Hur Kan Man Skumma Mjölk Hemma?
Skumskola Mjölk värms enklast i en kastrull på spisen. Men det finns också flera olika praktiska redskap för att skumma mjölk. ( 32 röster)
Välj Norrmejerier Mjölksort efter smak. Det passar bättre med en mildare kaffesort till lätt- och minimjölk. Standardmjölk ger ett krämigt skum medan lägre fetthalt ger ett fluffigare skum.
Fyll kastrullern till en tredjedel så att den varma, skummande mjölken får plats. Värm mjölken långsamt och vispa under tiden.Vid ca 60-65° har mjölken nått “rykpunkten”, mjölkskummet har små bubblor och är mjukt och följsamt. (Värm inte mjölken över 65°, för då ändras smak och lukt).
Hur gör man skummad mjölk hemma?
Olika sätt att skumma mjölk – En espressomaskin kommer oftast med en inbyggd mjölkskummare, det enda du behöver göra är att se till att mjölkkannan passar och att du häller ut ångvattnet som alltid bildas i röret först innan du stoppar i det i mjölken.
Men vad händer om du inte vill köpa en dyr espressomaskin? H ur skummar man mjölk hemma? Det enda du behöver är en gryta, mjölk och en mjölkvisp, som bara kostar någon tia på närmsta affär. Sätt mjölken på medelvärme, men börja vispa medan den fortfarande är kall. Rör vispen runt, runt och upp och ner hela tiden, så att mjölken i botten blandas med skummet på toppen.
Låt inte mjölken bli så varm så den börjar ryka. Fetare mjölk gör för stabilare, krämigare skum – det kommer dock inte bli samma resultat som med en riktig mjölkskummare.
Vilken mjölk passar bäst att skumma?
Skumma mjölk till cappuccino m.m. Att skumma mjölk är inte så svårt som många tror, men det kräver att du provar det några gånger. Prova dig fram genom att följa guiden nedanför. Om du använder lätt-, mellan- eller standard-mjölk bestämmer du helt själv.
- Vi rekommenderar att du använder standard-mjölk, eftersom denna mjölk ger en mer rund och krämig smak.
- Mjölk med högre fettprocent har också lättare att hålla på skummet, så din cappuccino blir krämig och luftig.
- Det är också lättare att göra det eftertraktade mikroskummet om du använder standardmjölk.
Mikroskummet innebär att det är mindre luftbubblor i mjölken, som resulterar i ett finare och blankare mjölkskum. När du skummar din mjölk ska du alltid komma ihåg att blåsa ut ånga från ångarmen, innan du sänker ner den i mjölken. Detta för att få bort eventuella vattenrester, så det inte kommer i mjölken.
- Du ska blåsa ut ångan tills ångan blir torr och sen kan du skumma mjölken.
- Om du vill ha ett perfekt mjölkskum ska du föreställa dig att mjölken i din kanna har tre olika zoner (topp, mitt och botten).
- Du kan höra på ljudet var du har spetsen av ångarmen: i toppen så hör du ett bubblande/gurglande ljud, som sedan förvandlas till ett djupare, sugande ljud när du går längre ned i mjölken.
I mittzonen blir ljudet till ett tyngre rumlande och i den nedersta zonen blir ljudet mer vinande. Under skumningen ska du hålla spetsen av ångarmen i den övre delen av den mittersta zonen, så du ibland hör det sugande ljudet. Du ska hålla spetsen i den rätt vågrätt position.
Om din ångarms tipp har 1 hål så håll den i sidan av kannan i en vinkel. Om ångarmen har 3 eller 4 hål så håll armen i mitten, pekandes nedåt. Målet är att skapa en virvel eller ett “spin” som virvlar mjölken in i sig själv tillsammans med luften. Om du gör processen rätt så blir stora bubblea mindre och mindre.
Det är helt normalt att du ska röra spetsen upp och ned i små intervaller under skumningen, så du kan håla dig i mittzonen. Såhär gör du: Med spetsen på plats och ångan torr kan du nu öppna ångventilen och påbörja skumingen. Justera flödet på ångan, för att kompensera för den mängd mjölk du vill skumma (mer kraft till mer mjölk och tvärtom).
- När mjölken skummar kommer mjölken att stiga.
- Denna process kallas “stretching” och det är därför du inte kan fylla din kanna helt med mjölk.
- Var uppmärksam på den typ av bubblor du ser.
- Om de är mycket stora och förblir stora ska du flytta spetsen av ångarmen längre ner i mjölken.
- Om ihåg att hålla spinnet i mjölken under hela skumningen (det kan hända att du ska köra spetsen av ångarmen upp och ned några gånger).
När mjölken sträcker sig upp till 50% från sin ursprungs volym, kommer du märka att temperaturen kommer vara omkring 38 ° till 46 ° C. När detta händer kan du sänka spetsen till den nedre ände av mittzonen så du kan höra ett vinande. Du kan nu värma upp mjölken till en maximal temperatur på 71° C.
Hur skummar man mjölk till cappuccino?
Du för ned ångröret så att pipen kommer straxt under mjölkytan, är du för nära ytan så stänker det mjölk. Dra igång ångfunktionen på maximal kapacitet. Vinkla kannan något så att du får ånröret att skumma mjölken i en virvel. Ljudet från skumningen ska vara svagt fräsande, då skummas mjölken med små fina bubblor.
Hur gör man ett skum?
Skumskola Mjölk värms enklast i en kastrull på spisen. Men det finns också flera olika praktiska redskap för att skumma mjölk. ( 32 röster)
Välj Norrmejerier Mjölksort efter smak. Det passar bättre med en mildare kaffesort till lätt- och minimjölk. Standardmjölk ger ett krämigt skum medan lägre fetthalt ger ett fluffigare skum.
Fyll kastrullern till en tredjedel så att den varma, skummande mjölken får plats. Värm mjölken långsamt och vispa under tiden.Vid ca 60-65° har mjölken nått “rykpunkten”, mjölkskummet har små bubblor och är mjukt och följsamt. (Värm inte mjölken över 65°, för då ändras smak och lukt).
Kan man använda elvisp istället för stavmixer?
Kan man använda mixer istället för elvisp? – Om du är ute efter att vispa grädde kan en stavmixer (och även en vanlig mixer) ersätta elvisp. Det går dock mycket fortare än med elvisp, så var uppmärksam på att inte vispa för länge – annars riskerar du att grädden blir alldeles för hård.
Varför skummar inte mjölken?
Jag hade tänkt ge er ett enkelt svar på hur man bäst skummar mjölk. Men efter en djupdykning i den vetenskapliga litteraturen får jag nog nöja mig med att säga: det beror lite på. Kraftigt värmebehandlad mjölk skiljer sig från lågpastöriserad, och fet mjölk beter sig annorlunda än mager.
Det här är inte heller en guide till hur man skummar mjölk på baristavis, utan till vad som händer när man skummar mjölk rent allmänt. Det finns redan så enormt många baristamjölkguider att hitta online. Floran av mjölkskummaranvisningar på nätet är iallafall klara över en sak: temperaturen på mjölken är viktig, och ska inte bli högre än 60-65 grader.
Det har inte bara med skummet att göra – mjölk som värms upp över rykpunkten (65°) börjar smaka obehagligt eftersom värmen bildar svavelämnen som luktar illa, Kanske borde en bra mjölkskummarguide också ge en undre temperatur att hålla sig till. När man skummar kall mjölk blir resultatet ett grovt och bräckligt skum som snabbt faller sönder, och ju kallare mjölk desto värre.
- Värmer man mjölken går det bättre; bubblorna blir mindre och skummet håller längre.
- Skillnaden beror bland annat på att när man värmer proteinerna i mjölken trasslar de upp sig lite lagom och hjälper till att stabilisera det tunna vätskeskiktet mellan bubblorna.
- Men värmer man mjölken för mycket förstörs proteinerna helt, och skummet blir instabilt igen.
Eftersom all mjölk som säljs är temperaturbehandlad är proteinerna i den redan delvis “för-trasslade” – i UHT-behandlad mjölk* är proteinerna faktiskt redan så pass förstörda att de knappt kan stabilisera skum. Skum från riktigt kall mjölk har också problemet att en del av mjölkfettet stelnat i stora vassa kristaller, som lätt punkterar fettdropparna när de kläms och ändrar form i bubbelväggarna.
Det fett som fortfarande är flytande rinner då ut i bubbelväggarna och gör luftbubblorna mindre stabila. Här hjälper homogenisering, som slår sönder stora fettdroppar till mindre (en lätt lösning är såklart annars att använda magrare mjölk). I små fettdroppar blir fettkristallerna mindre, och går en liten fettdroppe sönder frigörs inte lika mycket flytande fett.
Ska man skumma kall mjölk är det alltså bättre att den är ordentligt homogeniserad, men helst ska man se till att mjölken man skummar är över 40 grader varm; då har så gott som allt mjölkfett smält, och fettdropparna håller bättre. Helst ska mjölken vara lite varmare ändå; varmare mjölk ger som sagt mer stabilt skum.
Lyckligtvis är temperaturintervallet där man får bästa skummet ungefär den temperatur man får när man håller sig strax under mjölkens rykpunkt. Mager mjölk ger mest stabilt skum vid ungefär 45 °C, och fetare mjölk ger mest stabilt skum vid 50-60 grader. Generellt verkar magrare mjölk ge mer stabilt skum, särskilt om man skummar den kall.
Baristan visar hur du skummar mjölk
Fetare mjölk ger visserligen mindre bubblor, vilket brukar anses positivt, men samtidigt bubblor som håller sämre. Med andra ord: ska du skumma mjölk, undvik UHT-mjölk (den är inte god varm i vilket fall som helst) och låt bli att skumma om redan upphettad mjölk.
Malin Sandströms blogg
Kan man skumma mandelmjölk?
Annika Sjöö on Instagram: ‘Att skumma mandelmjölk funkar alldeles utmärkt!
Hur gör man en bra cappuccino?
Gör så här Värm mjölken försiktigt i en kastrull till rykpunkten (ca 65°) och vispa till ett mjukt skum. Häll kaffet i en kopp och häll på mjölken. Lägg skummet överst med en sked. Det skall vara lika delar varm mjölk som skummad mjölk mjölk.
Är det mest mjölk i kaffe latte eller cappuccino?
6 espressobaserade kaffedrycker – 1. Espresso Italienarnas favoritkaffe är liten, stark och snabb. En perfekt espresso tar 20–30 sekunder att brygga och ska ha en jämnt “solbränd” crema. Den kan vara enkel eller dubbel och finns också i varianterna ristretto (betyder “förminskad/krympt” och bryggs med halva mängden vatten) och lungo (där mer vatten får extrahera genom samma mängd kaffe). Proportioner: 1/1 espresso
2. Caffè Macchiato Macchiato betyder märkt eller fläckad på italienska. Som sådan har espresson en mindre mängd skummad mjölk på toppen, vilket gör detta till den mest intensiva av alla espressodrycker med mjölk. Beställer du en får du det motsatta – mycket skummad mjölk och lite espresso på toppen. Proportioner: 1/1 espresso + en klick skummad mjölk
3. Cappuccino Många italienare håller fast vid att cappuccino traditionellt sett är en frukostdryck som endast får drickas på förmiddagen fram till klockan 11. Färre har anammat traditionen i länder utanför Italien, Sverige inkluderat. Mjölkskummet ska vara tätt, krämigt, glansigt och utan synliga bubblor.
4. Cortado Se där – en spanjor bland italienarna! Cortado kommer från det spanska verbet cortar som betyder “att skära”, men om det syftar till att den varma mjölken “skär ner” på kaffets syrlighet eller att kaffet är skuret (alltså uppblandat) råder det delade meningar om.
5. Caffè Latte Nej, caffè latte är inte samma sak som fransmännens café au lait. Den senare görs med bryggkaffe och betyder kort och gott “kaffe med mjölk”. Caffè latte innehåller mer mjölk än en cappuccino och serveras i glas. Ofta med så kallad lattekonst eller latte art i det krämiga mjölkskummet, som baristor kan tävla i. Proportioner: 1/5 espresso + 3/5 varm mjölk + 1/5 mjölkskum
6. Caffè Americano Denna “amerikanska” kaffedryck är mest lik vårt bryggkaffe, grovt jämfört. Caffè är en svart kopp kaffe född i Italien och Frankrike under andra världskriget, när amerikanska soldater spädde ut sin espresso med varmt vatten för att på så vis få ett kaffe som liknade det de var vana vid hemifrån.