Hur Mycket Kött Per Person Gryta?


Hur Mycket Kött Per Person Gryta
Hur mycket grillat kött per person? – Beräkna åtminstone 200 gram benfritt kött per person när det är grillat,1 mindre om du har många tillbehör. Tänk också på att salladerna räcker till fler personer om du har mer än en sort. Detta är ett av recepten som ingår i Icakurirens grillmeny.

Hur mycket gryta per person?

Mat per person – Som generell grundregel kan man beräkna ca 150 g kött/fisk/kyckling och 250–350 g tillbehör per portion om man serverar en buffé. Se också till att det finns gott om snacks, bröd och sallad. Serverar man olika sorters protein går det åt mindre av varje, annars kan man utgå från dessa mängder per portion:

Kött och fisk utan ben: 150 g Kött och fisk med ben: 250 g Kallskuret (t ex rostbiff, skinka): 125 g Kallrökt lax: 100 g Varmrökt lax: 125 g Sås: 1 dl varm sås, något mindre för kall sås

Tänk på att ta hänsyn till gästernas eventuella matpreferenser och allergier som till exempel vegetarisk kost samt laktos- och glutenfria alternativ.

Hur mycket kött ska man räkna per person?

Räkna om recept till buffé: – I vanliga fall beräknar man 150 gram kött, fisk eller fågel per person. Men på buffé drygar man ut med sallader, paj och bröd, och då räcker 100 gram väl när det gäller kött med ben. Serveras kött utan ben så räcker även 50 gram per portion.

  • Servera kött och kyckling uppskuret i tunna skivor.
  • Det ser trevligt ut och gästerna plockar inte på sig för mycket.
  • Servera maten på mindre fat, och fyll på efterhand.
  • Ställs man inför ett enormt berg av mat tenderar man att ta för mycket.
  • Är du orolig för att maten ska ta slut, satsa då på god och billig “utfyllnad” som är mättande och enkel att frysa in om det blir rester: Enkla ostpajer i engångsformar, små köttfärsspett och bröd är mättande, prisvärt och enkelt att frysa in igen.

Sallad med rostade, avsvalnade rotfrukter som bas kan inte frysas in men är billigt och känns matigare än vanliga grönsallader.

Hur många gram är en portion gryta?

Hur mycket är egentligen en normal portion? Fredrik Paulún Ofta får man höra att överviktiga äter för stora portioner. Hur mycket är egentligen en normalportion av exempelvis pasta, potatis och kött eller fisk samt grönsaker? Det är svårt att säga hur mycket som är en normal portion, men ska man uppskatta det kan det handla om cirka 150 g kyckling, ägg, kött, fisk och skaldjur.

När det gäller pasta, ris, quinoa, matvete etc brukar 50-70 gram okokt form anses vara en normal portion. Potatis tar inte upp vätska och innehåller naturligt mindre kolhydrater, så den kan man äta kanske 150-200 gram av utan problem. När det gäller grönsaker kan du äta hur mycket som helst eftersom det är extremt fattigt på kalorier.

Frukt och rotfrukter är också fritt fram att äta stora mängder av eftersom det också är små mängder energi och kalorier. Oljor grädde, smör, etc är okej att äta normala mängder av men eftersom det är så hög koncentration av kalorier är det bra att vara lite måttlig med intaget.

  1. I princip är mat tillagad av riktiga råvaror mat du kan äta dig mätt av utan att det blir för mycket kalorier.
  2. Du vet ju att du inte har socker, dåliga fetter eller några tillsatser som ökar aptiten i din föda.
  3. Dessutom brukar mat man lagar själv vara mer rik på protein, vilket är ett mättande näringsämne som ökar din energiförbrukning och fettförbränning.

: Hur mycket är egentligen en normal portion?

Vilket kött ska män ha till gryta?

Så lagar du en gryta: –

Välj kött av samma djurslag och styckningsdel för att bitarna ska bli färdiga samtidigt. Till långkokta grytor väljer man kraftigt kött som innehåller fett och bindväv, till exempel högrev, bringa och bog. Magert kött kan också användas, till exempel färsk skinka, men då krävs det kortare koktid annars blir köttet torrt och hårt. Skär köttet i ungefär lika stora bitar eller strimlor. Bryn köttet innan. I många recept står det att köttbitarna ska stekas eller brynas i en stekpanna innan de läggs i grytan. Vid stekningen bildas det ämnen som bidrar till köttgrytans mustiga smak, men för att få de åtråvärda smakämnena är det viktigt att köttet bryns på hög värme. Läs mer om stekning i panna, Man kan också steka morötter och lök innan de läggs i grytan för att det ska bli bättre smak. De ska bara bli gyllenbruna och inte brännas. Om man vill slippa momentet att steka köttet går det också bra. Koka då upp spadet och tillsätt köttbitarna, några i taget, så att spadet sjuder hela tiden. Låt grytan sjuda, inte stormkoka, under lock. En del grönsaker, som lök och rotfrukter, kan koka med hela tiden, men andra, till exempel potatis och ärter kan tillsättas mot slutet av koktiden, så att de blir klara men inte överkokta. Koktiden som anges i receptet är en vägledning. Ta upp och köttbit och känn efter att den är mjuk och mör, då är grytan klar. Det går även bra att sjuda grytan långsamt i ugnen med locket på.

Hur stor gryta till 10 personer?

| 06 oktober 2021 Även om hösten är grytans absoluta högsäsong finns det många användningsområden för dem året runt. I en stadig gryta kan du göra alltifrån höstens långkok till frasiga bröd och silkeslena soppor. Tar du hand om din gryta kan du ha den många år framöver, och till och med låta den gå i arv.

You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Är Det I Tacos?

Men hur ska man tänka när man väljer sin gryta? Börja med att fundera kring storleken. En vanlig storlek på gryta är runt 4 liter, vilket är funkar fint både för köttfärssås och höstgryta. Är ni en stor familj som dessutom vill ha matlåda? Då kan det vara bra att gå upp till 6 liter, medan om du främst lagar till dig och en till kan en mindre gryta runt 2 liter räcka långt.

När du har valt din storlek är det dags att tänka till kring materialet: emaljerat gjutjärn, rågjutjärn eller gjuten aluminium.

Hur mycket köttsoppa per person?

Hur många dl är en portion? Jag undrar om man ska sälja soppa, hur många dl brukar man då räkna som 1 portion? – Mac84 Hej Du kan räkna en portion som 3 dl soppa. Sedan är det förstås olika hur mycket man vill äta 🙂 Några vill ha mindre och andra betydligt mer. / Magnus Rapportera olämplig kommentar Kommentar av osignerat 28 augusti 2019 Rapportera olämplig kommentar Kommentar av Tozz 2 december 2017 Ska bjuda på gulash soppa hur mycket per person ca?väldigt tacksam för svar e rätt bekymrad för det ser inte mycket ut som ja gjort fast ja har gjort på 3 o ett halvt kilo högrev Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god. bakakaka.se Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt? Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola, kolarecept.se Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak! Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida. Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan. Läs mer,

Hur mycket väger en portion köttgryta?

1 Deciliter (dl) Köttgryta, nötstek, köttbuljong, morot, olja motsvarar:

1 dl 1 liten 1 portion
100 g 200 g

Hur stora ska Grytbitar vara?

Kttgrytor tillagas oftast av nt- eller viltktt som r smakrikt. Naturligtvis tillagas grytor ocks av annat ktt, som kalv, lamm, gris, korv och inlvor (se respektive vara). Ibland blandas de olika kttslagen i grytan. Kttgrytor kan innehlla det mesta utver ktt och kttet kan komma frn kossans alla delar. Med “kttgryta” avses att kttet skurits i bitar/trnats. Hel bit i gryta benmns “grytstek”. Se recept p kttgrytor, klicka p “recept” till hger om bilden ovan. Andras recept : Grytrecept finns det gott om i kokbcker och p internet. Det kan vara lite svrt att hitta recept med specifik styckdel. De flesta recept anger “grytbitar” ospecificerat, drnst r gryta p hgrev vanligast. Portionsvikten ktt r ofta lg, 125-175 gram rvikt (= 90-130 g tillagat). Grytbitarnas storlek vanligtvis kuber p 2 3 centimeter. Tillagningstiden fr grytbitar ospecificerat anges till 1-5 timmar, hgrev cirka 1 timme. S TILLAGAS KTTGRYTOR Kttgrytor av olika slag tillagas p likartat stt. Det som skiljer r koktiden beroende p kttslag, ingredienser och kryddning.Kttet brseras, men till skillnad frn grytstek tcks ingredienserna med vtska. Bindvvsrikt ktt lngkokas, annars blir det svrtuggat. Bindvvsfattigt ktt kokas kortare tid, annars blir det torrt och trkigt. Tyvrr anges sllan kttslag p butiksfrpackade “grytbitar”. Bindvvsfattigt ktt : Bakdelsktt som fransyska, innanlr och ytterlr liksom rostbiff korttidskokas, cirka 1 timme. Lngtidskokas sdant ktt blir det ltt torrt och trkigt. Kttsmaken r mild. Sdant ktt kan blandas med bitar frn andra djur och lite stekflsk i grytan r smakfrstrkare. Medfljande skivade kttben med mrg ger mustigare gryta. Bindvvsfattigt ktt : Framdelsktt som hgrev, bog och bringa samt kllapp/flankstek r bindvvsrikt och behver lng tillagningstid till hg krntemperatur (85C+)fr att bli mrt. Bindvven mste smlta till gelatin, vilket frmst sker i temperatur 75C+. Trots hg krntemperatur frblir kttet mrt fr att gelatinet binder vtska i kttet (ls mer > Bindvv). Bindvvsrikt ktt ger smakrika, mustiga grytor. Frberedelse:

Ktt : Kttet br skras/trnas i jmnstora bitar (minst 2 cm, helst 4-5 cm) och vara frn samma styckdel, s att bitarna blir frdigkokta samtidigt. I grligaste mn skrs kttet lngs med fibrerna fr att det inte skall tappa kttsaft under tillagningen. Torka av fukt frn kttet. Fuktigt ktt bryner smre. Ansa : Magert ktt med kort koktid ansas rent frn hinnor och senor. Bindvvsrikt framdelsktt med lng koktid ansas inte bortsett frn strre mngder ytligt fett. Krl : Anvnd gryta eller stekkastrull med tjock botten och lock. Oemaljerade gjutjrngryta br inte anvndas om vin eller andra syror ingr i receptet(kan ge bismak). Ls mer > Grytor. Portionsvikt : I svenska grytrecept brukar mngden ktt per person vara ganska lg. Kockskolan rekommenderar 185-200 gram rvikt utan ben, vilket ger tillagat 140-150 gram per portion. vriga ingredienser : Klyftad eller skivad gul lk liksom annan lk och skivade mortter r standard. Kttben och flsk/bacon i koket ger mustigare smak. I vrigt lite som det behagar. Svamp r vanlig ingrediens. Tillbehr : Kokt potatis r standard. Kan kokas med i grytan mot slutet. Grna ocks sallad. Vtska : Vatten och/eller buljong. Fylligt rtt vin eller annan syra till exempel citronjuice frekommer i mnga grytor. Konjak r en vanlig smaksttare. l r ett alternativ i stllet fr vin. Kryddor : Timjan och lagerblad r standard, andra kryddor enligt egens smak. Lite tomatpur kan ing. Var frsiktig med salt, smaka av mot slutet nr kttet r klart. Marinera : Kttet kan marineras i frvg om s nskas, dock ej om vin ingr i koket. Kortidsmarinering ger obetydlig mrningseffekt.

Tillagning:

Bryn kttbitarna runtom i hett smr och/eller olja (ls mer > bryna). Pudra kttet med vetemjl innan eller efter bryningen. ven flsk, svamp, rotsaker i den mn de ingr kan med frdel lttbrynas. Tillsttvtska s att det precis tcker. Tillagning: Lt sjuda p svag vrme under lock tills mrt. Knn efter med gaffel och provsmaka. Rr om ngra gnger, tillse att det inte kokar torrt. Koktid : Magert bakdelsktt och vl mrat ktttar cirka1 timme att tillaga. Bindvvsrikt ktt 2-4 timmar, ibland mer. Provsmaka kttet. Bst och skrats : Tillaga grytor i frvg, grna dagen innan. D riskerar man inte segt ktt nr mltiden skall serveras. Kttet mr tvrtom bra av vila och uppvrmning p nytt. Nr innehllet kallnat stlls den i kylskpet med lock En halvtimme innan servering kokas kttet upp som sedan fr sjuda i 10 minuter. Servera grna direkt ur grytan.

You might be interested:  Hur Mycket Är En Portion Pasta?

Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07

Hur stora är Grytbitar?

Grytbitar av nöt, använd till en god köttgryta. Recept med Grytbitar av nöt Näringsvärden Grytbitar av nöt är nötkött i bitar, ca 3 x 3 x 3 cm som passar att använda till gryta. Styckdelar som kan användas till grytbitar är högrev, fransyska, rulle, ytterlår, bringa, bog och rostbiff. Eftersom grytbitar av nöt oftast är ganska segt kött så bör det användas till gryta där det får koka minst 1 timme, gärna 2 så blir det riktigt mört och gott.

Varför blir köttet segt i grytan?

Tillaga kött som proffsen

Gör rätt sak med rätt kött.Fett är lika med smak.Använd,Torka av köttet innan du bryner det.Låt alltid, alltid köttet vila före servering.

​ Regeln före alla andra när du lagar kött är: Använd rätt till rätt tillagningsmetod. Vissa är så möra att de bara behöver snudda vid en stekpanna, andra måste tillagas i timmar. Ingen kategori är bättre än den andra – båda kan vara fantastiska matupplevelser. Muskler som har jobbat hårt och länge under djurets livstid – på nötdjur kallas det ofta för “framdelskött” – kostar oftast mindre och innehåller stora mängder bindväv, senor och fett. Det är just kollagenet i bindväven och fettet som ger len konsistens och stora smaker åt sådant kött om du bryter ner fibrerna genom att koka det eller bakar det i ugnen i timmar. Möra – och ofta dyra – köttdetaljer som ska du behandla på motsatt sätt. De innehåller minimalt med fett och bindväv och måste därför hanteras varsamt för att inte dra ihop sig till en uttorkad klump med muskelfibrer. Tillagningen ska vara kort, skonsam och kontrollerad och uppnå en exakt innertemperatur (se Du har tio grader på dig nedan). ​ Mindre ädla styckdetaljer får ny smak och karaktär om de hängmöras. Den här processen kan i stor grad påverka köttets egenskaper och hur det bör tillagas.

table>

Använd köttermometer För att uppnå exakt : Se till att ha jämnstora portionsbitar, förstek köttet i stekpanna och tillaga därefter i ugnen – med, Låt köttet vila före servering så att värmen och safterna jämnar ut sig. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga (4 procent av ugnsvärmen, sägs det) även när du har tagit ut köttet. Du har tio grader på dig Möra styckdetaljer som du tillagar hastigt är som saftigast och godast mellan 55 och 65 grader Celsius. Att kött blir “tillagat” beror på att den höga temperaturen får proteinerna – aminosyrorna – att koagulera. Det är köttets innertemperatur som avgör köttets saftighet, inte om ytan är brynt och “stängd” eller inte.Vilken innertemperatur på nöt som anses motsvara – till exempel – “medium-rare” varierar från kock till kock, från restaurang till restaurang och från världsdel till världsdel. I Sverige anges ofta (men inte alltid) temperaturen 55°C som den rätta för ett medium-rareresultat. I Australien, ett mer avancerat köttland, anses 45°C motsvara medium-rare. Ett försök att sammanfatta alla läror i en enda tabell kan se ut såhär:

Bleu: upp till 45°C ().Rare: 45-50°C (nöt, ).Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt,, ).Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).Well done: 65-72°C (nöt,, kalv, lamm, fläsk, )

​Fläsk ska enligt rekommendationen upp i 70 grader och fågel i 72 grader, men med båda de här magra köttsorterna får du ett saftigare resultat om du stoppar tillagningen något tidigare och låter köttet gå klart på eftervärme.

table>

Om du inte vet vad det är för styckdetalj du har – till exempel ett anonymt men aptitligt stycke från frysen – koka det. Det finns en mängd tillagningstekniker du bör behärska för att lyckas med kött. Här hittar kunskaper, tips och tricks från några av landets duktigaste köttkockar: Först hette det “veggivore” och sedan kom ordet “flexitarian”. Man undrar om det är två olika trendiga begrepp som avlöser varandra, eller om det är något som skiljer dem åt. Och så kanske man misstänker att de båda kommer att vara hopplöst daterade inom kort. Hur som helst: Ur krass matlagningssynpunkt så är båda begreppen inne på rätt spår: Samtidigt som det finns flera fördelar med att minska köttintaget så är det onekligen så att kött och grönsaker trivs i varandras sällskap. Den ena lyfter fram smakerna och texturerna i den andra. Konsten att laga kött kan handla en del om,

Nötkött kan ätas rått i malen form, men ska då malas av (kallt) kött av hög kvalitet och ätas direkt (men inte kallt, eftersom kallt fett inte smakar gott).Kalv blir snabbt torrt, tillaga hellre i underkant än i överkant.Lammkött kommer från unga djur, men alla styckningsdetaljer är inte möra. Välj kött och tillagningssätt med omsorg.Griskött är magert och blir lätt torrt och ska tillagas varsamt till en rosa kärna.En är klar när saften i tjockaste delen är genomskinlig och när lederna i benen “ger efter” om du drar i dem.

Det som händer med på molekulär nivå när du lagar kött är att proteinfibrerna koagulerar, de fäster sig i varandra, drar ihop sig och formar en fast massa som även innehåller vattenmolekyler. Allt protein koagulerar mellan 40 och 60 grader. Om värmen fortsätter att stiga över koaguleringspunkten så dras proteinerna ihop mer och mer. Massan blir tätare och hårdare och vatten pressas ut. Köttet blir segt och stumt. Koagulation av proteiner år en “irreversibel” process, när den väl har skett så kan du inte vända den. Det du däremot kan göra är att fortsätta utsätta proteinerna för hög värme så länge att de börjar brytas ner. Det är det som händer vid långkok. Men även här finns skillnader: Ädla med låg fetthalt och lite bindväv tenderar att bli gryniga i konsistensen. Mindre ädla detaljer tenderar däremot att bli lena och saftiga, vilket ger den smakupplevelse och munkänsla man uppskattar i en mustig gryta. Det beror på det högre innehållet av fett, men också på gelatinisering. Gelatin finns framför allt i ben, bindväv och hud och kommer fram vid höga temperaturer. Det blir till vätska när du värmer det och formar en gelé igen när det svalnar, om och om igen. ​ När du steker eller grillar kött så inträffar två saker på köttets yta: Karamellisering och, Kött består till största delen av protein, men små mängder socker karamelliseras på köttets yta och får det att släppa från underlaget. Den kemiska process som är känd som Maillard-reaktionen sker mellan kolhydrater och aminosyror och ger upphov till en brun färg och en mängd smak- och doftnyanser. Om köttbiten i din stekpanna släpper så mycket vätska att den kokar så uppstår inte Maillard-reaktionen. Vatten kokar vid 100 grader, vilket är för lite för att skapa de dofter och smaker som uppstår vid grillning och stekning som sker över 120 grader.

Tillaga kött som proffsen

Varför blir Grytbitarna torra?

Värmen förändrar köttet – Hos de flesta köttslag sker den största vätskeförlusten när köttets temperatur är mellan 60 och 65 grader. Värme gör att köttet blir mjukare, får en rikare smak och näringsämnena blir mer lättillgängliga. Värmen förändrar färgen och tar död på bakterier och andra mikroorganismer.

  • Unskap om vad som sker i köttet när det värms är nyckeln för att lyckas med en rosastekt rostbiff, en mustig gryta där köttbitarna är så möra att de nästan faller sönder eller en saftig, helstekt fläskfilé.
  • När köttet har en innertemperatur på cirka 50 grader börjar muskelfibrerna krympa på längden, samtidigt som köttet börjar förlora köttsaft.

Hos de flesta köttslag sker den största vätskeförlusten när köttets temperatur är mellan 60 och 65 grader. När innertemperaturen kommer upp till 75 grader blir köttet torrt och grått.

Hur mycket kostar 1 kg högrev?

Sverige. Jfr-pris 149 kr/ kg.

Hur mycket nötstek per person?

Portionsberäkning – Räkna minst 200 gram stek per portion vid inköp innan den är tillagad.

Hur stora ska Grytbitar vara?

Kttgrytor tillagas oftast av nt- eller viltktt som r smakrikt. Naturligtvis tillagas grytor ocks av annat ktt, som kalv, lamm, gris, korv och inlvor (se respektive vara). Ibland blandas de olika kttslagen i grytan. Kttgrytor kan innehlla det mesta utver ktt och kttet kan komma frn kossans alla delar. Med “kttgryta” avses att kttet skurits i bitar/trnats. Hel bit i gryta benmns “grytstek”. Se recept p kttgrytor, klicka p “recept” till hger om bilden ovan. Andras recept : Grytrecept finns det gott om i kokbcker och p internet. Det kan vara lite svrt att hitta recept med specifik styckdel. De flesta recept anger “grytbitar” ospecificerat, drnst r gryta p hgrev vanligast. Portionsvikten ktt r ofta lg, 125-175 gram rvikt (= 90-130 g tillagat). Grytbitarnas storlek vanligtvis kuber p 2 3 centimeter. Tillagningstiden fr grytbitar ospecificerat anges till 1-5 timmar, hgrev cirka 1 timme. S TILLAGAS KTTGRYTOR Kttgrytor av olika slag tillagas p likartat stt. Det som skiljer r koktiden beroende p kttslag, ingredienser och kryddning.Kttet brseras, men till skillnad frn grytstek tcks ingredienserna med vtska. Bindvvsrikt ktt lngkokas, annars blir det svrtuggat. Bindvvsfattigt ktt kokas kortare tid, annars blir det torrt och trkigt. Tyvrr anges sllan kttslag p butiksfrpackade “grytbitar”. Bindvvsfattigt ktt : Bakdelsktt som fransyska, innanlr och ytterlr liksom rostbiff korttidskokas, cirka 1 timme. Lngtidskokas sdant ktt blir det ltt torrt och trkigt. Kttsmaken r mild. Sdant ktt kan blandas med bitar frn andra djur och lite stekflsk i grytan r smakfrstrkare. Medfljande skivade kttben med mrg ger mustigare gryta. Bindvvsfattigt ktt : Framdelsktt som hgrev, bog och bringa samt kllapp/flankstek r bindvvsrikt och behver lng tillagningstid till hg krntemperatur (85C+)fr att bli mrt. Bindvven mste smlta till gelatin, vilket frmst sker i temperatur 75C+. Trots hg krntemperatur frblir kttet mrt fr att gelatinet binder vtska i kttet (ls mer > Bindvv). Bindvvsrikt ktt ger smakrika, mustiga grytor. Frberedelse:

Ktt : Kttet br skras/trnas i jmnstora bitar (minst 2 cm, helst 4-5 cm) och vara frn samma styckdel, s att bitarna blir frdigkokta samtidigt. I grligaste mn skrs kttet lngs med fibrerna fr att det inte skall tappa kttsaft under tillagningen. Torka av fukt frn kttet. Fuktigt ktt bryner smre. Ansa : Magert ktt med kort koktid ansas rent frn hinnor och senor. Bindvvsrikt framdelsktt med lng koktid ansas inte bortsett frn strre mngder ytligt fett. Krl : Anvnd gryta eller stekkastrull med tjock botten och lock. Oemaljerade gjutjrngryta br inte anvndas om vin eller andra syror ingr i receptet(kan ge bismak). Ls mer > Grytor. Portionsvikt : I svenska grytrecept brukar mngden ktt per person vara ganska lg. Kockskolan rekommenderar 185-200 gram rvikt utan ben, vilket ger tillagat 140-150 gram per portion. vriga ingredienser : Klyftad eller skivad gul lk liksom annan lk och skivade mortter r standard. Kttben och flsk/bacon i koket ger mustigare smak. I vrigt lite som det behagar. Svamp r vanlig ingrediens. Tillbehr : Kokt potatis r standard. Kan kokas med i grytan mot slutet. Grna ocks sallad. Vtska : Vatten och/eller buljong. Fylligt rtt vin eller annan syra till exempel citronjuice frekommer i mnga grytor. Konjak r en vanlig smaksttare. l r ett alternativ i stllet fr vin. Kryddor : Timjan och lagerblad r standard, andra kryddor enligt egens smak. Lite tomatpur kan ing. Var frsiktig med salt, smaka av mot slutet nr kttet r klart. Marinera : Kttet kan marineras i frvg om s nskas, dock ej om vin ingr i koket. Kortidsmarinering ger obetydlig mrningseffekt.

Tillagning:

Bryn kttbitarna runtom i hett smr och/eller olja (ls mer > bryna). Pudra kttet med vetemjl innan eller efter bryningen. ven flsk, svamp, rotsaker i den mn de ingr kan med frdel lttbrynas. Tillsttvtska s att det precis tcker. Tillagning: Lt sjuda p svag vrme under lock tills mrt. Knn efter med gaffel och provsmaka. Rr om ngra gnger, tillse att det inte kokar torrt. Koktid : Magert bakdelsktt och vl mrat ktttar cirka1 timme att tillaga. Bindvvsrikt ktt 2-4 timmar, ibland mer. Provsmaka kttet. Bst och skrats : Tillaga grytor i frvg, grna dagen innan. D riskerar man inte segt ktt nr mltiden skall serveras. Kttet mr tvrtom bra av vila och uppvrmning p nytt. Nr innehllet kallnat stlls den i kylskpet med lock En halvtimme innan servering kokas kttet upp som sedan fr sjuda i 10 minuter. Servera grna direkt ur grytan.

Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07