Varför Ska Man Inte Ge Katten Mjölk?


Varför Ska Man Inte Ge Katten Mjölk
Kattungar har ett enzym i magen som gör att de kan bryta ner laktos från modersmjölken, men vuxna katter har inte detta enzym och förlorar förmågan att smälta mjölksocker. Istället kan laktosen i mjölken orsaka en orolig mage när den börjar jäsa.

Kan man dricka Kattmjölk?

Våra produkter | Whiskas® Mjölk Alla vet att katter älskar mjölk. Därför kan det komma som en överraskning att den laktos som finns i komjölk kan vara svår att smälta för en katt. Whiskas ® kattmjölk är ett mer hälsosamt alternativ, utvecklat av högkvalificerade dietister.

 1. Den har ett mycket lägre innehåll av laktos och är därför mycket snällare mot din katts mage.Kattmjölken innehåller fortfarande all den bästa näringen i form av kalcium, fiber och protein.
 2. Så ju mer hon lapar i sig, desto bättre mår hon.
 3. Whiskas ® kattmjölk finns på 200 ml flaska.
 4. Whiskas ® kattmjölk är lämpad för kattungar och katter som är över sex veckor gamla.

: Våra produkter | Whiskas® Mjölk

Är filmjölk bra för katter?

Mjölk, ost och andra mejeriprodukter – När kattungen har diat färdigt ska den inte dricka mjölk eller äta mejeriprodukter som innehåller laktos. Vad många inte känner till är att katter ofta är laktosintoleranta.

Kan katter dricka laktos fri mjölk?

Kan jag ge laktosfri mjölk? Jag är medveten om att man inte ger mjölk till katt, hund eller igelkott. Är det på grund av laktosen? Om så är fallet, kan jag då ge dem av min laktosfria mjölk? Veterinär Erik Lundberg svarar: I naturen är det inte naturligt att dricka annan mjölk än sin mammas.

 • Vuxna djur av olika arter är därför inte anpassade att dricka detta utmärkta livsmedel.
 • Men många klarar av det bra ändå, de flesta katter, hundar och säkert även igelkottar tål att dricka vanlig mjölk.
 • Mjölksockret, laktosen, kan hos många individer ge diarré om den inte kan brytas ned i tarmen.
 • Laktosintoleranta djur och människor kan därför dricka laktosfria mjölkprodukter.

Men det finns även andra ämnen i mjölk som kan ge mag- eller hudbesvär. Allergier och intoleranser kan utvecklas mot många olika proteiner i mjölken. Då kan man inte dricka ens laktosfri mjölk. Innekatter och hundar ser man avföringen hos och kan därför bedöma om de tål mjölk.

Kan jag ge min katt yoghurt?

GimCat yoghurt är en speciell dessert för katt-gourmeter. Den är tillverkad av laktosreducerad sötmjölk och är ett krämigt och milt mellanmål, förpackat i en stående påse som kan återförslutas. GimCat’s krämiga yoghurt är helt oemotståndlig för katter.

Yoghurten är förpackad i en stående påse med skruvkork så den håller sig färsk och god länge. Mjölk är en hälsosam produkt som innehåller viktiga näringsämnen. Men att ge katter vanlig mjölk kan vara problematiskt, eftersom den innehåller laktos (mjölksocker). Många katter är laktosintoleranta, vilket betyder att de inte tål mjölksockret och får lös mage när de dricker den.

GimCat Yoghurt är tillverkad av laktosreducerad mjölk som har förtjockats med hjälp av mjölksyrabakterier. De har en positiv inverkan på tarmfloran. GimCat Yoghurt, från firman Gimborn, är ännu en innovativ produkt som berikar kattens näring. GimCat yoghurt för katter:

Krämig och läcker dessert Laktosreducerad Speciellt framtagen för katter Praktisk och återförslutningsbar påse

Läckra mjölkmellanmål för katter – det får du från Gimpet!

Vilken mjölk kan katter dricka?

Kattungar ska dricka mjölk – Kattungar ska dricka mjölk när de är små, antingen mjölk från sin mamma eller kattungemjölk som du kan köpa i djuraffären. Kattungar har ett enzym i magen som gör att de kan bryta ned laktosen och därmed tåla mammans mjölk eller kattungemjölken. Vuxna katter saknar dock detta enzym vilket kan medföra att laktosen i mjölken börjar jäsa och de blir då dåliga i magen.

Är mjölk giftigt för katter?

Kan katter dricka mjölk? Är mjölk dåligt för katter? Ja – de flesta katter är laktosintoleranta och att konsumera mejeriprodukter kan leda till diarré och kräkningar. Det finns några specialdesignade kattmjölksalternativ som är mer lämpliga och innehåller mindre laktos.

Kan man ge katten råa ägg?

Giftiga livsmedel som du inte ska ge din katt – Även ett antal livsmedel som du troligen har hemma är giftiga för katter, med symptom från illamående till allvarliga organskador. Liksom för hundar är choklad giftigt även för katter på grund av att den innehåller teobromin.

 • Ju mörkare chokladen är, desto mer teobromin innehåller den.
 • Beroende på mängden och typen av choklad som katten får i sig kan den drabbas av onormal hjärtrytm, darrningar och kramper.
 • Till och med dödsfall kan förekomma.
 • Både lök och vitlök orsakar problem i kattens kropp, eftersom dessa livsmedel kan stimulera nedbrytningen av röda blodkroppar och leda till blodbrist.

De kan också orsaka mag-tarmbesvär och resultera i diarré. Även druvor och russin är giftiga och orsakar så småningom njursvikt. Tidiga varningssignaler hos katten är upprepade kräkningar och hyperaktivitet. Även om protein är en avgörande beståndsdel i kattens diet kan vissa typer av protein vara skadliga för dess hälsa.

 • Om du ger din katt råa ägg löper den risk att få matförgiftning, men det kan också störa kattens förmåga att absorbera B-vitaminet biotin på grund av att äggvita innehåller ett protein som kallas avidin.
 • Om katten äter stora mängder lever kan det orsaka vitamin A-förgiftning, vilket kan påverka skelettet och leda till osteoporos.
You might be interested:  Vilken Kung Blev Förgiftad Av Ärtsoppa?

Du bör undvika att ge din katt rester från matbordet, eftersom det uppmuntrar ett tiggande beteende och kan bidra till viktökning. Dessutom kan det skada kattens matsmältningssystem. Fet eller stekt mat kan vara för kraftig för katten och orsaka diarré.

Du ska inte ge alkohol och koffein till din katt, eftersom effekterna av dessa ämnen är mycket starkare hos katter än hos människor på grund av att de är mindre till storleken. De kan orsaka allvarliga skador hos katten. Även om man ofta ser bilden av en katt som lapar mjölk från ett fat ökar faktiskt kattens laktosintolerans efter avvänjningsperioden och mjölk kan leda till matsmältningsbesvär och obehag.

Om du tror att din katt har ätit något giftigt ska du omedelbart tala med en veterinär som kan ge dig råd om lämplig åtgärd. Var också noga med att vidta förebyggande åtgärder genom att se till att ditt djur inte kan komma åt giftiga ämnen, livsmedel eller växter.

Kan man ge ris till katt?

Vad kan jag göra själv? – Det viktigaste när det gäller diarré är att ge katten dietmat bestående av kokt vit fisk eller kyckling blandat med ris eller potatis ett par dagar. Det är mycket viktigt att du plockar bort den “vanliga” maten och ger fri tillgång på vatten.

Kan man ge sin katt banan?

Banan är inte giftigt för katter.

Kan man ge rå köttfärs till katt?

Den växande trenden att ge rått kött till hundar och katter kan leda till väldigt tråkiga följder. Forskare har analyserat kommersiella råa köttprodukter och konstaterat att de innehåller bakterier och parasiter.

Kan en katt äta köttbullar?

Förmiddag med Helene Publicerat tisdag 9 december 2014 kl 09.36 Susanne Hellman Holmström gästar studion och svara på allt som rör katten, vad man bör tänka på inför julen och så gästas vi av ordföranden i föreningen VOOV, Nathalie Nordén. Om man är utsatt för våld i nära relation och där finns ett husdjur med i bilden kan situationen förvärras.

Här hjälper föreningen till för att omhändertaga husdjuret så att den våldsutsatte kan få skyddat boende utan att oroa sig för sin älskade hund eller katt. Här kommer också en bra KOM IHÅG lista till alla husdjursägare inför julhelgen: Julen är årets förgiftningshögtid för våra fyrbenta familjemedlemmar.

Varje år kommer hundar och katter in som behöver vård av olika slag, för att de fått i sig julmat eller julpynt. I värsta fall kan djuren få livshotande skador – så se upp och få en trygg jul. Det kan vara frestande att låta fyrbenta vänner smaka när alla andra festar på godsaker.

Julskinkan : Eftersom vi svenskar gärna vill vara nyttiga undviker många av oss de feta kanterna och ger det till våra husdjur istället. Gör inte det! Den feta maten kan framkalla bukspottkörtelinflammation vilket kan leda till bölder, men även lättare symtom som diarré. Köttbullar, löksill och Janssons frestelse: Något som katter och hundar inte tål är lök. I alla sorters lök finns toxiner, gifter, som skadar de röda blodkropparna. Om de äter för mycket lök kan det leda till anemi, blodbrist. I vissa fall så pass allvarlig att djuret måste få blodtransfusioner. Symptom kan vara vita slemhinnor, blod i urinen eller matvägran. Revbensspjäll: Små benrester som fastnar i mag- tarmkanalen kan leda till smärtsam förstoppning. Det finns fall där förstoppningen blivit så kraftig att man måste öppna upp hunden för att massera tarmarna eftersom främmande benbitar inte tar sig igenom kroppen av sig själva. Det finns även fall där ben fastnat redan i matstrupen och orsakat skador som i vissa fall lett till att djuret varit tvunget att avlivas. Nötter: Under julen har många julkorgar med blandade nötter. Nötter är mycket feta och kan leda till bukspottkörtelinflammation men även sura uppstötningar. De absolut farligaste är dock macadamianötter som kan leda till neurologiska problem. Russin och vindruvor: Kan ge djuren akuta njurskador, vilket är livshotande. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren. Om man vet att hunden eller katten har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta veterinär direkt. Många akuta njurskador som orsakats av vindruvor leder till döden och en tredjedel av de som överlever får bestående njursvikt. Choklad: Det klassiska godiset som hundarna inte ska äta. Ju mörkare chokladen är desto farligare är den då kakao är det ämnet som är värst. Det är självklart en fråga om hur mycket hunden äter och varierar från fall till fall. Vissa hundar kan äta en hel Alladinask medan andra får problem efter några bitar. Oftast ger choklad diarré och kräkningar men kan även leda till kramper och hjärtstillestånd. Julväxter: Det allmänna tipset är att placera växter där ingen kan nå dem, men just för katter, som är mest känsliga, är det svårt. Alla liljeväxter är farliga för katten då det kan leda till akuta njurskador. Julstjärnor kan vara irriterande och även julkaktus som ger kräkningar. Julrosor kan de dö av, amaryllis är mindre giftig. Det vanligaste rådet om katten ätit växter (förutom liljor och julrosor då man ska söka hjälp direkt) är att hålla koll på allmäntillståndet. Ser man att katten börjar må sämre: kontakta veterinär. Om ni åker in så ta med växten den har ätit av. Glitter och paketsnören: Oftast är det valpar och kattungar som gillar att tugga på nya, spännande saker. Glitter och snören kan göra att tarmen träs upp och orsaka stopp. Om man vet att det ätit något, ha koll på det allmäntillståndet och åk direkt till veterinär om en försämring uppstår.Symptomen är kräkningar samt mat- och vattenvägran.

Källa: Evidensia Djursjukvård

Är det farligt för katter att äta ost?

Katter och ost: Är det okej? – Kan katter äta ost? Enligt experter, ja – men bara i måttliga mängder. Om du ger din katt ost över huvud taget, bör du bara ge den en liten bit då och då, ungefär så stor som en tärning. Du kan till exempel välja att begränsa kattens intag av ost till gånger när du behöver gömma ett piller för den.

You might be interested:  Hur Mycket Kött Ska Man Äta?

Kan katter dricka grädde?

Mjölk och grädde – Katter bör inte dricka vare sig mjölk eller grädde då de är laktosintoleranta. Många katter tycker dock det är gott och klarar av det utan några märkbara symptom. Vanliga symptom är annars diarré och magknip.

Är det farligt för katter att äta glass?

Får katter verkligen äta glass? – Ja, visst får de det. Dock i måttliga mängder. Men fyll inte glassen med kalorier och servera inte glass alltför ofta, men om du följer ett recept på kattvänlig glass är det ett mycket trevligt mellanmål när din katt ska skämmas bort lite extra – eller när det är mycket varmt.

Är det farligt för katter att äta leverpastej?

Mjölk och choklad? Här är människomaten du inte ska ge din katt! Matglada katter är ofta snabba på att mumsa i sig matrester som ligger framme och smulor som ramlar ner under köksbordet. Kanske ger du till och med katten lyxig människomat som fisk, leverpastej eller köttbullar? Tänk på att det finns livsmedel som är mindre bra för våra katter, och en del som till och med kan göra fyrbenta vänner allvarligt sjuka.

Lök och vitlök Lök och vitlök innehåller ämnet allicin som är giftigt för katter. Ämnet kan ge skador i levern och andra organ. Både rå och tillagad lök innehåller ämnet, så faran är inte över bara för att löken har stekts på spisen. Choklad Många vet att choklad är giftigt för hundar, men även katter är extra känsliga för teobromin, ämnet i kakao som djuren reagerar på.

Ett riktmärke är att ju mörkare chokladen är, desto mer teobromin innehåller den. Symptomen kommer ofta efter 4–24 timmar och yttrar sig som kräkningar, slöhet, törst, inkontinens, riklig salivering och hjärtklappning. Lyckligtvis nog är det dock ovanligt att katter får i sig sådana mängder choklad att de blir förgiftade, men skulle katten visa tecken på förgiftning ska du kontakta en veterinär.

 • Vindruvor och russin Både färska vindruvor och torkade, alltså russin, kan vara giftigt för kattens njurar.
 • Det räcker med några få russin eller druvor för att din katt ska bli riktigt sjuk.
 • Symptomen kommer oftast inom sex timmar och kan vara diffusa.
 • De kan yttra sig som diarré, kräkningar, slöhet, buksmärtor eller att katten kissar dåligt.

Mjölk Tvärtemot vad många tror så är komjölk inte särskilt bra för katter, då de inte tål laktos. Det finns särskild “kattmjölk” med mindre laktos som du kan ge din katt, men se det mer som en godsak – katter ska dricka vatten. För diande kattungar kan man köpa särskild mjölkersättning anpassad för just deras behov.

Avokado Låt inte katten mumsa i sig din avokadomacka då avokado innehåller persin. Ett ämne som är giftigt för många djur och kan ge skador på hjärta, mage och tarmar. Vanliga symptom är kräkningar och diarre. Tillagade fiskben och fågelskrov Många katter är tokiga i fisk och det är inte helt ovanligt bland kattägare att ge bort en liten bit torsk eller lax som en lyxmåltid.

Men se till att benen i fisken är bortrensade eftersom det är lätt hänt att fiskben fastnar i halsen eller tarmen eller ger skador på slemhinnorna. Samma sak gäller för fågelskrov från till exempel kyckling. Var även försiktig med att ge katten rå fisk, detta eftersom vissa fisksorter innehåller ett enzym som gör att katten inte kan tillgodogöra sig B-vitamin.

Starkt kryddad, söt och salt mat Vi människor älskar att salta, söta och krydda vår mat, men katten är inte lika förtjust i din indiska gryta eller salta pizza, utan de kan i stället ge katten magbesvär. Till skillnad från hundar är katter strikta köttätare. De behöver inte särskilt mycket kolhydrater eller grönsaker utan de ska ha fet och proteinrik mat från animaliska källor.

Någon enstaka matrest då och då är ingen fara, men för mycket mat avsedd för människor eller andra husdjur kan göra att katten får svårt att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver. Källor: Sveland djurförsäkringar, Agria, giftinformationscentralen, Djurvårdguiden : Mjölk och choklad? Här är människomaten du inte ska ge din katt!

Kan man ge falukorv till katter?

Här är 8 saker du inte ska ge din katt: – 1: Potatis. Omogen eller rå potatis är giftigt för katter. Kattens matsmältningssystem, urinsystem och nervsystem påverkas. Oxalater, som finns i potatis, kan bidra till njursten, som riskerar att fastna i urinvägarna.

Symtom: Bland annat magproblem och svårigheter att kissa.2: Lök, vitlök. Alla lökväxter kan ge förgiftningssymptom, det här gäller både rå och tillagad lök. Katten kan drabbas av blodbrist, skador i levern och andra organ. Tänk på att även köttbullar, korv, pyttipanna och barnmat brukar innehålla lök! Symtom: Aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, bleka slemhinnor, rödfärgad urin och buksmärtor.3: Choklad.

Kakao innehåller ämnen som har en stimulerande effekt på nervsystemet. Vi människor blir lite uppiggade. Katter är mycket känsligare – och kan bli så överstimulerade att de till och med dör. Symtom (kommer ofta efter 1-2 timmar): hyperaktivitet, ökad hjärtfrekvens, stelhet, skakningar, diarré och/eller kräkning. Varken potatis, mjölk eller choklad bör katten få i sig.4: Mjölk. Många katter saknar ett enzym för att bryta ner laktosen i mjölken. Ger man en kattunge mjölk kan den få förstoppningar som i värsta fall kan leda till döden. Ge vatten eller kattmjölk, till katter som är äldre än sex veckor – som har en lägre dos laktos.

 1. Symtom: Diarré, förstoppning, urinsten.5: Deg på jäsning.
 2. Ge aldrig deg på jäsning till din katt! Den fortsätter jäsa i magen på grund av kroppsvärmen.
 3. Dessutom bildas etanol, under jäsningsprocessen.
 4. Symtom: Kraftig buksmärta, uppsvälld buk, kräkningar, okoordinerade rörelser, nedstämdhet.6: Bittermandel.
You might be interested:  Hur Länge Kokar Man Hemmagjord Pasta?

Innehåller cyanid som är extremt farligt, eftersom det blockerar cellernas upptag av syre, från blodet. Symtom (kommer ofta efter 10-15 minuter): Snabbare andning, andningssvårigheter, ljusröda slemhinnor, påverkad mental status på grund av syrebrist i hjärnan, kollaps och plötslig död.7: Russin och vindruvor.

 1. Det räcker med 3 gram russin per kilo, räknat på din katts kroppsvikt, för att det riskerar att vara livshotande.
 2. Symtom: Kräkningar, nedstämdhet, buksmärta, ökad törst, ökat kissande eller svårigheter att kissa.8: Xylitol.
 3. Sötningsmedlet xylitol finns i många lightprodukter och tuggummin.
 4. Atter är väldigt känsliga för det här ämnet, eftersom det kraftigt ökar insulinfrisättningen.

Det kan leda till en kraftig sänkning av blodsockret och leverpåverkan. Symtom (kommer ofta inom en timme): Kräkningar, skakningar och allmänpåverkan. Dödsfall är ovanliga, men har inträffat. Foto: TT Källor: veterinären.nu, Torslanda djurklinik, Katthemmet, Sveland Djurförsäkringar, Agria Djurförsäkring : 8 saker du inte ska ge till din katt att äta

Kan en katt bara äta Blötmat?

Du kan utfodra din katt med endast våtfoder om det är ett helfoder. Kompletterande foder passar bra som något gott vid sidan av torrfoder.

Kan man ge sin katt tonfisk?

Det är okej att ge katten tonfisk ibland, men inte för ofta. Tonfisk saknar en del näringsämnen som katter behöver och kan i stora mängder även leda till kvicksilverförgiftning. Som tidigare nämnt ska du inte ge katten rå fisk heller, vilket också gäller för tonfisk.

Kan katter dricka för mycket vatten?

Visste du att vi erbjuder trygg vård och rådgivning via videosamtal med erfarna veterinärer direkt i din mobil? Om ditt djur är försäkrat hos en av våra partners är besöket kostnadsfritt. Ladda ner appen och ställ dina frågor till oss! Betyg: 4,9 – ‎fler än 2500 recensioner Betyg: 4,7 – ‎fler än 1600 recensioner Betyg: 4,9 – ‎fler än 4000 recensioner App Store Rating: 4.9 Det finns flera orsaker till att en katt kan börja dricka mer. Några vanliga orsaker är diabetes, njurproblem samt sköldkörtelproblem. Man brukar räkna med att en katt normalt dricker ca.0,5 dl vatten per kg kroppsvikt och dygn. För att ta reda på om katten dricker överdrivet mycket måste man mäta hur mycket vatten katten dricker på ett dygn, om katten dricker mer än 1 dl vatten per kg kroppsvikt är det något som inte står rätt till och man bör rådfråga veterinär.

Kan katter äta kaffe?

5. Kaffe – Kaffe som innehåller koffein kan vara farligt beroende på hur stor mängd din katt har fått i sig. Koffein i större mängder kan precis som på oss människor ge hyperaktivitet, darrningar och även hjärtklappning.

Vad är Kattmjölk gjort av?

Whiskas kattmjölk – en lättsmält mjölkdelikatess. Mjölk och mejeriprodukter, spannmål, socker, mineraler. Näringstillsatser: Vitamin D3 (110 IE/kg), Vitamin E (29,1 mg/kg), Biotin (5 μg/kg), Taurin (900 mg/kg).

Kan man dricka te med mjölk?

Vatten och mjölk – Smaken kan variera beroende på var man bor och vilket sorts vatten man har. Mjukt vatten gör generellt så att teets smaker kommer fram bättre än hårt (kalkrikt) vatten. Mjölk eller inte m jölk? Många teer smakar utsökt med mjölk, särskilt starkare teer som Assam där mjölken mildrar den kraftiga smaken.

 • Chai-teer med sin kraftiga kryddning kan också mjukas upp och framhävas bättre med en skvätt mjölk i.
 • Generellt gäller att desto ljusare te, desto mindre anledning att tillsätta mjölk.
 • Med väldigt ljusa teer som Darjeeling kan mjölken lätt ta över de subtila karaktärerna i teet.
 • Ur hälsosynpunkt så bör man inte tillsätta mjölk i sitt te.

Undersökningar har visat att proteiner i mjölken binder flavonoiderna i teet och tar bort dess vidgande effekt på blodkärlen. Om du inte är van vid att dricka ditt te utan mjölk, pröva det – du kommer att bli förvånad av skillnaden. Relaterade artiklar: Dagens Medicin – Mjölk i te saboterar skyddande effekt för hjärtat Black tea consumption dose-dependently improves flow-mediated dilation in healthy males Mjölken först eller sist? Den här kniviga frågan har tedrickare tvistat om under en lång tid.

Innan benporslinets intåg i tevärlden så sprack lätt de fina, tunna kopparna av det varma vattnet. Man hällde då i mjölken först för att det inte skulle bli en sådan värmeshock och det blev då en symbol för att man hade fint, skört porslin. I slutet av 1700-talet så kom det lite tåligare benporslinet.

Då behövde man inte hälla i mjölken först utan kunde hälla i det varma vattnet utan problem. Då svängde modet om och det blev en statussymbol att hälla i mjölken sist och visa att man hade dyra koppar av benporslin. Evelyn Waugh beskrev en gång en vän som använde uttrycket “hellre mjölk i först” för att referera till en person av lägre klass, och vanan blev en social klyfta som hade lite att göra med teets smak.

Med det sagt så finns det i alla fall en bra anledning att tillsätta mjölken sist – om du dricker en främmande tesort är det lättare att bedöma den rätta mängden mjölk att hälla i när du sett dess styrka och färg. Å andra sidan, att tillsätta mjölken först betyder att fettet i mjölken emulgerar på ett annat sätt när teet hälls i, vilket ändrar smaken på teet och gör det jämnare och krämigare.

Det kyler även teet till en mer acceptabel dricktemperatur. Men nu när dagarna då ens samhällsrang bedömdes av detta är över kan du hälla din mjölk på vilket sätt du vill. ” width=”95″ height=”100″>

Kan jag ge min katt grädde?

Mjölk och grädde – Katter bör inte dricka vare sig mjölk eller grädde då de är laktosintoleranta. Många katter tycker dock det är gott och klarar av det utan några märkbara symptom. Vanliga symptom är annars diarré och magknip. Vi tycker katter ska dricka vatten!

Vad händer om en katt dricker kaffe?

5. Kaffe – Kaffe som innehåller koffein kan vara farligt beroende på hur stor mängd din katt har fått i sig. Koffein i större mängder kan precis som på oss människor ge hyperaktivitet, darrningar och även hjärtklappning.