten av blod och inälvor, skriken från andra djur, buller från maskinerna etc. I den nya miljön föses dessutom djur som inte känner varandra samman, vilket gör att blodiga rangstrider bryter ut. Själva slaktmomentet är ofta långt ifrån smärtfritt.

I Sverige och övriga EU-länder samt i en del andra länder ska djuren som regel bedövas innan de avblodas. Men de metoder som används är bristfälliga, och någon kontroll av att djuren verkligen bedövas saknas oftast. Fisket föröder haven Cirka 80 miljoner ton fisk fiskas årligen upp i världen.

  • Haven är på många ställen utfiskade, och ytterligare fiske hotar att utrota inte bara fisken utan även de arter som är beroende av den för sin överlevnad.
  • Och eftersom dessa djur, bl.a.
  • Sälar, upplevs som konkurrenter av fiskeindustrin, drabbas de av jakt och förföljelse.
  • Många tiotals miljoner sjöfåglar, delfiner, havssköldpaddor och andra djur fastnar dessutom och dör i fisknät varje år (s.k.

bifångst). Både i nät som regelbundet hämtas in och i de många kasserade “spöknät” utan ägare som driver omkring i världshaven. Även kvarlämnade krokar och linor skadar andra djur. Bifångsten används inte utan kastas överbord. Antalet delfiner som drunknar i tonfisknät har minskat från flera hundratusen till några tusen per år tack vare “delfinsäkra” metoder.

Men de nya metoderna gör att andra djur istället fastnar i näten. Vissa typer av trålning får stora ekologiska konsekvenser. Livet på havsbottnen skadas allvarligt. Hälften av världens fiskfångster (70 procent av de svenska) tas upp vid s.k. industrifiske. Merparten av denna fisk används till att framställa fiskmjöl, som sedan blir proteinfoder till djur.

Dubbelt slöseri alltså. Detta är ytterligare ett sätt för oss i de rika länderna att dra resurser från de fattiga, där de traditionella fiskarna inte längre får fångster som de kan leva av. Jakten skadar både djur och natur Uppskattningsvis 1,5 miljoner vilda djur skjuts varje år i Sverige. De flesta används som människoföda. Visserligen får de vilda djuren i regel leva fritt tills de skjuts, men själva jakten kan innebära lidande för djuren.

Många djur och fåglar skadeskjuts varje år. Jägare brukar framhålla att människan bara tar det “överskott” av djur som ändå inte skulle ha klarat sig undan rovdjur, svält etc. Men det är långt ifrån alltid de djur som naturen ändå skulle ha gallrat ut som skjuts, för vem vill ha gamla, svaga eller t.o.m.

sjuka djur? Genom att skjuta de friska och starka ledardjuren rubbas balansen i naturen och flocken. Jakten påverkar även på ett annat sätt.1 200 ton blyhagel hamnar varje år i den svenska naturen, där de förgiftar vattendrag, mark och djur. Samband mellan köttproduktion och djurförsök Mängder av försöksdjur går åt vid forskning kring sjukdomar som skulle kunna vara betydligt mindre utbredda om vi minskade eller helt uteslöt köttätande.

Även de kemiska preparat som upprätthåller den storskaliga djurproduktionen, t.ex. bekämpningsmedel, mediciner och fodertillsatser, tas fram med hjälp av djurförsök. Vad kan jag göra? Du kan minska din kött- och fiskkonsumtion! Inför en vegetarisk dag i veckan – eller gör alla dagar vegetariska. Det finns många vegetariska kokböcker att hämta inspiration från.

Ärtor, bönor och linser innehåller mycket protein och kan därför ersätta kött och fisk. Välj ekologiska (Krav- och Demetermärkta) produkter! Djurens villkor är mycket bättre på KRAV-gårdar än inom det konventionella lantbruket. Och de får lokalt producerat foder, som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel.

  • Inget fiskmjöl, inga importerade sojabönor från sårbara marker i sydliga länder (en mindre mängd konventionellt odlat foder tillåts dock).
  • Tala med vänner och bekanta om köttproduktionens och fiskets konsekvenser för miljön, djuren och människors hälsa.
  • Då sprider du viktig kunskap! Sprid denna broschyr till dina vänner, bekanta och på din arbetsplats eller skola m.m! Kontakta oss om du vill få fler exemplar av den gratis och annan information om detta ämne.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På Squats?

Se även information på våra hemsidor. Källor : Att äta för en bättre miljö. Slutrapport från systemstudie Livsmedel. Rapport 4830. Naturvårdsverket 1997. Mat, miljö, rättvisa. Köttkonsumtionens påverkan på miljön och den globala livsmedelsförsörjningen. Jens Holm, Förbundet djurens rätt, 2000.

  • Life Cycle Assessment of Milk Production – A Comparison of Conventional and Organic Farming.
  • Christel Cederberg, Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK 1998.
  • The Amazon Towards the “Soybean Cycle”.
  • Renata Carvalho.
  • Amazonia Papers, Friends of the Earth, Amazonia Program 1999.
  • A Diet for a New America.

John Robbins. Stillpoint Publishing 1987. En bransch i gungning. Sven Ståhl. Miljöaktuellt 1/96. Naturvårdsverket. Kött åt de rika gör jorden fattigare. Alan Thein Durning och Holly B. Brough, Tillståndet i världen 92. Worldwatch Institute. Miljöstörningar och hälsa.

  • Naturvårdsverket 1993.
  • Nordens miljö – tillstånd, utveckling och hot.
  • Claes Bernes.
  • Naturvårdsverket 1993.
  • Rovfiske ödelägger haven.
  • Hans Hellberg.
  • Miljöaktuellt 1/96.
  • Naturvårdsverket.
  • Världsfisket i kris.
  • Susanna Baltscheffsky.
  • WWF Eko 3/96.
  • Ät för livet! Förbundet Djurens Rätt/Svenska Vegetariska Föreningen 1997.

ÄT SMART – hur man kan äta för att både kroppen och miljön ska må bra. Centrum för Tillämpad näringslära 2001. Denna skrift ges ut till minne av Thomas Huldt (1972–2001), som väckte idén att göra en kortfattad trycksak om köttkonsumtionens många negativa konsekvenser och som påbörjade arbetet med denna folder. Texten i denna broschyr får citeras, kopieras och spridas fritt om källan anges! Fler exemplar av broschyren beställas från utgivarna:

Vad kan det finnas för skäl till att välja bort kött?

Intresset för ursprungsmärkning ökar – Det finns en solklar drivkraft bakom den här utvecklingen och den stavas klimat och miljö. Hela två tredjedelar av de som vill fortsätta minska sin köttkonsumtion gör det av klimatskäl, jämfört med 58 procent föregående år.

Hälsoskäl minskar från 27 till 18 procent medan djurrättsskäl ökar något, från 8 till 12 procent. Som vanligt är det kvinnor och unga som driver utvecklingen. Bland unga (under 35) uppger 37 procent att de är flexitarianer, jämfört med 25 procent för de över 55 år.14 procent av unga är dessutom vegetarianer/veganer jämfört med bara 1 procent av personer över 55.

En tydlig trend är att fler vill se en tydligare ursprungsmärkning av vegetariska produkter – en grupp som ökat från 13 till 22 procent på bara ett år. Ett rimligt antagande är att intresset för svenska produkter ökat, något som också många matproducenter tagit fasta på.

– Vi ser ett ökat intresse för vegoprodukter gjorda på svenska råvaror, vilket är något vi lägger stor vikt vid i vårt eget produktutvecklingsarbete, och som också avspeglar sig i de produktnyheter vi släppt under 2021 och kommer att släppa under 2022, bland annat med produkter som är gjorda på svensk gulärta, vete och åkerböna, säger Johan Neuman, affärsområdeschef för egna märkesvaror på Axfoods inköps-, sortiments- och logistikbolag Dagab.

Vegotrenden är global och liknande rapporter kommer med jämna mellanrum från olika delar av världen. Enligt en undersökning har en tredjedel av amerikanerna minskat sin köttkonsumtion på några år, medan en tredjedel av britterna ser en växtbaserad kost som något eftersträvansvärt.

Vad händer i kroppen när man slutar äta rött kött?

Du behöver vara mer noga med vad du äter

– Slutar du äta kött förlorar du en säker källa till vissa näringsämnen och de måste du få i dig på annat sätt. Järn, vitamin D och vitamin B12 är särskilt viktigt att vara noggrann med. Men om du ser till att äta bönor, ägg, nötter, fullkorn och varierat med grönsaker är du på säker mark.