Hur Många Kalorier För Att Gå Upp I Vikt?


Hur Många Kalorier För Att Gå Upp I Vikt
Jo, för att gå upp i vikt behöver vi äta mer kalorier än vad vi förbrukar, och för att gå ner i vikt behöver vi äta mindre kalorier än vad vi förbrukar. Ett överskott på ca 350-500kcal/dag bör ge en viktökning på ca 0,5kg/v, och ett underskott på ca 350-500kcal/dag bör ge en viktminskning på ca 0,5kg/v.

Kan man gå upp i vikt av kalorier?

1. Skapa en positiv energibalans – För att åstadkomma en viktuppgång krävs att ditt intag av energi från mat och dryck är större än den mängd energi du gör av med. Det vill säga att du har en positiv energibalans, Eftersom kroppens system för att reglera aptiten i grunden är mycket stark och välfungerande kommer den sträva efter att hålla jämvikt (1).

 1. Det gör att det inte är så enkelt att gå upp eller ner i vikt som man kan tro.
 2. Det verkar dock generellt sett vara enklare att gå upp i vikt än att gå ner i vikt, vilket många härleder till att evolutionärt sett så har extra vikt varit av överlevnadsvärde (2).
 3. Oavsett vilket så är tips nummer ett att bestämma dig för att äta mer kalorier än du förbrukar,

Du kan göra detta på flera sätt. Det enklaste är att helt enkelt försöka äta mer vid varje måltid alternativt äta flera mål, Din aptitreglering kommer troligen att signalera att du är mätt och kanske få dig att tappa aptiten, så det är viktigt att du inte glömmer bort ditt långsiktiga mål och håller uppe ditt matintag.

Det kan krävas lite viljestyrka för att äta mer mat än du behöver, men det är inte tänkt att du ska äta till kräkningsgränsen. Längre ned i det här inlägget kommer du att få många tips på hur du kan göra för att öka din aptit, och därmed enklare få ner mer mat. Ett annat sätt att äta mer är att beräkna hur mycket energi du faktiskt gör av med, det kan du uppskatta med den här kalkylatorn,

Sedan adderar du valfri mängd energi till det värdet för att skapa ett kaloriöverskott, exempelvis 500 kalorier extra per dag. Totalt genererar det en överskott på 3500 kalorier på en vecka (7*500), vilket är den mängd energi som ger en viktuppgångstakt på ca 0,5 kg/vecka (2).

You might be interested:  Hur Länge Kan Man Spara Kokt Pasta?

Det går givetvis även att ligga på ett mindre eller ett större överskott. Ditt kalorimål för viktuppgång kan användas i matplaneringssyfte. Du räknar då alltså kalorier i maten och matchar det med ditt nya behov. Fördelen med den metoden är att du inte behöver oroa dig för att äta för lite utan du har en bra koll på ditt egentliga intag.

Dessutom kan du lätt justera schemat om du märker att du går upp för lite eller för mycket. Nackdelen är att det är rätt jobbigt att behöva räkna på allt du äter och långsiktigt är det allra bästa om du “på känsla” kan justera portionsstorleken efter dina aktuella mål.

Hur många kalorier kan man ta upp på en dag?

Energi som din kropp aldrig tar upp – Som om det inte var svårt nog att veta hur mycket kalorier du verkligen stoppar i munnen så finns det ännu en felkälla som gör det än mer komplicerat. All energi i maten du äter tas inte upp av din kropp. Som du fick veta i förra delen är det ungefär 95 procent av den energi du äter som tas upp.

 1. Det finns dock vissa situationer och vissa livsmedel som kan få det värdet att förändras betydligt.
 2. Vid till exempel ett stort kalciumintag eller om du äter mycket mat som magen har svårt att bryta ner likt nötter eller majs så kommer mer av energin att åka ut.
 3. För just nötter är det här värdet ganska extremt och det har visat sig att när du äter nötter är det endast omkring 75 procent av kalorierna uträknade med de generella atwaterfaktorerna som du faktiskt får i dig ( 2 ).

En mer raffinerad diet innebär istället att din kropp tar upp lite mer av energin. Ingen idé att bråka grabbar – den innehåller mindre energi än ni tror! Att veta exakt hur mycket energin i kosten som din kropp verkligen tar upp är omöjligt att veta. Men det är ingen större felkälla i normala fall och äter du något sånär samma mat regelbundet är det också ett “systematiskt fel”.

Hur snabbt tar man upp näring?

Ungefär tre timmar efter en måltid har hälften av innehållet i magsäcken tömts. Efter drygt fyra timmar är magsäcken tom. Därefter tar det tre till sju timmar för maten att passera genom tunntarmen. Sedan tar det från tre timmar och upp till drygt två dygn för maten att passera genom tjocktarmen.

You might be interested:  Vilket Kött Kan Man Äta Blodigt?

Hur mycket är det möjligt att gå upp i vikt på en vecka?

Vad kan jag göra för att öka min vikt?

 1. Du är här:

Jag har alltid varit väldigt smal, och skulle vilja gå upp i vikt. Hur kan jag göra? Det tar tid att öka i vikt, ungefär ett halvt kilos viktuppgång per vecka är rimligt. Här är några tips:

 • Försök att äta sex måltider varje dag, frukost, lunch, middag, två mellanmål och ett kvällsmål. Ett bra mellanmål kan till exempel vara mjölk, fil eller yoghurt, en smörgås och en frukt. Planera in alla måltider så att du inte missar någon.
 • Ha alltid smör eller margarin och pålägg på smörgåsen. Ta gärna lite extra pålägg.
 • Använd inte lättprodukter utan välj smör eller margarin med 70–80 procents fetthalt och standardmjölk eller mellanmjölk.
 • Välj gärna energirika drycker i stället för enbart vatten. Förslag på drycker är mjölk, juice, saft, smoothie, chokladdryck.
 • Ta extra fett i maten. Du kan till exempel mosa in margarin, smör eller olja i gröt, potatis, ris eller pasta. Ta majonnäs eller aioli till soppa, använd oljedressing till grönsaker, ha nötter eller frön i sallad.

Du som vill öka i vikt måste få i dig mer energi från maten än du gör av med varje dag. Det är bra för hälsan att regelbundet vara fysiskt aktiv, men ju mer du rör dig desto mer energi förbrukar du. Därför är det inte bra att träna hårt om du vill lagra mer fett i kroppen.

 1. Du som går i skolan och vill ha stöd med att öka din vikt kan kontakta skolsköterskan.
 2. Läs mer på UMO.se: Johanna Brydolf, 1177.se, nationella redaktionen Stine Störsrud, dietist, specialist i mag-tarmsjukdomar, Specialistmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer.

Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad. Du behöver få i dig olika näringsämnen varje dag för att kroppen ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler.

Hur mycket är 600 kalorier om dagen?

Vad 5:2-dieten innebär – Den här dieten går ut på att äta som vanligt under fem dagar i veckan och fasta under två dagar – vilket är vad namnet 5:2 kommer ifrån. De två fastedagarna bör inte komma direkt efter varandra eftersom det utsätter kroppen för stora påfrestningar.

 1. Att fasta innebär dock inte i det här fallet att sluta äta helt.
 2. Under fastedagarna ska man äta ungefär 1/4 av den normala mängd man äter.
 3. Detta motsvarar ungefär 500 kalorier för kvinnor och 600 kalorier för män – men man får välja själv hur och när på dagen man vill få i sig dessa.
 4. Om man vill få i sig mer volym (större portioner) kan man exempelvis äta ganska stora mängder gröna blad utan att komma upp i kaloriantalet.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Dextrosol?

Om man istället vill bli mer mätt kan lite ost eller ägg vara en idé. Då kan man dock endast äta mindre mängder. För att se till att man får i sig rätt antal kalorier kan det vara bra att använda sig av en köksvåg och väga maten.

Hur många kilo kan man gå upp på en dag?

Att mäta framgångarna – Vi föreslår att du mäter midjemått och vikt innan du påbörjar din viktresa och sedan kanske en gång i veckan eller en gång i månaden. Skriv ner resultaten så att du kan jämföra. Om du vill kan du mäta fler platser, exempelvis runt stussen, bröstkorgen, armar och ben.

Hur mycket är 7000 kalorier?

Hur mycket kalorier per dag behöver jag – gå ner i vikt – Om ditt mål är att gå ner i vikt bör du skapa en obalans mellan energiintag och energiförbrukning. Den största källan till att lagra energi är kroppens fettvävnad – när vi tar in mer energi än vi förbrukar, så lagras överskottet av energi i fettvävnaden.

I motsats kommer kroppen att hämta energi från fettvävnaden när vi får i oss mindre än vi behöver. När det sker så går man ner i vikt. Så kaloriintag och kaloriförbrukning är viktig matematik vid viktminskning eller viktökning.1 kilo fett motsvarar 7000 kalorier Det vill säga att om du ska gå ner 1 kilo, så måste kroppen förbruka 7000 kalorier.

Vi rekommenderar alltid en långsam viktnedgång för att inte tappa muskelmassa. En långsam viktreduktion utgör en viktnedgång på 0,5 – 1 kg i veckan. Det utgör 500 – 1000 kalorier i energiunderskott varje dag. Kom ihåg: När du förändrar din vikt så kommer också ditt behov av energi att förändras.

Nutrilett bar: Rich Brownie Nutrilett bar: Smooth Caramel Nutrilett bar: Chunky Peanut Nutrilett bar: Premium Dark Nutrilett bar: Yoghurt and Blueberry Nutrilett bar: Chocolate Chip Cookie Nutrilett bar: Chocolate Crunch and Seasalt Nutrilett smoothie: Nordic Berries

Läs också: Vad är kalorier?