Vad Kan Man Ha Till Isterband?


Vad Kan Man Ha Till Isterband
Serveringsförslag –

Isterband serveras vanligtvis med inlagda rödbetor och grov eller stark senap, Stekt lök och inlagd gurka passar också till isterband. Istället för färsk persilja kan du ta fryst persilja, byta mot gräslök eller blanda som du vill.

Vad finns i isterband?

Småländska isterband | | Smaka Sverige Småländsk Isterband är en grovkornig, lättrökt korv med syrlig och mustig smak, ibland av rökkaraktär. Det malda köttet blandas med kokta korngryn och eller potatis. Syrligheten kommer ursprungligen från att korven torkades över vedspis, vilket gynnade tillväxten av mjölksyrebakterier.

Idag tillsätts mjölksyra­bakterier för att skapa samma smak. Äkta Småländska isterband är en lättrökt mjölksyrajäst och grovkornig korvsort, som framställs av nötkött, fläsk och potatis. Korven skall ha en tydlig syrlig smak. Numera är det sällsynt med isterband som bara innehåller potatis. Istället har potatisen ersatts av eller kompletterats med förvällda korngryn.

Kötthalten är 25-35 %. Isterband får inte innehålla potatismjöl. Högsta tillåtna vattenhalt är 60 %. Massan stoppas på svinfjälster. Korven saltas och torkas. Isterband är en fermenterad korv. Fermentering är en gammal tillverkningsmetod, som ger korven en karakteristisk syrlig smak och förlänger hållbarheten.

 1. Fermentering innebär att mjölksyrabakterier omvandlar socker till mjölksyra.
 2. Mjölksyrabakterier finns naturligt i kött, men för att få en snabb pH-­sänkning behöver extra bakterier tillsättas.
 3. Förr i tiden var isterbandet mycket populärt på jul- och smörgåsbord, främst i södra Sverige.
 4. Isterbandet tillhör en typ av korv i vilken köttet drygas ut genom inblandning av gryn och/eller potatis (jfr.

råkorvar som grynkorv, hackkorv, stångkorv och Värmlandskorv). Isterband har alltid en viss syrlighet. Det ursprungliga sättet att få fram denna syrlighet var att låta de färdigstoppade korvarna hänga ovanför vedspisen och torka, varvid de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven förökade sig och bidrog till den syrliga smaken.

 • Idag kan charkuterifabrikerna få fram denna smak på andra sätt.
 • En märklig omständighet är att ordet “isterband” inte förekommer i Svenska Akademiens Ordbok, trots att det är en vanlig korvsort och numera spridd långt utanför Smålands gränser.
 • Isterband är släkt med de orökta korvarna Grynkorv och Stångkorv.

Det finns också Västgötska isterband som är mer eller mindre syrliga och ofta hårdare rökta än de småländska. Variationerna är dock stora, både för torkade och rökta isterband, vad gäller syrlighet, fetthalt/kötthalt och sälta. : Småländska isterband | | Smaka Sverige

Hur länge håller isterband i kylen?

Förvaring

Temperatur (°C): Min: 2 °C Max: 8 °C
Total hållbarhet (dagar): 46
Förvaringsinstruktioner: Kylvara: Förvaras vid högst +8°C
Användningsinstruktioner: Öppnad förpackning förvaras i kylskåp 3-5 dagar.

Kan man frysa in isterband?

Leverans på lördag den 5/12 (då Sven har namnsdag, som i Sven Olof Kristofer Franzén) – Nu på lördag lämnar jag ut varor på utlämningsplatserna i Uppsala, Upplands Väsby, Hornstull och Herrängen. Beställer gör du här på hemsidan, Följande produkter finns på beställningsformuläret :

 • Extremt feta urbenade fläskkotletter med svål och tjock späckkappa. Köp inte om du inte har en idé om vad du ska göra med två kvadratdecimeter hårt ryggspäck vid sidan om köttet. Se Instagram för bild. Begränsad men ej numrerad upplaga.
 • Färska Nürnberger Rostbratwürstchen. Den lilla uråldriga tyska korven som är smaksatt med bland annat mejram och innehåller en gnutta mjölk.
 • Färska syrade lätt kallrökta isterband. Med korngryn. Syrade. Lätt kallrökta. Torkade i ett par veckor. Att introducera på julbordet.
 • Färska prinskorvar (om de blir tillräckligt bra). Se ovan.
 • Färsk Leberwurst/leverpastej. En pastej enligt tyskt recept. Innehåller bara kind, hjärta och lever och eventuellt kött och mjukt späck för att få rätt proportioner, samt kryddor. Den är bredbar och smakrik, en del kunder tycker att den ska serveras som en lyxigare paté, men jag har den gärna på en smörgås. Går utmärkt att frysa.
 • Mitt guldmedaljsbelönade Höstflott som är inspirerat av Griebenschmalz med lök och äpple men dessutom innehåller trattkantareller. Att bre på gott bröd som aptitretare eller mellanmål med en öl eller ett glas vin.
 • Fryst salsiccia fänkål/vitt vin. En ganska kort grovmalen korv av italiensk typ smaksatt med malt rostat fänkålsfrö och vitt vin, stoppad i svinfjälster 30/32.
 • Fryst chipolata med salvia. Min version av en enkel fransk korv. Köttet mals på 5-mm-skivan och stoppas i lammfjälster 20/22.
 • Lufttorkat ytterlår i tunna skivor är det knappt någon annan än jag som gör. Kryddningen är inspirerad av Speck från södra Tyskland – norra Italien och innehåller bland annat enbär och rosmarin. Den har hängt för att mogna i åtminstone 6 månader.
 • Lufttorkad skinka i tunna skivor. Den här påbörjades för 20 månader sedan. Fett Upplandsbacon i bit. Är du rädd för fett ska du inte köpa mitt bacon. Jag kryddar det med bland annat enbär, kallröker det lite lätt och låter det hänga i minst två månader för att mogna. Förvänta dig inte att det ska smaka som fabriksbacon och stek det försiktigt så det inte bränns.
You might be interested:  Hur Vet Man Om Man Har För Lite Mjölk?

Gårdsbutiken är öppen varje dag fram till ca 18 och sortimentet ska uppdateras i högermarginalen på hemsidan. Men man kan alltid ringa. Vi ses! Kristofer Det är sommar nu men gårdsbutiken har öppet precis som vanligt, nästan jämt, varje dag från 10 till skymningen.

Ni som är lediga och ute och åker borde passa på att titta förbi. När det är soligt ställer vi ut ett par solstolar så att ni kan slå er ner och titta på grisarna en stund. Vi har fortfarande massa kultingar överallt och vi fortsätter tillverka korv. Vi har ställt upp ett cykelställ bredvid ingången till gårdsbutiken, Julie håller på att målar väggen därinne och vi sätter upp en skylt på ladan i morgon så att ni ska hitta till butiken i stället för att knacka på hos grannarna.

Eventuellt kör jag inte någon gris till slakt i juli, utan väntar till några har växt till sig lite. I så fall kanske jag köper in någon KRAV-sugga från Anders Ottosson och gör korv på under tiden. Men i så fall kommer jag att vara väldigt tydlig med att köttet inte kommer från våra grisar.

Vad innehåller småländska isterband?

Griskött* (54%), vatten, KORNGRYN, fett från gris*, salt, bindväv från gris*, potatisfiber, lök, vitpeppar, kryddpeppar, socker, antioxidationsmedel (E300), konserveringsmedel (E250). *Fött, uppfött och slaktat i Sverige.

Vad ger potatis dig?

Potatis och hälsa Vi och näringsfysiologerna är överens om att potatis är hälsosam basmat. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter. Bästa tipset: Ät den med skalet på. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer.

You might be interested:  När Är Potatis Färdig Att Skörda?Innehåll i 250 g potatis/dagligt rekommenderat behov: Kalcium 2,3% Protein 7,8% Energi 10,4% Järn (kvinnor) 11,1% Järn (män) 20% C-vitamin 34,4%Källa:

Hur smakar isterband?

Isterband – Isterband är från början en småländsk delikatess. Det är en lättrökt grovkornig korv med syrlig och mustig smak, ibland av rökkaraktär. Det malda köttet blandas med kokta korngryn, andra gryn eller potatis, lök och kryddor innan korven stoppas.

 • Från början fick korven sin syrliga smak genom att korvarna hängdes att torka ovanför vedspisen.
 • De i korven naturligt förekommande mjölksyrabakterierna förökade sig och bidrog till den syrliga smaken.
 • Idag tillsätts mjölksyra­bakterier för att skapa samma smak.
 • Isterband ska ha en bra smakbalans mellan korn­, havre­ eller risgryn, kött, kryddor och vara saftig med visst tuggmotstånd.

Strukturen ska vara grovkornig med en jämn och fin form och färg. Isterbanden kan serveras på klassiskt vis stekta tillsammans med dillstuvad potatis och rödbetor.

Vilket land kommer isterband?

ORIGINALRECEPT FRÅN 1896 – Isterband är den svenskaste korv som finns. Om inte annat för att det faktiskt inte finns någon motsvarande korv i något annat land. Isterband har hundraåriga anor och härstammar från Småland. Det är en grovkorning, lätt alspånsrökt korv med varierande grad av syrlighet.

Syrligheten kommer ursprungligen från att korven torkades över spis, vilket gynnade tillväxten av mjölksyrebakterier. Ello i Lammhult tillverkar framförallt två sorters isterband: klassiska Lammhults Isterband, efter ett originalrecept från 1896 och Lammhults Syrliga Isterband, som i stort sett bygger på samma recept, men med tillsatt mjölksyrekultur.

Anledningen till att vi tillverkar två sorters isterband är helt enkelt att folk har olika smak. I Småland och södra Sverige föredrar de flesta de ickesyrliga isterbanden, medan de i norra Sverige har en förkärlek för de syrliga. De syrliga finns också i en mindre variant, framtagna efter önskemål från Ulriksdals Värdshus som ville ha ett riktigt gott, lätt syrligt isterband som fick plats på deras tallrikar.

 1. Vi blev själva så förtjusta i de små korvarna att vi även lanserade dem i butik, under namnet Lammhults lätt syrliga finisterband.
 2. Alla våra isterband innehåller nöt- och griskött av högsta kvalitet, samt korngryn och kryddor.
 3. Exakt hur vi kryddar, röker och blandar våra korvar är dock en väl bevarad hemlighet.

Det är ju just vårt hemliga recept som gjort att våra isterband gång på gång vunnit priser och utmärkelser för sin fina smak. Något vi gärna fortsätter att göra.

Är det ris i isterband?

Isterband med inlagd gurka, stekt rödlök och persiljestuvad potatis. Isterband är en lättrökt, “grovkornig” korv, ofta med syrlig smak som kommer från syrning av mjölksyrebakterier, Många av de isterband som säljs i livsmedelsbutikerna är numera dock inte syrade på detta sätt utan innehåller istället någon tillsatt syra (exempelvis citronsyra).

Isterband innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis, Kötthalten varierar från 25–60 %. Den förekommer i det svenska köket i olika varianter, bland annat som småländska isterband, där de serveras stekta med exempelvis dill eller persiljestuvad potatis och inlagda rödbetor, Isterband var förr i tiden, främst i södra Sverige, mycket populärt på julbord och smörgåsbord och förekommer än idag på julbordet.

Västgötska isterband är mer eller mindre syrliga och ofta hårdare rökta än de småländska. Variationerna är dock stora, både för torkade och rökta isterband, vad gäller syrlighet, fetthalt/kötthalt och sälta. Isterband är alltid en korv med en viss syrlighet och det ursprungliga sättet att få fram denna syrlighet var att låta de färdigstoppade korvarna hänga ovanför vedspisen och torka, varvid de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven förökade sig och bidrog till den syrliga smaken.

 1. Charkuterifabrikerna idag kan få fram denna smak på andra sätt.
 2. Isterbandet är oftast gjort på fläskkött och alltid utdrygad med potatis eller gryn, eller bådadera.
 3. Oftast är det korngryn i isterbandet men även risgryn är vanligt.
 4. Havregryn kan förekomma i vissa recept.
 5. Numera är det sällsynt med isterband som bara innehåller potatis.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier I En Folköl?

Orökta isterband kallas för “torkade” och dessa finns att köpa av olika fabrikat åtminstone i Småland, som kan betraktas som hemorten för denna korvsort.

Isterband är en korvsort, som framställes av nötkött, fläsk och kokt potatis eller förvällda korngryn samt ev. buljong. Potatismjöl skall icke ingå i den vara som säljes under namnet isterband. Högsta tillåtna vattenhalt är 60%. Massan stoppas på medelvida svinskinn. Korven saltas och torkas vanligen men förekommer också som korttidsrökt. Den användes mestadels som varmrätt, ibland som smörgåsmat.”
– Citat från Matlexikon, Medéns förlag, år 1956

En nära släkting till isterband är stångkorv, som kan sägas vara en orökt variant av samma korv.

Kan man äta Fjälster?

Skinnet blev segt och svårt att äta, vad beror det på? – Detta kan bero på flera olika saker. Färska så kallade råkorvar som kokts, stekts, tillagats i ugn eller grillats: Det är viktigt att korven är stoppad så skinnet verkligen är fyllt. Innehållet kan också påverka slutresultatet.

 • Vid tillagning i ugn är risken stor att skinnet torkar ut så pass fort att vätskan stannar kvar i korven vilket leder till ett korvskinn som blir svårtuggat.
 • Samma effekt kan uppnås om man grillar med locket på för mycket så skinnet torkar ut.
 • Svinfjälster skalas av om produkten är kokt eller tillagad i ugn.

Nöttarmar rekommenderar vi att den alltid avlägsnas från produkten. Varmrökta, kallrökta och lufttorkade korvar: Här spelar oftast innehåll samt kok och rökprocessen roll. Om det är ett fårfjälster där man äter skinnet så är produktens yta troligtvis för torr och härdad så att vattnet i korven inte kan “vandra” ut.

Kan man äta skinnet på Köttkorv?

Tillagning – Skala och skiva korven. Koka upp vatten med salt, kryddpeppar, lagerblad och skivad gul lök. Lägg i korvskivorna och sjud i ca 10 min. Alternativt: Lägg korven med plasten på i sjudande vatten i ca 15 minuter. Dra av skinnet och servera i skivor.