Hur Mycket Kött Ska Man Äta Per Måltid?


Hur Mycket Kött Ska Man Äta Per Måltid
Hur mycket ska man äta? Vad är en lämplig portion mat? Som alla elever från IPT vet om vid det här laget (det är det absolut första jag säger till dem) så har jag arbetat med träning hela mitt vuxna liv. Min matte är dålig, men mitt första jobb som instruktör fick jag som 19 åring.

Jag är vid skrivandets stund 27. Så typ 8 år. Under dessa 8 år har jag sett otaliga kostscheman. Första gången jag såg ett kostschema var på Gymgrossistens hemsida för snart 10 år sedan. Givetvis ville de att man skulle äta något kosttillskott till varje måltid. Andra gången jag såg ett riktigt kostschema, vilket gjorde det till en vana att fråga efter det, var när jag tog emot en klient.

Att se vad deras tidigare tränare lagt upp för kostschema ger en bra inblick i vad som fungerar och vad som funkar, låt säga, mindre bra. Min absolut största och mest frekventa exponering av kostscheman kommer givetvis från min yrkesroll hos IPT, där jag bedömer våra elevers examination – där ett moment är att göra ett kostschema.

 • Varje vecka bedömer jag åtminstone två dussin kostscheman.
 • Vissa är väldigt bra, noggrant uträknade, ambitiöst uppställda och så gott som färdiga produkter som elever med stolthet kan sälja till sina klienter.
 • Andra behöver mindre justeringar.
 • Sedan har vi de uppställningar som inte riktigt når enda fram.

Ett vanligt problem är bristande förståelse för vad som är en lämplig portion mat. Och hey, jag förstår. Är man inte van vid att göra kostupplägg och säkerligen om man inte äter kött som vegetarian, eller inte är vegetarian själv – det kan vara svårt att veta vad som är rimligt att äta av olika livsmedel.

500 gram rå broccoli (inte ens smörstekt skulle jag vilja trycka i mig så mycket broccoli) 400 gram okokta bönor 600 (!) gram linser 10 äggvitor 1000 gram kvarg 200 gram okokta sojabönor 400 gram nötkött 200 gram cashewnötter 200 gram okokt pasta 600 gram kyckling 400 gram frysta grönsaker 400 gram fryst lax

Ur sin kontext kan vissa av dessa portioner inte verka fullt så orimliga.400 gram lax och frysta grönsaker är inte så svårt att få i sig under en sittning. Åtminstone inte för mig som väger strax över 90 kilo och är van vid att äta stora portioner. Det är trots allt “bara” 880 kalorier från laxen.

Men ur ett ekonomiskt perspektiv skulle det här innebära 4/5 delar av en vanlig förpackning lax. Ska det ätas varje dag eller flera gånger i veckan hoppas jag klienten är både förmögen och förtjust i lax. Så här ser vi ett problem, det ekonomiska. Vissa portioner är för stora för att livsmedlet har ett högt kilopris och därmed blir det orimligt att lägga upp stora mängder av det livsmedlet Men det största problemet handlar om vad som är rimligt att äta.

Det vill säga vad vi är fysiskt kapabla eller villiga att äta under en sittning. Jag gav mig nyligen på att laga vegetarisk mat hemma. Till hälften för att jag är genuint intresserad av det, till hälften som ett experiment för att få bättre förståelse för vegetarianer och deras kostvanor.

Vid en måltid gjorde jag en pastasås på 100 gram linser, 100 gram grönsaker, 100 gram okokt pasta. Billigt, smidigt och gott. Men tog mig en evighet att äta upp och jag blev totalt proppmätt. Något jag nästan aldrig blir. Skälet? 100 gram linser sväller och blir väldigt mycket mat.100 gram okokt pasta är på gränsen, men det är mängder jag är van vid att äta.

Men 100 gram okokta linser var förrädiskt mycket. Mitt nästa taktiska misstag var 100 gram sojabönor som var ungefär dubbelt så jobbigt att äta upp jämfört med linserna. Och då är jag någon som tycker att 400 gram lax eller till och med 400 gram nötkött är rimliga mängder för mig personligen.

Vad är en lämplig portion mat? Exakt vad som är en lämplig portion mat skiljer sig mellan olika individer, och påverkas av antal måltider per dag, aktivitetsnivå, kroppsstorlek, ålder, kön och livsmedel. Om vi generaliserar kan vi säga att 1-2 portioner är rimligt för en normal aktiv person som väger mellan 50-65kg, och 2-3 portioner är rimligt för en normal aktiv person som väger 70-90kg. Jag är inget superproffs på portioner, men ungefär såhär kan det se ut: Portionsmått för torrvaror

You might be interested:  Hur Många Kalorier Ska Ett Barn Äta Per Dag?

Ris: 1 dl = 1 portion.3 dl ris = 4 portioner. Pasta: 100 gram = 1 portion.300 gram = 4 portioner. Linser: 0,5 dl = en portion.1-1,5 dl = 2-3 portioner Mathavre: 0,5 dl = portion.1-1,5 dl = 2-3 portioner Quinoa: 0,5 dl = 1 portion.1-1,5 dl = 2-3 portioner Sojabönor: 0,75-1 dl = 1 portion.1,25-1,5 dl = 2 portioner

För en liten person är 75-100 gram torrvara av kolhydratkällor en ganska lämplig mängd och 50-75 gram av t.ex. bönor och linser. För en medelstor-stor normal aktiv person är 100-150 gram torrvara av kolhydratkällor en ganska lämplig mängd och omkring 100 gram av t.ex.

75-150 gram per portion för en liten normal aktiv person 175-250 gram per portion för en medelstor-stor normal aktiv person

När det kommer till kött, fisk & fågel kan samtliga produkter ätas i snarlika mängder innan det blir jobbigt. Portionera ut livsmedel i lämpliga måltider Utifrån dessa portioner kan man utan större problem portionera ut maten. Med ökad aktivitet kan fler portioner ätas till en enskild måltid.

 1. Har du en högt aktiv person som väger 50 kilo kan denna behöva äta fler portioner för att täcka sitt näringsbehov.
 2. Medan en lågt aktiv person på 80 kilo kan behöva äta färre portioner för att inte äta över sitt näringsbehov.
 3. Oavsett näringsbehovet måste vi tänka på hur stora måltider som är rimligt att äta ur ett mänskligt praktiskt perspektiv och ett ekonomiskt perspektiv.

Vissa saker är jobbigt att äta i stora mängder, medan andra saker är för dyrt att äta i stora mängder. Ta portionsmåtten med en nypa salt, men ta med er poängen

Hur många gram kött per måltid?

I USA har en del portioner blivit upp till fem gånger så stora jämfört med på 1950-talet. Det finns inte mycket forskning på ämnet från Sverige men vi kan anta att det inte är riktigt lika illa här. Vi vet dock med säkerhet att även våra portionsstorlekar har växt kraftigt de senaste decennierna.

 1. Det uppstår problem när de här allt större portionerna blir det nya normala.
 2. Detta kan förklara varför många människor mer eller mindre omedvetet lägger på sig extra kilon.
 3. För att gå upp ett halvt kilo i vikt behöver man konsumera ett överskott på 3500 kcal, vilket inte är särskilt mycket om man slår ut det på ett par veckor.

Väg och mät för bättre koll Begreppet “portion” är ett mycket subjektivt mått som alla har sin egen uppfattning om. I och med att den normala portionen hela tiden växer kan det vara svårt att uppskatta hur mycket en rimlig portionsstorlek egentligen är, och att hålla sig till den mängden.

 1. Oftast ljuger ögonmåttet och de flesta tror att de äter mindre än de faktiskt gör.
 2. Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig.
 3. En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc.
 4. Utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.

De vanligaste problemet är att man lastar upp för mycket spannmålsprodukter på bekostnad av grönsaker. Att äta för stora portioner behöver emellertid inte handla om berg av pasta. Även små variationer som några extra ostskivor varje dag kan göra stor skillnad under en längre period.

 1. På många livsmedelsförpackningar definieras det ofta hur mycket en portion är.
 2. Tänk dock på att kvinnor, män och barn behöver olika stora portioner.
 3. En portion som definieras på paketet är inte alltid lagom för alla.
 4. Det kan vara bra att använda mindre tallrikar, skålar och glas.
 5. Vi har för vana att fylla upp tallriken, hur stor eller liten den än är.

Mät upp en korrekt portionsstorlek och lägg på tallriken för att få en känsla för hur en portion bör se ut. Om man tar sig tid att göra det här några gånger utvecklar man snabbt ett mer pålitligt ögonmått. Dryga ut – Trots deras betydelse för hälsan är det många som kämpar med att få i sig tillräckligt med grönsaker.

Grönsaker är inte bara fullspäckade med nyttigheter, de håller även nere kalorimängden i en måltid. De är mycket svåra att överdosera så börja med att fylla tallriken så mycket som möjligt med dem. Även frukt och rotfrukter är bra att fylla ut med. De innehåller förvisso ofta mer kalorier än grönsaker, men även många nyttiga vitaminer och antioxidanter.

Börja gärna måltiden med att äta grönsaker, till exempel i form av en sallad. Då tar man udden av hungern och äter troligen mindre under resten av måltiden. På restaurang – Det är givetvis också viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna när man är ute på restaurang.

You might be interested:  Vad Är Skillnaden Mellan Kebab Och Gyros?

Hur mycket ska en vuxen man äta?

Hur mycket bör en vuxen person äta? En väldigt svår fråga med väldigt många svar. Det spontana svaret är “Inte vet väl jag, det får du känna själv”, men inser ganska snabbt att det inte är ett lämpligt svar och att alla människor inte känner sin kropp så väl att det blir tydligt hur mycket mat som är tillräckligt.

Idag styrs våra ätbeteenden av så många fler faktorer än bara hunger och mättnad. Det är sötsug, bantning och tvångstankar. Det är inte alltid lätt att identifiera vad som är hunger och vad som är mättnad. Basalmetabolism kallas den energimängd som krävs för att driva kroppens organ och funktion i absolut viloläge.

Alltså om du inte gör någonting alls. Denna går att räkna ut med hänsyn till ålder, kön och livsstil. Beroende på din aktivitetsnivå, kommer kroppen sedan att behöva mer energi utöver basalmetabolismen för att gå runt. Men energi och kalorier är ett knepigt område.

 • Alorier är inte allt och alla kalorier är inte lika.
 • Jag tycker kalorier som måttstock är en förlegad metod.
 • Detta på grund av en funktion som kallas termogenes.
 • Det innebär att olika molekyler kräver olika mycket energi av kroppen för att brytas ner.
 • Till exempel krävs det mer energi för att bryta ner protein och fett än kolhydrater.

Alltså är 100 kcal kolhydrater och 100 kcal fett inte samma sak. Dessutom har kroppen olika nivåer av hormoner, signalsubstanser och enzymer vid olika tid på dygnet och kommer därför tillgodogöra sig maten du äter olika beroende på när under dygnet du äter den.

 1. Samma måltid klockan 12 på dagen kommer alltså brytas ner olika om du istället äter den klockan 12 på natten.
 2. De allmänna kostråden säger att en kvinna bör äta 2000 kcal/dag och en man 2500 kcal/dag, men det är alltså väldigt svårt att säga eftersom det beror på så många olika faktorer och är väldigt olika från individ till individ.

Jag tror inte på strikta dieter och för hård kontroll av vad man stoppar i sig. Därför är det viktigt att lära sig lyssna på kroppens signaler. Ät när du är hungrig och sluta när du är mätt. Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men jag tror att det är bättre att fokusera på känsla än att utgå från att kroppen är en maskin där alla individer har samma energibalans.

Hur mycket kött borde man äta?

Ät mindre men bättre kött – Idag äter svensken i genomsnitt nästan ett kilo kött i veckan, inklusive kyckling. Många äter betydligt mer, andra mindre och en del av befolkningen äter inte kött alls. Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör vi av hälsoskäl äta högst 500 gram tillagat rött kött och charkprodukter – det vill säga nöt, gris, vilt eller lamm – i veckan.500 gram tillagat kött i veckan motsvarar till exempel tre normalstora portioner à 125 gram samt köttpålägg på 2-3 smörgåsar.

 • Normalportionen à 125 gram överskrids ofta, både hemma och på restaurang.
 • En naturlig följd av att minska köttkonsumtionen är att proteinmängden i kosten blir lägre, men det är inget problem.
 • Tvärtom – de flesta av oss äter onödigt mycket protein.
 • Det räcker för de flesta med 500 gram kött i veckan för att få i sig de proteiner och andra näringsämnen som vi får genom kött.

När Livsmedelsverket 2014 undersökte konsumtionen av kött såg man att ungefär tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige åt mer än så. De senaste åren har dock konsumtionen minskat något och vi äter i större utsträckning kött som är producerat i Sverige.

 • Under 2018 minskade svenskarnas köttkonsumtion i snitt med 2,2 kilo per person.
 • Det var den lägsta konsumtionen av kött i Sverige på över tio år.
 • Öttkonsumtionen står nu för cirka hälften av de totala utsläppen från maten vi äter i Sverige (läs mer här ).
 • För planetens skull bör du gå ett steg längre.
You might be interested:  När Kan Barn Dricka Vanlig Mjölk?

Om vi ska klara klimatmålen (läs mer här ) så ryms det en mindre mängd kött i kosten ett par gånger i veckan, olika beroende på vilket sorts kött och vilka andra produkter du lägger på tallriken. Men klimatet är inte den enda miljöfrågan, för den biologiska mångfaldens skull bör vi äta kött från betande djur som håller våra viktiga naturbetesmarker öppna.

En naturlig följd av att minska köttkonsumtionen är att proteinmängden i kosten blir lägre, men det är inget problem. Tvärtom – de flesta svenskar äter onödigt mycket protein. Det går bra att tillgodose behov av näring och energi med en kost där köttet är en mindre del och en variation av vegetabilier, mycket baljväxter och fullkorn, gärna ekologiska, producerade i Sverige, står för huvuddelen av tallriken.

Film

Är kött bra för hälsan?

ÄR DET HÄLSOSAMT ATT ÄTA KÖTT? – De flesta näringsexperterna är idag överens om att när kött äts som en del av en sund och balanserad kost är det en utmärkt källa till bland annat järn, zink, B-vitaminer och protein, vilka alla är ämnen som kroppen behöver.

Rött kött innehåller dessutom inga allergener, det vill säga ämnen som är vanliga orsaker till allergi och överkänslighet. Det finns många olika sätt att komponera en hälsosam måltid, men det som läggs på tallriken bör alltid betraktas som en helhet. En balanserad diet handlar om måttlighet och så länge kött inkluderas i måltiden enligt de rekommendationer som Livsmedelsverket anger blir det en värdefull del av en hälsosam kost.

Enligt Livsmedelsverket bör man inte äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan. Rött kött inkluderar nöt, fläsk, lamm och get. Av den mängden bör endast en mindre del vara charkuterier. Detta är tillagad mat och generellt kan man säga att viktförlusten är mellan 25-30 procent vid en tillagning upp till 70˚C, vilket motsvarar mellan 600-725g färskt kött.

Vad händer om vi äter mindre kött?

Kött, klimat och miljö – dina val påverkar! Den stora delen av matens klimatpåverkan kommer från köttet. Genom att äta betydligt mindre kött och välja mycket ekologiskt minskar matens klimatpåverkan och ökar naturens möjlighet att klara av klimatförändringarna. Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen.

 • Du behövs i det arbetet! Bli medlem från 30 kr/månad.
 • Idag äter vi svenskar alldeles för mycket kött.
 • Det är varken hälsosamt eller miljömässigt hållbart.
 • Vi måste äta mer vegetarisk och vegansk mat för att bidra till en bättre miljö, bland annat eftersom köttproduktionen orsakar stora utsläpp av växthusgaser.

Köttets klimataspekter handlar om mer än utsläppet av växthusgaser. Att föda upp djur kräver mer resurser, till exempel mer mark, än att odla spannmål, baljväxter, grönsaker eller frukt. Men det är inte djuren i sig som är problemet, utan hur många, på vilket sätt och var de föds upp.

 • En stor del av den spannmål som odlas, både svensk och importerad, blir till djurfoder.
 • Det är ett enormt resursslöseri.
 • I dagens oekologiska jordbruk tillförs dessutom energikrävande konstgödsel som framställs med hjälp av fossil energi,
 • Det bidrar till en betydande klimatpåverkan och är i längden inte hållbart.

Men det finns också fördelar med djurproduktion, Djur som betar i hagmarker, som får och nöt, är viktiga för den biologiska mångfalden. Ekologisk produktion gör naturen mindre sårbar och bättre rustad för klimatförändringar. I det hållbara jordbruket kan näring till växter tillföras från stallgödsel från djuren, eller genom odling av kvävefixerande grödor som till exempel klöver.

Vem äter mest kött?

Var äter man mest kött i världen? En undersökning gjord av FN:s livsmedels- och lantbruksorgan, FAO har nu kommit fram till svaret: USA. Statistiken visar att svenskar med våra 80 kilo per person äter fyra kilo mer kött än genomsnittseuropén per person och år.