Hur Många Kilo Potatis Till 10 Personer?


Hur Många Kilo Potatis Till 10 Personer
Page 2 –

 • Hur mycket potatis kan man räkna med per person ungefär tro? Ska ha potatis till 30 pers.
 • Det beror helt enkelt på hur mkt folk äter helt enkelt och vad för sorts potatis du ska servera. jag brukar räkna på ca 3 normalstora/person när jag gör kokt potatis till många. Några äter mer, andra mindre. Ska man göra pressad potatis, klyftpotatis eller potatisgratäng brukar det gå åt mer.
 • I teorin är en portion 3 potatisar per portion och 4 för pressad potatis. Här hemma dock äter vi tre tillsammans,
 • Jag tror på ungefär de doseringar som skrivs ovan. Men är det små färskpotatisar krävs mer. Själv är jag en ganska liten tjej men kan lätt smälla i mig 5 😛
  • Jo men man får se det som detta, det är en portion potatis, så om personen tat två portioner så blir det sex potatiser per person, i teorin.
  • Och räkningen är efter en medelstor potatis INTE pyttiga sommar potatisar, så då måste man ju lägga till fler.
 • Tycker nog ni ska ta till rejält.om det är buffé ni ska ha? Om någon gäst ex inte är så förtjust i något annat kanske han/hon tar mer potatis än ni räknat med.
 • Kattpoet skrev 2011-07-14 11:44:38 följande: Jo men man får se det som detta, det är en portion potatis, så om personen tat två portioner så blir det sex potatiser per person, i teorin. Och räkningen är efter en medelstor potatis INTE pyttiga sommar potatisar, så då måste man ju lägga till fler. Jo, precis det jag sa.
 • Sen beror det ju på om du ska lägga upp maten själv eller om det är buffé. Likaså påverkar om du har tillugg och/eller förrätt innan och folk redan är lite mätta. Vet gästerna att det även kommer efterätt/tårta efteråt äter de nog oxå lite mer måttligt.
 • Det kommer antagligen bli färskpotatis så då blir dom ju lite mindre. Lommer att ställa fram maten så dom får ta själva, men det är ingen buffé utan, kött, potatis lite grönsaker och sås. Innan maten så blir det bara en drink och spett av något slag med frukter. Efteråt blir det bröllopstårta. Ok, men då blir det ett jädra räknande när man ska handla potatisar då. Säg 5-6 färskpotatisar per person * 30 = 180st ca. =)
 • Räkna ut ungefär hur många gram per person det motsvarar, och väg istället. Det är nog enklare.
 • Du behöver i runda slängar 6½ kilo potatis.
 • hur många kilo potatis till 65 personer till fläskfilegryta
  1. saladamm skrev 2017-10-03 12:08:09 följande: hur många kilo potatis till 65 personer till fläskfilegryta
  2. Räkna ca 200-250g potatis per person medelstora potatisar väger runt 85-100g så det är ca 2-3 potatisar per portion och beroende på storlek så runt 16-17 kg och ett kilo räcker till runt 4-5 personer vilket brukar vara ca 10-12 medelstora potatisar.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Bränner Man Under Samlag?

: Hur många potatisar per person?

Hur mycket potatis är 1 portion?

I USA har en del portioner blivit upp till fem gånger så stora jämfört med på 1950-talet. Det finns inte mycket forskning på ämnet från Sverige men vi kan anta att det inte är riktigt lika illa här. Vi vet dock med säkerhet att även våra portionsstorlekar har växt kraftigt de senaste decennierna.

 • Det uppstår problem när de här allt större portionerna blir det nya normala.
 • Detta kan förklara varför många människor mer eller mindre omedvetet lägger på sig extra kilon.
 • För att gå upp ett halvt kilo i vikt behöver man konsumera ett överskott på 3500 kcal, vilket inte är särskilt mycket om man slår ut det på ett par veckor.

Väg och mät för bättre koll Begreppet “portion” är ett mycket subjektivt mått som alla har sin egen uppfattning om. I och med att den normala portionen hela tiden växer kan det vara svårt att uppskatta hur mycket en rimlig portionsstorlek egentligen är, och att hålla sig till den mängden.

Oftast ljuger ögonmåttet och de flesta tror att de äter mindre än de faktiskt gör. Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig. En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc. utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.

De vanligaste problemet är att man lastar upp för mycket spannmålsprodukter på bekostnad av grönsaker. Att äta för stora portioner behöver emellertid inte handla om berg av pasta. Även små variationer som några extra ostskivor varje dag kan göra stor skillnad under en längre period.

 • På många livsmedelsförpackningar definieras det ofta hur mycket en portion är.
 • Tänk dock på att kvinnor, män och barn behöver olika stora portioner.
 • En portion som definieras på paketet är inte alltid lagom för alla.
 • Det kan vara bra att använda mindre tallrikar, skålar och glas.
 • Vi har för vana att fylla upp tallriken, hur stor eller liten den än är.
You might be interested:  Vad Bränner Mest Kalorier Springa Eller Cykla?

Mät upp en korrekt portionsstorlek och lägg på tallriken för att få en känsla för hur en portion bör se ut. Om man tar sig tid att göra det här några gånger utvecklar man snabbt ett mer pålitligt ögonmått. Dryga ut – Trots deras betydelse för hälsan är det många som kämpar med att få i sig tillräckligt med grönsaker.

 • Grönsaker är inte bara fullspäckade med nyttigheter, de håller även nere kalorimängden i en måltid.
 • De är mycket svåra att överdosera så börja med att fylla tallriken så mycket som möjligt med dem.
 • Även frukt och rotfrukter är bra att fylla ut med.
 • De innehåller förvisso ofta mer kalorier än grönsaker, men även många nyttiga vitaminer och antioxidanter.

Börja gärna måltiden med att äta grönsaker, till exempel i form av en sallad. Då tar man udden av hungern och äter troligen mindre under resten av måltiden. På restaurang – Det är givetvis också viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna när man är ute på restaurang.

Hur många gram per potatis?

Potatis har låg energitäthet – Potatis ger ca 100 kcal per 100 gram, vilket är en låg energitäthet (1 kcal/g).1 medelstor potatis väger ca 75–100 g. Som en jämförelse ger 100 g avokado cirka 200 kcal, 100 g kokt pasta 130 kcal och 100 g mjölkchoklad 550 kcal.

Kan man bara leva på potatis?

Näst efter ris, majs och vete är potatisen världens största stapelvara och kompletta livsmedelsprodukt. Potatisen är den gröda som ger mest energi per odlad areal, och på potatis enbart kan man faktiskt överleva.

You might be interested:  Hur Räknar Man Ut Kalorier I En Maträtt?

Hur mycket sättpotatis går det åt?

Hur mycket potatis blir det? – Det är väldigt svårt att göra en uppskattning om hur mycket potatis som kan skördas från en knöl. Det varierar stort mellan olika sorter. Vissa potatisar blir jättestora, men inte så många per planta. Andra potatisar blir små men växer fram i mänger.

Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning. Min pallkrage ger som minst fem kilo, men förhoppningsvis en bra bit över tio kilo. Jag ska försöka hålla mig från att skörda allt för tidigt och låta knölarna utvecklas ordentligt. Så går det till när jag odlar potatis i pallkrage.

Hoppas du blir sugen att prova! /Sara Bäckmo

Hur ofta ska man vattna sättpotatis?

Odling – När blasten växt 10–15 centimeter är det viktigt att kupa plantan och täcka med jord. Potatis som exponerats för solljus blir grön och oätlig. – Kupa upp mot stjälken, det kan man göra ett par gånger under odlingen. Det förhindrar inte bara grön potatis utan ger också större skörd, tipsar Eva.