Vilket Kött Måste Enligt Lag Ursprungsmärkas?
Från 1 april 2015 måste kött från gris, får, get och fågel märkas med vilket land djuret är uppfött och slaktat i. Däremot måste det inte stå i vilket land djuret föddes. På kött från gris, får, get och fågel måste det framgå var djuret är uppfött och slaktat.
- Men det finns inget krav att ange i vilket land djuret föddes.
- På nötkött däremot måste det stå i vilket land djuret föddes.
- Reglerna för ursprungsmärkning av nötkött skiljer sig alltså från reglerna för gris, får, get och fågel.
- De nya reglerna för obligatorisk ursprungsmärkning gör den frivilliga ursprungsmärkningen Svenskt kött viktig för alla konsumenter som verkligen vill veta djurets hela ursprung, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt kött.
Märket Svenskt kött står för att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Produkten är också tillverkad och förpackad i Sverige. – Var djuret är fött är lika angelägen information som var det är uppfött och slaktat, menar Maria Forshufvud.
Contents
Vilken typ av kött måste ursprungsmärkas?
Nya regler för ursprungsmärkning 31 mars 2015 Nya regler för ursprungsmärkning av kött från gris, får, get och fågel från den 1 april 2015. Den 1 april 2015 träder nya EU-regler för ursprungsmärkning av kött i kraft. Det innebär att kött från gris, får, get och fågel måste märkas med vilket land djuret är uppfött och slaktat i. Om köttet därutöver märks med “ursprung Sverige”, “svenskt kött” eller med svensk flagga så innebär det, precis som för nötkött, att djuret måste ha levt hela sitt liv och slaktats i Sverige.
- Till skillnad från nötkött behöver dock inte dessa köttslag, enligt ursprungsreglerna, märkas med i vilket land djuret föddes.
- Vilket land som ska anges som uppfödningsland beror på djurets ålder vid slakt, vikt och längden på uppfödningsperioden.
- Reglerna gäller för färskt, kylt eller fryst kött men inte för bearbetade produkter som exempelvis korv eller rökt kött.
De nya reglerna om ursprungsmärkning på kött ingår i det stora paket av regler för märkning och information om livsmedel till konsumenter (informationsförordningen, 1169/2011/EU) som införs i hela EU under 2011-2016. : Nya regler för ursprungsmärkning
Vilken produkt är undantagen kravet på datummärkning?
Förpackade livsmedel – Förpackade livsmedel som säljs ska vara märkta med följande obligatoriska uppgifter
Livsmedelsbeteckning : Varje livsmedel ska ha ett namn som klargör för konsumenten vilken typ av livsmedel som produkten utgör, namnet ska finnas med som märkning. Beteckningen får inte anta samma namn som varumärket och får inte vilseleda konsumenten. Det senare innebär att en beteckning inte får antyda att en ingrediens förekommer i livsmedlet om så inte är fallet. Vissa beteckningar är skyddade, till exempel “Parmaskinka” och får endast användas för vissa livsmedel som uppfyller särskilda regler. Ingrediensförteckning : Samtliga ingredienser ska ingå i förteckningen. Detta innebär att råvaror, tillsatser (se ovan vad som gäller), aromer, sammansatta livsmedel ska anges. Alla allergener ska framhävas. Ingredienserna ska anges i fallande skala, störst mängd anges först. Nettokvantitet : Livsmedlets vikt (för vätskor volym) ska anges. Datummärkning : Livsmedel ska märkas med bäst före-dag eller sista förbrukningsdag. Undantag gäller för icke känsliga livsmedel såsom oskalad frukt och grönsaker, vin, socker, koksalt och tuggummi. Sista förbrukningsdag används för särskilt känsliga livsmedel. Förpackningsdag eller bakdag är frivilliga uppgifter som får förekomma på produkten. Förvaringsanvisning : Det ska finnas en förvaringsanvisning för de produkter där det krävs att konsumenten tar del av förvaringsangivelsen för att kunna förvara produkten rätt. Till exempel ska det anges om produkten ska förvaras i kylen. Namn och adress på antingen tillverkare, förpackare eller säljare. Som adressuppgift godtas nationellt telefonnummer och webbsida men inte e-postadress, Ursprung : Livsmedlets ursprung ska anges, om det behövs för att inte vilseleda konsumenten. Bruksanvisning: Ska anges om det behövs för att kunna använda livsmedlet på ett riktigt och ändamålsenligt sätt. Exempelvis ska det stå på saften om den ska spädas innan den förtärs. Verklig alkoholhalt: Ska anges för drycker som innehåller alkoholhalt som överstiger 1,2 volymprocent Näringsdeklaration :beskriver hur mycket energi och näringsämnen ett livsmedel innehåller. Deklarationen är obligatorisk på nästan alla livsmedel undantag kan hittas i lagstiftningen. Näringsdeklarationen ska ge information om energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt. Näringsdeklarationen ska vara korrekt, ordningsföljden är alltid den samma och får endast kompletteras av näringsämnen angivna i lagstiftningen.
Kraven ovan gäller även för alla förpackade livsmedel som konsumenten själv kan plocka i hyllorna, även för dem som en detaljhandel själv har förpackat eller tillverkat. Märkningen ska vara på svenska eller på annat språk om stavningen endast obetydligt skiljer sig från svenska.
Vad menas med ursprungsmärkning?
Vad är en ursprungsmärkning? – En ursprungsmärkning berättar varifrån en vara kommer. Om det rör sig om en produkt som tillverkats i flera olika länder, eller innehåller material från flera länder, är det oftast landet som bearbetat varan senast som blir ursprungsland.
Vad är svenskt kött?
5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige. – : Märket Kött från Sverige – Från Sverige
Vilken köttbit?
More videos on YouTube
Maträtt | I receptet | Ta i stället |
---|---|---|
Snabblagad gryta | Färsk skinka (gris) | Bog, bfr kotlett, rostbiff, fransyska |
Stek i ugn | Rostbiff | Innanlår, rostbiff, ryggbiff, lammstek |
Fläskkött till grillen | Skivad karré | Kotlett med fettkappa, tjocka revben |
Nötkött till grillen | Entrecôte | Ryggbiff, lammkotletter |