Vilken Typ Av Potatis Till Gratäng?


Vilken Typ Av Potatis Till Gratäng
8 krämiga potatisgratänger Få saker går upp mot en krämig gratäng, antingen som tillbehör eller varför inte ihop med en enkel sallad. Här har vi listat våra godaste gratänger med alltifrån klassisk potatisgratäng till jordärtskocksgratäng. Svaret är att det går bra med båda. Väljer du en fast potatissort så får du bäst resultat om du först förkokar den i en grädd- och mjölkblandning för att därefter tillaga i ugnen.

Vad är Delikatesspotatis?

Cecile – fast och fyllig – En fast sort som är mycket lättskalad efter kokning. Men skalet går också bra att äta eftersom det är så tunt. Om du kokar den med skalet på och skalar den när den svalnat får du en potatis med svagt ljusrosa yta! Dessutom är den jättegod, inte minst att klyfta och rosta i ugn.

Hur vet man om det är fast eller mjölig potatis?

Koka – färsk, fast och mjölig sort – Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten som precis täcker potatisen. Salta vattnet och koka potatisen mellan 10 – 25 minuter. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar.

Är Amandine potatis fast eller mjölig?

Amandine – Amandine är en fastkokande delikatesspotatis. En mandelpotatistyp med gyllengult kött och en fyllig och fast struktur. Amandine smakar som en primör året runt och passar till många maträtter. Ät den gärna som den är, lätt kokt med en klick smör och lite salt. Vilken Typ Av Potatis Till Gratäng

Kan man äta Delikatesspotatis med skal?

Vilka näringsämnen innehåller potatis? – Potatis är en av världens mest populära råvaror och en av de nyttigaste. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter.

  1. Njut och må bra.
  2. Potatis är bra basmat.
  3. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer.
  4. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet.
  5. Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade.
  6. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotonin som gör oss nöjda och lugna.

Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig. Vilken Typ Av Potatis Till Gratäng Skala eller inte skala? Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. Näringsvärde per 100 gram potatis: cirka 80 g vatten 17,6 g kolhydrater 2,1 g protein 0,1 g fett 7 mg kalcium 0,6 mg järn 53 mg fosfor 76 kcal energi Innehåll i 250 g potatis/dagligt rekommenderat behov: Kalcium 2,3% Protein 7,8% Energi 10,4% Järn (kvinnor) 11,1% Järn (män) 20% Askorbinsyra (bättre att skriva C-vitamin?) 34,4% Källa: www.slv.se

You might be interested:  Hur Många Kalorier Finns I Havregrynsgröt?

Vilken potatis ger mest avkastning?

Magda – Magda är en mycket tidig färskpotatis. Den ger en hög avkastning och har en bra smak. Magda trivs bra på de flesta jordar. Den ska i första hand skördas för konsumtion under sommarsäsongen. Efter färskpotatis kommer sommarpotatis. Skalet har nästintill mognat och den är i regel fastare än färskpotatisen, men den bör konsumeras snart efter skörd. Däremot tål sommarpotatisen normalhantering och lagring.

Kan man äta skal på färskpotatis?

Potatis är tacksam basmat med värdefulla vitaminer och fibrer. Men visste du att en mängd nyttigheter försvinner om du skalar potatisen före tillagning? Potatisskalet är framför allt rikt på fibrer. Koka alltid potatis oskalad och ät den helst med skalet på. Potatisen är verkligen en nyttig råvara. Utöver energi i form av kolhydrater innehåller potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, järn, kalium och kostfibrer.250 gram potatis räcker för att täcka halva ditt dagsbehov av C-vitamin! Färskpotatis är en av potatissorterna som är en bra källa till B-vitaminet folat.

Men om du skalar potatisen innan tillagning förlorar du en del av näringen. Potatisskalet och det yttersta skiktet har ett högt koncentrat av näring – det är rikt på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. En studie gjord på uppdrag av Livsmedelsverket visade att kokning med skal förhindrar läckage av kalium.

Kokvattnet bör dessutom minimeras för att undvika att vitaminer som folat löses upp med vattnet. För att inte gå miste om potatisens fulla näringsinnehåll borde du alltså inte bara koka utan också äta potatisen med skalet på.

Vilken sort är mjölig potatis?

Mjölig potatis

Mjölig potatis innehåller mer torrsubstans – det som inte är vatten i potatisen – och stärkelse än fast potatis. När potatisen kokas stelnar stärkelsen och innehållet expanderar, vilket gör att skalet ofta spricker. Är du tveksam till om potatisen är fast eller mjölig, gör en kokanalys.Några mjöliga sorter är Mandelpotatis, King Edward, Rosamunda, Early Puritan, Evergood, Linzer, Melody, Blå Kongo, Porvita och Red Baron.​Traditionellt gör man potatismos på mjölig potatis, även om det finns kockar som hävdar att fast potatis ger ett bättre, slätare mos. Strävar du efter ett fluffigt mos är det definitivt mjölig potatis som gäller.​ Potatis man köper nuförtiden är nästan alltid tvättad. Du behöver inte skala den. Det är bara onödigt eftersom både smaker och nyttigheter försvinner. Välj ekologisk potatis, skölj den och putsa bort eventuella fläckar.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Fastlagsbulle?

table>

För att potatisen inte ska börja gro – och för att det giftiga ämnet solanin inte ska bildas – så ska den inte utsättas för ljus. Potatisens smak, konsistens och näringsämnen håller sig bäst om temperaturen är mellan 4 och 7 grader. För låga temperaturer gör potatisen söt. En källare eller ett skafferi ger perfekt förvaring. Potatis som du har sköljt ska du också tillaga inom kort. Sköljningen kan ha satt igång processer som gör potatisen olämplig att äta. Mjölig potatis behöver tillagas för att komma till sin rätt. Den kan kokas, ugnsbakas och sprida sin milda, lite nötiga smak i gratänger, soppor, grytor, mos, puréer och stomp. Mjöligheten gör att den faller sönder lätt men också att den suger upp smaker bättre än fast potatis. Kokt potatis är en del av vårt kulturarv och helt oumbärlig både som fluffigt mos till nystekt och elegant puré till, Lär dig konsten att koka potatis:

Använd en lagom stor gryta, potatisen ska täcka botten. Häll på vatten så att det precis täcker potatisen.Salta (1 tsk salt per liter vatten) och koka upp på högsta läget. Använd lock.Skruva ner värmen när vattnet kokar.Det ska koka, men inte stormkoka. Räkna med ca 20 minuter.Potatisen är klar när du sticker den med en sticka, kniv eller gaffel och inte upplever något motstånd.

​Tänk på att välja ut potatisar med samma storlek – eller dela på stora potatisar – när du ska koka dem, så att de blir färdiga samtidigt.​ Potatisgratäng är aldrig fel. Du kan göra gratäng på vilken potatissort som helst, men med en mjölig sort blir resultatet fastare. Gör så här:

Skär potatisen i skivor eller i stavar som blir fortare genomkokta.Använd enbart mjölig potatis eller blanda med rotfrukter.Ta mer eller mindre grädde och vitlök.Gör en stor sats – den blir ännu godare dagen efter.

table>

Bakpotatis gör sig bättre och blir fortare färdig i mindre storlek. Konsten att lyckas med bakad potatis:

Välj lite mindre, mjöliga potatisar istället för de ofta alltför stor bakpotatisarna(Envisas du med stora, mikra dem en stund i förväg.)Stick hål på potatisarna innan du ställer in dem i ugnen.Vira in i aluminiumfolie och baka på 225 grader i upp till en timme.

Mos, puré eller stomp? I proffsköket har potatismoset och potatispurén helt olika roller. För att inte tala om stomp:Mos är mosad potatis med smör och mjölk som får strömming och köttbullar att landa mjukt. Gör så här: Koka potatisen tills den är genommjuk, prova med en sticka.

Mosa potatisen med en stöt, lägg i en klick smör och häll i mjölk. Var försiktig med mjölken så att moset inte blir för löst. Salta, peppra och vispa moset luftigt med en elvisp.Puré är ett finfördelat mästerverk med mycket smör (det finns kockar som tycker att 500 gram smör till 1 kg potatis är rimligt) och kanske en skvätt grädde.

Låt potatisen ånga av efter koket och använd en potatispress för att få bort alla ojämnheter. Krydda med riktigt finmald peppar som inte syns. Förstärk umamikaraktären med tryffelolja eller parmesan, till exempel.Stomp är en brutalvariant av mos som ofta även innehåller mjukkokta rotfrukter.

You might be interested:  Var Kan Jag Köpa Mannerströms Surströmming?

Gör så här: Koka potatis och rotfrukter. Fördela dem med en potatisstöt. Lägg i en klick smör och blanda om. Perfekt till en köttig, kryddig korv.Tänk på att alltid göra moset på en gång medan potatisen är varm. Om du ställer potatisen åt sidan en stund blir moset klistrigt. Samma sak gäller för puré och stomp.

Gör en potatisomelett på italienska eller spanska; en frittata eller tortilla:

Stek den skivade potatisen i olivolja först så att den får lite färg.Låt hackad fräsa med mot slutet.Blanda, mjölk, salt, peppar och eventuellt riven parmesan och häll det i pannan.(, stekt svamp eller spenat är också gott i omeletten.)Låt omeletten “stanna” i kanterna innan du gräddar den i ugnen på cirka 160 grader i ungefär 30 minuter.

Gör en slät potatissoppa: Till exempel vichyssoise, en klassisk fransk potatissoppa med purjolök. Passera soppan genom en sil för ett perfekt resultat. Ett par potatisar blir bra redning i de flesta grönsakssoppor som ska mixas; -, – ellerssoppa, till exempel.Potatispaj är en mild och nötig delikatess, perfekt till kallskuret. Räkna med ungefär 8 potatisar till skalet och lika många till fyllningen. Servera den med exempelvis spenat- och hasselnötspesto med basilika och västerbottensost.Låt mjölig potatis koka med i grytan som vilken rotfrukt som helst. Den suger åt sig smakerna bättre än fast potatis. Om den kokar länge faller den isär och du får en simmigare, matigare gryta. Vitlöksdoftande och krämig potatisgratäng med lite tuggmotstånd kvar.

Mjölig potatis

När ska man köpa sättpotatis?

Köp sättpotatis – Det är svårt att lagra sättpotatis från det ena året till det andra. Därför måste de flesta köpa sin sättpotatis. Köp då kontrollerat frisk, statsplomberad sättpotatis. Frisk sätt potatis är nämligen den första förut sättningen för en lyckad odling.

  • Du kan inte säkert se att sättpotatisen är frisk, men den kontrollerade potatisen har provodlats i laboratorium innan den godkänts.
  • Det är förbjudet att sälja annat än kontrollerad (certifierad) sättpotatis.
  • Om du använder egen sättpotatis, gör inte det för länge.
  • Byt till ny, frisk potatis åtminstone vart tredje år.

Man kan nämligen få virusangrepp på potatisen genom smitta som överförs av bladlöss. Köp sättpotatis i god tid på våren så att du får den sort du vill ha.