Hur Länge Ska Man Koka Potatis?


Hur Länge Ska Man Koka Potatis
5. Olika tid beroende på storlek – Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar. Koka potatisen mellan 10–25 minuter beroende på storleken. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar. Generella koktider: vinterpotatis 20-25 min, färsk potatis 10-20 min. Häll gärna av vattnet när potatisen fortfarande har en liten hård kärna i mitten. Det sista kokar färdigt av sig själv innan man hinner lägga upp den på tallriken.

Hur länge äta kokt potatis?

Hur man förvarar kokt potatis i kylskåpet – Kokt potatis kan enkelt och säkert förvaras i kylskåpet. Tricket är att se till att de är kalla först. Hur kalla? Rumstemperatur är en bra riktlinje. Det är dock inte säkert att bara låta potatisen stå i rumstemperatur och svalna i några timmar.

 1. Det är tillräckligt med tid för att bakterierna som orsakar livsmedelsburna sjukdomar ska växa till en tillräckligt stor koloni för att den ska kunna göra människor sjuka.
 2. Se därför till att du är smart när det gäller att kyla ner varm mat, även kokt potatis.
 3. Försök att kyla ner dem på mindre än en timme.

Och snabbare är ännu bättre!

När potatisen har kokt färdigt tar du upp potatisen ur vattnet. Lägg dem i en skål i ett enda lager. Under middagen bör de svalna tillräckligt för att sedan kunna ställas in i kylskåpet på ett säkert sätt.Om potatisen inte svalnar tillräckligt under måltidens gång kan du överväga att kyla ner den på något av de olika sätten.

Om det är kallt ute, använd det till din fördel. Ställ potatisen utomhus (men i en behållare) en liten stund för att påskynda nedkylningsprocessen.Om det inte är kallt ute kan du lägga den kokta potatisen i en lufttät behållare. Sätt behållaren i ett isbad för att påskynda avkylningsprocessen (riktigt kallt vatten fungerar också om du inte har is).

Glöm inte den lufttäta behållaren! Om du använder något annat kommer du att få problem. Potatis som lämnas utomhus och är oskyddad kommer att ätas upp. Potatis i ett isbad som bli blöt och slemmig.

Här är en stor fördel med att redan ha lagt den kokta potatisen i en lufttät behållare för att kyla ner den. När de har svalnat kan du flytta samma behållare (fortfarande full av nedkylda kokta potatisar) direkt till kylskåpet! Se bara till att torka av behållaren först efter isbadet.

Om den stod utomhus, se till att du tar bort all synlig smuts, vatten eller smuts. Du vill inte smutsa ner resten av vår mat eller kylskåpet. När den kokta potatisen förvaras säkert i kylskåpet (i en lufttät behållare) kan den förvaras i 3-5 dagar. Fem dagar är verkligen den längsta möjliga tiden för att förvara kokt potatis i kylskåpet.

You might be interested:  Hur Länge Står Sig Rökt Kött?

Längre än så kommer potatisen att utveckla en konstig smak. Vi kommer att prata om det om en stund, så se till att fortsätta läsa och komma till den delen av artikeln!

Varför saltar man vattnet när man kokar potatis?

Konsten att koka potatis

Det går att misslyckas med att koka potatis. Några grundregler för att resultatet ska bli det bästa möjliga: För hög temperatur och mycket rörelse i kastrullen ökar risken för att knölarna far runt, krockar och går sönder. Potatis som kokas för länge och på för låg temperatur riskerar att suga åt sig vätska. Det gör att stärkelsen i potatisen sväller och den blir både seg och vattnig. Potatisen ska inte heller ligga i blöt i kokvattnet i onödan, då blir den vattnig och faller lättare sönder. Och näringen urlakas och hamnar i vattnet.

table>

Potatisen ska bara täckas med vatten, för att urlakningen ska bli så liten som möjligt och för att vattnet ska koka upp så snabbt som möjligt. Temperaturen ska snabbt upp över 60 grader. En teknik för att minimera koktiden är att lägga potatisen i vatten som redan kokar (försiktigt, så att det inte stänker). Snabba på uppvärmningen och spara energi genom att koka under lock. När potatis kokar så sväller den och suger åt sig smaker – bland annat salt – ur kokvattnet. Om potatisen är oskalad (se nedan) får saltet svårare att tränga in, men man får å andra sidan goda små saltkristaller på skalet. Mycket av smaken och mycket av nyttigheterna sitter i skalet på potatisen. Att skrubba skalet rent kan därför vara en bättre idé än att skala bort det (men båda går förstås bra, beroende på rätt och önskat intryck på matgästerna). ​ Potatis du köper i butiken är oftast så ren att du bara behöver ta några tag med den grova sidan på kökssvampen. Eller en rotborste, om du har en. Om skalet ska ätas kan det kännas bättre att köpa ekologisk potatis. Många menar även att den smakar mer än konventionellt odlad potatis.

table>

Se till att få ungefär samma storlek på alla potatisar i samma kok – eller skär i jämnstora bitar. Då blir de klara samtidigt. Koktiden beror på typ och på storlek på varje potatis. Även potatisens tidigare liv och resväg till din kastrull spelar in. Därför, oavsett minuter, är det viktigt att känna efter: Använd en sticka eller spetsig gaffel för att känna efter. Potatisen är klar när du fortfarande känner av en hårdare kärna i mitten. Häll av vattnet, så kommer värmen att leta sig in och koka klart det sista lagom till servering. Färskpotatis kan kokas som en primör och får gärna smaksättas med några dillkvistar i kokvattnet. Potatisen ska sjuda under lock tills den är precis klar – inte en sekund längre. Häll av kokvattnet och lägg gärna potatisarna på en torr släng så att de får ånga av sig lite av vattnet. Servera med smör och flingsalt Mandelpotatis har en speciell smak, men också en speciell konsistens som passar för lätt och fluffig puré. Skalet tenderar att spricka och mandelpotatis går lätt sönder vid kokning. Sjud den försiktigt och var flitig med stickan/gaffeln. En skonsam metod för mjöliga sorter, till exempel mandelpotatis, är att ångkoka. Om du inte har en ångkokare finns många sätt att improvisera en perforerad ånginsats. Man kan till exempel använda ett rostfritt durkslag i en kastrull av passande storlek. I botten krävs små mängder osaltat vatten som ska förångas och överst läggs ett tättslutande lock. Koka upp vattnet, lägg potatisen i insatsen, och räkna med en lite längre koktid.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Lax?

Konsten att koka potatis

Kan man äta potatis med skal?

Vilka näringsämnen innehåller potatis? – Potatis är en av världens mest populära råvaror och en av de nyttigaste. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter.

 • Njut och må bra.
 • Potatis är bra basmat.
 • Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer.
 • Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet.
 • Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade.
 • Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotonin som gör oss nöjda och lugna.

Vill du sova gott kan du alltså äta en bakad potatis innan du går och lägger dig. Hur Länge Ska Man Koka Potatis Skala eller inte skala? Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. Näringsvärde per 100 gram potatis: cirka 80 g vatten 17,6 g kolhydrater 2,1 g protein 0,1 g fett 7 mg kalcium 0,6 mg järn 53 mg fosfor 76 kcal energi Innehåll i 250 g potatis/dagligt rekommenderat behov: Kalcium 2,3% Protein 7,8% Energi 10,4% Järn (kvinnor) 11,1% Järn (män) 20% Askorbinsyra (bättre att skriva C-vitamin?) 34,4% Källa: www.slv.se

Kan man äta halvkokt potatis?

Pannstekt halvkokt potatis : Större potatis och vinterpotatis måste först lättkokas och sedan delas om de skall helstekas. Se recept > Citronpotatis.

Kan man äta rå söt potatis?

Den söta jätteörten – I december tronar en fjärran “poppisknöl” intill sin inte lika stora eller söta namne i grönsaksdisken. Trots att sötpotatisen inte alls är någon potatis, går den ofta fint att använda på precis samma sätt. Sötpotatis är den sjunde mest odlade grödan i världen.

You might be interested:  Vad Tjänar En Bonde På Mjölk?

Betakarotenet som gör dess innanmäte orange gör att sötpotatisen påminner om en klumpig, förväxt morot i potatiskostym. Men sötpotatis är tvärtemot vad många tror inte släkt med vanlig potatis. Den är faktiskt inte ens en rotfrukt! Sötpotatis är i själva verket en ört som tillhör familjen vindeväxter och botaniskt är den mer lik blomman purpurvinda än potatis.

Storlekarna kan variera mycket, från bjässar på tre kilo till lättviktare på 300 gram. Storleken påverkar inte smaken nämnvärt även om de större tar längre tid att tillaga. Det du ska leta efter i affären är fasta sötpotatisar som inte har börjat skrumpna i ändarna.

 1. I december importeras sötpotatis främst från Spanien, USA och Sydamerika.
 2. Även om vi förknippar sötpotatisen med orange så finns det även sötpotatisar med vitt och lila kött.
 3. I USA odlas två typer av sötpotatis; den saftiga med gul­orange kött och fuktig konsistens som du hittar i matbutiken och en torr typ med ljust kött och mjölig konsistens.

Sötpotatis odlas inte som knölar utan sätts som sticklingar och växer med en ranka längs med marken. Den är en värme­krävande gröda och tål inte frost. Men framtiden för svensk frilandsodlad sötpotatis ser ändå ljus ut. På Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp har man under ett par år testat om amerikanska och kanadensiska sorter går att odla i Sverige.

Sötpotatisen trivdes inte så bra i den skånska lerjorden men vissa sorter har gett skörd. Utmaningarna ligger i att hitta lämpligare sorter för vidare provodling innan vi kan hitta svensk sötpotatis i mataffären. Det är svårt att nämna sötpotatis utan att tänka på det amerikanska köket. Där har sötpotatisen länge varit ett måste som “sweet potato pie”, rostad, mosad, kanderad eller som pommes frites till kalkonen på Thanksgiving.

Många amerikaner äter den även på julen. Och det går såklart bra att göra en Janssons frestelse av sötpotatis! Tänk bara på att balansera upp sötman med något salt. När vi ändå är inne på julpotatis så varför inte svänga ihop en kålsallad med sötpotatis, rödkål, russin och granatäpple? Sötpotatis tål starka kryddor och klassiska julkryddor som kanel, nejlika, kryddpeppar och saffran passar utmärkt att kombinera med sötpotatis.

Då sötpotatisen smakar som bäst i december så är det inte omöjligt att den i framtiden kan bli en stående ingrediens i någon rätt på julbordet. Ett av de mest googlade matorden i Sverige 2016 var “Sötpotatis pommes frites”. På många hamburgerrestauranger har sötpotatisvarianten blivit ett nästan lika frekvent tillbehör som “vanliga” pommes.

Men dess användnings­områden spänner vidare än så. Varför inte göra en hamburgar­biff av sötpotatis? Du kan också göra rösti, våfflor, plättar, glass eller använda den som fyllning i omelett, tacos och quesadillas. Då sötpotatis innehåller cirka 80 procent vatten behöver man se till att den inte blir för blöt och mjuk vid tillagning.