Hur Mycket Potatis Räknar Man Per Person?


Hur Mycket Potatis Räknar Man Per Person
Ska du bjuda på middag med potatis eller köpa potatis till alla på midsommar? Så här mycket potatis går det per person och portion. Fråga : Hur mycket potatis ska vi räkna med per person på midsommar? Vi ska ha en grannmiddag och fira midsommar med hela radhusområdet – och självklart vill alla ha färskpotatis till! Hur mycket potatis ska man då beräkna per person? Läs också : Så kokar du färskpotatis på bästa sätt Svar : Man brukar beräkna att det går åt 200–225 g oskalad potatis per portion.

Hur många potatisar är 150 gram?

Vad väger olika grönsaker? –

Aubergine: En medelstor aubergine väger 300-500 gram. Avokado: En avokado av medelstorlek väger 150-175 gram. Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. Broccoli: En broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. Blomkål: En lite blomkål väger 300 gram. Medelstor 500 gram och de största upp mot 1 kg. Gurka: En grön slanggurka väger 350-450 gram. En Västeråsgurka ca 100-150 gram. Isbergssallad väger per huvud runt 500-700 gram. Lök: Liten sk steklök väger runt 50 gram styck. En medelstor lök väger 100 gram. En stor lök väger 200 gram. En knipplök väger 40-80 gram.1 dl friterad lök väger ca 35 gram.1 dl hackad lök väger ca 55 gram. Morot: Minimorötter väger ca 10 gram. Primörmorötter eller vårmorötter väger runt 50 gram styck. En medelstor morot väger 75-100 gram. En stor morot väger upp mot 175 gram. Paprika: En medelstor paprika väger 125-200 gram. Räkna med att 10% rensas bort. Potatis: Medelstor potatis väger mellan 85-100 gram. Små potatisar runt 50 gram. Stor potatis runt 150 gram. Bakpotatis upp mot 300 gram. Skalar du potatisen så kan du räkna bort ca 20% på vikten. Rotselleri: en medelstor väger ca 450 gram. Palsternacka: en medelstor väger ca 140 gram. Kålrot: en medelstor kålrot väger ca 1 kg. Purjolök väger mellan 150-300 gram.1 dl strimlad purjolök väger ca 35 gram. Rabarber: En stäng rabarber väger mellan 35-100 gram. Rädisor väger ca 10 gram styck. Rödbeta: En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. Rödlök väger mellan 125-200 gram. Sparris: Vit färsk sparris väger ca 40-50 gram styck. Grön något mindre runt 15-30 gram. Zucchini eller squash: Minizucchini väger 20-25 gram. Medelstor mellan 300-450 gram. De största kan väga upp till 5 kg. Körsbärstomater väger mellan 15-25 gram. Vanliga tomater, kvisttomater och plommontomater av medelstorlek väger runt 80-100 gram. Bifftomater upp mot 175-220 gram. Fänkål väger mellan 250-300 gram styck. Vitkål – ett vitkålshuvud varierar i vikt mellan 1-2 kg. Vintervitkål är större och färsk sommarkål mindre. Spetskål – ett huvud spetskål väger 450-700 gram.

År stekt potatis nyttigt?

10 myter om potatis POTATIS – att gräva upp färskpotatis ger en härlig känsla – och massor av C-vitaminer. © iStock Potatis är en av våra mest populära grönsaker och ett klassiskt tillbehör till många rätter. Vi går igenom 10 myter om potatisen där vi bekräftar – eller motbevisar – påstående som “man blir tjock av potatis” eller “sötpotatis innehåller fler kalorier än vanlig potatis”.

 1. Många tänker på citrusfrukter när man pratar om C-vitamin.
 2. Men potatis är faktiskt vår största källa till vitaminet.
 3. Mätt i innehåll per 100 gram, vinner citroner och apelsiner stort men det kompenseras av att de flesta av oss äter mycket mer potatis än citrusfrukter.
 4. C-vitaminer gynnar både din hud, dina leder och senor och ditt immunförsvar och kan till och med ha ett inflytande på din stresstolerans.
You might be interested:  Vad Tjänar En Bonde På Mjölk?

Innehåller av C-vitamin beror dock på potatisens ålder. Medan färskpotatis innehåller knappt 20 mg C-vitamin per 100 gram, sjunker innehållet i en gammal potatis till under hälften. Är du ute efter att få i dig massor av C-vitamin är det alltså bättre att äta nyskördad potatis än potatis som har legat på lager i flera månader och därmed har tappat en massa vitaminer.

 1. Du har inte lika lätt för att smälta resistent stärkelse, och får på så sätt i dig färre kalorier.
 2. Matsmältningen går långsammare och det är bättre för blodsockret och gör att du är mätt längre.
 3. Dina goda tarmbakterier älskar resistent stärkelse, och de är viktiga för ditt immunförsvar.

Själva potatisen är, tack vare sitt höga vatteninnehåll och minimala mängd fett, relativt kalorisnål jämfört med andra typer av stärkelsekällor. Därför mättar den bra utan att spränga kaloribudgeten. Det är alltså väldigt få människor som kan skylla en viktuppgång på för mycket kokt potatis.

 1. Skulden ska nog snarare ligga hos såsen ovanpå, eller köttet vid sidan av eller eventuell fritering av potatisen.
 2. Okt potatis innehåller t ex bara 0,3 g fett per 100 g, medan mängden fett för pommes frites är 19 g per 100 g.
 3. Enligt Livsmedelsverket ingår inte potatis i de rekommenderade 500 g frukt och grönt vi ska äta varje dag.

Potatis är ett näringsrikt livsmedel och en källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium, som ingår som ett baslivsmedel i den svenska kosten. En del äter ganska stora mängder potatis. Om en stor del av 500 gram grönsaker och frukt skulle utgöras av potatis blir variationen i gruppen grönsaker och frukt för liten.

 • Blomkål
 • Vitkål
 • Broccoli
 • Morot

KALORISNÅLA ALTERNATIV TILL POTATIS – (kcal pr.100 gram). Källa: Livsmedelsverket Kassera din potatis om den är grön eller om den har börjat gro. Anledningen till att du inte ska äta dem är att finns risk för att potatisen innehåller stora mängder av giftämnena solanin och chakonin, som kan leda till magsmärtor, illamående, kräkningar och diarré.

 • Dessa problem försvinner inte av kokning.
 • För några år sedan forskare en sammanställning av hur bra olika matvaror mättade.
 • Försökspersonerna fick en mängd mat som innehöll 240 kcal, och mättnaden blev mätt två timmar efter de ätit.
 • Här placerade sig kokt potatis på en klar förstaplats med en mättnadspoäng som var mer än tre gånger högre än t ex vitt bröd.

Så mycket mättar (ju högre tal, desto bättre)

 • Vitt bröd – 100%
 • Pommes frites – 116%
 • Vit pasta – 119%
 • Råris – 132%
 • Fullkornsbröd – 157%
 • Fullkornspasta – 188%
 • Kokt potatis – 323%

Källa: European Journal of Clinical Nutrition BEHÅLL POTATISSKALET – om du kastar bort potatisskalet förlorar du massor av kostfibrer och vitaminer. © iStock Jämfört med potatisen “innandöme” är skalet den absolut nyttigaste delen av potatisen. Det är i, och precis under skalet, du hittar den största koncentrationen av C-vitamin och kostfibrer.

 • Stek skalen i olja i en stekpanna. När de är gyllene och spröda ska du lägga dem på hushållspapper, så att lite av oljan sugs upp.
 • Strö över lite salt, och njut av dem till en dipp rörd på yoghurt eller kvarg, salt, peppar och färska örter.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Laxbit?

är en fantastisk vitamin, som har avgörande betydelse för din hälsa. Potatisen är en utmärkt källa till vitaminet, men tyvärr går en del av vitaminerna förlorade när du tillagar den. Kokar du din potatis hamnar vissa av vitaminerna i kokvattnet, och avslutar sina dagar i avloppet.

 • 77-88 % – Kokt
 • 61-79 % – Kokt i vatten med 1-3 procent salt
 • 53-79 % – Friterad i olja
 • 56-60 % – Tillagad i tryckkokare
 • 50-63 % – Rostad
 • 33-51 % – Bakad
 • 21-33 % – Ångad/tillagad i mikro

Källa: Japp! Antalet potatis som kan odlas per hektar är väldigt högt. Samtidigt behövs det, i jämförelse med t ex ris, väldigt lite vatten för att odla potatis. Dessutom kan de ofta odlas lokalt och att de transporteras korta avstånd bidrar ytterligare till att potatisen är stärkelsekällornas största klimatkompis.

 • LÄS OCKSÅ: © iStock Botaniskt sett är potatis och sötpotatis ganska olika.
 • Aloriinnehållet och flera av de näringsmässiga kvaliteterna är däremot väldigt lika.
 • Det gäller särskilt om man jämför sötpotatis med färskpotatis som är rik på bland annat C-vitamin.
 • Den orange potatisen är dock överlägsen när det gäller kostfibrer och inte minst A-vitamin.

Källor: DTU Fødevareinstituttet och Artiklen publicerades i I FORM nr.11/2020 : 10 myter om potatis

Hur mycket plats behöver potatis?

Hur man odlar potatis –

 1. Förgro potatisen Börja med att förgro din potatis för att spara tid och kunna skörda tidigare. Äggkartonger är ett redskap som går utmärkt att använda sig av för förgroningen, ett annat alternativ är att nyttja en låg och bred låda som du täcker botten på med lite sand eller torvjord. Lägg i dina potatisar och låt dem få förgro i cirka fyra, fem veckor för att de ska hinna bygga upp stadiga groddar och rötter. Se till att hålla sanden lätt fuktig, till exempel med hjälp av en sprayflaska.
 2. Utplantering När jorden har en temperatur på ungefär +8°C är det dags för utplantering. Välj ett öppet och ljust läge, och en mager och väldränerad jord. Sätt ner dina potatisar cirka 10 cm i jorden med ett radavstånd på ungefär 50-80 cm. Om du sätter dom för tätt finns en risk för bladmögel i blasten. Mellan varje knöl bör du lämna ett utrymme på ungefär 20-30 cm. Gärna lite mer utrymme än så om det är sena sorter du ska odla.
 3. Vattna och gödla Vattna direkt efter att du har satt ner potatisen, och gödsla med lite välbrunnen naturgödsel.
 4. Kupa potatisen När blasten har kommit upp ungefär 10 cm så kan du hjälpa till genom att kupa potatisen genom att putta upp lite jord runt plantan. Detta skyddar stjälken och låter rötterna breda ut sig, vilket leder till fler potatisar så småningom.
 5. Vattna Vattna sedan löpande efter behov. Det viktiga är att du inte låter odlingen torka ut utan att du är uppmärksam och ser till att hålla den lagom fuktig.

Hur många potatisar år en chipspåse?

Linschips idag – Idag finns Estrellas Linschips i flera härliga smaker. Har du smakat alla? Vi svarar på oftast snabbt på kontakt och hanterar ditt ärende så fort vi kan. Vi har som policy att alla helst ska få svar inom 2 veckor. Under högtider som jul och sommar eller vid speciella reklamationer kan svar dröja över den tiden.

 1. Estrella begär in de flesta reklamationer för att kunna undersöka dem ordentligt.
 2. De utgör underlag för felsökning, bedömning, intern utbildning och ekonomisk ersättning.
 3. Vi ber sällan om mer än vad som får plats i en vanlig postlåda och begär inte att personen som reklamerar behöver vidta mänsklig kontakt via exempelvis postombud eller liknande.
You might be interested:  När Kan En Bebis Dricka Mjölk?

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det heller inga uppgifter på att personer har smittats via paket och postförsändelser. Vi har därmed ingen anledning att gå ifrån vår ordinarie reklamationspolicy och sluta ta emot reklamationer via posten för tillfället.

 1. Med det sagt så behandlar vi varje reklamation utifrån de omständigheter som råder, dvs.
 2. Beroende på vad reklamationen berör samt omständigheterna i Sverige.
 3. Det råder en unik situation just nu och om du i och med detta inte har möjlighet att skicka in en reklamation den ordinarie vägen så ber vi dig berätta det för konsumenttjänst vid kontakt med dem – så har de möjlighet att hjälpa dig på annat sätt.

Vi hänvisar alla frågor kring reklamationsärenden till Konsumenttjänst. Kontaktuppgifterna hittar du på påsen eller här: https://www.estrella.se/konsumentkontakt/ Om produkten inte håller måttet kan du givetvis reklamera den. Då kan vi undersöka felet närmare och ersätta dig för produkten så att du kan köpa nya snacks.

 • Tänk på att spara påse och innehåll.
 • Det behövs ibland för att undersöka vad som är fel, för att kunna spåra innehållet, och som underlag för bedömning.
 • Telefon: 031- 33 23 300 (öppet vardagar mellan 09:00-12:00) För ett kilo chips behövs det ungefär tre kilo potatis.
 • För en påse chips behövs strax över ett kilo potatis.

Här kan du se hur tillverkningen av våra klassiska Sourcream & Onionchips går till – från potatis till färdig påse i butik. Nej, Estrella använder ingen palmolja i sina snacks. Estrella har legat i bräschen för alternativa oljor länge. Vi var först i norden med mikropopcorn helt utan palmolja och erbjuder även salta pinnar och jordnötssmör utan palmolja. Hur Mycket Potatis Räknar Man Per Person För oss är inte själva märkningen det viktiga. Vi har börjat mäta våra produkters klimatpåverkan och börjat med våra storsäljare inom chips och linschips. De står för en stor del av försäljningen och klimatavtrycket för chips varierar inte så mycket beroende på sort.

Siffran är viktig för att vi ska få bra koll på hur vi kan fortsätta vårt arbete med att minska klimatavtrycket och så att våra konsumenter förstår vilken resa som ligger bakom en påse chips. Koldioxidekvivalenter, förkortat “CO2e”, är ett mått på utsläppen av växthusgaser. Olika växthusgaser bidra olika mycket till växthuseffekten.

Med begreppet “CO2e” får man ett gemensamt mått för alla olika utsläpp av växthusgaser och deras inverkan på klimatet. Man översätter helt enkelt utsläppens påverkan till hur mycket koldioxid som skulle orsaka samma växthuseffekt. Koldioxid binds i plantor under en begränsad tid men frisläpps sedan i oförändrad massa.

Man kan därför inte tillgodoräkna sig utsläpp genom att potatisodling binder koldioxid: samma mängd koldioxid frisläpps till atmosfären igen när du t.ex. äter chipsen. Potatischips består främst av potatis och olja. Jordbruket är därmed själva primärproduktionen. Som för de flesta livsmedel så är det odlingen av råvaran som står för den största delen av utsläppen, eftersom det är framtagning av råvara som blir den största delen av produkten.

Men det säger ingenting om siffran är hög eller låg. Chipsens totala klimatavtryck är lågt jämfört med många andra livsmedel. I råvara/jordbruk räknas även kryddorna in.