Hur Gammal Potatis Kan Man Äta?
Koka med skalet på – Du behöver inte slänga mjuk potatis – om den inte är alldeles svampig, trist och oaptitlig förstås. Har den en fast kärna kvar och känns lite mjuk på ytan, kan den användas. Den blir lite svårskalad, men då kan den kokas med skalet på. Du kan alltså använda potatis även om den blivit mjuk. Se också : Så gör du krossad potatis
Contents
När vet man att potatis är dålig?
Så maximerar du hållbarhet och minimerar matsvinn En liten praktisk checklista: Har du laddat upp med ett lager av potatis hemma? Är du orolig för att du måste slänga potatis? Lugn, vi hjälper dig. Släng inte potatis som har passerat bäst före datum. Förvarar du potatisen rätt kan den vara bra mat långt efter bäst före datum.
- Så här är det: Din potatis mår bäst av att förvaras mörk och svalt.
- Om den ryms i ditt kylskåp kan du förvara den där.
- Lägg potatisen i en kartong eller påse som inte släpper igenom ljus.
- Om du inte kan förvara potatisen i kylskåpet lägger du den på mörkaste och svalaste platsen i hemmet.
- Gärna i ett skafferi eller i en garderob där temperaturen är lägre än rumstemperatur och där det är mörkt.
Undvik minusgrader. Det mår inte potatisen bra av. Koka lite extra potatis och lägg i kylen. När du kokar potatisen avstannar de biologiska processerna och du har en perfekt snabbmat med mycket av de nyttiga resistenta stärkelser. Lukta och smaka på potatisen.
Kan man äta skrumpen potatis?
Har din potatis fått groddar kan du äta den, bara du tar bort groddarna. Knölen innehåller inte förhöjda nivåer av glykoalkaloider men groddarna är exceptionellt rika på dessa ämnen. Läs gärna mer om glykoalkaloider i potatis på vår webbplats.
Hur länge kan man ha potatis i kylen?
Hur man förvarar kokt potatis i kylskåpet – Kokt potatis kan enkelt och säkert förvaras i kylskåpet. Tricket är att se till att de är kalla först. Hur kalla? Rumstemperatur är en bra riktlinje. Det är dock inte säkert att bara låta potatisen stå i rumstemperatur och svalna i några timmar.
- Det är tillräckligt med tid för att bakterierna som orsakar livsmedelsburna sjukdomar ska växa till en tillräckligt stor koloni för att den ska kunna göra människor sjuka.
- Se därför till att du är smart när det gäller att kyla ner varm mat, även kokt potatis.
- Försök att kyla ner dem på mindre än en timme.
Och snabbare är ännu bättre!
När potatisen har kokt färdigt tar du upp potatisen ur vattnet. Lägg dem i en skål i ett enda lager. Under middagen bör de svalna tillräckligt för att sedan kunna ställas in i kylskåpet på ett säkert sätt.Om potatisen inte svalnar tillräckligt under måltidens gång kan du överväga att kyla ner den på något av de olika sätten.
Om det är kallt ute, använd det till din fördel. Ställ potatisen utomhus (men i en behållare) en liten stund för att påskynda nedkylningsprocessen.Om det inte är kallt ute kan du lägga den kokta potatisen i en lufttät behållare. Sätt behållaren i ett isbad för att påskynda avkylningsprocessen (riktigt kallt vatten fungerar också om du inte har is).
Glöm inte den lufttäta behållaren! Om du använder något annat kommer du att få problem. Potatis som lämnas utomhus och är oskyddad kommer att ätas upp. Potatis i ett isbad som bli blöt och slemmig.
Här är en stor fördel med att redan ha lagt den kokta potatisen i en lufttät behållare för att kyla ner den. När de har svalnat kan du flytta samma behållare (fortfarande full av nedkylda kokta potatisar) direkt till kylskåpet! Se bara till att torka av behållaren först efter isbadet.
Om den stod utomhus, se till att du tar bort all synlig smuts, vatten eller smuts. Du vill inte smutsa ner resten av vår mat eller kylskåpet. När den kokta potatisen förvaras säkert i kylskåpet (i en lufttät behållare) kan den förvaras i 3-5 dagar. Fem dagar är verkligen den längsta möjliga tiden för att förvara kokt potatis i kylskåpet.
Längre än så kommer potatisen att utveckla en konstig smak. Vi kommer att prata om det om en stund, så se till att fortsätta läsa och komma till den delen av artikeln!
När blir kokt potatis gammal?
Tillagning – Potatisen brukar sköljas och sedan antingen borstas/skrubbas om den kokas med skal eller skalas om den kokas utan skal. Det finns särskilda rotfruktsborstar och skrubbvantar för skrubbändamål. Vid potatisskalning används istället en potatisskalare eller en skalkniv,
Därefter kokas potatisen i cirka 20 minuter (färskpotatis: cirka 15 minuter) i en kastrull eller gryta, När man kokar skalad potatis eller färskpotatis kan vattnet saltas. Däremot behöver inte vattnet saltas vid kokning av oskalad potatis, eftersom saltet inte tränger igenom skalet. För att se om potatisen är genomkokt brukar man sticka i potatisen med en potatissticka (som är avsedd för detta), en tandpetare eller en vanlig gaffel,
Potatisen ska vara mjuk invändigt om den är genomkokt. När potatisen är kokt hälls vattnet av och potatisen serveras genast, eftersom varmhållning förstör vitamin C. Kokt potatis serveras ofta med salt, smör eller sås, Vanligtvis serveras den även med persilja eller dill,
Hur ser möglig potatis ut?
Symtom är bruna fläckar på bladen och i knölarna Symtom på sjukdomen kan förekomma på blasten och i knölarna. Potatisbladmögel börjar ofta som små bruna nekrosfläckar på bladen. Fläckarna blir snabbt större och mörka. Vid fläckarnas kanter kan det växa ett ljust mögel.
Är det farligt att äta potatis med skorv?
Det är inte farligt att äta skorvig potatis.
Kan man sätta potatis som blivit grön?
Släng inte din gröna potatis! Grön potatis är också potatis, fast grön. Grön potatis ska man inte äta! Men grön potatis, om du odlat den från certifierat utsäde, behöver inte slängas! Den kan du använda till utsäde nästa år om du förvarar den rätt. Jag brukar låta dem torka innan jag försiktigt borstar av dem och lägger dem i dessa ypperligt fantastiska bruna små kompostpåsar av papper, sedan stänger jag in dem i källarens självhushållarkylskåp till nästa vår.
- Har du jordkällare eller en dragig vind eller liknande kan detta fungera lika bra.
- Var försiktig bara så att inga skadedjur kommer åt dem eller att de fryser sönder.
- Men varför talar jag om potatis nu? Farbror Grön odlar väl bara Fransk delikatesspotatis som skördas i juli – augusti så att vi kan serieodla? Både rätt och fel.
Det är ju så det brukar gå till, men i år testade vi att odla fler olika sorters potatisar som inte var så tidiga. Dessutom kom den där förbannade torkan i somras som gjorde att potatisarna i pallkragarna i skogsträdgården slokade och behövde vattnas, det bromsade också vårt serieodlande, då vi hade brist på vatten.
- För säkerhetsskull lät vi potatisarna stå kvar tills nu.
- Vi har fortfarande en pallkrage som är oskördad i skogsträdgården.
- Den ska vi skörda i november.
- Den stora potatishinken står nu på balkongen med ett stort lock på sig och i dagarna ska vi fördela dem till våra medodlare i tillsammansodlingen.
- Nej! Grön potatis ska inte ätas utan sparas till utsäde.
På bilden är det några potatisar av sorten minerva som har blivit grön, den har vi odlat i tillsammansodlingen i sex år. Vi tycker att det är en av de finaste potatisarna till både bakpotatis och mos. Faktiskt den enda mjöliga potatisen vi odlar. Är det några fler som väntat med att skörda potatis det här året eller är vi sist ute? : Släng inte din gröna potatis!
Måste kokt potatis stå i kylen?
Rester av kokt potatis – bra till så mycket! Vi matkonsulter på Hushållningssällskapet tycker att det är viktigt att ta väl hand om fina råvaror och matrester. I stort och smått längs hela matkedjan. Några små kokta potatisar kan tyckas ganska obetydliga, men förtjänar mer än att bli matavfall. Kokt potatis kan användas på en mängd olika sätt.
- Prova dem som fyllning i frasiga quesadillas, som del i maträtt, bindemedel, eller för att ge saftighet mm.
- Okt potatis håller sig i kylen i flera dagar.
- De har en tendens att bli lite fuktiga och blöta om de förvaras i kylen i t ex en låda med lock.
- Prova i så fall med att lägga dem i en skål och täck med t ex lite hushållspapper så minskar risken att de blir fuktiga och blöta.
Potatis med skal brukar hålla sin form och konsistens bättre än skalad. Kokt potatis passar inte bra att frysa. I lunchlådan och uppvärmd i mikrovågsugen blir potatisen mindre god. Den blir oftas godare om den delas i bitar och värms i sås eller i grytan och annat som är saftig.
Personligen tycker jag ofta det är godare att äta den kall, kanske med t ex lite olja och vinäger samt kryddor på. När kokt potatis kallnar omvandlas en del av stärkelsen till resistens stärkelse som fungerar ungefär som kostfiber. Detta fenomen gör att energi i potatisen tas upp långsammare och det ger måltiden ett lägre GI, glykemiskt Index, än om potatisen serverats nykokt.
Så din överblivna potatis är väl värd att ta hand om. Kokt potatis är porös och tar upp ganska mycket fett vid tillagning. Använd fett med måtta och helst olja eller flytande matfett. Kokt potatis är god till potatissallad och att göra små aptitretare av,
- Prova också att trä kokta små potatisar på grillspett, pensla med olja, krydda och grilla.
- Garanterat uppskattat! Exempel på olika sätt att använda restpotatisar: Potatissallad – skär potatisen i bitar och blanda med olika typer av dressingar, lök, kryddor och eventuellt andra grönsaker.
- En klassiker som passar i alla väder.
I vårt receptregister finns flera olika recept att välja emellan.,,,, Grillad på spett – pensla potatisen med lite olja, krydda och grilla till lagom färg på grillen. Extra gott att göra på färskpotatis. Stuvad potatis – gör en god stuvning, smaksätt med kryddgrönt eller senap (beroende på vad det skall serveras till) och lägg sedan i bitar av kokt potatis.
- Potatis som fyllning i mackor – Skär potatisen i bitar och blanda med smakrik ost, ägg och valfria kryddor.
- Lägg fyllningen i dubbla tortillabröd och stek dem frasiga.
- Frittata/bondomelett – stek t ex lök, köttrester och potatis.
- Häll på en omelettsmet och låt den stelna lite lagom.
- An även tillagas i ugnen.
I vårt receptregister finns flera olika recept att välja emellan. I vegopuckar/biffar – kokt potatis är en jättebra grund i olika typar av vegobiffar. Det håller ofta, ibland tillsammans med ägg eller chiafrön, ihop andra grönsaker, linser eller hackade bönor som ingår.
- Det är viktigt att också få in tuggmotständ i vegobiffen som t ex bitar av grönsaker eller frön.
- I köttfärssmet – använd kokt potatis istället för ströbröd i köttfärssmet till köttbullar, biffar eller köttfärslimpa mm.
- Saftigt gott och även bra för de som inte tål gluten.
- Stek potatisen i bitar eller skivor.
Små, kokta potatisar med skal är urgoda att steka på panna eller i ugn med lite olja och t ex örtkryddor eller att strö över lite ströbröd, persilja och vitlök och steka dem med. Om du vill kan du mosa potatisen lätt när den är klar och strö över örtkryddor.
- Paj – Den kokta potatisen kan användas i fyllningen, men med fördel också i pajdegen.
- I pajdeg ger det ett matigt pajskal med lite mindre fett i än ett vanligt pajdegsrecept.
- T ex här: Våfflor med kokt potatis i smeten.
- Byt gärna ut en del av vetemjölet i smeten mot grahamsmjöl.
- Riktigt gott! Bröd – några kokta potatisar kan finrivas och blandas ner i bröddeg, och faktiskt även i t ex saffransbullar, för att ge extra saftighet.
Kakor – Kronans kaka är ett exempel på ett klassiskt recept där kokt riven potatis ger saftighet. Eller prova Soppa – Bitar av kokt potatis kan med fördel läggas i olika typer av soppor för att få ökad matighet. Potatisen kan också mosas i soppan för att få simmig konsistens på soppan.
Pålägg – kokt kall potatis är väldigt gott på knäckemacka tillsammans med t ex gräslök, dill, kaviar eller sill. Eller varför inte soltorkaded strimlade tomater och oliver? Gratäng – Varva överbliven kokt potatis med lite finstrimlad purjolök, riven ost, lite örtkrydda, ev lite salt och svartpeppar i en ugnsform.
Häll på lite gräddmjölk. Gratinera i ugn 225 grader ca 15 minuter. Potatisbullar- mosa 250 g kokt potatis med ett ägg, 2 msk klippt gräslök, lite salt och peppar. Rör ev i 1 msk vatten eller mjölk om det känns för torrt. Forma till platta bullar och vänd dem ev i störbröd.
Stek på medelvärme i panna och servera med t ex fräst spenat smaksatt med vitlök eller med klassiska tillbehör som bacon eller fläsk och lingon. Morötter är gott till. Förrättspotatisar och aptitretare, Dela den kokta potatisen i halvor eller lagom stora munsbitar. Toppa potatisen med t ex kaviar, hackad rödlök och dill eller tapenade och bitar av röd paprika eller rökt kött, pepparrotost och persilja eller majonnäs, räkor och dill.
Kroppkakor – använd din kokta potatis till kroppkakor. Med färdig kokt potatis är nästan halva jobbet gjort. Gnocchi – mosa kokt mjölig potatis tillsammans med vetemjöl, ägg (oftast äggulor) och kryddor och rör ihop till en deg. Rulla ut degen till längder och skär i bitar som sedan sjuds i kokande vatten.
Varför blir ibland potatisen seg och blöt?
Konsten att koka potatis
Det går att misslyckas med att koka potatis. Några grundregler för att resultatet ska bli det bästa möjliga: För hög temperatur och mycket rörelse i kastrullen ökar risken för att knölarna far runt, krockar och går sönder. Potatis som kokas för länge och på för låg temperatur riskerar att suga åt sig vätska. Det gör att stärkelsen i potatisen sväller och den blir både seg och vattnig. Potatisen ska inte heller ligga i blöt i kokvattnet i onödan, då blir den vattnig och faller lättare sönder. Och näringen urlakas och hamnar i vattnet. |
table>
table>
Konsten att koka potatis
Kan man sätta gammal potatis?
table> | |||||
06-02-2011, 15:32 Lnk hit: #1 | |||||
Medlem Antal inlgg: 74 Medlem sedan: 30-08-2004 Medlem nr: 4 398 | Skall till vren stta potatis och undrar om vanlig potatis som jag kper p ICA duger till sttpotatis. Hkan | ||||
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
table>
1 anvndare lser den hr trden just nu (1 gster och 0 anonyma medlemmar) 0 medlem(mar):
/td>
/td>
Är det farligt att äta möglig potatis?
Baka eget bröd – Matbröd med soltorkade tomater, Morotsbröd eller Grovt rågbröd. Här är recepten. Fråga: Kan mögliga grönsaker ätas om möglet skärs bort? Hur stor skall marginalen vara för att varan skall bli mögelfri? Vilka marginaler gäller för ost och bröd? Och hur pass farligt är mögel egentligen? Solanin, gröna potatisar, är också ohälsosamt.
Kan potatisen ätas om det gröna skärs bort? Ingela Övermark Svar : Mögelsporer finns överallt i miljön och när de hamnar på livsmedel kan mögelsvampar börja växa till och bilda giftiga ämnen. Risken att bli akut sjuk är ganska liten men vissa mögelgifter kan ge skador på längre sikt. Vid matlagning, när maten värms upp till 70–80 grader så dödas mögelsvampar och sporer men de flesta mögelgifter överlever.
Livsmedelsverkets rekommenderar att man allmänt sett bör undvika att äta mögliga livsmedel. Men små mögelangrepp kan man ofta bara ta bort. Ytligt och begränsat mögel på grönsaker skär man bort med god marginal. Om det har gått på djupet eller spridit sig så är det bäst att kassera hela grönsaken.
- Mögligt bröd bör man undvika men om det bara har blivit små enstaka mögelfläckar kan man skära bort dem med god marginal.
- När det gäller hårdost räcker det om man skär bort det mögliga med någon centimeters marginal.
- Möglig saft bör man slänga, liksom sylt som innehåller mindre än 500 g socker per kilo bär.
Om sylten är sötare kan man ta bort mögelskiktet med god marginal. Om det gröna på potatisen sitter ytligt går det bra att skära bort det med några millimeters marginal. Om potatisen däremot har fått en grönaktig ton rakt igenom ska hela potatisen slängas.
Kan man äta potatis som har frusit?
Förklaring –
Foto: © Svante Åberg |
Potatis innehåller stärkelse i stor mängd. Stärkelse är långsträckta kedjor av sammanbundna sockermolekyler ( glukos, som är en monosackarid ). Stärkelse smakar inte sött, men om den delas upp i sina smådelar av glukos kommer den söta sockersmaken fram.
- I den naturliga potatisen bevaras stärkelsen, men när potatisen fryser bildas iskristaller som spränger membranväggarna i cellens olika organeller.
- Cellsafterna i potatisen blandas därför och stärkelsen kommer i kontakt med ett enzym, amylas, som katalyserar nedbrytningen av stärkelsen.
- Om man förhindrar att enzymet får verka, så hindrar man också nedbrytningen till monosackarider.
Det finns ett par sätt att förhindra reaktion:
- Hålla låg temperatur : Vid låg temperatur så att säga “fryser” man den kemiska reaktionen. Den sker så långsamt att den inte märks. Så länge potatisen är i frysen sker ingen nedbrytning.
- Upphettning : Enzymet kan förstöras, denatureras, genom upphettning. Om man skyndar sig upphetta potatisen har enzymet för kort tid att verka och mängden socker som bildas är liten. Snabbaste uppvärmningen av potatisen får vi när vi kokar vattnet i förväg. Den potatisen smakar bäst.
Hur ser giftig potatis ut?
Kan man äta grön potatis? Grön potatis Att äta eller icke äta? Så landar en grön potatis på tallriken. Frågan är: Ska man äta den, skära bort det gröna eller slänga hela knölen? ICAs chefsdietist Paula Frösell har svaret. – Potatisen har blivit utsatt för ljus och då bildas klorofyll, vilket syns som gröna fläckar.
Vad ska man göra med en grön potatis?
Men ät dem inte – Livsmedelsverket råder alltså oss till att slänga dem. Och om du inte har tänkt odla potatis nästa år, så är det kanske en bra idé att göra dig av med den. De kan vara giftiga. Ljuset gör att klorofyll bildas i potatisen vilket är en viktig signal att du inte ska äta den.
Vad är det för gift i grön potatis?
Träffyta för direktlänk till innehåll Solanum tuberosum De gröna växtdelarna innehåller solanin som har irriterande egenskaper. Symtom: Magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré). Vid intag av stor mängd eventuellt även symtom som huvudvärk, feber, hjärtklappning och yrsel.
Hur ser giftig potatis ut?
Kan man äta grön potatis? Grön potatis Att äta eller icke äta? Så landar en grön potatis på tallriken. Frågan är: Ska man äta den, skära bort det gröna eller slänga hela knölen? ICAs chefsdietist Paula Frösell har svaret. – Potatisen har blivit utsatt för ljus och då bildas klorofyll, vilket syns som gröna fläckar.
Kan man äta potatis som har frusit?
Förklaring –
Foto: © Svante Åberg |
Potatis innehåller stärkelse i stor mängd. Stärkelse är långsträckta kedjor av sammanbundna sockermolekyler ( glukos, som är en monosackarid ). Stärkelse smakar inte sött, men om den delas upp i sina smådelar av glukos kommer den söta sockersmaken fram.
I den naturliga potatisen bevaras stärkelsen, men när potatisen fryser bildas iskristaller som spränger membranväggarna i cellens olika organeller. Cellsafterna i potatisen blandas därför och stärkelsen kommer i kontakt med ett enzym, amylas, som katalyserar nedbrytningen av stärkelsen. Om man förhindrar att enzymet får verka, så hindrar man också nedbrytningen till monosackarider.
Det finns ett par sätt att förhindra reaktion:
- Hålla låg temperatur : Vid låg temperatur så att säga “fryser” man den kemiska reaktionen. Den sker så långsamt att den inte märks. Så länge potatisen är i frysen sker ingen nedbrytning.
- Upphettning : Enzymet kan förstöras, denatureras, genom upphettning. Om man skyndar sig upphetta potatisen har enzymet för kort tid att verka och mängden socker som bildas är liten. Snabbaste uppvärmningen av potatisen får vi när vi kokar vattnet i förväg. Den potatisen smakar bäst.