Vilken Potatis Är Bäst Till Gratäng?


Vilken Potatis Är Bäst Till Gratäng
Mjölig eller fast potatis? – Generellt kan man säga att fast potatis gör sig bäst som råstekt, kokt, ugnsrostad eller i gratänger. Medan mjölig potatis används till mos, puré och soppa. Sedan finns det potatissorter som ligger någonstans däremellan och som funkar fint till såväl mos som att ugnsrosta.

Vilken sort är fast potatis?

Fast potatis

Fast potatis innehåller mer vatten och mindre stärkelse än mjölig potatis. Det gör att den fortfarande håller ihop när den värms upp, trots att uppvärmningen gör att stärkelsen stelnar och torrsubstansen – det som inte är vatten i potatisen – expanderar.Välj fast potatis i alla sammanhang där du vill att potatisen ska hänga ihop; kokt, friterad, råstekt eller ugnsbakad. Några fasta sorter är Bintje, Asterix, Viktoria, Maria, Annabelle, Annika, Hertha, Nicola, Sava, Ukama och Ditta.De allra flesta undviker fast potatis när de ska tillaga mos eller puré. Men det finns kockar som hävdar att fast potatis ger det bästa, och framför allt mest släta, moset. Det rör sig alltså – som så mycket annat här i livet – om en smaksak. Prova dig fram.​ Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Välj ekologisk potatis, skölj den och putsa bort eventuella fläckar.

table>

För att potatisen inte ska börja gro – och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas – så ska den inte utsättas för ljus. Potatisens smak, konsistens och näringsämnen håller sig bäst om temperaturen är mellan 4 och 7 grader. För låga temperaturer gör potatisen söt. En källare eller ett skafferi ger perfekt förvaring. Potatis som du har sköljt ska du också tillaga inom kort. Sköljningen kan ha satt igång processer som gör potatisen olämplig att äta. Fast potatis kan kokas, stekas, friteras, ugnsbakas och sprida sin milda, lite nötiga smak i gratänger, soppor och grytor. Där du vill att potatisen ska ha lite tuggmotstånd och hålla ihop, väljer du fast potatis.​ Kokt potatis är en del av vårt kulturarv och helt oumbärlig både till köttbullar med len gräddsås och varsamt kokt torsk med sting av pepparrot. Lär dig konsten att koka potatis:

Använd en lagom stor gryta, potatisen ska täcka botten. Häll på vatten så att det precis täcker potatisen.Salta (1 tsk salt per liter vatten) och koka upp på högsta läget. Använd lock.Skruva ner värmen när vattnet kokar.Det ska koka, men inte stormkoka. Räkna med ca 20 minuter.Potatisen är klar när du sticker den med en sticka, kniv eller gaffel och inte upplever något motstånd.

Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar – när du ska koka dem, så att de blir färdiga samtidigt.Ugnsstekt klyftpotatis får en fin yta och lite tuggmotstånd. Om potatisskalet inte är väldigt grovt, behåll det på. Skär potatisarna i klyftor, ringla över lite olivolja och baka dem i ugnen på cirka 200 grader i ungefär 30 minuter. En kvist timjan eller rosmarin kan också få vara med. Gör egna pommes frites: Det är inte svårt, det blir härligt frasigt och allt du behöver veta finns Bjud på potatisskal: Se till att potatisen är ordentligt tvättad. Skala bort lite mer än själva skalet med en vass kniv. Fritera sedan skalbitarna och servera dem som drinktilltugg, till exempel med en klick smetana och lite löjrom.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är 1 Kg Fett?

table>

Skala potatisar och skär dem i skivor, men inte hela vägen igenom. Ett tips är att lägga potatisen i en träslev och stanna där sleven tar emot.Baka dem i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.Pensla potatisarna med smör, strö över ströbröd och sätt in dem i ugnen 20 minuter till.

Råstek potatisen: Skär den i tärningar och stek tillsammans med andra rotfrukter, till exempel. Eller gör en råraka: Riv potatis. Salta, peppra, blanda om och sprid ut en klick potatis till ett tunt lager i en het stekpanna med ordentligt med smör. Njut med syrlig gräddfil, salt löjrom och finhackad rödlök. Blanda till en potatissallad: Koka potatisen (utan att överkoka, håll ett extra öga). Välj mellan krämiga varianter – gärna med dijonsenap – eller slå över en vinägrett på den varma potatisen och skiva ner lite vår- eller, Färska kryddor som bladpersilja, oregano, timjan och salvia är gott att ha i. Prova papas arrugadas: Små potatisar får koka i lite vatten med väldigt mycket salt tills vattnet har dunstat. Kvar blir rynkiga potatisar med massor av smak. Doppa dem i en het röd eller grön sås: mojo rojo eller mojo verde. Receptet kommer från Kanarieöarna och det salta vattnet var ursprungligen havsvatten. Schweizisk potatiskaka med grovriven potatis som tillagats i ugn med purjolök och ägg håller gästerna mätta hela kvällen. Potatis i soppa och gryta: Tärna potatisen och låt den koka med i grönsakssoppan eller gulaschen. En fast sort behåller formen även om den får koka ett tag. Ströbrödsknaprig och smörig hasselbackspotatis till vilken fin bit kött eller fisk som helst.

Fast potatis

När är Amandine mogen?

Amandine sättpotatis sommar 1 kg Sättpotatis

Artikelnummer A-008
Antal veckor till skörd (från förgrodd knöl) 10 till 12 veckor

När kan man ta upp Amandine potatis?

Odla potatis så här: – För tidigare och större skörd kan sättpotatisen förgros eller förrotas 3 till 5 veckor före utplantering. Sätt potatisen i en äggkartong eller på en bricka och placera ljust i rumstemperatur. Efter en tid bildas knubbiga groddar.

Du kan också lägga jord i botten på en bricka och ställa potatisen på jorden. Då bildas groddar uppåt och små rötter neråt. Sättpotatisen kan planteras ut från mitten av april i söder och från mitten av maj i norr. Luckra jorden och rensa fri från ogräs före utplantering. Plantera potatisen 5-8 cm ner i jorden med groddarna uppåt, 20-35 cm mellan varje potatis, radavstånd 50-70 cm.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Apelsin?

Vattna regelbundet, potatisen får inte torka ut. Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten. Kupa en eller ett par gånger till under tillväxten. Börja skörda efter 2-3 månader beroende på sort och om du har förgrott.

  • Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd.
  • Skrapa bort lite jord och se om potatisen har önskad storlek.
  • Skörda potatis efterhand som du ska äta den.
  • Vill du skörda en del av potatisen för att lagra kan du klippa av blasten på några plantor.
  • Låt sedan potatisen ligga kvar i jorden ett par tre veckor.

Potatisen bildar då tjockare skal vilket ökar lagringsdugligheten. : Sättpotatis Amandine

Är Estelle potatis fast eller mjölig?

Estelle är en småfallande färskpotatis som ger rikligt med små, gyllene, smakrika potatisar! Jämfört med de flesta andra färskpotatissorter så fortsätter Estelle att producera små kulor hela säsongen. När Estelle tas upp så tvättas och storlekssorteras knölarna för att sedan kvalietetssorteras igen efterföljande morgon för att enbart de allra finaste och kastrullfärdiga ska nå våra kunder.

När ska man ta upp Asterix?

Asterix är en av våra mer välkända vinterpotatissorter. Den är populär bland både yrkes- och fritidsodlare. Köp din sättpotatis hos Klostra – certfierat utsäde.

Mer information

Artikelnummer A-015
Tillverkningsland Finland
Vikt 1 kg
Typ Höst
Ekologisk Nej
Smak Distinkt potatissmak
Skalfärg Röd
Köttfärg Gul
Knölform Oval
Registreringsår 1988
Kokegenskap Fast
Årighet Ettårig
Odling Potatis gillar soligt läge och lätta och väldränerade jordar. Sätt både tidiga och sena sorter så har du egen potatis under en längre tid. Förgroning av sättpotatis ger tidigare och större skörd. Börja tre-fyra veckor före utplantering. Lägg sättpotatisarna på brickor eller i äggkartonger i ett ljust rum som helst inte är varmare än 8-15 grader. Förgroningen ger potatisen möjlighet att utveckla groddar. Dessa bör bli 1-1,5 cm och knubbiga. Om du vill ha ännu bättre resultat ska du förgro på jord. Då utvecklar sättpotatisen även rötter som du sedan lossar försiktigt när du ska plantera ut. Plantera ut när jorden är 7-8 grader. Potatis gillar inte frost så om frosten hotar någon natt ska du skydda med fiberduk eller liknande. Skulle blasten frysa så får du troligen ändå skörd men den kommer senare. Plantera knappt 10 cm djupt. Kupa upp jord runt plantan minst två gånger under sommaren för att undvika att potatisen utsätts för sol. Håll jämn fuktighet och gödsla endast sparsamt. Potatis är utsatt för många skadedjur och sjukdomar. Byt odlingsplats varje år, respektera plant- och radavstånd och låt inte potatisen återkomma på samma plats förrän om tidigast fyra år. Tidiga sorter hinner du oftast skörda innan de angrips.
Antal veckor till skörd (från förgrodd knöl) +12 veckor
Skörd Tidig potatis skördar du när den är tillräckigt stor. Sen potatis skördas innan det blir kallt och den ska ha hunnit få ett hårt skal så att den tål vinterförvaring vilket händer två veckor efter att blasten vissnat ner. Skörda i soligt och torrt väder men skydda potatisen från sol.
Latinskt namn Solanum tuberosum
Planteringsdjup 5-8 cm
Plantavstånd 20-35 cm beroende av knölstorlek
Radavstånd 50-70 cm
Näring Mineraler och vitaminer.
Resistens mot bladmögel Medel
Nematodresistens Låg
Skorvresistens Hög
Resistens mot potatiskräfta Resistent
You might be interested:  Hur Mycket Protein I Ett Glas Mjölk?

När ska man ta upp King Edward potatis?

King Edward är en av de populäraste matpotatisarna i landet. Förklaringen bör vara dess mycket fina potatissmak. Den har låg motståndskraft mot potatisens vanligaste sjukdomar. Bör odlas med en måttlig kvävegiva. Köp din certifierade sättpotatis hos Klostra.

Mer information

Artikelnummer A-100
Tillverkningsland Sverige
Typ Höst
Ekologisk Nej
Bra til Kokning, bakpotatis, potatismos
Skalfärg Gul med röda inslag
Köttfärg Vit
Knölform Rundoval
Kokegenskap Mjölig
Årighet Ettårig
Odling Potatis gillar soligt läge och lätta samt väldränerade jordar. Sätt både tidiga och sena sorter så har du egen potatis under en längre tid. Förgroning av sättpotatis ger tidigare och större skörd. Börja tre-fyra veckor före utplantering. Lägg potatisarna på brickor eller i äggkartonger i ett ljust rum som helst inte är varmare än 8-15 grader. Förgroningen ger potatisen möjlighet att utveckla groddar. Dessa bör bli 1-1,5 cm och knubbiga. Om du vill ha ännu bättre resultat ska du förgro sättpotatis på jord. Då utvecklar sättpotatisen även rötter som du sedan lossar försiktigt när du ska plantera ut. Plantera ut sättpotatisen när jorden är 7-8 grader. Potatis gillar inte frost så om frosten hotar någon natt ska du skydda med fiberduk eller liknande. Skulle blasten frysa så får du troligen ändå skörd men den kommer senare. Plantera knappt 10 cm djupt. Kupa upp jord kring plantorna två gånger under sommaren för att undvika att potatisen utsätts för sol. Håll jämn fuktighet och gödsla endast sparsamt. Potatis är utsatt för skadedjur och sjukdomar. Byt odlingsplats varje år och låt inte potatisen återkomma på samma plats förrän om tidigast fyra år. Tidiga sorter hinner du oftast skörda innan de angrips.
Antal veckor till skörd (från förgrodd knöl) +12 veckor
Skörd Tidig potatis skördar du när den är tillräckigt stor. Sen potatis skördas innan det blir kallt och den ska ha hunnit få ett hårt skal så att den tål vinterförvaring vilket händer två veckor efter att blasten vissnat ner. Skörda i soligt och torrt väder men skydda potatisen från sol.
Latinskt namn Solanum tuberosum
Planteringsdjup 5-8 cm
Plantavstånd 20-35 cm beroende av knölstorlek
Radavstånd 50-70 cm
Näring Mineraler och vitaminer.
Resistens mot bladmögel Låg
Nematodresistens Låg
Skorvresistens Låg
Resistens mot potatiskräfta Låg