Varför Penslar Man Bröd Med Vatten?


Varför Penslar Man Bröd Med Vatten
Page 2 –

Ja som frågan lyder, Är det för att de ska bli saftigare? Och naggningen: Luftigare? Sen skulle jag vilja ha några bra recept på rågbröd, ( ) men den frågan kanske jag ställer i en separat tråd. penslar med vatten för att få en speciell skorpa på brödet. Nagga gör man för att det inte ska spricka. Man slipper den hårda ytan när man penslar med vatten. o naggar gör man för att när degen jäser så blir ju ytan lite torrare och hårdare än innanmätet. När man gräddar så stängs expanderande gaser inne och brödet blir som en man sticker ett antal hål precis innan gräddning så kan gaserna komma ut. Csve skrev 2010-01-14 11:07:57 följande: Man slipper den hårda ytan när man penslar med vatten. o naggar gör man för att när degen jäser så blir ju ytan lite torrare och hårdare än innanmätet. När man gräddar så stängs expanderande gaser inne och brödet blir som en man sticker ett antal hål precis innan gräddning så kan gaserna komma ut. Tack jättemycket Millan. Jag fattar inte varför de inte skrev med på ett recept att man skulle göra så. Mitt rågbröd blev stenhårt. Nu vet jag hur jag ska gå tillväga då, för annars var receptet ganska gott faktiskt. Man kan oxå lägga på en bakduk när man tagit ut brödet ur ugnen för att slippa hård skorpa. Gör man baguetter t.ex som ska ha hård yta så skippar man bakduken! Jag penslar mina baguetter med vatten för att de ska få en krispig yta. Penslar man med vatten INNAN brödet ska in i ugnen blir det en krispigare (hårdare) skorpa. Men penslar man (rikligt) med vatten direkt EFTER brödet kommer ur ugnen så blir det en mjukare skorpa. Anledningen att man naggar med gaffel är (som MillaNoNillaN var inne på) är att det annars finns risk för en enda stor hålighet precis under skorpan/ytan. Naggar man (eller sticker små hål m.h.a. “potatissticka” i bröd som gräddas i brödform) så får man jämnare “bubblor” och slipper alltså att brödet delar sig under brödskorpan. Och så var det recept på rågbröd. Jag har precis skrivit in ett recept på surdegsbröd av råg, och det är ett sånt bröd där man behöver använda potatisstickan lite för att få ett bröd som håller ihop (slippa den stora håligheten under brödskorpan). Du hittar det säkert annars får du fråga så kopierar jag den även hit.

: Varför penslar man vatten på bröden och naggar med gaffel (bakning)?

Hur får man brödet blankt?

Baka bröd – se våra baktips här Det är ofta de små detaljerna som gör den stora skillnaden när man bakar. Här delar våra bagare med sig av sina tips och trix.

Väg gärna upp mjölet eftersom det kan vara lite olika hårt packat i påsen. Står inte vikten angivet i receptet, så väg mjölet du mätt upp så kan du i efterhand bedöma om konsistensen blev som du önskade eller om det behövdes mer eller mindre mjöl nästa gång.

Det är lätt hänt att använda för mycket mjöl i degen, speciellt i början av bearbetningen eftersom det tar en stund innan mjölet arbetats in. En lösare deg ger ett saftigare bröd.

Bröd ska ofta knådas länge, mycket längre än många tror. Gärna minst 10 minuter (vetemjöl kräver lite längre bearbetning än rågmjöl). Knådningen gör att glutentrådarna bildas och degen blir elastisk och smidig – testa genom att dra i en liten bit deg för att kontrollera att den håller. Det går så klart att knåda för hand, men en hushållsapparat gör jobbet enklare.

Hur mycket man bearbetar och knådar degen mellan jäsningarna avgör det färdiga brödets struktur. Liten eller ingen bearbetning ger ett bröd med stora porer, medan ett mer arbetat bröd får en jämnare och tätare struktur.

Glöm inte att täcka över bröden när de jäser. Då behåller du fukten i degen, men också värmen. Ställ degbunken i rumstemperatur, gärna på ett varmt ställe, och undvik drag som degen inte gillar.

Snitta bröden innan de går in i ugnen. Förutom att de blir snyggare, så får de också ytterligare möjlighet att expandera och växa under gräddningen.

Baka bröden i en form om du vill få en mer kontrollerad jäsning i ugnen. Formen gör att bröden växer på höjden istället för på bredden och dessutom får du ett jämnare bröd med lika stora brödskivor.

Bröd som bakas i form får en krispigare skorpa om man stjälper upp dem på ett galler direkt när de kommer ur ugnen istället för att de svalnar i sin form.

Bröden får en mer blank och fin yta om man bakar med vattenånga i ugnen. Har man ingen ugn med vattenånga kan man skapa en liknande effekt genom att ställa in en plåt i botten av ugnen medan ugnen värms upp. När man sedan ställer in bröden så häller man en skopa vatten på den varma plåten och skapar sin egen ånga.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Ska En Ungdom Äta?

Temperaturen kan variera en hel del mellan olika ugnar. Ett bra sätt att kolla om bröden är klara är att använda en vanlig köttermometer. När bröden är 97-98 grader är de klara.

: Baka bröd – se våra baktips här

Varför blir Frallorna hårda?

Varför blir drömmarna kompakta? –

Det kan ha varit fel temperatur i ugnen, eller så har kakorna stått inne för kort tid. För varm ugn ger drömmarna för mycket färg. De ska helst inte ha någon färg utan vara helt blonda. Mindre drömmar behöver kortare tid i ugnen, och större behöver längre. Det kan ha varit fel jäsmedel i degen. Till drömmar ska det vara hjorthornssalt som ger den porösa konsistensen. Man kan även använda bakpulver, men då blir konsistensen mer som småkakor.

Det kan ha varit för lite jäst/bakpulver i degen. Det kan ha varit för mycket socker eller för lite smör i degen. Skorporna kan ha delats innan de var tillräckligt svala. Då blir kanterna lätt degiga och trycks ihop och när de stelnar blir de hårda.

Vispa aldrig ner mjölet i en bakpulversmet. Då drar man ut glutentrådarna och brödet blir segt och kompakt. Mjölet kan ha blandats för länge i smeten. Man ska vända ner mjölet så att smeten blir någorlunda jämn, inte mer än så.

Plåten kan ha stått för högt i ugnen eller övervärmen är för stark. Lägg över aluminiumfolie så gräddas kakan/brödet inuti utan att få mer färg. Kakan/brödet kan ha gräddats i för hög temperatur under för kort tid. Ugnen kan ha varit för varm, prova att sänka temperaturen nästa gång så kan kakan/brödet stå inne lite längre. Om det är undersidan som blir bränd går det bra att ställa in en extra plåt nära bottnen av ugnen som fångar upp lite av värmen.

Vissa kakor ska flyta ut och andra inte. Läs i receptet och titta på bilden hur just dessa kakor ska se ut. Det kan ha varit för lite mjöl i degen. Arbeta in lite mera mjöl i resten av degen, om det finns någon ogräddad deg kvar, och provbaka ett par kakor. Ugnen kan ha varit för varm, prova med att sänka temperaturen nästa gång.

Degvätskan kan ha varit för varm. Om vätskan är mycket mer än 37 grader är det stor risk att färsk jäst dör och tappar jäskraft. Degvätskan kan ha varit för kall, vilket inte är fel alls, tvärtom. Men degen kommer att jäsa långsamt, vilket också är bra för smakerna som hinner utvecklas mycket mer. Jästen kan ha varit för gammal, glöm inte att kolla datumstämplingen på förpackningen. Mjölet kan ha varit kallt, vilket ger långsammare jäsning. Använd hellre rumstempererat mjöl. Jäsplatsen kan ha varit dragig eller kall. Deg vill helst ha en jämn värme för att kunna jäsa i lugn och ro. Och på så vis kan man även kontrollera jäsningen, d.v.s. vill man att degen ska jäsa långsamt ställer man degen på en svalare plats i rummet och lite snabbare på en varmare plats. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och får dåligt med jäskraft.

Man bör inte doppa fingrarna i kokt marmelad, kommer den i kontakt med saliv eller bakterier blir den snabbt dålig. Bären kan ha varit smutsiga eller dåliga. Var noga med att skölja och rensa bär som ska användas i saft och syltkok. Allt skum kanske inte skummades av vid koket. Skummet innehåller naturliga bakterier och mögelsvampar som försvinner genom att skummet lyfts bort under kokningen. Flaskorna/burkarna kanske inte var desinficerade. Ställ tomma flaskor och burkar upp och ned i ugnen på 130 grader eller doppa dem i kokande vatten för att desinficera. Glöm inte att även desinficera lock och kapsyler! Förvaringsplatsen kan ha varit för varm. Helst ska sylt och marmelad förvaras mörkt och svalt. Öppnade burkar förvaras i kyl. Flaskorna/burkarna kanske inte har varit helt täta. Kontrollera locken. Koktiden kan ha varit för kort. Både sylt och marmelad behöver koka en stund.

Formen kan vara för liten eller överfylld. När man ställer in kakan i ugnen ska formen vara fylld till cirka 2/3.

Smeten kan ha varit för lätt för att orka bära upp fyllningen. Prova att rulla fruktbitarna eller bären i lite vetemjöl eller potatismjöl innan de blandas i smeten. Tillsätt lite mer mjöl i smeten nästa gång.

Det är för lite vätska i degen. Tillsätt en liten skvätt kallt vatten, så går degen ihop. Vissa kakdegar ska vara väldigt torra, som till exempel drömmar. Då är det bara att krama ihop degen till små bollar som sedan flyter ut till fina kakor på plåten.

Bakpulver eller bikarbonat kan ha blandats ojämnt i smeten. Blanda alltid bakpulver eller bikarbonat noga i de torra ingredienserna innan det vänds ner i smeten. Det kanske har varit för mycket mjöl i smeten. Ugnen kan ha varit lite för varm. Prova en lägre temperatur nästa gång.

You might be interested:  Hur Länge Kokar Man Hemmagjord Pasta?

Formen kanske har smorts för dåligt. Prova att kyla ner formen med en fuktig handduk, så går det lättare att få loss kakan. Låt kakan svalna innan den lossas från formen. Jag använder helst teflonformar och om jag använder mormors gamla form ser jag till att hålla den smord med olja när den inte används och står i skåpet.

Det kanske saknas bakpulver eller någon annan ingrediens. Ugnsluckan kan ha öppnats för ofta under gräddningen. Kakan vill ha en jämn temperatur för att bli hög och fin. Smeten kan ha vispats för lite innan mjölet tillsattes. Ägg och socker ska vispas riktigt pösigt och nästan vitt, smör och socker ska vispas ljust och krämigt. Smeten kan ha rörts om för mycket eller vispats efter att mjöl och bakpulver eller bikarbonat tillsatts. Då reser sig inte kakan lika mycket.

Degen kan ha fått jäsa för kort tid. Min princip är att alltid jäsa deg till dubbel storlek. Ugnen kan ha varit för kall eller så har brödet fått stå inne för kort tid, vilket resulterar i ett degigt bröd. Om brödet har fått tillräckligt med färg, men ändå behöver gräddas mer, täck det med lite aluminiumfolie så kan det gräddas längre utan att brännas.

Det är för mycket mjöl i degen, då blir den tung och stum. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Ofta räcker det att man bara viker degen ett par gånger vid utbakningen. Givetvis beror det på vilken typ av bröd man bakar. Degen saknar salt. Då blir den livlös och tappar jäskraft och spänst. Det är för mycket fett och socker i degen, den kommer att jäsa, men långsammare.

Vissa degar är svåra att kavla ut, då kan det vara bra att kavla lite i taget och låta degen vila lite mellan kavlingarna. Det är för mycket mjöl i degen, då blir den väldigt kompakt och stum. Fukta bakbordet med lite vatten, då får man lättare fäste med degen och den blir lättare att kavla. Det är för lite mjöl i degen. Tillsätt lite extra mjöl och kavla på ett välmjölat bakbord.

Det kan ha varit för lite pektin i frukten eller bären för att koka sylten/marmeladen med enbart vanligt strösocker. Man kan blanda 50/50 med syltsocker för en tjockare konsistens.Vissa frukter och bär innehåller mer pektin och stelnar lättare, medan man måste tillsätta pektin till många andra frukter och bär. Pektin kan tillsättas i ren form eller så kokar man sylten/marmeladen på syltsocker, som innehåller tillsatt pektin. Om sylten eller marmeladen fortfarande är för lös efter några dagar, gör ett nytt uppkok och tillsätt extra pektin. Koktiden kan ha varit för kort, kokar man länge så reduceras vätskan bort och sylten/marmeladen blir fastare.

Det kan ha varit för mycket mjöl i degen. Då blir det torrt. Det kan ha varit för lite fett i degen. Då blir det torrt. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen. Då är risken stor att bullarna blir hårda. Bullarna kan ha stått för länge i ugnen, prova att höja temperaturen och korta gräddningen.

: Q & A – Första hjälpen i köket – Leila Lindholm

Hur får man frön att fastna på bröd?

Hur får man fröna att fastna på brödet? Har ni haft problem med att få fröna att fastna på fastna på brödet? Det är i princip omöjligt att få fröna att fastna efter det att man format brödet om man använder mjöl på bakbordet,s såvida man inte penslar brödet.

  • Degytan har blivit mjölig och fröna trillar bara av.
  • Man skulle kunna forma brödet tillsammans med frö istället för mjöl, men jag tycker är svårt.
  • Mina frö tenderar då att åka in i brödet som en klump istället för att lägga sig ovan på.
  • Det här är mitt enkla tips: Lägg en linnehanduk över jäskorgen utan att trycka ner den i krogen.

Strö rikligt med frö på linnehanduken och lägg ner det formade brödet i linnehandduken. Packa in och ställ in i kylen över natten. Istället för att mjöla linnehanduken använder jag alltså frö så att degen inte fastnar i linnehandduken. När brödet/degen blir fuktig under natten, fastnar fröna på ytan. : Hur får man fröna att fastna på brödet?

Vad händer om man har för lite mjöl i degen?

Felsökningstips –

Symptom Anledning
Brödet jäser inte. Prova först att förlänga jästiden, kanske med det dubbla mot vad som står i receptet. Om inte det hjälper så har du förmodligen dödat jästsvamparna med för varm degvätska. Tänk på att röra om i botten av degvätskan innan du kollar temperaturen.
Brödet blir kompakt. Du kan ha jäst för kort tid och/eller tagit för mycket mjöl. Eftersträva mindre mängd mjöl när du bakar bröd. Det är också viktigt att man inte tar för mycket grovt mjöl eller frön i brödet som är väger tungt i förhållande till vetemjöl.
Brödet sjunker ihop efter jäsningen. Förmodligen har brödet jäst för länge. Du kan rädda dem genom att baka om dem. Knåda degen och baka ut igen.
Brödet blir platt. Antagligen för varmt degspad eller att jäsningen skett för varmt. Lägg aldrig det utbakade brödet på en varm plåt. Ställ inte heller plåten på en varm spis. Det ska jäsa i rumstemperatur, ca 20°C.
Brödet är blåsigt inuti. Du kan ha arbetat degen för lite i bunken före första jäsningen eller knådat degen för lite efter första jäsningen före utbakningen. Det kan också beror på att brödet jäst för länge och för varmt.
Brödet har degrand. Fel ugnstemperatur eller felaktiga ugnsinställningar eller för kort tid i ugnen kan ge en degig rand i brödet.
Brödet spricker. För kort jästid. Degen kan ha arbetats för lite. Det kan också bero på för mycket mjöl.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I 1 Dl Mjölk?

Varför blir det luftbubblor i brödet?

Lyckas med jäsningen Lyckas med jäsningen Degen måste få gott om tid att jäsa och mogna för att brödet ska få volym och bli luftigt. Under jäsningen blir degen porös genom att det bildas koldioxid (luftbubblor) när stärkelse bryts ner. Det är därför viktigt att glutentrådarna knådats starka så att luften stannar kvar i brödet.

Degvätskan bör vara fingervarm. Om degen jäser i ett varmt rum går jäsningen snabbare. Om den jäser i ett kallt rum eller i kylen så jäser den mycket långsammare. En långsam jäsning gör att smakerna i mjölet hinner utvecklas bättre samt att innanmätet blir lite segare ger större luftbubblor. Vad som blir bäst är en personlig smaksak! Testa dig fram på egen hand med olika jästider.

Tänk på att detta gäller första jäsningen! Andra jäsningen bör inte vara mer än ca 30 min i de flesta fall. Första jäsningen: Skydda alltid degen med en bakduk eller plastfolié. Då bevaras fukt och värme och degen jäser bättre. Ställ degen på en dragfri och varm plats för att påskynda jäsningen.

När degen växt till ungefär dubbla storleken är den färdigjäst. Testa genom att trycka till på degens yta med fingret. När degen fjädrar tillbaka är den klar. Andra jäsningen: När degen formats och bakats ut ska den jäsa ytterligare än gång för att få in mer luft i degen innan det är dags för gräddning.

Ljuvligt goda, mycket lättbakade bröd som är perfekt att bakat till frukost eller som tillbehör till en fräsch sallad eller soppa. Ingredienserna har man oftast hemma vilket är skönt. Tips! Baka snabba 3-minuters stekpannebröd som gräddas i stekpannan – klicka här för recept! Bakpulverfrallor Ca 9 st 8 dl vetemjöl 2 dl havregryn 1 msk I samarbete med Ankarsrum.

Olla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här! I samarbete med Ankarsrum. Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här! HEMBAKADE, SLARVIGA ÄPPELFRALLOR Rivet äpple i degen gör frallorna väldigt mjuka, saftiga och goda. Degen innehåller även fibrer som är nyttigt och bra för kroppen.

Nyttig limpa med högt proteinvärde, helt utan vetemjöl! Ett saftigt, luftigt gott bröd som bakas helt utan vanligt vetemjöl. Perfekt för den som inte äter vetemjöl av olika anledningar. Mixa havregrynen till ett mjöl i en hushållsmaskin eller mixer med knivar.

Hur gör man mjukt bröd?

Vad gör man med gammalt bröd? – Om brödet blivit lite gammalt kan du pensla det med vatten och vira in det i aluminiumfolie. Efter tio minuter i ugnen (180°) smakar det som nybakat igen! Om vetebullarna blivit hårda och tråkiga kan du doppa dem i mjölk och grädda dem i ugnen ett par minuter, då blir de som färska. Läs fler tips för gammalt bröd nedan!

Varför blir brödet tungt?

En lös deg ger ett luftigare bröd Varför Penslar Man Bröd Med Vatten FAKTA För mycket mjöl i degen gör att brödet blir tungt, stabbigt och kompakt. En lösare deg ger ett luftigare och lättare bröd. Dock blir det lite kladdigare att knåda degen om man knådar för hand, men brödet blir mycket godare! Ibland behöver man inte tillsätta allt mjöl som det står i receptet när man bakar med jäst.

  1. Om man känner att degen är smidig och fortfarande lite lagom kladdig så räcker det med mjöl. Tänk på.
  2. För att kunna hantera en kladdig deg behövs det mjöl på bakbordet och händerna när den bakas ut! Men var försiktig och lätt på handen så att det inte knådas in för mycket mjöl i degen.
  3. Underbart god, saftig morotslimpa! Klicka på bilden nedan för recept! Städtips! Rengör kylskåpet med bikarbonat GÖR SÅ HÄR: –Strö bikarbonat på en fuktig disktrasa.

Torka på väggar, hyllor och galler i kylen. Torka rent efteråt med en trasa med rent vatten. Kylskåpet blir blankt, rent och fräscht och smutsen släpper från ytorna. TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) Sju sorters kakor är ett känt begrepp, men vilka kakor handlar det om? Läs mer Småkakor är lätt att baka och oerhört gott! Två enkla, men viktiga tips som gör att du lyckas med brödet! : En lös deg ger ett luftigare bröd