Hur Många Kalorier För Att Behålla Vikten?


Hur Många Kalorier För Att Behålla Vikten
Vill du behålla din nuvarande vikt och har du en normal aktivitetsnivå? Så är ditt dagliga energibehov 30 kcal per kg kroppsvikt.

Hur många kalorier ska man äta per dag för att behålla sin vikt?

Kaloribehov referensvärden (män)

Män Låg* Hög*
18-30 år 2500 3200
31-60 år 2300 3000
61-74 år 2000 2600

Är 1500 kalorier för mycket?

En kostplan på 1500 kalorier per dag handlar om kontroll – En av de största anledningarna till att prioritera att följa en specifik kostplan är att bli mer medveten om hur många kalorier du förbrukar under dagen. På så sätt kan du lättare anpassa ditt intag och själv se var du behöver justera din kost.

En framgångsrik viktminskning handlar om att konsumera färre kalorier än vad du förbränner under en dag. Exakt hur många kcal varierar som sagt från person till person – och det är viktigt att här vara flexibel så att du ändå mår bra under tiden. Precis som med en 1200 kcal-kost är dock syftet med en 1500 kcal-kost att du ska äta mindre kalorier än du normalt skulle ha fått i dig.

För de flesta människor motsvarar 1 500 kcal ungefär 500 färre kalorier än vad du normalt skulle förbränna under en dag. Detta beror dock på ditt kön, din nuvarande vikt, din träningsnivå osv. Om du däremot ser till att du generellt sett får i dig färre kalorier varje dag kommer din kropp att börja bränna fett och du går ner i vikt,

Är 1000 kalorier 1 kg?

Anpassa ditt kaloribehov efter dina mål 1 kilo kroppsvikt motsvarar 7 000 kalorier. För att gå ner 1 kilo behöver du alltså minska 7 000 kalorier. Vill du då gå ner 5 kilo eller mer snabbt och enkelt, behöver du alltså minska ditt kaloriintag med 5 kg x 7 000 kalorier = 35 000 kalorier totalt.

Hur lång tid tar det att gå ner 40 kg?

Vad du kan sikta på – Det är vanligt att gå ner 1-3 kilo redan första veckan på strikt lågkolhydratkost och därefter minskar övervikten i snitt runt 0,5 kilo per vecka så länge du har vikt att gå ner.28 Viktminskningen kan då bli omkring 25 kilo på ett år.

 1. Hastigheten på viktnedgången varierar dock från person till person.
 2. Varje kilo motsvarar ungefär en centimeter mindre i midjemått.
 3. Unga män går ofta ner i vikt snabbare, kanske dubbelt så snabbt.29 Kvinnor efter klimakteriet kan gå ner långsammare.30 Om du äter ketogen kost kan du gå ner snabbare, liksom om du tränar mycket (en bonus).31 Har du väldigt mycket övervikt kan det också gå mycket snabbare i början – även om en del av vikten du går ner är på grund av vätskeförlust.

När du närmar dig din idealvikt brukar viktnedgången sakta av, tills du stabiliseras på en vikt som din kropp bedömer är rätt. Vår erfarenhet är att människor normalt inte blir underviktiga på LCHF – så länge du äter när du är hungrig. Framgångshistorier

Vad händer om man äter 800 kalorier per dag?

800 kalorier om dagen | tappa vikt med Ulrika Davidssons kostplan Dieten 800 kalorier, eller blodsockerdieten som den också kallas, är en väl beprövad diet skapat av hälsogurun Michael Mosley som tidigare tagit fram en rad olika dieter som bygger på periodisk fasta.800 kcal ger både viktminskning och friskare blodsocker.

 • Att äta 800 kcal om dagen underlättar för kroppens organ och många värden i kroppen blir bättre, bland annat blodsocker, blodtryck och kolesterolvärden.
 • Du som har diabetes typ 2 kan återställa blodsockret till normala nivåer.
 • En stor fördel för många är att dieten är enkel att följa under en längre tid och du får unna dig fler kalorier på helgen.

Metoden bygger på att du enbart äter 800 kcal under veckans fem vardagar, på helgen ökas kaloriintaget och du äter då mellan 1100-2000 kalorier. Dieten skall helst innehålla så näringsrik mat som möjligt med mindre kolhydrater till förmån för bra fetter och proteiner.

Är det farligt att äta för lite kalorier?

Lågkaloridieten – ANHÄNGARE: Victoria Beckham, Megan Fox, Whitney Port, Tori Spelling. »Att äta extremt lite är en av de äldsta och vanligaste bantningskurerna i Hollywood. Men att veta var gränsen till ätstörning går är svårt. – Jag tror att det är stor skillnad mellan någon som har en ätstörning och någon som håller koll på vad de äter, men jag försöker vara väldigt disciplinerad när det gäller maten, säger Victoria Beckham, 36, som sägs leva på en kost bestående av sojabönor, jordgubbar och sallad.

Även nya stjärnskottet Megan Fox, 24, har erkänt att hon helt enkelt slutade äta inför sin roll i filmen “Jennifers body” för att snabbt tappa några kilon. Anna Paquin, 28, från teveserien “True blood” är också öppen med sin strikta diet. – Jag vill inte vara en skådespelerska som säger att jag äter allt, jag är väldigt försiktig med vad jag stoppar i munnen och jag äter alltid med inställningen att jag måste plåtas i bikini dagen därpå, säger hon till Self.

Så påverkas kroppen: Under en lågkaloridiet äter man oftast inte mer än 800–1000 kalorier per dag. En normalviktig kvinna bör få i sig 1500– 2500 kalorier per dag. Att äta så här små måltider är rentav farligt och på gränsen till anorektiskt. Rent fysiskt går blodtrycket ner och hjärtat pumpar långsammare.

You might be interested:  Vad Bränner Mest Kalorier På Gymmet?

Man fryser och får lätt förstoppning, eftersom tarmarna inte har tillräckligt mycket att jobba med. Att äta extremt få kalorier kan fungera kortsiktigt, men att kroppen går in i svältläge innebär oftast att man börjar äta mer senare vilket resulterar i jojo-bantning och viktuppgång. Slutsats: Om du är mycket överviktig kan en lågkaloridiet fungera som en initial kickstart men i längden är det motion och sunda, regelbundna matvanor som ger varaktigt resultat.

Att satsa på en sund viktnedgång kan ta längre tid men är bättre för kroppen.

Hur länge kan man leva på 800 kalorier?

Steg 1 – För att kickstarta din nya diet ska du under det första steget av 8/800-metoden, som varar under minst två och högst 12 veckor, äta max 800 kcal per dag. Den andra “regeln” inom 8/800-metoden är att dessa 800 kalorier ska intas under ett visst ätfönster, gärna på 12 timmar.

Hur mycket ska jag väga om jag är 170 cm?

Hur mycket ska man väga?

Målviktstabell
170 cm 58-72 kg
171 cm 58-73 kg
172 cm 59-74 kg
173 cm 60-75 kg

Vad händer om man inte äter på 7 dagar?

Är det farligt att vattenfasta? – Det finns faktiskt risker som följer med den urgamla metoden. Du kan bland annat få vitaminbrist, brist på tiamin och problem med vattenbalans, som i vissa fall kan vara livshotande. – Man riskerar att förlora muskler, sen riskerar du till viss del att få någon typ av mineral- och vitaminbrist.

Vilket inte är positivt, särskilt om du upprepar det här flera gånger. Det är inte bara möjliga hälsofrämjande effekter, utan det finns också negativa saker, säger Ola Wallengren. – I värsta fall kan man få brist på viktiga ämnen såsom fosfat, magnesium, kalium och tiamin. Sen när man börjar äta igen så får man rubbningar i vattenbalansen som i värsta fall kan ge en hjärtproblem som kan vara livshotande.

Den här risken kan minimeras om man trappar sakta upp med att äta när man är klar med vattenfastan, säger han. Vattenfasta kan dessutom vara extra farligt för de som är smala eller sjuka. Då bör personen vara försiktig med att fasta en längre period. – För någon som är smal så är det nog inte säkert att vattenfasta en längre tid.

: Experten förklarar: Det här är vattenfastning

Vad går man snabbt upp i vikt av?

Vad kan jag göra för att öka min vikt?

 1. Du är här:

Jag har alltid varit väldigt smal, och skulle vilja gå upp i vikt. Hur kan jag göra? Det tar tid att öka i vikt, ungefär ett halvt kilos viktuppgång per vecka är rimligt. Här är några tips:

 • Försök att äta sex måltider varje dag, frukost, lunch, middag, två mellanmål och ett kvällsmål. Ett bra mellanmål kan till exempel vara mjölk, fil eller yoghurt, en smörgås och en frukt. Planera in alla måltider så att du inte missar någon.
 • Ha alltid smör eller margarin och pålägg på smörgåsen. Ta gärna lite extra pålägg.
 • Använd inte lättprodukter utan välj smör eller margarin med 70–80 procents fetthalt och standardmjölk eller mellanmjölk.
 • Välj gärna energirika drycker i stället för enbart vatten. Förslag på drycker är mjölk, juice, saft, smoothie, chokladdryck.
 • Ta extra fett i maten. Du kan till exempel mosa in margarin, smör eller olja i gröt, potatis, ris eller pasta. Ta majonnäs eller aioli till soppa, använd oljedressing till grönsaker, ha nötter eller frön i sallad.

Du som vill öka i vikt måste få i dig mer energi från maten än du gör av med varje dag. Det är bra för hälsan att regelbundet vara fysiskt aktiv, men ju mer du rör dig desto mer energi förbrukar du. Därför är det inte bra att träna hårt om du vill lagra mer fett i kroppen.

Du som går i skolan och vill ha stöd med att öka din vikt kan kontakta skolsköterskan. Läs mer på UMO.se: Johanna Brydolf, 1177.se, nationella redaktionen Stine Störsrud, dietist, specialist i mag-tarmsjukdomar, Specialistmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer.

Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad. Du behöver få i dig olika näringsämnen varje dag för att kroppen ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler.

Vad händer om man äter 1000 kalorier för mycket?

Då var det dags för den femte och sista delen kring energibalans. I första delen fick du lära dig hur formeln för energibalans ser ut när du utvecklar det enkla energi in – energi ut, och i efterföljande delar har du sedan fått lära dig mer om de olika delarna.

Del 2 handlade om hur mycket energi du verkligen får i dig från maten du äter Del 3 handlade om energi du förbrukar i vila och när din kropp arbetar för att bryta ner maten du äter Del 4 handlade sedan om energi du gör av med i form av fysisk aktivitet, både medveten och omedveten.

I de här tre delarna har du också fått lära dig att de olika delarna av ekvationen påverkar varandra. Äter du mindre energi så kommer till exempel din energiförbrukning både i vila och i form av fysisk aktivitet att sjunka. I den här delen kommer vi istället att titta på vad som händer om du verkligen äter mer eller mindre energi än du förbrukar.

 1. Vad händer då med överskottet? Det kan låta som en enkel fråga och de flesta hade nog svarat att det blir till mer eller mindre fett på kroppen men riktigt så enkelt är det egentligen inte.
 2. Däremot är det till stora delar rätt och i praktiken fungerar det oftast bra att tänka på det så enkelt.
 3. Men om du vill få bästa möjliga resultat vid en viktnedgång eller viktuppgång kan det vara värt att fundera lite längre på det hela.
You might be interested:  Vad Kan Man Byta Ut Mjölk Mot?

När du äter för mycket beror effekten på vad du ätit för mycket av ‌ Alla kaloriöverskott är inte skapta lika. Om du en enskild dag skulle äta för mycket energi kommer det att ske olika saker beroende på vad du huvudsakligen åt för mycket av. Om ditt kaloriöverskott huvudsakligen består av kolhydrater kommer dessa kolhydrater att nästan uteslutande lagras in som glykogen eller förbrännas som extra värme.

 1. Glykogen är din kropps sätt att lagra ett överskott av kolhydrater och om glykogenlagren väl skulle bli fulla kan kroppen antingen göra om kolhydraterna till fett eller förbränna dem som extra värme.
 2. Att göra om glukos till fett är en process som kräver en del energi och även tillgång till ett antal enzymer som kroppen normalt inte har särskilt mycket av.

Så därför blir en hel del av kolhydraterna till extra värme, din kropp har helt enkelt inte förmågan att göra något annat med dem. Allt det här ovanför är dock beroende av att du äter mycket kolhydrater och lite fett. Om du till exempel skulle äta 1500 kcal fett och 2500 kcal kolhydrater och hamna på ett överskott på 1000 kcal så kommer i princip 1000 kcal från fett att lagras in som fett. Orsaken är helt enkelt för att din kropp då kommer att prioritera att använda glukos som bränsle och fettet kan den då istället lätt lagra in i dina fettlager. Mer om det här hittar du i inlägget Vad händer när dina glykogenlager blir fulla?, Så vill du se till att du lagrar in minimalt med fett av en dags ordentligt kaloriöverskott så ser du till att du äter väldigt lite fett den dagen. Tyvärr fungerar troligen inte det här knepet över längre tid då din kropp efterhand kommer att uppreglera alla processer som krävs för att göra om kolhydrater till fett. Din kropp blir alltså efter ett tag bättre på att lagra in ett överskott på kolhydrater som fett. Kvalitén på maten kan sannolikt också inverka på effekten av ett överskott men dessa effekter är mer hälsomässiga. Fettet som lagras in kan till exempel lagras in mer kring buken vilket ger sämre hälsovärden och liknande. Proteinet har störst effekt ‌ Även om där som sagt finns en skillnad mellan kolhydrater och fett är det ingen tvekan om vad som har störst inverkan på vad som händer med ett kaloriöverskott. Hur mycket protein du äter har en stor effekt på vad som händer när du äter för mycket. Protein är, som du säkert redan känner till, byggstenarna till att öka i fettfri massa. Det som många däremot inte känner till om protein är att det också fungerar som en form av cellsignal i din kropp. När du äter protein bryts det ner till aminosyror och vissa av dessa aminosyror, främst en som heter leucin, kommer när den kommer ut i ditt blod att börja signalera till dina muskler att börja bygga. Så förutom att protein är själva byggstenarna så är protein också signalen för kroppen att börja använda byggstenarna. En annan sak med protein som gör att den sticker ut jämfört med kolhydrater och fett är att din kropp i princip inte har något lager alls för att lagra protein. Det kan finnas små pooler av aminosyror här och där och i blodet finns det också en del men den absoluta mängden är väldigt liten. Det innebär att om du äter en massa protein och din kropp inte kan använda det som byggstenar så finns det bara två andra vägar för proteinet. Den ena vägen är att proteinet bryts ner och förbränns som energi och den andra vägen är att proteinet bryts ner till glukos som i sin tur sen konverteras till fett. Som du redan vet är vägen glukos -> fett något som sker väldigt sällan. Vid ett proteinöverskott är det inte bara den vägen som behöver aktiveras utan proteinet ska också konverteras till glukos först. Alla aminosyror kan inte heller konverteras till glukos. Resultatet blir helt enkelt att du i princip inte kommer lägga på dig mer fett av att äta mer protein. Precis som när det gäller att äta mycket kolhydrater så finns det dock även här ett observandum. Skulle du äta mycket fett samtidigt som du äter mycket protein kommer mer av det fettet du äter att lagras som fett eftersom din kropp då kommer förbruka mer protein som energi.

Effekten är däremot inte lika stor när energiöverskottet är protein och resultatet blir helt enkelt att du kommer bli mindre fet av ett kaloriöverskott om din kost består av mycket protein jämfört med lite ( 1 ). Samtidigt som du blir mindre fet kommer du också att lägga på dig mer muskelmassa eftersom din kropp får en starkare anabol signal samtidigt som du ger den gott om byggstenar att arbeta med ( 2 ).

Hur påverkar vad du äter effekten av ett energiunderskott? ‌ Om du hamnar på ett energiunderskott är effekten av mindre eller mer kolhydrater eller fett av allt att döma minimal. De extra kalorier som din kropp behöver för att kunna få kroppen att fungera och förflytta dig under dagen kommer den att i huvudsak ta från dina fettlager oavsett.

Det finns dock ett möjligt litet undantag och det är om du under en kort tid, kanske 1-3 dagar väljer att inte äta några kolhydrater alls. Din kropp behöver glukos i blodet för att kunna fungera och överleva och om du inte äter några kolhydrater alls kommer din kropp att bli tvungen att bilda egen glukos.

Den huvudsakliga källan till denna glukos kommer då att bli protein. Det kan vara både protein som du äter och protein som kroppen tar genom att bryta ner din fettfria massa, främst muskelmassan. Precis som när det gäller överäta kolhydrater så kommer din kropp också att till stora delar att kompensera för det här över tid med.

 1. Om du äter väldigt lite kolhydrater över en längre tid kommer du efterhand bli mycket bättre på att använda fett som energi samtidigt som din kropp också börjar producera en alternativ energikälla från fett kallad ketoner.
 2. I den här situationen kommer ditt behov av kolhydrater att vara väldigt litet och mängden protein som bryts ner till glukos kommer därför också att bli väldigt liten.
You might be interested:  Hur Mycket Mjölk Ska Bebis Dricka Per Dag?

Återigen är protein det allra viktigaste ‌ Precis som vid överätning är mängden protein du äter betydelsefull vid ett kaloriunderskott. Effekten är mer eller mindre den samma. Om du äter för lite protein kommer du att tappa mer muskler och mindre fett än nödvändigt vid ett kaloriunderskott ( 3 ).

Vid ett kaloriunderskott är det däremot mer osäkert om det finns något att vinna i att verkligen överdriva proteinintaget. Troligen kommer mer protein efter det att du fått i dig tillräckligt för att skicka anabola signaler och fungera som byggstenar inte att ge någon större extra effekt. Det är möjlig att det skulle kunna ge dig möjlighet att äta lite mer kalorier och ändå hamna på ett underskott men det är spekulationer.

Hur mycket är då tillräckligt med protein? Det mesta pekar på att omkring 2 gram per kilo kroppsvikt och dag är tillräckligt. Summering ‌ Det är alltså inte ens så enkelt att ett kaloriöverskott på 500 kcal verkligen blir 500 kcal extra fett på kroppen.

 1. Beroende på vilka kalorier du får i dig kommer effekten på din kropp att skilja sig.
 2. Protein är utan tvekan den makronutrient som har störst effekt och överlag är det så att mer protein är bättre, oavsett som vi pratar energiöverskott eller energiunderskott.
 3. Någonstans finns det säkert ett tak för hur protein du kan äta men det ska en hel del till för att du ska nå dessa nivåer vilket jag har skrivit om i inlägget ” Kan man äta för mycket protein? ” här på Tyngre.

Allt är tyvärr inte super med protein och det kan vara bra att känna till att det generellt är så att det som är anabolt och bra när du vill bygga muskler inte är bra för en långsiktig hälsa. Anabolt innebär i praktiken att din kropp bygger upp sig själv och det innebär fler celldelningar och andra kemiska reaktioner i kroppen.

 • Ju fler av dessa som sker desto större blir risken att något kommer gå fel någon gång.
 • Vill du maximera dina odds för att leva länge ska du alltså äta ganska snålt med protein samtidigt som du i princip aldrig äter mycket kalorier.
 • Du kommer vara smal och svag för evigt vilket inte direkt heller är kul.

Så du får väga livskvalité mot livslängd och tänka på att du inte behöver vara extrem i allt. Här hittar du övriga delar av den här artikelserien:

Del 1 – Energiekvationen är inte statisk Del 2 – Energin du får i dig Del 3 – Vilometabolism, TEF och andra svåra ord Del 4 – Förbruka energi via rörelse

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken “Skitmat”‌, som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken “Forma Kroppen 2″‌, som du hittar här, ( http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2 )

Hur mycket går man upp i vikt av 1000 kcal?

Hur många kalorier behöver jag spara in för att gå ner ett kilo i veckan? – Det gömmer sig 7 000 kalorier energi i ett kilo kroppsfett. För att förbränna ett kilo fett behöver du därför få i dig 7 000 kalorier mindre än du förbränner. Om du vill gå ner ett kilo på en vecka (= 7 dagar), motsvarar det ett dagligt kaloriunderskott på 1 000 kalorier.

Det kan du klara genom att äta färre kalorier och/eller genom att vara mer aktiv än vanligt, så att du förbränner fler kalorier. Även om du skapar ett underskott på exakt 7 000 kalorier i din veckobudget, kan det ändå hända att badrumsvågen inte visar exakt ett kilo mindre när veckan har gått. Det beror på faktorer som vätskebindning i kroppen, uttorkning, tarminnehåll och så vidare, som också påverkar vikten.

Därför kan du inte förvänta dig att ett underskott på 7 000 kalorier ska ge en viktnedgång på exakt ett kilo, men det är inte långt därifrån. Med vår kaloriräknare kan du enkelt räkna ut hur många kalorier du ska ha per dag för att gå ner ett kilo i veckan.

Vad händer om man äter 800 kalorier per dag?

800 kalorier om dagen | tappa vikt med Ulrika Davidssons kostplan Dieten 800 kalorier, eller blodsockerdieten som den också kallas, är en väl beprövad diet skapat av hälsogurun Michael Mosley som tidigare tagit fram en rad olika dieter som bygger på periodisk fasta.800 kcal ger både viktminskning och friskare blodsocker.

 1. Att äta 800 kcal om dagen underlättar för kroppens organ och många värden i kroppen blir bättre, bland annat blodsocker, blodtryck och kolesterolvärden.
 2. Du som har diabetes typ 2 kan återställa blodsockret till normala nivåer.
 3. En stor fördel för många är att dieten är enkel att följa under en längre tid och du får unna dig fler kalorier på helgen.

Metoden bygger på att du enbart äter 800 kcal under veckans fem vardagar, på helgen ökas kaloriintaget och du äter då mellan 1100-2000 kalorier. Dieten skall helst innehålla så näringsrik mat som möjligt med mindre kolhydrater till förmån för bra fetter och proteiner.

Hur mycket går man ner i vikt om man äter 500 kcal per dag?

Hur mycket kan man gå ner i vikt? Hur Många Kalorier För Att Behålla Vikten När man har bestämt sig för att gå ner i vikt, vill man ofta se snabba reslutat av sina anstängningar för att hålla motivationen uppe. Vanligtvis brukar de flesta som vill gå ner förändra sina befintliga matvanor. Generellt brukar man säga att om man minskar sitt kaloriintag med 500 kcal per dag, går man ner 0,5 kg i vikt per vecka.