Hur Djupt Sätter Man Potatis I Kruka?


Hur Djupt Sätter Man Potatis I Kruka
Så här odlar du potatis på liten yta: –

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt. När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut. Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Kan man plantera potatis i kruka?

Lär dig odla: Potatis i kruka

Odla potatis i kruka – Jag odlar tidig potatis i krukor och hinkar för att locka fram en extra tidig skörd. Det är mycket praktiskt och enkelt. Passar både dig som odlar i trädgård och på balkongen. Här ger jag mina bästa tips för att odla potatis i kruka. Hur Djupt Sätter Man Potatis I Kruka Papperskrukan med sättpotatis har legat i blöt en stund innan den sätts ner i jordblandningen. Först kanske det verkar knäppt att odla potatis i kruka? Hallå, de växer ju så fint i landen! Jo, men det finns fördelar som definitivt lockar mig att peta ner potatis i kruka, även om potatisen tittar upp så fint i landen nu i maj.

 1. I krukor kan jag nämligen odla potatis för en första supertidig skörd! Det här är ett sätt att odla som passar alla oss som har trädgård, men av förklarliga skäl också dig som odlar på balkong eller uteplats där krukor och olika slags byttor är lättast att få plats med.
 2. Potatisen som växer i mina krukor i år (2018) är av sorten ‘Rocket’.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Smoothie?

Det är en av de tidigaste sorterna som blir färdig cirka tre månader efter att de börjat odlas i jord. Mina potatisar har startat sin resa inomhus i krukor av tidningspapper, det kan du läsa om i inlägget Potatis med groddar och rötter, De planterades i papperskrukorna första veckan i mars.

När sätta potatis kruka?

Förodla potatisen – Köp sättpotatis i trädgårdsbutiken. Då får du garanterat friskt och bra utgångsmaterial, vilket ger bättre resultat. En liten nätsäck med ett tiotal potatisar räcker till att börja med, eller köp flera olika och upptäck smakskillnaden mellan de olika sorterna.

 • Förgrodd potatis som sedan planteras ut, ger tidigare och större skörd jämfört med om man sätter potatisen direkt på växtplatsen.
 • Potatis förgros en månad före utplantering på en ljus och sval plats.
 • Enklast läggs knölarna i en äggkartong, eller i en långpanna med lite fuktad blomjord.
 • I långpannans jord utvecklar knölarna rötter så att potatisen får en ännu snabbare start när de sätts ut.

Så snart jorden utomhus håller minst 8 grader kan du sätta ut potatisarna. Använd gärna fiberduk första tiden för extra frostskydd och drivning. Potatis odlar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.

Hur stor kruka till potatis?

Odla potatis i hink och kruka – Det är superenkelt att odla potatis i en hink eller kruka, även jordsäckar kan användas. Viktigast är att det finns dräneringshål i botten (gärna på sidan några centimeter upp), så att överflödigt vatten kan rinna ut, samt att planteringskärlet rymmer minst 10 liter jord.

 • Du kan använda vanlig planteringsjord.
 • Potatis behöver inte allt för näringsrik jord, då de lätt utvecklar mer blast än knölar vid för mycket kväve i jorden.
 • En potatis växer uppåt och inte neråt.
 • Därför räcker det med ca 10 centimeter jord i botten innan du lägger i dina potatisar.
 • I en 10 liters hink eller kruka räcker det med 1-3 sättpotatisar.

Täck med ytterligare 10 centimeter jord ovanpå. Resten av utrymmet är reserverat för att kupa jorden när potatisen börjar växa. Kupa jorden gör man för att det bildas nya rotknölar längst med stammen så länge den är i kontakt med jord. Det säger sig självt att man på så sätt får en större skörd.

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Makrill Med Tomatsås?

När är det för sent att sätta potatis?

Sätta potatis – gör så här Guide Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis. Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.

Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten. Rensa ogräs och gödsla jorden innan utplantering. Du kan använda någon form av, hönsgödsel eller om du får ta i brunnen stall/kogödsel.

Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. Hur Djupt Sätter Man Potatis I Kruka Sätt utsädet med 30 centimeters avstånd från varandra. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar. Sättpotatis finns att köpa i butik och online från tidig vår, Hur Djupt Sätter Man Potatis I Kruka När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig. Vattna regelbundet och rensa ogräs vid behov. Hur Djupt Sätter Man Potatis I Kruka Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker på om det är dags att skörda din potatis kan du sticka ner ett finger och känna efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen. Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Nästan som trolleri även för en vuxen. Hur Djupt Sätter Man Potatis I Kruka Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken – vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar. Hur Djupt Sätter Man Potatis I Kruka Vilken sorts potatis du väljer att odla beror såklart på vad du sedan tänkt göra med din potatis. Vi har listat fem av våra favoriter som är väl värda att odla. : Sätta potatis – gör så här

You might be interested:  Varför Inte Blanda Mjölk Och Kött?

Hur mycket jord behövs för potatis?

Hur man odlar potatis –

 1. Förgro potatisen Börja med att förgro din potatis för att spara tid och kunna skörda tidigare. Äggkartonger är ett redskap som går utmärkt att använda sig av för förgroningen, ett annat alternativ är att nyttja en låg och bred låda som du täcker botten på med lite sand eller torvjord. Lägg i dina potatisar och låt dem få förgro i cirka fyra, fem veckor för att de ska hinna bygga upp stadiga groddar och rötter. Se till att hålla sanden lätt fuktig, till exempel med hjälp av en sprayflaska.
 2. Utplantering När jorden har en temperatur på ungefär +8°C är det dags för utplantering. Välj ett öppet och ljust läge, och en mager och väldränerad jord. Sätt ner dina potatisar cirka 10 cm i jorden med ett radavstånd på ungefär 50-80 cm. Om du sätter dom för tätt finns en risk för bladmögel i blasten. Mellan varje knöl bör du lämna ett utrymme på ungefär 20-30 cm. Gärna lite mer utrymme än så om det är sena sorter du ska odla.
 3. Vattna och gödla Vattna direkt efter att du har satt ner potatisen, och gödsla med lite välbrunnen naturgödsel.
 4. Kupa potatisen När blasten har kommit upp ungefär 10 cm så kan du hjälpa till genom att kupa potatisen genom att putta upp lite jord runt plantan. Detta skyddar stjälken och låter rötterna breda ut sig, vilket leder till fler potatisar så småningom.
 5. Vattna Vattna sedan löpande efter behov. Det viktiga är att du inte låter odlingen torka ut utan att du är uppmärksam och ser till att hålla den lagom fuktig.