Hur Får Man Mer Mjölk I Bröstet?
Hur vet jag att barnet får i sig tillräckligt? – Exakt hur mycket barnet får i sig vid varje amningstillfälle kan vara svårt att veta. De flesta barn brukar visa när de är nöjda och inte vill ha mer. Du kan märka att barnet får i sig tillräckligt med bröstmjölk på flera sätt:
Barnet är pigg, vaknar av sig själv och vill suga på bröstet. Barnet ökar i vikt. Vikten kontrolleras på BVC. Barnet verkar nöjd efter amningen. Barnet kissar så att du får byta blöja minst sex gånger per dag. Blöjan är då genomblöt med
Ett annat tecken på att barnet får i sig tillräckligt med mat under sin första vecka är att barnets bajs ändrar färg från svart till brunt till grönt till gult. Bild 1 Barnets bajs ändrar färg flera gånger under den första levnadsveckan. Det är ett tecken på att tarmarna har kommit igång och att barnet får i sig tillräckligt med mat. I bildspelet får du se hur det kan se ut när bajset ändrar färg. Tänk på att färger kan se olika ut på olika bildskärmar. Fotograf: Juliana Wiklund Bild 1 Det första bajset är svart, svartgrönt eller mörkgrönt. Det brukar kallas barnbeck. Bajset är tjockt och segt. Bajset kan ha den här färgen i upp till tre-fyra dagar. Färgen kommer från ett färgämne från gallan som har samlats i tarmarna under fostertiden. Detta bajs kallas också mekonium. Fotograf: Elisabeth Hjärtmyr Bild 1 Nästa steg är att bajset blir brunt eller brunsvart. Men alla barn bajsar inte dessa färger. Fotograf: Elisabeth Hjärtmyr Bild 1 Nästa steg är att bajset blir grönt, grönbrunt eller gröngult. Fotograf: Elisabeth Hjärtmyr Bild 1 Bajset blir sedan gult. Ofta blir bajset lite kornigt i konsistensen. Nu har barnet fått igång tarmarna. Om ditt barn inte bajsar gult inom en vecka bör du eller, Fotograf: Elisabeth Hjärtmyr Du kan öka mjölkproduktionen genom att försöka amma oftare och erbjuda båda brösten vid varje amningstillfälle.
Contents
- 1 Vad ska man äta för att öka mjölkproduktionen?
- 2 Hur får man mjölken att stiga?
- 3 Måste man amma var tredje timme?
- 4 Hur ofta ska man pumpa för att få igång mjölkproduktionen?
- 5 När vet man att bebisen är mätt?
- 6 Kan man påverka bröstmjölken?
- 7 Hur gör man lätt mjölk?
- 8 Hur ofta ska man pumpa för att få igång mjölkproduktionen?
Vad ska man äta för att öka mjölkproduktionen?
Mat och dryck när du ammar Din bröstmjölk är anpassad till just ditt barn, för att barnet ska växa och utvecklas. Det finns en del saker att tänka på när du ammar. Till exempel behöver du dricka extra mycket vatten och undvika viss mat. Det går åt extra energi och näringsämnen för att producera bröstmjölk.
Du behöver därför äta allsidigt och varierat. Välj gärna mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett, jod och folsyra. Det är också bra att äta järnrik mat. Du kan äta det mesta när du ammar, men det finns en del mat du bör undvika. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska du inte äta fisk som kan ha förhöjda halter av kvicksilver, dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år.
Många går ner i vikt när de ammar, även om de äter som vanligt. De första veckorna är det vanligt att gå ner ganska mycket i vikt. Därefter är det bra att hålla viktnedgången till högst ett halvt kilo i veckan. Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar, eftersom det går åt vätska till bröstmjölken.
- Drick när du är törstig så får du i dig tillräckligt.
- Undvik helst läsk, energidrycker och saft, eftersom de varken ger dig eller barnet någon näring utan bara onödiga kalorier.
- Du kan dricka kaffe och te när du ammar.
- Den lilla mängd koffein som förs över via bröstmjölken skadar inte barnet.
- Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar.
Enligt forskning innebär det inga medicinska risker för barnet så länge du dricker måttliga mängder. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan. Däremot har studier kunnat visa att det finns risker om barnet får i sig mer alkohol än så.
Vad kan man göra för att mjölken ska rinna till?
Handmjölka och pumpa ur bröstmjölk Ibland kan du behöva mjölka ur brösten. Det kan till exempel vara om det gör ont att amma eller om du behöver spara mjölk till ett senare tillfälle. Du kan antingen mjölka med handen eller använda en bröstpump. Var noggrann med hygienen när du hanterar bröstmjölk.
- Tvätta händerna innan och använd rena behållare för bröstmjölken.
- Här kan du läsa om att Handmjölka eller pumpa ur? För en del är det lättare att få ut bröstmjölken genom att mjölka med handen.
- Det kallas också att handmjölka.
- Andra tycker att det är lättare att använda en bröstpump.
- De första dagarna är det ofta lättare att få ut mjölken för hand, när det finns råmjölk i brösten.
En pump kan vara bekvämare när mjölkproduktionen har kommit igång och du vill mjölka ur större mängder. När behöver jag handmjölka eller pumpa ur bröstmjölk? De första dagarna efter förlossningen kan det vara bra att handmjölka vid bland annat följande tillfällen:
För att stimulera mjölkproduktionen om barnet inte har kommit igång att suga. För att få mjölken att rinna till när barnet ska suga, om det behövs. Om brösten är så överfyllda att barnet har svårt att få ett bra tag.
Det kan också vara bra att handmjölka eller pumpa ur brösten vid dessa situationer:
När det gör för ont att amma, till exempel om dina bröstvårtor är såriga. När du inte kan vara tillsammans med barnet När barnet inte kan suga på bröstet, till exempel om barnet blir sjukt. För att någon annan ska kunna ge barnet mat. När du inte kan eller vill amma, men vill ge barnet bröstmjölk.
För att hålla igång produktionen av bröstmjölk om du för tillfället inte ammar. Om du har,
Det som gör att mjölken börjar rinna till kallas för utdrivningsreflex. Den kan ha svårare att komma igång när du handmjölkar eller pumpar än när barnet suger. En del tycker att det hjälper att värma brösten en stund innan. Det brukar också gå lättare att mjölka eller pumpa ur brösten om du har lugn och ro omkring dig och sitter och ligger bekvämt.
- Det kan vara bra att stryka lätt med handen över bröstet, för att mjölken ska komma ut lättare.
- Barnet kan gärna ligga hud mot hud hos dig om det är möjligt.
- Då frigörs det lugnande hormonet oxytocin.
- Hormonet har en avslappnande effekt som kan göra att mjölken har lättare att rinna ut.
- Innan du handmjölkar eller pumpar ur är det viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten.
Använd gärna varmt vatten så att dina händer blir varma. Så gör du för att handmjölka Så mjölkar du ur med pump Det finns olika sorters bröstpumpar, både manuella och elektriska. Det är olika från person till person vilken som fungerar bäst. Bröstpumpar finns att köpa på apotek och i butiker som säljer barnprodukter.
Hur får man mjölken att stiga?
Tips för att öka mjölkproduktionen – Här hittar du 13 tips för att öka din mjölkproduktion : Byt bröst – ett vanligt och effektivt sätt att stimulera en ökad mjölkproduktion är att byta bröst fram och tillbaka under amningen. Amma ofta – att amma ofta stimulerar mjölkproduktionen så att mer mjölk bildas.
Att amma 8-12 gånger per dygn under en vecka, fördelat på dag och natt, kan få kroppen att producera mer mjölk. Läs även: Så länge bör du amma vid varje tillfälle Börja tidigt – produktionen av mjölk kommer igång snabbare om amningen startas tidigt. Du bör därför påbörja amningen direkt efter förlossningen, gärna under de första timmarna.
Rätt grepp – om barnet har felaktig sugteknik så kommer barnet dels att inte få i sig någon mjölk, dels så kommer mjölkproduktionen att gå ner. Rätt grepp och rätt teknik är således ett måste för att stimulera mjölkproduktionen. Amma på natten – att ge namn på natten kan hjälpa till att öka mjölkproduktionen.
- Detta då det ger en ökad frisättning av hormonet prolaktin, som är det mjölkbildande hormonet.
- Amma med disciplin – ibland kan det hjälpa att verkligen tömma ett bröst (det blir dock aldrig helt tomt) innan man byter till andra sidan.
- Blir bröstet tomt så sänds det signaler om att mer mjölk måste produceras.
Att amma klart på ett bröst hjälper också barnet att få i sig den mest energirika delen av mjölken. Läs mer om Bröstmjölkens innehåll. Handmjölkning – massage och handmjölkning kan hjälpa till att stimulera mjölkproduktionen. Det kan dels göra så att mjölkflödet ökar, dels så blir också nyproduktionen större.
Denna metod benämns ofta som bröstkompression, vilket du kan läsa mer om längre ner i artikeln. Stressa inte – stress har sällan positiva effekter på saker och inte heller på amning. En stressad mamma som oroar sig över att sitt barn inte får tillräckligt med mjölk kan mycket väl göra rädslan självuppfyllande.
Se amning som en avslappnande tid ni har tillsammans och försök att inte låta stressen ta över. Sluta schemalägga – ett barn har nödvändigtvis inte samma schema eller plan som du har. Lär dig barnets signaler och erbjud bröstet så snart barnet visar signaler på att det vill äta.
Vissa barn äter sällan men länge vid varje tillfälle, medans andra äter mindre men väldigt ofta. Läs även: Spara och förvara bröstmjölk Ge inte ersättning – att ge barnet någon form av bröstmjölksersättning kan kännas som ett bra alternativ om man inte tror att barnet får i sig tillräckligt med bröstmjölk.
Ersättningen är näringsmässigt bra och likvärdig bröstmjölk så om amningen inte fungerar så är det absolut bra att ge mat på flaska. Vill du amma så kan ersättningen dock göra barnet mätt, vilket gör att han eller hon vill amma mindre. Den minskade amningen säger då till din kropp att producera mindre mjölk.
Det är viktigt att barnet får näring så rådfråga alltid vården om du är osäker. Ät rätt kost – det sägs även att rätt kost kan hjälpa dig att få igång och öka mjölkproduktionen (vi har ingen forskning som bekräftar detta, men det skadar inte att försöka). Det som sägs fungera är grönsaker såsom sparris, spenat, bönor, melon och squash samt rotfrukter såsom potatis och morot.
Drick också gott om vatten. Det man med säkerhet vet är dock att mjölkproduktion kräver energi – det är därför viktigt att du äter ordentligt när du ammar. Undvik napp och flaska – innan barnet (och du som mamma) fått in rätt teknik med amningen så kan en napp eller flaska förvirra barnet och göra det svårare att hitta rätt sugteknik.
Vänta gärna 10-14 dagar innan du introducerar dessa. Även senare kan det vara bra att begränsa nappsugande då det kan dölja hungersignaler. Använd pump – mjölkproduktionen styrs av utbud och efterfrågan. Om du efter att barnet ammat färdigt pumpar ut så mycket mjölk du kan, så sänder det signaler till kroppen om att mer mjölk behöver produceras i framtiden.
Att pumpa ut mjölk kan således öka din mjölkproduktion. Vad fungerar / fungerar inte för dig? Kryssa i undersökningen längst ner.
Hur vet man om man har för lite mjölk?
Missuppfattningar om låg mjölkproduktion – Nyfödda ammar vanligtvis väldigt ofta – omkring 10 till 12 gånger om dagen eller varannan timme – och detta är inte ett tecken på att du har för lite mjölk. Kom ihåg att barnet även ammar när det vill bli tröstat, och det är svårt att avgöra hur mycket mjölk ditt barn får i sig vid varje amningstillfälle – mängden kan variera.
barnet vill amma ofta barnet vill inte ligga ned barnet vaknar om natten barnet ammar snabbt barnet ammar länge barnet tar flaskan efter en amning dina bröst känns mjukare än vad de gjorde under de första veckorna dina bröst läcker inte mjölk eller har slutat att läcka helt du pumpar endast ur små mängder mjölk du har små bröst.
Hur får man barnet att ta större tag om bröstet?
Stort omtag om bröstet vid amning Att barnet har ett tillräckligt stort tag om bröstet vid amning förebygger ömma bröstvårtor, såriga bröstvårtor och mjölkstockning. Ett stort tag ger också en mer effektiv tömning av bröstet och därmed en ökad mjölkbildning. Vad innebär rätt teknik vid amning? Tips och råd för effektivare amning
Håll ditt barn med hela sin kropp tätt intill din och vänd in mot dig. Håll ditt barn så att din bröstvårta hamnar under barnets nästipp. Låt barnet hålla huvudet lite tillbakalutat. Tänk att hakan ska ligga tätt in i bröstet och näsan fri. Vänta in barnet så att det gapar riktigt stort. Då för du barnet ännu närmare bröstet och låter barnet “ta” ett stort tag om bröstet, inte bara bröstvårtan. Undvik att trycka barnets huvud mot bröstet. När toppen på bröstvårtan ligger ända bak i den mjuka delen av gommen skonas den från nötning, att bli klämd och eventuella sår. Barnets tunga ligger ut över nedre tandraden och ut till underläppen. Med tungan pressar barnet ut mjölken. De första sugtagen kan kännas smärtsamma men bör släppa efter en kort stund och kännas mer hanterbara. Med den här tekniken blir amningen mer behaglig och effektiv för både mor och barn.
Webbredaktör: Granskare: Kristin Svensson, Barnmorska Uppdaterad: 2022-04-13
: Stort omtag om bröstet vid amning
Hur många ml ammar en bebis?
Ungefärliga mängder bröstmjölksersättning första halvåret – Mängden bedöms individuellt och styrs av faktorer som till exempel aptit och tillväxt.
Barnets ålder | Mängd/måltid | Antal måltider | Mängd/dygn |
---|---|---|---|
7-14 dagar | 70-120 ml | 5-6 | 350-500 ml |
2-4 veckor | 80-150 ml | 5-6 | 400-700 ml |
1-2 månader | 100-160 ml | 5-6 | 500-800 ml |
3-4 månader | 120-200 ml | 5-6 | 600-1000 ml |
5-6 månader | 140-250 ml | 4-6 | 600-1200ml |
Måste man amma var tredje timme?
Tredje till fjärde dygnet – Här brukar den mogna mjölken successivt komma igång. Många föräldrar är då hemma för första gången med sitt nya barn. Det är bra att ha barnet nära sig så att man uppmärksammar barnets signaler. Det är vanligt att barnet fortsätter att äta ofta för att sedan bli mer nöjda när mjölkflödet ökar.
Får bara ut lite mjölk vid pumpning?
Andra råd för enklare bröstpumpning –
pumpa på ordinarie matningstiderpumpa ena bröstet först och låt bebisen amma ur det andra sen. Gör du tvärt om riskerar du att få svårt att få till utdrivningsreflexen. Har du väl fått en utdrivningsreflex på ett bröst är min erfarenhet att det bara är bebisen som får igen den på andra bröstet.Om det funkar logistiskt kan du ju amma från ena bröstet och pumpa från det andra, samtidigt, men detta kräver nästan en elektrisk pump.Bli inte orolig om bebisen vill amma precis efter att du har tömt bröstet genom att pumpa. Bebisen är dels mycket bättre på att tömma brösten än vad pumpen är, och dessutom kommer suget stimulera tillflöde av ny mjölk.Har du svårt att få ut mycket mjölk genom pumpning? Det är effektivare att pumpa korta stunder och ofta än att försöka evighetspumpa bara för att få ut tillräckligt mycket.
Hur ofta ska man pumpa för att få igång mjölkproduktionen?
En smidig start – Oavsett om du pumpar ut mjölk hemma till ett nattmål, eller pumpar ut mjölk på jobbet, finns det några saker du bör tänka på för att allt ska gå smidigt.1. Planera i förväg Om du vet att du kommer att vara iväg från ditt barn kan du börja använda en bröstpump i din dagliga rutin några veckor i förväg.
Då bygger du upp ett lager mjölk till ditt barn och vänjer dig vid att använda bröstpumpen.2. Hitta en bekväm plats När du ska pumpa ut mjölk är det bra att sitta på en plats där du känner dig bekväm men även att sittplatsen ska ge ett bra stöd så att du kan sitta upprätt. På så vis är det enklare att få igång mjölkflödet.3.
Pumpa ut mjölk lika ofta som du ammar För att hålla igång mjölkproduktionen bör du pumpa ut mjölk minst lika många gånger som du normalt ammar. Om du alltså normalt ammar tre gånger under den tid du är iväg pumpar du ut mjölk minst lika många gånger.
Hur snabbt fylls brösten med mjölk?
De första dagarna: din bröstmjölk rinner till – Under denna fas av din mjölkproduktion väntar din kropp på att nivåerna av graviditetshormonet progesteron ska sjunka (vilket börjar ske när moderkakan stöts ut) och på att de mjölkproducerande hormonerna, som prolaktin, insulin och hydrokortison, ska skrida till verket.
Kan mjölkproduktionen minska?
Vad man kan göra som personal – Berätta om hur amningshormoner fungerar för mamman och medföräldern:
Prolaktin är det mjölkbildande hormonet som frisätts när barnet suger. Ju oftare barnet suger desto mer mjölk bildas. Prolaktinnivåerna är högre på natten, vilket innebär att det är en fördel att amma på natten för att öka mjölkmängden, särskilt under första tiden. Handmjölkning stimulerar till att mer mjölk bildas. Oxytocin gör att mjölken drivs ut och kör igång utdrivningsreflexen. Oxytocin gör att livmodern drar ihop sig och blödningen minskar. Adrenalin som utsöndras i samband med stress, oro och smärta kan hämma utsöndringen av oxytocin och på det sättet hämma utdrivningsreflexen. Hud mot hud, massage, avslappning, handmjölkning och värme gör att oxytocin utsöndras lättare och att utdrivningsreflexen lättare kan komma igång.
Vissa mammor producerar stora mängder mjölk som överstiger barnets behov. Det kan göra att barnet sätter i halsen, vrider sig och drar sig tillbaka för att undvika det ofta hastiga mjölkflödet vid utdrivningen. Barnet kan ha svårt att koordinera att suga-svälja och andas.
När vet man att bebisen är mätt?
Så visar barnet att det är hungrigt – Inom barnhälsovården är tipset att försöka se hur just ditt lilla barn förmedlar sina behov, alltså att lära dig dess signaler. På så sätt känner du igen när barnet signalerar att det är hungrigt. – En god mathälsa börjar med att se när barnet vill äta och när det inte vill ha mer.
Detta kallas för Responsive Feeding. Hur ser jag att barnet är hungrigt eller mätt? Titta på ditt barns signaler, säger Cecilia och förtydligar: – Redan när barnet ammas eller får flaska signalerar det hunger eller mättnad. Ett mätt barn släpper bröstet eller flaskan och då behöver man vanligtvis inte truga.
Tänk så här: du som förälder ansvarar för vilken mat barnet erbjuds och när det erbjuds, men barnet själv ansvarar för mängden mat.
Kan man påverka bröstmjölken?
Kan något jag ätit påverka mitt barn negativt? – Små barn är ofta petiga med maten eller har gas i magen, och mammor undrar självklart om det har att göra med vad de har ätit. Det behöver inte vara så. Forskning visar att bara lite mer än 1 % av alla barn är allergiska mot något som finns i mammans bröstmjölk.11 Komjölk, ägg, vete och sojaprotein är de vanligaste allergiframkallande livsmedlen, och inte stark mat, het sås eller korsblommiga grönsaker som mammor ofta tror ska framkalla överkänslighet.
Om ditt barn är allergiskt mot något i din mjölk kan det orsaka kraftiga kräkningar, utslag, blod i avföringen eller ihållande förstoppning. Om ditt barn har födoämnesintolerans kommer det antagligen att visa symptom som att vara petig med maten eller gråta efter en måltid, ha “explosiv” avföring eller dra upp knäna mot bröstet.
Rådfråga vårdpersonal om du misstänker att något inte är som det ska. Du kan få rådet att utesluta ett visst födoämne under ett par veckor och sedan återinföra det för att se om du märker någon skillnad hos barnet. Du kan även föra en matdagbok: anteckna allt du äter och dricker samt eventuella symptom hos ditt barn och se om det finns något mönster.
När är det bäst att pumpa ut mjölk?
9: Hitta den mest bekväma nivån – Under utdrivningsfasen ska du pumpa vid din maximala vakuumnivå, vilket innebär den högsta vakuumnivå som du kan använda som fortfarande känns bekväm. Forskning har visat att urpumpning vid denna nivå driver ut en liknande mängd mjölk som när ett barn ammar.13,14 Hitta den rätta nivån för dig genom att öka vakuuminställningen gradvis tills det känns aningen obekvämt, och sänk den sedan ett steg.
Hur gör man lätt mjölk?
Separering och standardisering – Mjölkens naturliga fetthalt är ungefär 4,2 procent. För att mejerierna ska kunna erbjuda mjölk med olika fetthalter skiljs grädden från skummjölken i en separator. Mjölkens naturliga fetthalt är ungefär 4,2 procent När grädden återblandas med skummjölken bestäms fetthalten på mjölken.
Vad händer om man inte äter när man ammar?
Mat att undvika vid amning – Allt du äter när du ammar går över till barnet via bröstmjölken. Detta gäller inte bara vitaminer och mineraler utan även gifter, mediciner, alkohol, etc. Det är därför viktigt att du undviker att äta mat som kan vara farlig för dig och för barnet när du ammar.
- Offein Många har hört att man bör undvika koffein vid amning då det går över i bröstmjölken och gör det svårt för barnet att somna.
- Att det går över i bröstmjölken stämmer, men mängderna som går över är enligt livsmedelsverket så små att det inte alls påverkar barnet.
- Vissa studier visar dock på att barn även vid små doser kan påverkas negativt.
Vill du vara på den säkra sidan så håll dig till 200-300 mg koffein, vilket är de rekommendationer som normalt ges. Detta motsvarar ungefär två koppar kaffe eller fyra koppar te. Bantning när man ammar När du ammar så bör du undvika att banta. Detta då du bör äta allsidigt av alla näringsämnen medan du ammar.
- Bantning kan även vara farligt eftersom gifter frigörs i kroppen när man bantar.
- Dessa gifter går över till barnet via modersmjölken.
- Mediciner vid amning Innan du äter någon medicin så bör du läsa bipacksedel och se vad där stor under rubriken relaterat till amning.
- Rådfråga också din läkare och berätta att du ammar.
Läs mer om amning när du är sjuk, Kosttillskott, hälsokost och örtteer Denna typ av produkten är oftast inte testade för hur de påverkar det ammande barnet. Vid amning rekommenderas du därför att undvika dessa produkter. Du bör helt undvika ginsengprodukter och du bör vara försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod.
Om du är osäker så rådfråga vården innan. Listeria och toxoplasma De råd som ges gällande dessa bakterier och parasiter gäller endast gravida. Som ammande kan du äta ost- och charkprodukter precis som innan du blev gravid. Länge ner kan du läsa mer om allergi vid amning och den negativa påverkan kosten kan ha.
Läs även: Alkohol amning
Vad är viktigast för att det ska bildas bröstmjölk?
Vad är modersmjölk och hur produceras den? Under graviditeten och de första dagarna efter förlossningen så bildas den första mjölken och den brukar kallas för råmjölk eller kolostrum. Den här första mjölken är extra viktig för det lilla nyfödda barnet då den innehåller mer proteiner, mineraler och vitaminer än den mogna mjölken.
Den gulaktiga råmjölken innehåller höga halter av antikroppar som skyddar det lilla nyfödda barnet från infektioner som tex. öroninflammationer, diarré, övre luftvägsinfektioner och urinvägsinfektioner. Även om barnet inte får i sig så stor mängd råmjölk så bidrar det till infektionsskydd hos ditt barn, så det är värdefulla droppar! är unikt sammansatt just för ditt barn och innehåller alla de näringsämnen som barnet behöver det första halvåret, förutom D- vitamin som man behöver ge i form av droppar.
Även mängden mjölk anpassas efter barnets behov och det kan i vissa perioder öka. När sedan den mogna mjölken bildas så innehåller den mer fett och mjölken kan även påverkas av vad mamman äter, så därför kan mjölken smaka lite olika vid olika tillfällen beroende på vad mamman har ätit.
Brösten förändras under graviditeten, vilket många mammor märker av ganska tidigt. Brösten kan bli ömma och kännas större. Många är lite fundersamma på om amning kommer att påverka hur brösten ser ut senare, men faktum är att själva amningen i sig påverkar ytterst lite utan det är främst förändringen av brösten under graviditeten.
Hur produceras mjölken? Mjölken produceras med hjälp av olika hormoner och ett ganska komplicerat samspel i kroppen. Det mjölkproducerande hormonet Prolaktin frisätts när barnet suger på bröstet och det är därför som man ger rådet att låta barnet suga ofta för att det ska bildas mjölk.
- Det kan vara bra att känna till att Prolaktinnivåerna är högre på natten, så om man vill öka mjölkproduktionen så kan det vara en fördel att amma då.
- Det finns ett annat viktigt hormon som heter Oxytocin, vilket många känner igen som lugn- och- ro hormonet (det utsöndras även vid massage, hudkontakt och värme).
Oxytocinet är det som sätter igång utdrivningsreflexen och ser till att mjölken rinner till. Efter förlossningen så ser Oxytocinet även till att livmodern drar ihop sig, vilket är orsaken till att man kan känna en mensvärksliknande känsla vid amningen de första dygnen.
Hur ofta ska man pumpa för att få igång mjölkproduktionen?
En smidig start – Oavsett om du pumpar ut mjölk hemma till ett nattmål, eller pumpar ut mjölk på jobbet, finns det några saker du bör tänka på för att allt ska gå smidigt.1. Planera i förväg Om du vet att du kommer att vara iväg från ditt barn kan du börja använda en bröstpump i din dagliga rutin några veckor i förväg.
Då bygger du upp ett lager mjölk till ditt barn och vänjer dig vid att använda bröstpumpen.2. Hitta en bekväm plats När du ska pumpa ut mjölk är det bra att sitta på en plats där du känner dig bekväm men även att sittplatsen ska ge ett bra stöd så att du kan sitta upprätt. På så vis är det enklare att få igång mjölkflödet.3.
Pumpa ut mjölk lika ofta som du ammar För att hålla igång mjölkproduktionen bör du pumpa ut mjölk minst lika många gånger som du normalt ammar. Om du alltså normalt ammar tre gånger under den tid du är iväg pumpar du ut mjölk minst lika många gånger.
Kan man pumpa igång mjölkproduktionen?
Oxytocin – När barnet suger aktiveras utdrivningsreflexen. En signal går upp till hypofysens baklob, som utsöndrar hormonet oxytocin (4). Detta hormon verkar sammandragande på både livmodern och mjölkkörtlarna. Oxytocinet påverkar muskelcellerna runt alveoler och mjölkgångar och mamman kan då känna en pirrning eller stickning i bröstet.
- Under amningsstunden förekommer flera frisättningar av oxytocin men dessa brukar inte mamman känna av.
- Ibland kan det ta några minuter innan utdrivningsreflexen fungerar.
- Mamman kan då prova med att handmjölka och på det sättet få igång utdrivningsreflexen och låta barnet komma till bröstet så snart som möjligt.
De flesta kvinnor känner mer eller mindre kraftiga sammandragningar av livmodern den första tiden under amningen. Flera saker gör så att bröstmjölksproduktionen kommer igång, bland annat utsöndras olika hormoner. Om barnet inte kan suga de första dagarna Om barnet av någon anledning inte kan amma, kan mamman börja med att regelbundet mjölka ur brösten genom eller Det är för att få igång och upprätthålla mjölkproduktionen även om barnet är medtaget, sugsvagt eller sjukt.