Hur Många Kalorier Har Jag Ätit?


Hur Många Kalorier Har Jag Ätit
Kaloriräknare – App – En enklare version är att använda en app för att räkna kalorier. Det är en app som talar om hur många kalorier som varje matvara innehåller, och hur många kalorier du fått i dig under dagen. Dessa kaloriräknande appar innehåller stora databaser med livsmedel och specifika måltider.

Hur vet jag hur många kalorier jag äter?

Energiinnehåll i mat – Matens energiinnehåll kan mätas direkt med olika metoder i ett laboratorium men ska du göra det själv, går det bra att räkna utifrån de energigivande näringsämnen som maten innehåller. De energigivande näringsämnena är kolhydrater, protein, fett, alkohol och fiber. Ta då mängden av näringsämnena i gram och multiplicera med mängden kcal de innehåller. Lägg sedan ihop allt.

Protein innehåller ca 4 kcal per gram.Kolhydrater innehåller ca 4 kcal per gram.Fett innehåller ca 9 kcal per gram.Alkohol innehåller ca 7 kcal per gram.Kostfiber innehåller ca 2 kcal per gram.

Exempel: En matsked olja (som är rent fett) väger cirka 13 gram, vilket ger (13×9) 117 kcal. Dessa siffror varierar lite beroende på typ av kolhydrat, kostfiber, fett och protein, men detta är ett genomsnitt man brukar räkna med för enkelhetens skull.

 • Det finns också ett begrepp som kallas energiprocent, E%.
 • Det betyder den del av det totala energiintaget de olika näringsämnena bidrar med.
 • Alltså, om en tredjedel av mitt energiintag består av fett äter jag 33 E% fett.
 • Detta kan man också räkna på enskilda måltider.
 • Man räknar ut E% genom att ta den mängd energi det enskilda energigivande näringsämnet ger och dividerar det med den totala energimängden i måltiden eller dagsintaget, exempel: En måltid innehåller 27 gram fett, 50 gram protein och 64 gram kolhydrater.

Den totala energimängden är 710 kcal.27×9 = 243.243/710 = 34 E% fett.50×4 = 200.200/710 = 28 E% protein.64×4 = 256.256/710 = 36 E% kolhydrater. Den övriga energin kommer antagligen från fiber. Hur Många Kalorier Har Jag Ätit

Hur många kalorier äter man på 1 dag?

Hur många kalorier (kcal) per dag – hålla vikten – Det är omöjligt att beräkna exakt hur många kalorier du behöver, men det finns några formler som ger en indikation på hur många kalorier du behöver under en dag. Det är individuellt hur mycket energi man är i behov av.

 1. Energibehovet varierar beroende på kön, ålder, längd och aktivitetsnivå.
 2. En tumregel är att kvinnor bör få i sig ca 2000 kalorier per dag för att upprätthålla sin vikt och män behöver ca 2500 kalorier per dag.
 3. Grovt uträknat: Multiplicera din egen vikt med 30, så får du fram ett ungefärligt energibehov för ett dygn.

Om du väger 70 kg kommer uträkningen se ut såhär: 30 kcal x 70 kg = 2100, Dagar med träning ger ett något större behov för kalorier. Visste du att Nutriletts barer kan innehålla så lite som 105 kalorier? Ett perfekt mellanmål för dig som vill hålla vikten.

You might be interested:  Hur Länge Kan Man Frysa Kött?

Vilken app är bäst för att räkna kalorier?

Med MyFitnessPal håller du koll på näringsämnen, träning, viktminskning och vätskeintag. En kombinerad kaloriräknare och hälsoapp som ger dig konstant tillgång till kostrådgivning, måltidsplanering och kostdagbok. MyFitnessPal är ingen vanlig bantningsapp.

Det är en hälsoapp som gör dig uppmärksam på dina vanor, hur du äter, hjälper dig att göra bättre val, samt ger dig motivation och stöd till att uppnå dina hälsomål. Ladda ner och påbörja ditt gratis 30-dagarstest av Premium som ger dig tillgång till exklusiva verktyg för att logga kost och träning. Du kommer snabbt att förstå varför MyFitnessPal är en världsledande app för att logga kost och näringsintag.

MYCKET MER ÄN EN KALORIRÄKNARE OCH KOSTDAGBOK Appen är en dietist, personlig tränare och kostrådgivare i ett. ■ Logga mat – enkla verktyg gör det snabbt och lätt att hålla koll på vad du äter. ■ Logga aktiviteter – lägg till träning och antal steg med träningsloggaren.

 • Anpassa målen – gå ner i vikt, gå upp i vikt, behåll vikt, näringsintag och träning.
 • Håll koll på dina framsteg – en snabb överblick eller en detaljerad analys av ditt närings- och energiintag.
 • Skapa kontakter i nätverk – få vänner och motivation i våra aktiva forum.
 • EN NÄRMARE TITT PÅ FUNKTIONER OCH FÖRDELAR Logga din kost och få viktiga kunskaper Upptäck vilken mat som ger dig bäst energi.

Det här är mer än en bantningsapp, en kaloriräknare för att gå ner i vikt eller ett snabbt sätt att bli av med fett – det handlar om att ta ansvar och förstå vad man stoppar i sig. ■ En av de största livsmedelsdatabaserna – kalorimängd i över 14 miljoner livsmedel (inklusive restaurangrätter).

■ Lägg till mat lätt och snabbt – skriv för att söka, lägga till från historiken eller skanna streckkoder med mobilkameran. ■ Kaloriräknare – räknar automatiskt kalorier så att du ser utvecklingen under dagen. ■ Makroanalys – delar upp kolhydrater, fett och protein i gram eller procent – du behöver ingen separat kolhydraträknare eller ketoapp! ■ Näringslogg och kunskap – analysera ditt näringsintag och ställ in mål för kolesterol, salt, fiber och annat.

■ Vätskelogg – håll koll på vätskeintaget och förhindra brist. Anpassa appen Välj inställningar som hjälper dig att uppnå dina mål. ■ Anpassa mål – räkna kalorier per måltid eller dag, ställ in makromål och annat. ■ Personliga kontrollpaneler – välj vilken statistik du vill se.

 • Proteinräknare – ställ in proteinmål och se hur mycket du äter under dagen.
 • Lägg till egen mat och måltider – spara recept och måltider för att snabbt kunna logga.
 • Aloriförbrukning från träning – bestäm hur träning och aktivitet påverkar dina dagliga kalorimål.
 • Anslut över 50 appar och enheter – från träningsappar och smartklockor.

■ Håll koll med Wear OS – kaloriräknare, vätskelogg och makroanalys på klockan. PRISER FÖR ABONNEMANG OCH VILLKOR MyFitnessPal är gratis att ladda ner och använda. Om du uppgraderar till MyFitnessPal Premium erbjuder vi automatisk förlängning av månads- och årsabonnemang.

 1. Betalningen debiteras ditt kreditkort via ditt iTunes-konto när du bekräftar köpet.
 2. Abonnemanget förnyas automatiskt om du inte stänger av automatisk förnyelse i ditt iTunes-konto efter köpet, eller avbryter ditt abonnemang minst 24 timmar innan abonnemangsperioden upphör.
 3. Läs våra fullständiga villkor och vår sekretesspolicy: https://www.myfitnesspal.com/privacy-and-terms 16 nov.2022 Version 22.23.0 Oavsett om du vill logga din lägsta vikt på flera år, ditt första löppass på flera veckor eller ditt hälsosamma mellanmål, så vet vi att du räknar med att MyFitnessPal fungerar smidigt.
You might be interested:  Hur Mycket Tjänar Man På Att Baka Eget Bröd?

Och därför är den här versionen full av buggfixar, prestandaförbättringar och ökad stabilitet, så att vi kan finnas där för och stötta dig i varje steg på din hälsoresa. Vi hoppas du gillar det och glatt räknar vidare!

Är kcal och kalorier samma sak?

kalorier? – Vad är kalorier? Mat vi äter ger oss energi, vilket vi behöver för att leva och må bra. Kalorier eller mer korrekt kilokalorier (kcal) är ett mått på matens energiinnehåll. För mycket energi, alltså för många kalorier leder till viktuppgång, medan för få kalorier leder till viktnedgång.

Kolhydrater = 4 kcal per gram Protein = 4 kcal per gram Fett = 9 kcal per gram Alkohol = 7 kcal per gram Kostfiber = 2 kcal per gram

Hur många kalorier behöver jag? Det är svårt att säga exakt hur många kalorier en person behöver. Det beror mycket på vem du är, t ex hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Är din vikt stabil äter du ungefär lika mycket kalorier som du förbrukar.

Kvinnor Låg* Medel* Hög*
18-30 år 2000 2300 2500
31-60 år 1800 2100 2400
61-74 år 1700 1900 2200

table>

Män Låg* Medel* Hög* 18-30 år 2500 2800 3200 31-60 år 2300 2600 3000 61-74 år 2000 2300 2600

Räknat på Physical Activity Level (PAL) 1,4; 1,6 och 1,8, enligt NNR 2012. Kalorier säger inte allt Det gör inte kolhydrater eller fett heller. Två olika saker kan ha samma mängd kalorier men hur hälsosamma de är egentligen kan skilja mycket. Till exempel kan en Coca cola ha lika många kalorier som något annat, men än ändå betydligt mindre hälsosamt.

Hur mycket går man ner i vikt på natten?

Hur mycket går vi ner i vikt under natten? – Det finns flera faktorer som spelar roll för hur pass mycket vi förbränner medan vi sover. Om du till exempel har sömnbrist kanske du inte går ner lika mycket i vikt. Ålder, muskelmassa och andra hälsofaktorer kan också påverka viktnedgången under sömnen.

Måste man räkna kalorier för att gå ner i vikt?

Sammanfattning – För att gå ner i vikt behöver du skapa en negativ energibalans. Men det är inte nödvändigt att räkna kalorier för att uppnå det. I vissa fall kan det till och med vara kontraproduktivt att försöka sig på den metoden, som dessutom har många felkällor.

 • kartlägga dina mönster
 • äta mindre skräpmat
 • äta mer råvaror och främst mer grönsaker
 • laga maten istället för att äta ute
 • inte dricka energin i form av läsk, juice och alkohol
 • inte äta framför Tv:n, samt
 • bli medveten som dina egna “triggers” – mat som du inte kan sluta äta av efter du tagit en smakbit.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Flaska Rödvin?

Vill du läsa mer om kost så hittar du alla kostrelaterade artiklar här: Kost och näring för dig som styrketränar, Vill du lära dig mer om styrketräning så är detta en bra start: Styrketräning: Ökad styrka och muskelmassa, Till sist, se till att du inte missar någon artikel (samt få en gratis e-bok om rörlighet) genom att bli prenumerant på nyhetsbrevet.

Kan man lita på kaloriräknare?

Slutsats – Om du använder dig av någon typ av aktivitetsmätare för att beräkna hur mycket energi du förbrukar genom din vardagsaktivitet och din träning, bör du alltså vara medveten om att det inte är säkert att du kan lita på den.

Vad ska man äta för att inte bli tjock?

Vad kan jag göra för att öka min vikt?

 1. Du är här:

Jag har alltid varit väldigt smal, och skulle vilja gå upp i vikt. Hur kan jag göra? Det tar tid att öka i vikt, ungefär ett halvt kilos viktuppgång per vecka är rimligt. Här är några tips:

 • Försök att äta sex måltider varje dag, frukost, lunch, middag, två mellanmål och ett kvällsmål. Ett bra mellanmål kan till exempel vara mjölk, fil eller yoghurt, en smörgås och en frukt. Planera in alla måltider så att du inte missar någon.
 • Ha alltid smör eller margarin och pålägg på smörgåsen. Ta gärna lite extra pålägg.
 • Använd inte lättprodukter utan välj smör eller margarin med 70–80 procents fetthalt och standardmjölk eller mellanmjölk.
 • Välj gärna energirika drycker i stället för enbart vatten. Förslag på drycker är mjölk, juice, saft, smoothie, chokladdryck.
 • Ta extra fett i maten. Du kan till exempel mosa in margarin, smör eller olja i gröt, potatis, ris eller pasta. Ta majonnäs eller aioli till soppa, använd oljedressing till grönsaker, ha nötter eller frön i sallad.

Du som vill öka i vikt måste få i dig mer energi från maten än du gör av med varje dag. Det är bra för hälsan att regelbundet vara fysiskt aktiv, men ju mer du rör dig desto mer energi förbrukar du. Därför är det inte bra att träna hårt om du vill lagra mer fett i kroppen.

Du som går i skolan och vill ha stöd med att öka din vikt kan kontakta skolsköterskan. Läs mer på UMO.se: Johanna Brydolf, 1177.se, nationella redaktionen Stine Störsrud, dietist, specialist i mag-tarmsjukdomar, Specialistmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer.

Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad. Du behöver få i dig olika näringsämnen varje dag för att kroppen ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler.

Hur vet man hur mycket kalorier man ska äta för att gå ner i vikt?

1 kilo kroppsvikt motsvarar 7 000 kalorier. För att gå ner 1 kilo behöver du alltså minska 7 000 kalorier. Vill du då gå ner 5 kilo eller mer snabbt och enkelt, behöver du alltså minska ditt kaloriintag med 5 kg x 7 000 kalorier = 35 000 kalorier totalt.