Varför Är Det Bra Att Dricka Mjölk?
Fem anledningar till varför mjölk är bra – Mjölk är ett smart livsmedel eftersom det innehåller många av de näringsämnen som din kropp behöver varje dag. Mjölk är rikt på protein, kalcium och vitamin B12 och innehåller en massa andra viktiga ämnen. Kalcium är det mest kända mineralämnet i mjölk. Om du exempelvis dricker en halv liter mjölk per dag får du i dig tre fjärdedelar av ditt dagliga kalciumbehov. Och ost innehåller i princip hela dagsbehovet av kalcium per 100 gram, så några skivor ost ger ett rejält tillskott.
Contents
Är det bra att dricka mycket mjölk?
Nej, det är inte farligt att dricka eller äta mjölkprodukter. Tvärtom skriver Livsmedelsverket att magra mjölkprodukter bidrar till att minska risken för flera olika sjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes. Mjölk är en viktig källa till bland annat kalcium,
- Ett enkelt sätt att få i sig den näring man behöver är att äta en allsidig, varierad kost där två till fem deciliter mjölk, fil och yoghurt ingår varje dag.
- Barn, gravida och ammande behöver extra mycket näring och därför är rådet till dem att få i sig fem deciliter mjölk, fil eller yoghurt varje dag. Exakt hur mycket vi behöver dricka beror på vad vi äter i övrigt av till exempel ost.
Det finns många påståenden kring hur mjölk påverkar vår hälsa, här reder vi ut några oklarheter:
Hur påverkar mjölk kroppen?
Därför är mjölk bra – 5 anledningar –
- Mjölk är naturligt näringstät, vilket betyder att den innehåller mycket näring per enhet mjölk.
- Mjölk innehåller vitaminer och mineraler samt ett naturligt högt innehåll av protein i en begränsad mängd kalorier. Bara vitamin D är tillsatt till mjölken. Vitamin D behövs för att musklerna ska fungera som de ska och bidrar också till att bibehålla benstomme och tänder.
- Mjölk kan omvandlas till olika mjölkprodukter. Hårdost är till exempel 10 gånger koncentrerad mjölk med hög halt av protein och kalcium och smör är koncentrerat mjölkfett.
- Mjölkprodukter är goda källor till kalcium som är bra för att bevara ben och tänder. Hos barn behövs kalcium för att skelettet ska utvecklas och fungera normalt.
- Mjölkprodukter är en del av en sund och hållbar kost. Den samlade forskningen har stärkt stödet för att hälsosamma matvanor baseras på mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter – läs mer om det i Livsmedelsverkets kostråd.
Finns i mjölk bra för benen?
Vad är då bra mat för benstommen? – Jo, att äta en sund och varierad kost som ger tillräckligt av de näringsämnen som bygger upp skelettet. Exempelvis mjölk och andra mejeriprodukter som innehåller naturligt protein, kalcium och fosfor som alla bidrar till en normal benstomme.
Mjölk är dessutom berikat med vitamin D som är helt avgörande för upptaget av kalcium och hur det utnyttjas i kroppen. Protein behövs också för att underhålla och öka muskelmassan. I mjölken finns också kalcium och kalium som bidrar till att musklerna fungerar normalt. För skelettets skull är det också viktigt att få i sig tillräckligt med energi – dvs de näringsämnen som håller skelettet starkt och friskt.
Energibrist under längre perioder kan leda till brist på östrogen, vilket i sin tur ger störningar i menstruationscykeln och är negativt för benuppbyggnaden.
Vilken mjölk ska man dricka?
Kalcium har många viktiga funktioner – Tillräckligt med kalcium under uppväxten är en förutsättning för att bygga ett tätt, starkt skelett. Men kalcium har också många andra funktioner i kroppen – det bidrar exempelvis till normal muskelfunktion. Brist på kalcium hämmar däremot normal utveckling av skelettet och kan på sikt öka risken för benskörhet.
Mjölk, fil och yoghurt, oberoende av fetthalt, ger lika mycket kalcium,120 milligram per deciliter.1–2 ostskivor ger ungefär lika mycket kalcium som 1 deciliter mjölk. Ett förskolebarn mellan 1 och 5 år behöver få i sig 600 milligram kalcium per dag, barn mellan 6 och 9 år 700 milligram, och barn mellan 10 och 17 år 900 milligram.
Livsmedelsverket rekommenderar att man serverar lättmjölk eller vatten som dryck i förskolan och många reagerar på att Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk även till barn. Lättmjölk upplevs som blaskig och inte lika näringsrik som standardmjölk, men det är faktiskt tvärtom – för lättmjölk innehåller visserligen mindre fett, men i övrigt samma mängd av alla de näringsämnen som finns i standardmjölk.
Vad händer när man slutar dricka mjölk?
2. Du kan bli mindre – eller mer – uppsvälld – Även om du inte regelrätt är laktosintolerant så är ändå 65 procent av världens befolkning känsliga mot mjölk eftersom de då saknar enzymen laktas som bryter ner komjölk. Om du därför slutar helt med mejeriprodukter så kan en effekt vara att du känner dig mindre uppsvälld.
Kan man leva på bara mjölk?
Publicerad 30 aug 2014 kl 17.37 Åsa Carlssons 71-årige bror levde på mjölk i nästan fyra månader. Han avled strax efter att man upptäckt att han hade blödande magsår. Nu anmäler syster vårdcentralen och hemsjukvården i Skurup för att personal nonchalerat broderns behov av vård.
- Jag har varit så ledsen och är det fortfarande, säger Åsa Carlsson.
- Hemtjänsten hittade den 71-åriga mannen från Skurup utslagen i sitt hem.
- Han hade då kräkts blod.
- När han kom in till lasarettet i Ystad visade det sig att mannen hade blödande magsår.
- Alla värden var i botten, han var uttorkad och hade för högt socker samt vitaminbrist.
Mannen avled en vecka senare. Hans syster Åsa Carlsson, 57, har gjort en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Hon menar att hennes bror som också led av demenssjukdom började undvika mat redan i februari i år. Han har enligt henne förklarat att han har haft svårt att svälja.
Är det östrogen i mjölk?
Finns det hormoner i mjölk? Mjölk innehåller naturligt en del av de hormoner som kon producerar. I Sverige, och EU i stort, är det inte tillåtet att ge kor tillväxthormoner. Det hormon som analyserat i mjölk är östrogen (kvinnligt könshormon). Det är svårt att ange exakta värden eftersom det finns flera olika former av östrogen och dessutom flera olika analysmetoder.
Enligt en tysk studie där intaget av de två formerna av östrogen – östradiol och östron – från kosten beräknades kom man fram till att intaget hos barn var cirka 70-80 nanogram (miljarddels gram)/dag och hos vuxna cirka 80-100 nanogram per dag. Cirka 60-70 % kom från mjölkprodukter. Fertila kvinnor producerar upp till 1 milligram (tusendelsgram) östradiol och 0,7 milligram östron per dag.
Kvinnor efter klimakteriet producerar mellan 40-200 mikrogram (miljondels gram) östron per dag. Män har lägre nivåer.Det innebär att vi alltså producerar långt mer östrogen i kroppen än vad vi får i oss via mjölk. På sidan finns mycket bra information att ta del av. : Finns det hormoner i mjölk?
Varför dricker man mycket mjölk?
Mjölk – hur mycket dricker vi? Mjölk är för många en självklar måltidsdryck till flertalet maträtter och bakverk. Men vad innehåller mjölk egentligen? Och hur mycket mjölk dricker vi i Sverige? Svaren hittar du här nedan. Mjölk innehåller många näringsämnen som kroppen behöver varje dag.
Varför dricker jag så mycket mjölk?
Mjölk och mjölkprodukter har i över 5 000 år bidragit till att vi i vår del av världen fått den näring vi behöver. I vårt kalla klimat var mjölken en förutsättning för att överleva eftersom vi inte kunde odla året runt som i sydligare länder. Ett enkelt sätt att få i sig den näring vi behöver är att äta en allsidig, varierad kost.
Livsmedelsverket skriver i sina kostråd att två till fem deciliter mjölk, fil eller yoghurt per dag gör att vi får i oss tillräckligt med kalcium. Hur mycket vi behöver äta beror på hur mycket vi äter i övrigt av till exempel ost. Enligt Livsmedelsverket är mjölkprodukter en viktig källa till kalcium, vitamin A, riboflavin, vitamin B 12, jod, zink, selen och högvärdigt protein.
Berikade mjölkprodukter är även viktiga källor till vitamin D. Magra mejeriprodukter bidrar också till att minska risken för flera olika sjukdomar, bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes. Trots delvis förändrade matvanor och möjligheten till varierad kost är mjölk fortfarande en del av vår matkultur och ett av våra viktigaste baslivsmedel här i Norden.
Till skillnad från befolkningen i stora delar av världen har vi, även i vuxen ålder, förmågan att bryta ner mjölksockret laktos. Denna förmåga är en genmutation som uppstått eftersom mjölken har varit viktig för vår överlevnad. De flesta av oss kan alltså dricka mjölk utan att få magproblem. Även de som är känsliga för laktos kan konsumera mjölk, särskilt tillsammans med mat.
Vi är inte ensamma om att värdesätta mjölken. I många länder världen över är mjölkprodukter en viktig del av matkulturen, I de här länderna dricks mest mjölk i världen. Topplistan visar konsumtion av dryckesmjölk 2016 (kilo mjölk per capita):
Irland: 125,0 Finland: 120,0 Australien: 106,6 UK: 92,6 Island: 89,8 Danmark: 86,8 Norge: 82,5 Sverige: 81,8 Spanien: 78,6 Österrike: 74,8 Vitryssland: 73,1 Kanada: 71,6
Källa: IDF
Varför dricker man mycket mjölk?
Mjölk – hur mycket dricker vi? Mjölk är för många en självklar måltidsdryck till flertalet maträtter och bakverk. Men vad innehåller mjölk egentligen? Och hur mycket mjölk dricker vi i Sverige? Svaren hittar du här nedan. Mjölk innehåller många näringsämnen som kroppen behöver varje dag.