Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil?


Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil
Beräknad förbrukad energi

5 minuter 37 Kalorier 441 Kalorier
10 minuter 74 Kalorier 882 Kalorier
15 minuter 110 Kalorier 1323 Kalorier
30 minuter 220 Kalorier 1764 Kalorier

Hur lång tid tar det att cykla 1 mil?

1 mil räknas ta 30-40 minuter och tre kilometer tar ofta inte mer är 10 minuter. Ju mer du cyklar desto mer kan du oftast trycka på vilket gör att du får upp farten en aningen och du kommer fram snabbare. Ytterligare en sak att tänka på är att välja cykel utifrån din väg och dina behov.

Hur många kalorier bränner man på 30 min cykling?

Hur många kalorier förbränns under 30 minuters stillastående cykling? – med 30 minuters cykeltur du kan bränna 192 Kalorier, med 40 cykel minuter du bränner 256 Kalorier, Med 1 timme av cykel du kan bränna cirka 384 Kalorier,

Hur länge behöver man cykla för att gå ner i vikt?

13 Anledningar till varför du borde cykla | Mantel.com Alla vet väl att cykling är bra för dig. Men hur bra är det verkligen för din hälsa? Vilka är fördelarna med att cykla? Vi har ordnat en lista med 13 anledningar till varför du borde börja cykla. Har vi glömt en viktig anledning, eller har du ett tillägg? Hör gärna av dig! 1. Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Att sporta boostar ditt immunförsvar 2. Ett bra sätt att hålla dig i form! Vare sig du cyklar snabbt eller långsamt; det är redan bra för din form att du motionerar. Den som är i bra form, känner sig oftast också bättre. En riktig vinn-vinn-situation om du frågar oss.3.

Snabbt! Du kommer snabbare från A till B. Särskilt på kortare sträckor i staden gäller att en cykel oftast är snabbaste sättet att komma någonstans. Du kan skratta åt alla bilister och folk i kollektivtrafiken. Det är inte bara hälsosammare, utan du kommer också snabbare till dit du ska.4. Du kommer alltså fram i god tid, vilket betyder att du kommer att ha mycket tid kvar.

Den extra tiden kan du använda för att ta en fika till exempel, någonting som du inte behöver känna dig skyldig till. Du har nämligen redan förbrukat alla fikans kalorier innan du tog in dem. Kom ihåg att begränsa det till en fika, i stället för flera Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Din välförtjänta fika! 5. De som cyklar regelbundet och inte snaskar alltför mycket, kommer att gå ner i vikt. Det går alltså bra att ta en fika eller en godis då och då. Kombinerar du cykling med en hälsosam diet? Då kommer du att gå ner i vikt ännu fortare! Visste du att du, efter en kort cykeltur på 30 minuter, kommer att förbränna kalorier i upp till några timmar efter? Hejdå, kilon! 6. Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Att cykla kan också vara mysigt 7. Cykling gör dig pigg. Det låter kanske lite motstridigt, men dem som känner sig låg på energi borde hoppa på cykeln. Genom att röra på dig kommer din kropp att vakna till liv igen. Efter tio eller femton minuter kommer du vara full av energi.8. Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil På cykeln kommer du andas in mycket mindre smutsig luft än i bilen, även i Paris! 10. Du är mer produktiv. Oavsett om du arbetar för dig själv eller för en chef. Den som cyklar är mer produktiv på jobbet. Låt befordringen och lönehöjningen komma! Då kan du direkt köpa en ny cykel.11.

Sex! Ja verkligen! Cykling är bra för ditt sexliv. Förutom att du är vältränad och kan prestera bättre, är följande faktum kanske roligt att veta för människor över 50. Män som är över 50 år och som cyklar mer än 3 timmar om veckan, har en 30% mindre risk för impotens.12. Det är härligt ute! Ingenting är finare än att andas in den friska luften när du cyklar på din landsvägscykel eller mountainbike.

Medan landskapet swishar förbi blir du friskare. Härligt, eller hur? Andas in djupt, särskilt i regnigt väder. Det känns underbart! Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Njut av utsikten! ƐƖ. (Vi är fortfarande vidskepliga cyklister) Sist har vi kanske den bästa bonusen av att cykla. Om du är minst tjugo minuter aktiv utomhus varje dag, är det enklare att somna på natten. Även människor som lider av sömnbesvär kommer att somna lättare och sova upp till en timme längre om de cyklar varje dag! Sov gott!

Kan man gå ner i vikt av att cykla?

Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil För dig som behöver gå ner i vikt så är cykling en av de bästa motionsformerna. Det beror på flera anledningar, bland annat att det förbränner kalorier, ger starka benmuskler och är skonsamt mot knäna som ofta är ett problemområde bland överviktiga. Att det dessutom är en rolig träningsform skadar ju inte heller! För att kunna träna på detta härliga vis så krävs det naturligtvis en cykel, och du kan hitta alla typer hos https://www.tooorch.com/, som också har ett stort sortiment av tillbehör och utrustning.

Vad händer om du cyklar varje dag?

Hälsa Att cykla är en investering i din hälsa. Du får bättre kondition, ökar förbränningen och stimulerar dessutom andningen, musklerna och balansen på ett skonsamt men effektivt sätt. Skaderisken är mycket liten och du kan cykla året runt. Den som cyklar regelbundet får:

Ökad prestationsförmåga Bättre sömn Ökad koncentrationsförmåga Minskad sjukfrånvaro Ökad livslängd Minskning av hjärt- och kärlsjukdomar Ökad säkerhet för cyklister när fler cyklar

Läs gärna medlemstidningens som pdf-fil. Nedan finns hänvisningar till en del studier och publikationer som behandlar cyklingens positiva effekter på hälsan.

Personer som cyklar regelbundet lever längre. Detta konstateras i en på 263 450 britter.

Cykling kan reducera många hälsorisker, däribland hjärtproblem och cancer som är vanliga dödsorsaker. Rapporten samlar slutsatser från en stor mängd olika studier och forskningsprojekt som understryker cyklingens positiva hälsoeffekter.

Brittisk studie från London School of Economics räknar på att de som cyklar regelbundet i genomsnitt har en sjukdag mindre per år. Detta är en del av måttet som ekonomerna har tagit fram.

Folkhälsoinstitutet publikation visar att barn som går eller cyklar får positiva hälsoeffekter, som förbättrad koordination, motorik och kondition samt minskar risken för oro, ängslan, aggressivitet och depression. Det finns inga piller som visar samma effekt. Folkhälsomyndigheten har även information om med olika former av träning, som exempelvis cykling, på recept.

International Sport and Culture Associations rapport ” visar att en befolkning som transporterar sig genom aktivitet, som cykling, är en lösning på många av Europas hälsoproblem. Rapporten är skriven av ISCA and the Centre for Economics and Business Research, CEBR, från 2015.

Kristoffer Mattisson vid Lunds Universitet jämförde i sin upplevd hälsa stress mellan olika typer av pendlare. Studien fann att bil- och kollektiv pendlare rapporterade lägre självskattad hälsa i jämförelse med aktiva pendlare (gående och cyklister),

Om alla i Stockholm som har mindre än 30 min cykelväg till jobbet hade cykelpendlat istället för att ta bilen så hade man kunnat addera 449 levnadsår för Stockholmarna varje år. Detta enligt en studie publicerad i tidskriften,

Sydsvenskans om att den skånska luften är så pass dålig att gravida drabbas (+70% för grav diabetes i sämsta luften, +50% för havandeskapsförgiftning, baseras på en avhandling från Lunds Universitet.

: Hälsa

Vad bränner mest fett gå eller cykla?

Gå eller cykla – vilket är bäst motion? Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Cykling är kul – men inte lika bra träning som att gå. Foto: Thinkstock Publicerad: 24 maj 2010, kl 15:51 FRÅGA: Hej! Jag undrar en sak. Jag cyklar fram och tillbaka till jobbet varje dag. De tar cirka 25 minuter enkel väg. Vad ger mest av att gå 25 minuter i rask takt eller att cykla? Jag har hört att det ger mer att gå – är det sant?

  • Hoppas på svar Mvh Anna
  • ANNA BÄSÉN SVARAR:
  • Hej Anna!

Stort tack till din fråga. Och först – grattis till att du hittat en bra motionsrutin. Det är suveränt att du cyklar fram och tillbaka till jobbet varje dag. Det är det vi gör varje dag som spelar störst roll för både vikten och konditionen. För att få ett utvecklat svar på din fråga ringde jag Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska sjukhuset.

  1. Hon svarar dig så här: “Intensiteten är det viktigaste, ju högre intensitet, desto mer kalorier förbrukar man.
  2. Du förbrukar mindre energi när du cyklar än när du går, förutsatt att du har samma intensitet.
  3. Förklaringen till det är att du bär upp hela din kropp när du går, medan man avlastar kroppen om man cyklar eller simmar,

På samma sätt bränner man mer kalorier om man går 100 meter uppför en trappa än om man går 100 meter på bar mark. Men jag tycker absolut inte att du ska sluta cykla till jobbet och börja gå istället. Eftersom det tar längre tid att gå samma sträcka än att cykla den är ju risken att promenaden inte blir av och att du tar bilen eller bussen istället.

  • Om du vill bränna mer kalorier kan du väl lägga in en rask promenad eller en löptur vid ett annat tillfälle istället.
  • Om du inte ger järnet när du cyklar till jobbet varje dag kan du väl planera in två eller tre träningspass i veckan, kanske löpning eller gymträning, då du rör dig med högre intensitet.

Men var noga med att inte kompensera träningspassen med att äta mer mat om du vill gå ned i vikt.”

  1. Så fortsätt du med dina dagliga cykelturer fram och tillbaka till jobbet och utöka med ett par träningspass om du vill ha ytterligare effekt på vikten och konditionen.
  2. Lycka till och hoja på!
  3. Hälsar/Anna Bäsén, medicinreporter

: Gå eller cykla – vilket är bäst motion?

Är det bäst att cykla eller gå?

Båda är bra motionsformer. När det gäller cykling så behöver du komma upp i ett tempo av 15 km/tim för att det ska vara jämförbart med en rask promenad. Ibland kan detta vara svårt i stan till exempel. Så ett råd kan vara är det under två kilometer så kan rask promenad vara att föredra.

Får man smalare lår av att cykla?

Externa effekter cykling har på vår kropp – Viktminskning och förstärkning och/eller ökning av ben- och glutealmusklerna är de två viktigaste yttre förändringar som cykling orsakar i vår kropp. När det gäller vikt finns det ingen anledning att bli tokig på siffran.

Börja helt enkelt med att cykla, även om det bara är pendling eller en runda på 30 minuter, Att övervinna inaktivitet och plocka upp träningsvanor är redan det en prestation. Om du pressar dig själv för att gå ner i vikt snabbt med någon modefluga stöter du säkerligen på ett framtida misslyckande och snabb viktåterhämtning.

Ja, att cykla hjälper dig att gå ner i vikt, men varken trampande eller en superdiet gör några faktiska mirakel, Vad du äter betyder mer än hur många timmar du spenderar på cykeln. Daglig träning, tillsammans med hälsosamma matvanor, är den bästa formeln för att inte bara gå ner i vikt gradvis utan också för att behålla god hälsa överlag.

  1. Lita inte på vågen eftersom den kan vara ganska lömsk.
  2. Den ger dig bara siffror utan att säga vad din vikt består av: är det fett, muskler, vätska eller lagrad glykogen? Viktförändringen varierar beroende på var varje person börjar och vilken typ av träning de gör (intensitetsnivåer och varaktighet),

Om du bara cyklar för skojs skull eller cyklar som ett transportmedel kanske du inte ens märker den fysiska förändringen efter ett tag, Du kommer att känna att vissa kläder är för stora för dig, vissa människor du inte har sett på länge kanske berättar att du ser smalare ut och din mormor kanske vill ge dig extra efterrätt.

Om du har cyklat ganska länge kan du upptäcka att du har förändringen stannat upp eller att du till och med gått upp i vikt. Du kan prova ändra träningslägen för att få ut din kropp ur komfortzonen. Du kan också justera dina träningspass genom att göra mer intensitetsträning med intervaller. På så sätt kommer varje dag att vara annorlunda och du kommer att driva din kropp till att anpassa sig och förbättras.

Kommer jag behöva köpa andra byxor till mina nya ben? Det beror på hur du cyklar, vilken typ av träning du gör och vilken typ av byxor du brukar ha. Om du tittar på proffsen ser du att de alla har cykelben men var och en visar olika muskelutveckling. Spårcyklister som gör sprintar är ett extremt exempel.

Deras ben är så stora att de måste köpa skräddarsydda byxor, men det mesta av deras muskelutveckling beror på gymträning, inte cykling. En person som pendlar på en cykel kommer att märka att benen blir smalare och mer tonade. Någon som cyklar regelbundet kommer att ha mer utvecklade benmuskler: gluteus, vader och quads framför allt; adduktorer, baksidan av lår och soleus något mindre.

Benmusklernas utveckling beror till stor del på din cykelträning och annan gymträning. Kom ihåg att cykling ökar musklerna i benen och skinkorna men det påverkar inte riktigt andra kroppsdelar. Det är därför det är viktigt att träna andra muskelgrupper.

  1. Inte för hypertrofi och ökad volym, utan för att upprätthålla en total balans och inte förlora ton och styrka i överkroppen.
  2. Muskelobalans är en av de “negativa” effekterna av cykling.
  3. Om du vill lära dig mer, där vi kommer att förklara, med en touch av humor, några av de inte så positiva förändringarna i din kropp och våra tips för att hantera dem på bästa möjliga sätt.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Shot Vodka?

: Hur cykling förändrar din kropp: inre och yttre effekter

Vart bränner man fett när man cyklar?

Bränn fettet runt magen Ett av de vanligaste problemen de flesta har när det gäller vikt och utseende är det där oönskade fettet runt magen och höften. Det är kroppens energiförråd ifall det skulle bli svält och svåra år, men i dagens moderna samhälle behöver vi svenskar knappast lagra på oss extra energireserver.

Här följer några tips på hur du blir av med skafferiet och får en mage som du drömt om. Håll jämn fart Även om du inte använder magmusklerna lika mycket som rumpan och låren när du cyklar så innebär i alla fall cykling att du bränner mycket energi och därmed fett. Träna på en ganska ansträngande nivå, i alla fall så hårt att det är jobbigt att upprätthålla en konversation (oftast strax under 80% av din maxpuls).

Träna tre gånger i veckan under minst två timmar. Det tränar kroppen på att använda fett som bränsle och bränner massor av kalorier, vilket förhindrar dem att omvandlas till fett. Prova köra intervaller För att verkligen göra av med kalorier skall du lägga in lite intervaller i din träning.

Om du har ont om tid för att träna så kan sex stycken 2-minutersintervaller där du ger allt sätta bra fart på förbränningen. Vila 30 sekunder mellan varje. Ännu bättre effekt ger intervallerna om du lägger in dem som avslutning på ett distanspass. Efterhand som du blir bättre kan du köra både längre och fler intervaller.

Intervaller gör att du förbränner mängder med kalorier på kort tid, och det gör också att du förbränner mer under de kommande 12 timmarna. Snart har du blivit av med bilringen. Träna utan cykel En naturlig instinkt om man vill bli av med fettet runt magen är att köra situps.

Men ska vi vara ärliga så bränner inte det speciellt mycket fett, det bygger muskler under fettet. Du måste träna något som både bränner fett och formar musklerna om du skall få ett optimalt resultat. Prova att köra aeroba övningar som till exempel liggande cykling. Lägg dig på ryggen med händerna bakom nacken och lyft upp skuldror och ben så att du vilar på rumpan och dra upp knäna så att du får en 90 graders vinkel i höften.

Rör ditt högra knä med vänster armbåge samtidigt som du sträcker ut din vänstra fot, byt sedan armbåge och ben. Upprepa sedan övningen i ett kontrollerat tempo under 20 till 30 sekunder innan du vilar. Ät rätt I teorin är det väldigt enkelt att bli av med fettet: du behöver bara göra av med mer energi än du stoppar i dig.

Ju större skillnad, ju mer fett kommer att försvinna. Tänk dig därför för vilken typ av mat som du tankar kroppen med. Välj långsamma kolhydrater (som fullkorns pasta och bröd) och magert kött och protein (som kalkon) och undvik att äta för mycket mat som är fet eller söt, som till exempel ost, smör, godis och läsk.

: Bränn fettet runt magen

Hur långt är det rimligt att cykla på en dag?

Tipsen Med rätt planering och utrustning blir cykelsemestern mycket lättare den upplevelse som den har alla förutsättningar för att bli. På den här sidan har vi därför skrivit ned våra tips och råd om alla frågor som vi tror att du kan tänkas vilja ha svar på.

Att planera resvägen, Övrigt att tänka på innan resan Typ av cykel, Utväxling, Hjul och däck, Sadeln, Styret Fram- och bakväskor, Styrstångsväska, Cykelkärra Typ av kläder, Skorna, Vid kyla, Vid regn Typ av tält, Typ av sovsäck och liggunderlag

Alla länder har sina egenheter och olika förutsättningar för cykelturism. Vi kompletterar därför våra generella tips med våra erfarenheter från de länder där vi har cyklat mest. På dessa sidor tar vi upp till exempel lämpliga cykelområden, trafikförhållanden samt prisnivå och standard på campingplatserna.

  1. Vi har under våra fjorton resor cyklat över 2500 mil i tjugofem olika länder och skrivit tipssidor om tretton av dessa: De baltiska länderna ligger nära geografiskt men känns ofta betydligt längre bort när man färdas ute på landsbygden.
  2. Våra erfarenheter härifrån grundar sig på vår resa genom samtliga de tre baltiska länderna sommaren 2003 samt på det återbesök vi gjorde i Lettland under påsken 2004.

Vårt södra grannland är utmärkt om man som nybliven cykelturist vill vidga vyerna och styra utanför Sveriges gränser. Här är det tätt mellan städer och byar, backarna är få och cykelvägar går längs så gott som alla större vägar. Frankrike har efter tre resor blivit ett av våra riktiga favoritländer.

  1. Landets storlek skapar möjlighet att ständigt upptäcka nya delar och ett oerhört välförgrenat vägnät gör att man nästan alltid kan hitta vägar utan nämnvärd trafik.
  2. Landet där det mesta är tillrättalagt för att underlätta för cyklister.
  3. Räkna med att behöva trängas på cykelvägarna när du trampar fram längs kanalerna eller på vallarna vid Nordsjön.

I Italien är de fantastiska Dolomiterna i norr samt Toscana våra favoritområden. Spektakulära bergsvägar och goda middagar har vi lärt oss att uppskatta efter våra två resor genom Italien. På köpet får man också stifta bekantskap med de italienska trafikreglerna, eller snarare bristen på dessa.

  • Polen är landet där små pittoreska byar och städer knyts samman av småkuperade vägar genom alléer.
  • Portugal besökte vi under vår Iberia Tour sommaren 1999.
  • Lissabon och Cabo di São Vicente, Europas sydvästligaste udde, blev tillsammans med den prisvärda maten våra mest bestående minnen.
  • Landet med vykortsmotiv vart man än vänder sig.

Blå himmel och gröna berg med vita snöklädda bergstoppar är en utsikt som man aldrig tröttnar på, liksom att sakta klättra uppför bergspassen för att sedan få njuta av de milslånga nerförsbackarna. Under Spaniens stekheta sol tillbringade vi hela fem veckor i sträck sommaren 1999 och ytterligare några dagar 2001.

  • Bra kondition är ett måste i detta land, där landskapet är allt annat än flackt och temperaturen ibland stiger över 40 grader.
  • Förutsättningarna för cykelturism i vårt eget land har under de senaste åren förbättrats avsevärt.
  • Ett stort utbud av nationella och lokala cykelleder finns nu i hela Sverige.

Med cykel färdas du också fortfarande genom alla städer och samhällen och passerar inte bara förbi utanför på motorvägen. Tyskland utanför Autobahn är intressantare än vad många tror. Det varierande landskapet och det stora nätet av väl underhållna småvägar med bra skyltning lär man sig uppskatta som cykelturist.

Nutidshistorien gör sig också påmind, där skillnaderna mellan de östra och västra delarna fortfarande är tydliga. Det är lätt att överskatta sin förmåga vad gäller dagsetappernas längd. Räkna kallt med att endast kunna cykla ca 10-15 km/h inklusive kortare pauser. Med packning och semestertempo kommer man mycket sällan upp i högre medelhastighet än drygt 20 km/h under effektiv cykeltid.

En cykelsemester ska ju vara en njutning utan prestationskrav och inte ett träningsläger. Det är heller inte längden på resan som är avgörande, med cykel upplever man nämligen allt så mycket mer intensivt än vad man gör som bilist. Är man ovan att cykla längre sträckor och vill ha gott om tid till pauser och sevärdheter m m, ska man inte räkna med att cykla mer än ca fem mil per dag.

När man sedan blir mer vältränad kan man med tiden sträcka ut dagsetappernas längd till runt 10 mil och ändå ha tid till många pauser längs vägen. Flera dagar och veckor i sträck med upp mot 15 mil per dag klarar bara de som är mycket vana cyklister, väljer att ta få pauser och åker med lätt packning.

Under våra långresor ligger vi i genomsnitt på ca nio-tio mil om dagen exklusive vilodagar. Att planera resan är halva nöjet. Vilodagar är viktiga att planera in, en vilodag i veckan brukar vara ett bra råd. Planera också resrutten så att du vid behov kan korta av den genom att ta genvägar alternativt lägg till några dagar till planerad tid för att öka tidsmarginalerna.

Vi brukar göra en grovplanering och ange datum när vi bör vara på en viss plats för att hålla tidsramarna. Under resan ser vi då snabbt om vi ligger före eller efter tidsplaneringen och kan på så sätt avgöra om vi har tid att stanna längre än planerat någonstans eller om vi måste ta en genväg för att komma i fas igen.

Av någon anledning säger vår erfarenhet att resan alltid tar längre tid i verkligheten än när man planerar på kartan. Man kanske glömmer att ta hänsyn till dåligt väder, krångel med cykeln, ett bergspass, en sevärdhet man inte vill missa eller liknande.

  1. Artor i skala 1:200 000 till 1:300 000 är lagom för de flesta områden.
  2. Artor över andra länder är alltid dyrare hemma i bokhandeln än i landet de gäller för.
  3. Ska man utomlands och vill spara pengar kan man därför köpa en karta eller kartbok med lite mindre skala hemma för att grovplanera på och sedan skaffa de storskaliga kartorna på plats längs vägen.

Tänk på att inte välja de stora röda vägarna på kartan, de mindre gula eller vita är betydligt trevligare att cykla på! En bra förteckning på engelska är, Läs också mer om kartor på våra länder-tipssidor. Om man inte vet något om området man ska till kan man låna böcker på biblioteket och läsa på, oftast finns det mycket bra information där.

Hur mycket cykling motsvarar 10000 steg?

Emellertid så brukar man ofta räkna med att man tar 110 steg per minut. Du kan därför multiplicera antalet minuter på cykeln med 110 och räkna om det talet till antalet steg.10 000 steg motsvarar alltså ca 1,5 timmars cykling.

Är det farligt att cykla för mycket?

Kan män få svårt att få stånd av hård cykelträning? Ja, det finns en risk för att män kan få, till följd av cykling. Men det är inte vanligt att det går så långt. Vanlig cykling i vardagen ökar inte risken för att få svårt att få stånd. Däremot är det vanligt att få övergående besvär av domningar i grenen, underlivet och på insidan av låren efter långvarig cykling.

Det förekommer även mer bestående besvär i form av att inte kunna få stånd efter hård cykelträning. Det anses att orsaken skulle kunna vara de extremt smala sadlar som förekommer på tävlingscyklar. Långvarig nötning av bäckenbotten mot en sådan sadel antas eventuellt kunna orsaka skador på blodförsörjningen till penis.

Det kan leda till försämrad, eller upphävd funktion i, Det är när dessa svällkroppar fylls med blod som mannen får stånd. Det finns sadlar med mjuk gel som minskar tryck och friktion. Det minskar risken för problem i underlivet vid regelbunden cykling.

Hur många kalorier bränner man på att cykla?

425 kalorier mer förbränner en person på 93 kg under en timmes cykling i högt tempo jämfört med en person som väger 59 kg.123 kalorier mer förbränner en person på 82 kg per timme på en mtb eller en bmx jämfört med på en stationär cykel i ett måttligt tempo.8 timmar behöver man ungefär sitta och trampa om man har ambitionen att förbränna 2 000 kalorier på en stationär cykel i ett mycket lugnt tempo (< 16 km/h).

Hur många mil håller en cykel?

LÄMNA IN PÅ SERVICE REGELBUNDET – Vi brukar rekommendera en service av cykeln minst 1 gång om året om du använder cykeln regelbundet och cyklar 5-8 mil i veckan. Om du cyklar längre så är ett riktmärke att serva cykeln var 350-500 mil beroende på användning, väder underhåll och slitage.

You might be interested:  Hur Många I Sverige Heter Potatis?

Får man steg när man cyklar?

Cykla avspänt ca 10 km/h: 2950 steg. Cykla motionstempo ca 20 km/h: 4900 steg. Cykling terräng: 7350 steg. Dans hiphop: 4550 steg.

Vad händer om man cyklar full?

Nu inleds en utredning om att införa en promillegräns för cyklister och elsparkcyklister. Redan nu finns ett förbud mot att cykla alkoholpåverkad, men reglerna följs inte alltid och det är svårt att ge straff utan promillegräns. I lagen sägs det så här: “En person som för ett motorlöst fordon, såsom en cykel, under påverkan av alkohol eller annat rusmedel kan dömas för trafikfylleri med motorlöst fordon”,

  1. Att köra cykel berusad kallas för styrstångsfylleri och är alltså ett brott om cyklisten orsakar fara för andra trafikanter.
  2. En cyklist kan dömas till böter eller fängelse i upp till tre månader för styrstångsfylleri.
  3. Enligt undersökningar från Trafikskyddet är det många finländare som inte känner till att det är förbjudet att cykla berusad.

Polisen uppger att det är mycket vanligt att finländare cyklar i berusat tillstånd, men trots det bötfälls cyklister sällan för styrstångsfylleri, Om regeringen beslutar om att införa en promillegräns för cyklister blir det sannolika straffet för styrstångsfylla dagsböter.

Hur formas kroppen av cykling?

Därför ska också du börja cykla i höst Cykling är en enkel, sund och effektiv motionsform – och alla, oavsett ålder, kan hänga på. Här under kan du läsa om alla goda skäl för att plocka fram den tvåhjuliga järnhästen och ge dig iväg. Starkare muskler – lägre puls Cykling tränar underkroppens alla stora muskelgrupper.

Inte minst tränar man några av kroppens största muskler: lårens framsidor och sätesmusklerna, vilket gör cykling till en perfekt konditionsträning – stora muskler som arbetar kräver nämligen en hel del. Musklerna ställer krav på hjärtat att pumpa runt mer blod, vilket gör hjärtat både större och uthålligare.

Det betyder i sin tur att prestationen förbättras både när du arbetar och när du vilar – det behöver alltså inte slå lika snabbt för att prestera på samma nivå. Därmed kommer din vilopuls också att sjunka med tiden. När du cyklar arbetar du alltså igenom hela kroppen och med regelbunden träning får du en rad hälsomässiga fördelar.

Blodcirkulationen förbättras, bland annaqt för att det byggs upp ett tätare nät av fina blodkärl i de muskler som arbetar mycket. Du får mer syre och näring till musklerna vilket gör att slaggprodukterna transporteras bort snabbare. Musklerna blir starkare och uthålligare, andningen förbättras och det blir lättare att hålla vikten. Du kan äta det du vill eftersom ämnesomsättningen ökar drastiskt. Immunförsvaret förbättras och risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar.

Cykling skonar kroppen mot hårda stötar Jämfört med andra motionsformer ligger den tvåhjuliga träningen i täten – när det gäller att träna hjärtat och cirkulationen. Cykling kan faktiskt konkurrera med såväl löpning som simning på det området. Detsamma gäller när vi talar om muskelstyrka och -uthållighet.

Det är bara när det handlar om smidighet som cykeln kommer till korta, eftersom man sitter i en enformig ställning. Därför är det en mycket bra idé att komplettera cyklingen med stretchingövningar. I gengäld finns det en alldeles uppenbar fördel med att cykla jämfört med att till exempel springa: Cyklingen ger en jämn belastning utan våldsamma stötar upp genom kroppen.

Leder och muskler utsätts för klart mindre förslitning. Och slutligen utmärker cykling sig genom att vara “tidlös”. Alla kan vara med – unga som gamla. Du ska inte underskatta cykelmotionens betydelse för din självtillit och ditt humör. När kroppen mår bra påverkar det också ditt psykiska välbefinnande.

Är det bra att cykla när man har ont i ryggen?

Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Ländryggs- och/eller axel- och nackproblematik är vanligast hos cyklister. Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Lars-Ivar Lie Naprapat Artikel 2017-10-25 Skador är en del av varje cyklists vardag. Oavsett man vill det eller inte. Därför är det viktigt att veta vad du ska göra när skadan väl dyker upp. Under den här vinjetten kan du läsa mer om de vanligaste skadorna för cyklister.

  1. Den här gången pratar vi om skador och smärtor i ryggen med naprapaten Lars-Ivar Lie.
  2. Vilka är de vanligaste ryggproblemen för en cyklist? – De cyklister som söker sig till våra kliniker har oftast ländryggs- och/eller axel- och nackproblematik.
  3. Näbesvär kan förekomma, men det är mindre vanligt.
  4. De flesta får symtomen efter några mils cykling.

Vad ligger oftast bakom problemen? – Ländryggen kan bero på för dålig bålstabilitet som bidrar till förlorad hållning som i sin tur leder till en ökad belastning. – Axelproblem kan komma av att man sitter med raka armar på grund av fel storlek på styrstam eller styre, att man spänner sig för att man exempelvis är rädd för att cykla i grupp, för sidovind, att det är kallt eller för att det är vått på vägen.

Blir det statiskt för nackmusklerna kan det också lätt leda till huvudvärk. – Ytterligare axelproblem kan bero på att man är stel i övergången mellan bröstrygg och nacke eller att man är dåligt tränad mellan skulderbladen. Hur kan man förebygga eventuella problem? – Många har ett stillasittande jobb som man kanske kör bil till och från och sedan blir man sittande hemma på kvällen.

När man då börjar cykelträna innebär det fortsatt sittande, vilket ger lite stimuli på ryggraden. – Löpning eller crosstrainer är bra som alternativ konditionsträning för då tvingas bäcken, ländrygg och bröstkorg till rörelse som ökar rörligheten i ryggen.

  1. Bålstabilitets- och rörlighetsträning, exempelvis yoga och stretch, är också bra.
  2. Liksom styrketräning för axlar och bröstkorg.
  3. Var inte rädd för att variera sittposition eller att stå upp då och då när du cyklar just för att sträcka ut ryggen.
  4. Är det dumt att träna/cykla om man känner av smärtor i ryggen? – Nej, det är det inte, men oftast blir det inte bättre av att cykla om man först har fått ont.

Däremot ska man inte cykla om man har tecken på ett svullet knä eller vid kraftig utstrålning i ben eller armar när man cyklar. Då är det bra att rådfråga en naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor som har god idrottskunskap. Hur viktig är rätt storlek på cykeln? – Det är A och O.

  • Man sitter många timmar på en cykel under ett år och då är det jätteviktigt att man inte belastar fel.
  • Det är lite som att man tar in en ergonom på sitt jobb för att kolla hur man jobbar.
  • Jag rekommenderar därför att man anlitar någon som är kunnig på detta.
  • Små ändringar kan innebära stora skillnader för din cykelupplevelse.

Text: Thomas Bergkvist Foto: Shutterstock

Är cykling styrketräning?

12 grymma styrkeövningar som alla cyklister behöver Det finns många fascinerande och mer eller mindre farliga arter i styrketränings­djungeln. Men alla träningsmetoder och övningar är inte lämpliga för alla. Därför ska vi under några avnitt framöver lotsa dig igenom ett beprövat och heltäckande styrkeprogram för den rörelse som förenar alla cyklister – tramprörelsen.

  • Varför styrketräna som cyklist? Det stämmer att det är ytterst få situationer inom cykelsporten där styrkan blir begränsningen, alltså att en rörelse eller teknik inte går att utföra för att personen är för svag.
  • Samtidigt är de där få tillfällena ofta också i allra högsta grad avgörande.
  • Men det finns anledningar att styrketräna bortom detta.

Styrketräning förbättrar effektivt och på bred front kroppens hållfasthet, både mot överbelastningsskador och i samband med vurpor. Ökad styrka i de muskler som är involverade i tramprörelsen tros förbättra effektiviteten i tramptaget. Det går helt enkelt inte åt lika mycket energi i varje tramptag – energi som du istället kan använda för att ställa av dina cykelkamrater, eller för att komma fram snabbare.

Att styrketräning kan förbättra din spurt­förmåga är självklart, men minst lika viktigt för cyklister är förmågan att upprepa accelerationer och spurter om och om igen. Styrketräning för att bli starkare är en sak, men även uthålligheten i enskilda muskler kan tränas effektivt, beroende på hur träningen i senare perioder läggs upp.

Anpassningsfasen Även om du är van kan du bli trött och seg i cykelmusklerna i perioder när du lägger tid på styrketräning. Det gäller att ha ett långsiktigt tänk när du styrketränar som cyklist, eftersom nyttan med träningen normalt sett åtnjuts först flera veckor eller månader efter att träningen genomförts.

  1. Framförallt inledningsvis kan styrketräningen vara en rejäl nagel i ögat på cykelbenen.
  2. Musklernas hållfasthet tillsammans med senor, ligament och leder måste få en chans att anpassa sig till träningen.
  3. Det är därför mycket viktigt att du går ut försiktigt och inte är för aggressiv och otålig i den här fasen, eftersom musklernas styrka ökar snabbare än kroppens förmåga att hantera de nya belastningarna.

Hur mycket? Sikta på två pass per vecka, men hinner du bara ett är det tillräckligt. Fler än tre pass per vecka är inte värt mödan som cyklist. Är du ny inom styrketräning kan du räkna med träningsvärk trots att du tar det lugnt, så undvik att köra pass när du vet att du vill vara snabb och smidig dagarna direkt efteråt.

  • Under anpassningsperioden bör du genomföra 15-20 repetitioner med lugna och kontrollerade rörelser.
  • Välj en vikt som du skulle kunna genomföra minst ytterligare 5 repetitioner med.
  • Undvik att träna till utmattning, alltså när du inte orkar genomföra en enda repetition till med rätt teknik.
  • Det är inte dags att belasta musklerna maximalt ännu – nu ligger fokus på att förbereda kroppen inför tuffare träning.

Börja med 2-4 träningspass med 1 set per övning innan du går upp till 2 set. Efter ytterligare 2-4 pass med 2 set kan du öka till 3 set per övning och sedan anpassa antal set beroende på hur mycket tid och kraft du vill lägga på styrketräning under den här perioden. Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Bencurl Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Knäuppdrag i dragmaskin Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Sittande rodd Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Stabiliserande övningar Är du ovan vid styrketräning, och kanske inte så stark, är det bra att komplettera med mer stabiliserande övningar för tramp­rörelsen. Dessa ska utföras med så mycket kontroll och så lite onödigt flaxande som möjligt. De stärker upp kroppens förmåga att kontrollera en kraftfull tramprörelse. Stepup med vikt över huvudet Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Utfall bakåt med rotation Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Höftlyft på balansboll Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Draken Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil För den vana Är du redan van vid styrketräning, framförallt med skivstång, och är bra tränad rent styrkemässigt? Då är skivstångsövningar att föredra. Då tränar du både styrka och stabilisering i en och samma övning. Men tänk på att skivstångsträning ofta är tekniskt krävande och därför lättare att skada sig med. Knäböj Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Marklyft med raka ben Hur Många Kalorier Cykla 1 Mil Stående rodd Hängande benlyft : 12 grymma styrkeövningar som alla cyklister behöver

Hur långt tid tar det att cykla 5 km?

En sträcka på 5 km kan du till exempel cykla på 20 till 25 min.

Hur många mil kan man cykla på en dag?

Tipsen Med rätt planering och utrustning blir cykelsemestern mycket lättare den upplevelse som den har alla förutsättningar för att bli. På den här sidan har vi därför skrivit ned våra tips och råd om alla frågor som vi tror att du kan tänkas vilja ha svar på.

Att planera resvägen, Övrigt att tänka på innan resan Typ av cykel, Utväxling, Hjul och däck, Sadeln, Styret Fram- och bakväskor, Styrstångsväska, Cykelkärra Typ av kläder, Skorna, Vid kyla, Vid regn Typ av tält, Typ av sovsäck och liggunderlag

Alla länder har sina egenheter och olika förutsättningar för cykelturism. Vi kompletterar därför våra generella tips med våra erfarenheter från de länder där vi har cyklat mest. På dessa sidor tar vi upp till exempel lämpliga cykelområden, trafikförhållanden samt prisnivå och standard på campingplatserna.

Vi har under våra fjorton resor cyklat över 2500 mil i tjugofem olika länder och skrivit tipssidor om tretton av dessa: De baltiska länderna ligger nära geografiskt men känns ofta betydligt längre bort när man färdas ute på landsbygden. Våra erfarenheter härifrån grundar sig på vår resa genom samtliga de tre baltiska länderna sommaren 2003 samt på det återbesök vi gjorde i Lettland under påsken 2004.

Vårt södra grannland är utmärkt om man som nybliven cykelturist vill vidga vyerna och styra utanför Sveriges gränser. Här är det tätt mellan städer och byar, backarna är få och cykelvägar går längs så gott som alla större vägar. Frankrike har efter tre resor blivit ett av våra riktiga favoritländer.

  • Landets storlek skapar möjlighet att ständigt upptäcka nya delar och ett oerhört välförgrenat vägnät gör att man nästan alltid kan hitta vägar utan nämnvärd trafik.
  • Landet där det mesta är tillrättalagt för att underlätta för cyklister.
  • Räkna med att behöva trängas på cykelvägarna när du trampar fram längs kanalerna eller på vallarna vid Nordsjön.

I Italien är de fantastiska Dolomiterna i norr samt Toscana våra favoritområden. Spektakulära bergsvägar och goda middagar har vi lärt oss att uppskatta efter våra två resor genom Italien. På köpet får man också stifta bekantskap med de italienska trafikreglerna, eller snarare bristen på dessa.

  • Polen är landet där små pittoreska byar och städer knyts samman av småkuperade vägar genom alléer.
  • Portugal besökte vi under vår Iberia Tour sommaren 1999.
  • Lissabon och Cabo di São Vicente, Europas sydvästligaste udde, blev tillsammans med den prisvärda maten våra mest bestående minnen.
  • Landet med vykortsmotiv vart man än vänder sig.
You might be interested:  Bränner Man Mer Kalorier När Man Har Mens?

Blå himmel och gröna berg med vita snöklädda bergstoppar är en utsikt som man aldrig tröttnar på, liksom att sakta klättra uppför bergspassen för att sedan få njuta av de milslånga nerförsbackarna. Under Spaniens stekheta sol tillbringade vi hela fem veckor i sträck sommaren 1999 och ytterligare några dagar 2001.

  • Bra kondition är ett måste i detta land, där landskapet är allt annat än flackt och temperaturen ibland stiger över 40 grader.
  • Förutsättningarna för cykelturism i vårt eget land har under de senaste åren förbättrats avsevärt.
  • Ett stort utbud av nationella och lokala cykelleder finns nu i hela Sverige.

Med cykel färdas du också fortfarande genom alla städer och samhällen och passerar inte bara förbi utanför på motorvägen. Tyskland utanför Autobahn är intressantare än vad många tror. Det varierande landskapet och det stora nätet av väl underhållna småvägar med bra skyltning lär man sig uppskatta som cykelturist.

Nutidshistorien gör sig också påmind, där skillnaderna mellan de östra och västra delarna fortfarande är tydliga. Det är lätt att överskatta sin förmåga vad gäller dagsetappernas längd. Räkna kallt med att endast kunna cykla ca 10-15 km/h inklusive kortare pauser. Med packning och semestertempo kommer man mycket sällan upp i högre medelhastighet än drygt 20 km/h under effektiv cykeltid.

En cykelsemester ska ju vara en njutning utan prestationskrav och inte ett träningsläger. Det är heller inte längden på resan som är avgörande, med cykel upplever man nämligen allt så mycket mer intensivt än vad man gör som bilist. Är man ovan att cykla längre sträckor och vill ha gott om tid till pauser och sevärdheter m m, ska man inte räkna med att cykla mer än ca fem mil per dag.

  1. När man sedan blir mer vältränad kan man med tiden sträcka ut dagsetappernas längd till runt 10 mil och ändå ha tid till många pauser längs vägen.
  2. Flera dagar och veckor i sträck med upp mot 15 mil per dag klarar bara de som är mycket vana cyklister, väljer att ta få pauser och åker med lätt packning.

Under våra långresor ligger vi i genomsnitt på ca nio-tio mil om dagen exklusive vilodagar. Att planera resan är halva nöjet. Vilodagar är viktiga att planera in, en vilodag i veckan brukar vara ett bra råd. Planera också resrutten så att du vid behov kan korta av den genom att ta genvägar alternativt lägg till några dagar till planerad tid för att öka tidsmarginalerna.

  1. Vi brukar göra en grovplanering och ange datum när vi bör vara på en viss plats för att hålla tidsramarna.
  2. Under resan ser vi då snabbt om vi ligger före eller efter tidsplaneringen och kan på så sätt avgöra om vi har tid att stanna längre än planerat någonstans eller om vi måste ta en genväg för att komma i fas igen.

Av någon anledning säger vår erfarenhet att resan alltid tar längre tid i verkligheten än när man planerar på kartan. Man kanske glömmer att ta hänsyn till dåligt väder, krångel med cykeln, ett bergspass, en sevärdhet man inte vill missa eller liknande.

  1. Artor i skala 1:200 000 till 1:300 000 är lagom för de flesta områden.
  2. Artor över andra länder är alltid dyrare hemma i bokhandeln än i landet de gäller för.
  3. Ska man utomlands och vill spara pengar kan man därför köpa en karta eller kartbok med lite mindre skala hemma för att grovplanera på och sedan skaffa de storskaliga kartorna på plats längs vägen.

Tänk på att inte välja de stora röda vägarna på kartan, de mindre gula eller vita är betydligt trevligare att cykla på! En bra förteckning på engelska är, Läs också mer om kartor på våra länder-tipssidor. Om man inte vet något om området man ska till kan man låna böcker på biblioteket och läsa på, oftast finns det mycket bra information där.

Vad tar det att cykla 10 mil?

Träningsguide inför tjejvättern! I juni går Tjejvättern av stapeln! Om du tänkt köra är det ett perfekt tillfälle att starta uppladdningen nu. Tycker du att det känns svårt att veta hur mycket du behöver träna för att trampa runt 100 km? Vill veta hur du på bästa sätt hittar hem i den sociala gemenskapen som finns i att cykla i grupp? Önskar du få enkla tips om du rent tekniskt cyklar tillsammans med andra? Då har vi på Crescent satt ihop en artikel där du kan hitta svar och utgå ifrån, mycket cykelnöje! Hur mycket behöver du träna För att cykla Tjejvätterns tio mil är det önskvärt att du tränat regelbundet ett minst par gånger i veckan under våren.

  1. Om du väljer att cykla en dag i veckan så går det bra att variera sig genom att träna konditionen med löpning nästa pass! En bra tumregel att ha som utgångspunkt kan vara att träna minst ett intensivt pass och ett lite lugnare, men också lite längre, pass i veckan.
  2. Om det känns långtråkigt att cykla lugnt och länge, lägg in en teknikövning varje kvart; testa att ta upp vattenflaskan i farten, öppna jackan lite i halsen eller peka med hela armen åt det håll du ska i nästa korsning.

Tio mil tar fem timmar om du cyklar i 20 km/h i snitt, det kan kännas som lång tid om du inte tidigare cyklat en liknande sträcka. Men om du tränar på regelbundet under våren, vågar lägga lite tid på teknikträning och kanske till och med testar på att cykla i grupp så har du kommit en god bit på väg.

  1. Dessutom så finns det oavsett om du väljer att cykla ensam eller i goda vänners sällskap gott om fikastopp längs vägen som kommer hjälpa dig att hålla ångan uppe.
  2. Social gemenskap Tjejvättern-arrangörerna har som mål är att loppet ska vara roligt och socialt för tjejer i alla åldrar.
  3. Hur ställer du dig till att göra din tid på cykeln till något där sällskapet faktiskt får spela en stor roll? Om det känns som en rolig idé kan det vara en bra start att börja i din närmsta familje- och vänkrets där det kanske finns någon annan som gillar att träna och som skulle vilja sadla om till Tjejvätterncyklist.

Vidare kan du höra med din lokala cykelklubb om de har någon träningsgrupp för tjejer, om inte kanske du kan starta en för de tjejer som redan finns i klubben. På Facebook finns gruppen “Cyklande tjejer” och Crescents egen grupp “Crescent cykeltjejer” där du kan gå med och känna dig delaktig och hitta andra i samma situation som dig.

Dessutom finnsfler cykelforum på internet vilka alla är en guldgruva när det gäller att få svar på frågor och söka andra i samma situation. Den gemensamma nämnaren som de flesta kommer ge uttryck för oavsett vart du vänder dig är; att cykling blir så mycket roligare i grupp! Klungteknik När du cyklar tillsammans med andra kallas det att cykla i en klunga.

De kan se ut på flera sätt men på träning och i lopp som Tjejvättern cyklar man ofta i tvåpar och på led, att cykla en och en på led förekommer också. Oavsett hur den ser ut fungerar en cykelklunga bäst när alla som befinner sig i den följer vissa regler.

– Njut av sällskapet! Månad för månad, träning-gemenskap-teknik

Mars Träning: Använd påskhelgen som uppstart och se till att komma ut på cykeln två gånger! (Om snön hunnit smälta förstås)Gemenskap: Om du inte redan har ett gott gäng att träna med, avsätt en eftermiddag för att se dig om på Facebook och på forum och se om du har någon tur.

Teknik: Vet du hur du lagar en punktering? Om inte -lär dig det redan nu så underlättar du för dig själv både under vårens träningspass, men också under själva loppet! April Träning: För att få till regelbunden träning kan det vara bra att hitta ett sätt att få in dina två träningspass per vecka som ren rutin.

Chansen att upprätthålla din träning i vardagen blir mycketstörre om du inte behöver tänka så mycket på när och hur du ska hinna träna, utan att det kommer lika naturligt som att gå till jobbet eller handla mat. Det är inte alltid lätt, men hitta din egenmotivation och låt den vara din drivkraft att återkomma till om det skulle kännas tungt någon dag.Gemenskap: I april kanske du kan få till ett gemensamt pass med någon eller några som du hittat via en cykelklubb eller community på internet, våga fråga! Teknik: Ett av de längre passen är ett bra tillfälle att se om du är helt bekväm med att äta och dricka i farten.

  1. Om inte -öva under passet tills du känner att det går av sig självt, det har du stor nytta av.
  2. Maj Träning: Känner du dig starkare nu än när du började träna i mars? Toppen i så fall, för då är du redo för att öka på träningsmängden med en halvtimma eller två i veckan om lust och ork finns.Gemenskap: Välj ut en solig dag i mitten på månaden när temperaturen förhoppningsvis letat sig upp mot tjugogradersstrecket och bjud in till långtur! Om du hittat någon eller några att träna med, hör med dem om de är sugna på att cykla tre-fyra timmar med dig och äta en god lunch halvvägs, då blir ni ännu mer förberedda för den längre turen som Tjejvättern utgör.

Teknik: Använd långturen till att öva på klungans regler (se ovan) och bli ett med gruppen! Juni Träning: Nu är det inte många dagar kvar tills startskottet går. Det du inte hunnit träna nu kommer du inte kunna träna ikapp under sista veckan. Njut istället av där du är just nu, av pirret i magen och känslan i kroppen när du sitter på cykeln!Gemenskap: Bestäm kanske träff med någon som du vet också ska köra Tjejvättern, ta en fika och prata om era tankar inför loppet.

Kanske kan ni redan nu bestämma att ni firar med en middag i Motala när de tio milen är avklarade? Teknik: Nu är det god tid att se över din cykel inför den stundande prövningen, fungerar den som den ska eller behöver du lämna den på service? Om din cykel varit iväg och fått nya reservdelar bör du avsätta ett pass till att kolla så att allt är i sin ordning innan du åker till Motala.

Lycka till! : Träningsguide inför tjejvättern!

Hur snabbt brukar man cykla?

Vi cyklar mer men inte fortare Mopedister, gående och cyklister, alla med olika hastigheter och rörelsemönster, ska samsas på våra gång- och cykelvägar. Det uppstår incidenter och kollisioner som skulle kunna bero på skillnader i hastighet. Ungefär en procent av de fotgängare som uppsöker akutsjukvård har skadats i en kollision med en cyklist.

  • Av alla skadade cyklister som uppsöker akutsjukvård har sju procent skadats i en kollision med en annan cyklist och en procent i kollision med mopedist respektive fotgängare.
  • I det stora hela är olyckor mellan oskyddade trafikanter alltså inget stort trafiksäkerhetsproblem, utan snarare ett trygghetsproblem.

Öka kunskapen – För att öka tryggheten behövs åtgärder, men kunskap saknas om trafikantsammansättning och hastighetsnivåer. Syftet med projektet var därför att öka kunskapen om cyklisters hastigheter på gång- och cykelvägar, säger Jenny Eriksson, forskare på VTI.

  1. Utifrån tidigare insamlade mätningar samt egna hastighetsmätningar konstaterar forskarna att cyklisternas medelhastighet varierar mellan 15–25 kilometer i timmen.
  2. Ungefär 70–95 procent av de trafikanter som observerades på gång- och cykelvägarna var cyklister och cirka 5–30 procent var fotgängare.
  3. En ytterst liten andel var mopedister.

– I Stockholm, där vi hade tillgång till tidigare års hastighetsdata, har vi inte kunnat påvisa någon generell ökning av cyklisternas hastighet i ett längre tidsperspektiv, vare sig i medelhastighet eller andel cyklister som håller högre fart än 30 kilometer i timmen.

  • Däremot har cykelflödet ökat på många platser.
  • Det innebär att antalet cyklister som håller en hög hastighet ökar, även om inte andelen ökar.
  • Detta kan felaktigt uppfattas som ökade medelhastigheter, säger Jenny Eriksson.
  • Lugnare på lunchen Cyklisternas medelhastighet varierar ytterst lite över dygnet.

Vid lunchtid och under helgen är medelhastigheten något lägre jämfört med under vardagar, den främsta förklaringen är troligtvis att det är typen av ärende som inverkar på medelhastigheten i dessa fall. Under året verkar inte cyklisters medelhastighet påverkas speciellt mycket, annat än under vintermånaderna.

  • Cykelflödets storlek verkar inte påverka medelhastigheterna nämnvärt.
  • Vad gäller typ av cykel var komfortcykeln mest förekommande följt av trekkingcykel.
  • Elcykel förekom på alla platser, men i varierande omfattning från 1 till 10 procent.
  • Racer förekom också på alla platser, mellan 1–15 procent.
  • På de två platser med de högsta andelarna el- och racercyklar uppmättes jämförelsevis hög medelhastighet.

Fakta om projektet: Tre olika underlag har använts, dels hastighets- och cykelflödesmätningar från tidigare mätningar i tre olika kommuner; Eskilstuna, Linköping och Stockholm för totalt 18 platser, dels nya hastighets- och cykelflödesmätningar samt observationsstudier i Linköping (4 platser) och Stockholm (1 plats).