Hur Får Man Mört Kött I Gryta?


Hur Får Man Mört Kött I Gryta
Biffgryta Enkelt och gott recept med nötgrytbitar eller annat nötkött i bit som får koka länge så det blir mört och gott. Hur Får Man Mört Kött I Gryta Enkelt recept som här serveras med bulgur, kokt broccoli och svart vinbärsgelé. Tid: 1-2 timmar 3 portioner Denna rätt är lämplig för,

 • ev.4 portioner kokt
 • ev.250 g kokt
 • ev. svart

Glutenfritt – Uteslut idealmjölet. Servera med glutenfria tillbehör.

 1. Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber. På bilderna gör jag dubbel sats (1 kg nötkött).
  • 500 g
   • eller 500 g
   • eller 500 g
 2. Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.
  • 1,5 dl
  • 1 st
 3. Rör i soja och peppar. Lägg i köttet.
  • 2 msk
  • 2 krm grovmalen
 4. Skala lökarna och skär i ringar. Lägg även löken i buljongen. Häll på mera vatten om du tycker det behövs så att köttet kan koka i vätskan, men tänk på att ju mer vatten desto mera sås (kan bli onödigt mycket, nästan soppa) och dessutom kommer det vätska från löken och köttet så det behövs troligen inte hällas på mera vatten.
 5. Låt koka med locket på glänt på låg-medelstark värme i minst 35-40 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då. Provsmaka gärna en bit och är det inte mört fortsätt då att koka tills det blir mört, gärna 1,5-2 timmar totalt. Oftast brukar jag koka 1,5 timmar. (Tillaga dina tillbehör t.ex. kokt ris och grönsaker mot slutet så det blir klart samtidigt.)
 6. När köttet är mört, rör i grädden.
 7. Vispa till sist ner idealmjöl, så mycket så du får önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.
  • ev.4 portioner kokt
  • ev.250 g kokt
  • ev. svart
 • Tips:
 • Ta mera vatten om det blir för torrt.
 • GI Tips:

Servera med tillbehör med lågt GI som t.ex. fullkornsris, råris, hel bulgur och grönsaker. Servera inte med gelé eller något annat sött. LCHF Tips: Uteslut idealmjöl eller ta ytterst lite, såsen blir då tunnare. Servera med endast grönsaker.

 1. Variationstips:
 2. Tillsätt skivade morötter och låt koka med.
 3. Planeringstips:

Det går bra att göra dubbel sats eller mer om du har en stor gryta. Maten passar även bra att göra matlådor av. Hållbarhet och förvaring: Håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa. | | | ⭐ webmaster 💬 Svar till Bitten ✏️ Skrivet av Susanne 2022-09-02 14:37 Det går lika bra med kalvfond som kalvbuljongtärning. Lagom mängd kan ju bero på vilket fabrikat det är, det kan stå på flaskan. Jag brukar ta 1,5 msk = 1 tärning. Vad roligt att du tycker om min receptsida! ✏️ Skrivet av Bitten 2022-09-02 09:20 Blev bjuden på denna och -Åhh va smaskigt och gott det var.

 • Smakerna sitter i länge och jag blev till full belåtenhet.
 • Nu har jag handlat, glömde dock köpa kalvfonden, har flytande kalvfond hemma.
 • Så nu undrar jag om det går att använda istället ” då jag absolut inte vill påverka den goda smaken från grundreceptet “.
 • Tacksam för svar.
 • Mycket imponerande recept sida och favorit sida.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Bränner Man På 30 Min Löpning?

⭐ webmaster 💬 Svar till Göran ✏️ Skrivet av Susanne 2021-12-02 14:46 Tack för ditt fina betyg! 😊 ✏️ Skrivet av Göran 2021-11-29 12:10 Jättegott!! Och enkelt att laga.5 stjärnor!!! ⭐ webmaster 💬 Svar till Jenny ✏️ Skrivet av Susanne 2021-10-15 11:33 Nej det behöver man inte men givetvis får man göra som man vill.

Varför blir köttet torrt i en gryta?

Att tänka på vid långkok – Vid långkok, till exempel en köttgryta eller pulled pork, kan köttet vara kylskåpskallt när det läggs i grytan, det saknar betydelse för slutresultatet eftersom tillagningstiden ändå är så lång. Om grytbitarna först ska stekas går det lättare att få en fin stekyta om bitarna är rumstempererade innan de läggs i stekpannan.

I en mustig köttgryta ska köttet koka i ett par timmar, och trots att innertemperaturen med råge överstiger 70 grader blir det så mört att det nästan faller sönder. Till grytor använder man styckningsdetaljer som innehåller mer bindväv och fett, till exempel högrev och lammlägg. Muskulaturen i dessa delar är också kraftigare.

I bindväven finns det kollagen som vid långkok omvandlas till gelatin, vilket har den fina egenskapen att binda vätska. I det här fallet samlar den köttsaften som pressas ur köttet. Gelatinet är också anledningen till att buljongen i grytan får lite simmigare konsistens.

Vilket kött är bäst till grytor?

Så lagar du en gryta: –

Välj kött av samma djurslag och styckningsdel för att bitarna ska bli färdiga samtidigt. Till långkokta grytor väljer man kraftigt kött som innehåller fett och bindväv, till exempel högrev, bringa och bog. Magert kött kan också användas, till exempel färsk skinka, men då krävs det kortare koktid annars blir köttet torrt och hårt. Skär köttet i ungefär lika stora bitar eller strimlor. Bryn köttet innan. I många recept står det att köttbitarna ska stekas eller brynas i en stekpanna innan de läggs i grytan. Vid stekningen bildas det ämnen som bidrar till köttgrytans mustiga smak, men för att få de åtråvärda smakämnena är det viktigt att köttet bryns på hög värme. Läs mer om stekning i panna, Man kan också steka morötter och lök innan de läggs i grytan för att det ska bli bättre smak. De ska bara bli gyllenbruna och inte brännas. Om man vill slippa momentet att steka köttet går det också bra. Koka då upp spadet och tillsätt köttbitarna, några i taget, så att spadet sjuder hela tiden. Låt grytan sjuda, inte stormkoka, under lock. En del grönsaker, som lök och rotfrukter, kan koka med hela tiden, men andra, till exempel potatis och ärter kan tillsättas mot slutet av koktiden, så att de blir klara men inte överkokta. Koktiden som anges i receptet är en vägledning. Ta upp och köttbit och känn efter att den är mjuk och mör, då är grytan klar. Det går även bra att sjuda grytan långsamt i ugnen med locket på.

You might be interested:  Bränner Man Kalorier När Man Hånglar?

Varför blir högrev segt?

Ett vanligt fel man ofta gör när man kokar framdelskött är att man kokar det för kort tid. Ofta står en viss tid angiven i receptet, men det är bara en rekommendation. Det är väldigt olika hur snabbt eller långsamt olika köttbitar av samma styckningsdel blir klara.

 1. Det säkraste sättet att kontrollera om köttet är färdigkokt är att känna på det med en steknål eller en sticka.
 2. Öttet ska vara mjukt och mört.
 3. Annars bör man koka det lite till.
 4. Ontrollera med 10 minuters mellanrum ända tills köttet är mört.
 5. Om du kokat enligt konsten alla regler och köttet trots det är segt, bör du kontakta din handlare och tala om det.

Det kan eventuellt bero på att djuret blivit stressat vid slakten och det bör handlaren föra vidare till den han köper in köttet ifrån.

Vad är Mörast innanlår eller fransyska?

ATT LAGA YTTER- OCH INNANLÅR – Ytterlåret är magert och ganska hårt och passar därför bäst till gryta eller som grytstek. Man kan också skiva ytterlåret tunt och använda till rullader eller till sjömansbiff. Rumpsteken är god att grilla eller steka hel och äta i tunna skivor.

Varför skumma av gryta?

Gör så här : –

Ta fram en lagom stor kastrull, köttet ska ligga trångt. Skär inte bort de bindvävsrika delarna eftersom de bidrar till den eftertraktade mjuka konsistensen hos långkokt kött.Lägg köttet i kokande vatten. Bryn eventuellt köttet först om det står så i receptet. Med en stor, hel köttbit är det enklast (det vill säga man minskar risken för att skvätta kokhett vatten) att först lägga köttet i kastrullen och sedan fylla på med kokande vatten. Är det mindre bitar så kokar man upp vattnet i kastrullen och lägger i några bitar i taget. Med kokande vatten minskar läckaget av proteiner från köttet. Dessa bildar skummet på ytan och de smakar inte särskilt bra, därför är det viktigt att man skummar.När köttet är i kastrullen, låt det koka upp igen, skumma och tillsätt sedan lök, kryddor, rotfrukter mm. Köttet ska sjuda, det vill säga vattentemperaturen ska vara strax under kokpunkten, det ska inte stormkoka. Det är mer energieffektivt att koka under lock, då slipper man också att fylla på med nytt vatten för att ersätta det som kokat bort.

You might be interested:  Vad Ska Man Ha På Hemmagjord Pizza?

Varför blir högrev segt?

Ett vanligt fel man ofta gör när man kokar framdelskött är att man kokar det för kort tid. Ofta står en viss tid angiven i receptet, men det är bara en rekommendation. Det är väldigt olika hur snabbt eller långsamt olika köttbitar av samma styckningsdel blir klara.

Det säkraste sättet att kontrollera om köttet är färdigkokt är att känna på det med en steknål eller en sticka. Köttet ska vara mjukt och mört. Annars bör man koka det lite till. Kontrollera med 10 minuters mellanrum ända tills köttet är mört. Om du kokat enligt konsten alla regler och köttet trots det är segt, bör du kontakta din handlare och tala om det.

Det kan eventuellt bero på att djuret blivit stressat vid slakten och det bör handlaren föra vidare till den han köper in köttet ifrån.