Hur Många Kalorier Är Det I Lax?


Hur Många Kalorier Är Det I Lax
100 g Lax (Lax stekt) innehåller 178 kcal, vilket är genomsnittligt mycket kalorier. En portion (130 g) innehåller 231 kcal. Då Lax innehåller mycket proteiner så kan man räkna med att kroppens verkliga upptag blir runt 153 – 161 kcal för 100 g.

Hur många kalorier är det i en bit lax?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 171 Fett 7,56g Kolh.0,49g Prot 23,97g

table>

Det finns 171 kalorier i Ugnsbakad eller Halstrad Lax (100 g). Kalorifördelning: 41% fett, 1% kolh., 58% prot.

Hur många kalorier är det i en Laxfile?

Näringsinnehåll per 100 g lax

Energi ( Kcal ) 180
Protein (g) 18
Fett (g) 12
Kolhydrater (g)

Har lax mycket kalorier?

100 g Lax ( Lax stekt) innehåller 178 kcal, vilket är genomsnittligt mycket kalorier. En portion (130 g) innehåller 231 kcal. Då Lax innehåller mycket proteiner så kan man räkna med att kroppens verkliga upptag blir runt 153 – 161 kcal för 100 g.

Hur många kalorier är det i kokt lax?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 139 Fett 4,3g Kolh.0g Prot 23,45g

table>

Det finns 139 kalorier i Kokt Lax (100 g). Kalorifördelning: 29% fett, 0% kolh., 71% prot.

Är lax bra om man vill gå ner i vikt?

Bli lättare med både fetare och magrare fisk – De magrare fiskarterna, som t.ex. rödspätta, är ett bra val för viktminskning, p.g.a. ett lägre fett och ett högre del protein. De fetare fiskarterna, som t.ex. lax är också nyttiga och kroppen behöver fett för att fungera – även när du vill gå ner i vikt.

Vilken lax är nyttigast?

Vilken lax är bäst att välja? Om man inte får tag på, eller har ekonomin att köpa på vildfångad lax välj fryst, ekologisk lax då de lägsta halterna hittades i den ekologisk laxen. Ur näringssynpunkt är omega-3-fetterna den största anledningen att äta lax.

Är lax mager?

Fisk ger mycket näring, lite energi och har låg fetthalt. Fisken i vår kost svarar för ca 7 % av vår totala proteintillförsel. Men bara 2 % av fettet vi äter kommer från fisk. Fisk är kalorisnål mat, vi får bara 2 % av våra kalorier från fisk. I dag när vårt energibehov kraftigt har minskat medan behovet av näringsämnen är oförändrat är fisk ett idealiskt livsmedel.

Proteinrikt Knappt något annat livsmedel innehåller så mycket protein som fisk. De fiskar som vi kallar magra har den högsta proteinhalten. Protein är ett näringsämne som bygger upp nya och ersätter gamla celler. För växande ungdomar är proteiner särskilt viktiga för hälsan. Näringsvärdet (protein, fett, vitaminer och mineraler) varierar mellan de olika fiskarterna.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Ska Ett Barn Äta?

Det högvärdiga fiskproteinet innehåller alla de för oss nödvändiga aminosyrorna. Fiskprotein håller sig stabilt till stekning och kokning. Det enda protein som går förlorat är det som löses ut i kokspadet. Ju varsammare fisken kokas desto större del av proteinet bevaras.

Fisk bör sjudas, inte kokas, vilket är en skonsam metod som gör att näringsvärdet behålls på bästa sätt. Fiskspad kan användas till soppa och såser. Fett Fetthalten varierar med olika sorters fisk. Man talar om magra och feta fiskar. Exempel på magra fiskar är torsk och kolja som innehåller 0,3-0,5 % fett.

Feta fiskar som makrill, lax, sill, strömming och ål innehåller i genomsnitt 15-20 % fett. Fetthalten i samma fisksort varierar med årstiden och fiskens ålder. Fiskfettet är uppbyggt av fleromättade fettsyror och därför är fiskfettet värdefullt ur näringssynpunkt.

Stek i lite fett Att fisken steks omsorgsfullt är viktigt. Stekfett och temperatur är avgörande. Vid hög temperatur påverkas fettsyrasammansättningen i stekfettet. Paneringen suger åt sig stekfett som blir mättat. Sill och strömming kan paneras i rågmjöl. Det ger inte så mycket stekskorpa och suger inte upp onödigt mycket fett.

Bäst är att använda så lite fett som möjligt vid stekningen. Risken är annars att det fina fleromättade fettet förstörs. Stek därför i så lite fett som möjligt, undvik för hög värmen och panera med måtta. Vitaminer De viktigaste vitaminerna är de fettlösliga, A och D.

De finns framför allt i fiskleverolja och feta fiskar som lax, ål, sill och makrill. Mindre mängder vitamin E och vissa av B-gruppens vitaminer förekommer i fisk. B-vitaminer är värmekänsliga och påverkas vid stekning vid allt för hög temperatur. Mineralämnen Viktiga mineralämnen som kalcium, järn, fosfor och jod samt spårämnen av magnesium och koppar förekommer i fisk.

Framför allt är jod en viktig mineral som finns i all saltvattensfisk. I inget annat livsmedel förekommer selen så rikligt som i fisk. Det finns ungefär lika mycket selen i saltvattensfisk som i sötvattensfisk. Kalcium och fosfor hör ihop. Därför finns kalcium också i fosfor.

Vilken fisk har minst kalorier?

Kaloritabell för fisk & skaldjur Nedanstående tabell presenterar olika typer av fisk och skaldjur och dess kaloriinnehåll (kcal). Något vi har missat? Tveka inte att kontakta oss så lägger vi till detta. Observera att kalorimängden för alla livsmedel i listan anges i ca-värde i kCal per 100 gram.

Livsmedlets namn (Reservation för ev. feltryck) kCal
Abborre 85
Ansjovis, inlagd 215
Bläckfisk 81
Braxen 103
Böckling 183
Fisk, torkad 330
Fiskbullar, frysta 76
Fiskbullar, herm, utan buljong 63
Fiskgratäng, hemlagad 88
Fiskpinnar, frysta 193
Fiskpudding med ris 115
Gädda 81
Gös 97
Hummer 87
Hummer, herm, kokt 90
Hällflundra 118
Kaviar, stenbits 117
Kaviar, torskfiskar, orökt 186
Kaviar, torskfiskar, rökt 385
Kolja 80
Kräfta 69
Kräfta, havs 110
Kräfta, herm, kokt 93
Kummel 70
Lax, gravad 179
Lax, havslax 127
Lax, herm 155
Lax, rimmad 148
Lax, rökt 162
Lutfisk, kokt 50
Makrill 215
Makrill, rökt 220
Musslor, herm, med lag 50
Musslor, herm, utan lag 94
Musslor, råa 91
Ostron 76
Ostron, herm, med lag 74
Räkor 84
Räkor, herm, med lag 76
Räkor, herm, utan lag 110
Räkor, kokta 110
Rödspätta 93
Sardin i olja, herm 285
Sardin i tomatsås, herm 215
Sej, fryst 91
Sik 114
Siklöja 135
Sill 230
Sill, saltad 245
Sill, stekt 290
Skrubbskädda, (flundra) 94
Strömming 148
Strömming, saltad 162
Strömmingsflundra, panerat 250
Tonfisk 185
Tonfisk, i olja, avrunnen 215
Tonfisk, i olja, herm 255
Tonfisk, i vatten, herm, avrunnen 110
Torrfisk 330
Torsk 75
Torskfile, panerad, stekt 142
Ål 350
Ål, inkokt 380
Ål, rökt 320
Ål, ugnstekt 430
Öring 110

Kaloritabell för fisk & skaldjur

Kan man gå upp i vikt av lax?

Myt 5: Du går upp i vikt av lax Laxen har dessutom ett högt innehåll av proteiner, som mättar bra och sätter lite extra fart på förbränningen. Men rätt ska vara rätt: laxens olja ger dig lika många kalorier som samma mängd fett i ost, grillkorv och mjölkchoklad.

Är det bra att äta lax varje dag?

Veteran 5836 inlägg 26 maj 2012 20:23 Ål, aborre, makrill, öring, böckling, strömming, sill, sik, hälleflundra eller i princip vilken annan fet fisk som helst går bra. Om du bara äter lax är det inte så bra, men som en del av en i övrigt balanserad kost kan jag omöjligt tänka mig att det skulle vara farligt.

  • Veteran 1046 inlägg 26 maj 2012 21:10 Du bör tänka på att lax är väldigt fattigt på järn.
  • Så komplettera med andra järnkällor om du har låga värden.
  • Veteran 1881 inlägg 26 maj 2012 22:10 Säger som LadyG, alla feta fiskar är bra.
  • Även inlagda sorter som tex matjessill eller rökta som tex sik eller böckling funkar fint, om man gillar det nu på sommaren.

Förövrigt så ser dina staplar bra ut så fortsätt du att äta som du gör. Tänk oxå på att D vitamin till viss del bildas automatiskt i kroppen med hjälp av solen så ut och njut nu när solen syns. 🙂 Nykomling 5 inlägg 26 maj 2012 23:14 Tack för alla snabba svaren! Kände ändå att jag inte riktigt fick svar på min kärnfråga, den kanske var lite otydlig.

An jag äta med gott samvete 30-50gram lax varje dag? (till en varierande kost) Veteran 1046 inlägg 26 maj 2012 23:18 Det beror på vad som ger dig dåligt samvete. Laxodling är ingen miljöhit direkt. Veteran 1881 inlägg 26 maj 2012 23:23 Har för mig att odlad lax är helt okej, är den vildfångad så beror det på i vilket vatten den är fångad, vissa sjöar och hav har mer gifter än andra.

Här kan du läsa om vad slv rekommederar. http://www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-fisk/ Nykomling 5 inlägg 26 maj 2012 23:29 Okej cool! Tack igen för snabba svar. Tolkar SLVs rekomendation som att det ska vara okej att käka 50gram om dagen.150gram 2-3 gånger i veckan blir ju 450gram sammanlagt.

Hur är lax bra för hälsan?

Att äta fisk kan hjälpa till att sänka både blodtrycket och kolesterolhalten. I USA står hjärt- och kärlsjukdomar för mer än en fjärdedel av alla dödsfall per år. För att hjärtat ska må bra behöver kroppen de marina omega 3-fettsyror som finns i fet fisk som lax, öring, sill, makrill och till och med torsk.

Hur mycket lax till en person?

När du ska arrangera dop, bröllop, studentexamen, födelsedagar och andra festligheter vill man verkligen inte att maten ska ta slut. Hur mycket går det åt egentligen? Vilka produkter går åt mest? Ett riktmärke är att beräkna åtgången till maximalt 200 gr totalt av kött och/eller fisk per person.

Hur kan en 5 2 dag se ut?

5:2-dieten – Dieten med periodisk fasta 5:2-metoden innebär att man fastar två dagar i veckan och och äter som vanligt de andra dagarna. Lär dig mer om 5:2 och se om det passar dig. 5:2 är egentligen ingen diet utan ett ätmönster och ett sätt att fördela matintaget. Fem dagar i veckan äter man “som vanligt” och övriga två dagar betydligt mindre; ca 500 kalorier per dag för kvinnor, 600 kalorier för män.

Hur mycket väger en laxfilé bit?

500 gram ungefärlig vikt. Jfr-pris 279 kr/kg.

Kan man gå upp i vikt av lax?

Myt 5: Du går upp i vikt av lax Laxen har dessutom ett högt innehåll av proteiner, som mättar bra och sätter lite extra fart på förbränningen. Men rätt ska vara rätt: laxens olja ger dig lika många kalorier som samma mängd fett i ost, grillkorv och mjölkchoklad.

Hur mycket är 20 lax?

Substantiv – En laxrosa tusenkronorssedel.

Böjningar av lax 1 Singular Plural
utrum Obestämd Bestämd Obestämd Bestämd
Nominativ lax laxen laxar laxarna
Genitiv lax laxens laxars laxarnas

table>

Böjningar av lax 2 Singular Plural utrum Obestämd Bestämd Obestämd Bestämd Nominativ lax laxen lax – Genitiv lax laxens lax –

lax

uttal : / laks /

  1. Salmo salar ; större, avlång, vandrande fisk med skärt, mört och fett kött ; kött eller produkt av samma fisk, laxfilé, laxpudding, grillad lax, rökt lax ; även om liknande fiskar av andra arter, särskilt i sammansättningar laxöring, regnbågslax Forsen var full av lekande laxar, Middagen bestod av gravad lax, potatisgratäng och hollandisesås. Etymologi: Sedan äldre fornsvenska, gemensamt germanskt ord besläktat samma ord i slaviska och baltiska språk. I övrigt av okänt ursprung. Sammansättningar: atlantlax, gravad lax, laxfilé, laxfiske, laxrosa, rimmad lax, rökt lax
  2. ( slang ) tusen kronor eller huvudvalör av annan valuta Klockan gick lös på hela 20 lax ! Etymologi: Tusenkronorssedlarna från 1900-talets första hälft kallades i folkmun “laxar” på grund av den skära färgen. Synonymer: skäring, papp, lakan, långschal Homofoner: lacks

Hur många gram är 1 Laxfile?

Portionsberäkning – Räkna 4 st laxfiléer med eller utan ben, ca 140 gram styck, totalt ca 550-600 gram. Det finns fina portionsförpackade frysta bitar lax som passar utmärkt att tina samma dag eller lägga i kylen kvällen innan. Eller köp en hel färsk laxsida med skinn och portionera upp samt frys in resten i portionsbitar till en annan dag.