Hur Mycket Tjänar Man På Att Baka Eget Bröd?
21 spartips för lägre matutgifter –
När det är dags att laga middag se till att du får över en portion till nästa dag som du kan ha som matlåda på jobbet. Spara två portioner om du lever ihop med någon så att båda slipper att slänga ut pengar på dagens lunch nästa dag. Du sparar 1000– 2000 kr/mån på det här.Ta med något mellanmål till jobbet, t ex någon frukt eller smörgås, som du kan äta när du är småhungrig så du inte slänger pengar på godis, fikabröd eller en 10-kronorsbanan på 7eleven när du är småhungrig. Det kan även vara bra att ha något du kan slänga i dig när du är på väg hem.Om du inte har tillgång till gratis kaffe på jobbet ta med dig en termos med ditt favoritkaffe, det blir betydligt billigare än att fika på cafét och godare än dyrt automatkaffe.Om du inte kan hålla dig från läsk är det bara att beklaga eftersom det är dyrt att dricka läsk dagligen, men om det här är en lyx du vill unna dig är det bättre att köpa 1,5 eller 2-litesläsk eller en back med flaskor istället för 50-centilitersflaskor. Skulle du ha möjlighet att ställa en läsk i kylen på jobbet ta även med dig en stor flaska dit.Det finns risk för att man hamnar lite utanför om man aldrig följer med sina kollegor eller vänner när du ska ut och fika, därför bör du såklart följa med till caféet ibland men drick vanligt kaffe eftersom det är billigare än cappucino och kaffe latte som i alla fall mest innehåller mjölk. Skippa även fikabrödet, det är bra både för plånboken och figuren.Baka eget bröd! Det är jättebilligt att baka eget bröd och om du har tillgång till riktigt bra recept är det mycket godare och nyttigare. Inga tillsatser här inte. Den lilla kostnad du får betala extra i el är försumbar i relation till hur mycket du tjänar på att baka ditt eget bröd. Ett enda bröd kostar 20 – 30 kr i livsmedelsaffären medan det bara kostar bara någon krona att baka det själv. Om du har en familj med flera barn kommer ni att spara hundratals kronor på det.Det kanske inte alltid är så kul att skippa godsaker som bullar och kakor, men om du vill snåla bör du även baka det själv då blir det inte dyrt alls. Och gott är det också! Och kul!Om du har fått rester över som inte hamnat i matlådan bör de i alla fall ätas upp. Här finns det tre alternativ: 1) Ät samma mat nästa kväll också.2) gör en ny måltid av resterna. Om du till exempel har kycklingklubbor över från kvällen innan kan du göra en wok på dem med nya härliga kryddor eller lägga dem i en soppa.3) Om ni är en familj kan ni äta två dagars resten den tredje dagen, färdiglagad mat håller så länge.Oavsett hur mycket du klämmer på dina ketchup- och yoghurtförpackningar så får du aldrig ut den sista lilla skvätten. Om du klipper upp förpackningarna och skrapar ur dem kommer du att spara in nästintill en extra portion.Visst kan det bli tråkigt att alltid snåla när det gäller mat men om du äter extra billig mat t ex varannan eller var tredje vecka kan du spara ett antal hundralappar i månaden. Om du surfar runt lite på nätet kan du hitta riktigt smaskiga recept som bara innehåller billiga råvaror.De flesta matbutiker har med jämna mellanrum erbjudande på köttfärs och då är det läge att bunkra storförpackningar. Hemlagade köttbullar är både goda och tacksamma att frysa in inför kommande behov. Dessutom är det mycket billigare att göra egna köttbullar än att köpa butikens färdiglagade.Bekymra dig inte alltför mycket över bäst före datum. De allra flesta varor håller betydligt längre om de har förvarats på rätt sätt och så länge de luktar och smakar bra är det ingen fara att äta dem.Att äta för mycket är aldrig bra, varken för plånboken eller hälsan. Tvinga inte i dig en extra portion bara för att det är gott utan ät lagom mycket och sluta när du är mätt.Bröd är något vi svenska äter ganska mycket av men det är kostsamt. Baka ditt bröd själv så sparar du mycket pengar. Två limpor bröd kostar 40-50 kronor i matbutiken men om du bakar själv kan du få upp till fyra gånger så mycket bröd för samma pris. Varför inte baka flera bröd vid ett och samma tillfälle och lägga dem i frysen?Drick vanligt kranvatten istället för att köpa hem juice, läsk eller saft. Om du tycker att rent vatten är tråkigt kan du alltid ställa en kanna i kylen med några skivor citron, lime eller gurka så har du kallt, välsmakande vatten hela dagen. Häll gärna upp vattnet i mindra flaskor som du kan ta med dig till jobbet så slipper du köpa dyra drycker till lunchen eller mellanmålet.Se till att äta en rejäl frukost innan du ger dig iväg till jobbet så slipper du känna dig småhungrig innan det är lunchdags. På det sättet sparar du pengar genom att inte springa iväg till Pressbyrån eller caféet för att köpa dyra smörgåsar eller frukter.Om du har möjlighet att odla egna frukter, bär och grönsaker på tomten är det ett utmärkt sätt att dra ner på matkostnaderna. Egenodlat är inte bara billigt utan även gott och nyttigt.Kött är ofta dyrt och därför bör du undvika dieter, t ex LCHF och GI, som innehåller mycket kött. Om du ändå vill gå ner lite i vikt bör du istället äta små mängder kött och desto mer av långsamma kolhydrater som fullkornspasta och ris och kombinera det med motion.Sommar och höst är perfekta årstider för svamp- och bärplockning i skogarna och är det ett bra år kan du fylla frysen med godsaker som kan användas långt in på vintern. Både svamp och bär kostar mycket pengar och under vinterhalvåret är det ännu dyrare.Om du bor nära en sjö eller havet är det ingen dum idé att prova på att fiska. Det ger dig inte bara möjlighet till frisk luft utan även gratis middag.Om dina grannar har gott om fruktträd och inte verkar utnyttja allt kan du alltid fråga om du får lova att ta det som blir över. Då sparar du pengar och de slipper slänga fin frukt.
Contents
Hur länge håller eget bröd?
Hur länge brödet förblir färskt kan bero på vilken typ av bröd det är. Ett grovt rågbröd kan hålla ganska länge, medan en ljus limpa kan bli torr redan dagen efter att den har bakats. Visste du att surdegsbröd behåller fukt bättre än bröd bakat med vanlig jäst? Hur brödet förvaras spelar även det en stor roll.
Hur mycket billigare är det att baka själv?
21 spartips för lägre matutgifter –
När det är dags att laga middag se till att du får över en portion till nästa dag som du kan ha som matlåda på jobbet. Spara två portioner om du lever ihop med någon så att båda slipper att slänga ut pengar på dagens lunch nästa dag. Du sparar 1000– 2000 kr/mån på det här.Ta med något mellanmål till jobbet, t ex någon frukt eller smörgås, som du kan äta när du är småhungrig så du inte slänger pengar på godis, fikabröd eller en 10-kronorsbanan på 7eleven när du är småhungrig. Det kan även vara bra att ha något du kan slänga i dig när du är på väg hem.Om du inte har tillgång till gratis kaffe på jobbet ta med dig en termos med ditt favoritkaffe, det blir betydligt billigare än att fika på cafét och godare än dyrt automatkaffe.Om du inte kan hålla dig från läsk är det bara att beklaga eftersom det är dyrt att dricka läsk dagligen, men om det här är en lyx du vill unna dig är det bättre att köpa 1,5 eller 2-litesläsk eller en back med flaskor istället för 50-centilitersflaskor. Skulle du ha möjlighet att ställa en läsk i kylen på jobbet ta även med dig en stor flaska dit.Det finns risk för att man hamnar lite utanför om man aldrig följer med sina kollegor eller vänner när du ska ut och fika, därför bör du såklart följa med till caféet ibland men drick vanligt kaffe eftersom det är billigare än cappucino och kaffe latte som i alla fall mest innehåller mjölk. Skippa även fikabrödet, det är bra både för plånboken och figuren.Baka eget bröd! Det är jättebilligt att baka eget bröd och om du har tillgång till riktigt bra recept är det mycket godare och nyttigare. Inga tillsatser här inte. Den lilla kostnad du får betala extra i el är försumbar i relation till hur mycket du tjänar på att baka ditt eget bröd. Ett enda bröd kostar 20 – 30 kr i livsmedelsaffären medan det bara kostar bara någon krona att baka det själv. Om du har en familj med flera barn kommer ni att spara hundratals kronor på det.Det kanske inte alltid är så kul att skippa godsaker som bullar och kakor, men om du vill snåla bör du även baka det själv då blir det inte dyrt alls. Och gott är det också! Och kul!Om du har fått rester över som inte hamnat i matlådan bör de i alla fall ätas upp. Här finns det tre alternativ: 1) Ät samma mat nästa kväll också.2) gör en ny måltid av resterna. Om du till exempel har kycklingklubbor över från kvällen innan kan du göra en wok på dem med nya härliga kryddor eller lägga dem i en soppa.3) Om ni är en familj kan ni äta två dagars resten den tredje dagen, färdiglagad mat håller så länge.Oavsett hur mycket du klämmer på dina ketchup- och yoghurtförpackningar så får du aldrig ut den sista lilla skvätten. Om du klipper upp förpackningarna och skrapar ur dem kommer du att spara in nästintill en extra portion.Visst kan det bli tråkigt att alltid snåla när det gäller mat men om du äter extra billig mat t ex varannan eller var tredje vecka kan du spara ett antal hundralappar i månaden. Om du surfar runt lite på nätet kan du hitta riktigt smaskiga recept som bara innehåller billiga råvaror.De flesta matbutiker har med jämna mellanrum erbjudande på köttfärs och då är det läge att bunkra storförpackningar. Hemlagade köttbullar är både goda och tacksamma att frysa in inför kommande behov. Dessutom är det mycket billigare att göra egna köttbullar än att köpa butikens färdiglagade.Bekymra dig inte alltför mycket över bäst före datum. De allra flesta varor håller betydligt längre om de har förvarats på rätt sätt och så länge de luktar och smakar bra är det ingen fara att äta dem.Att äta för mycket är aldrig bra, varken för plånboken eller hälsan. Tvinga inte i dig en extra portion bara för att det är gott utan ät lagom mycket och sluta när du är mätt.Bröd är något vi svenska äter ganska mycket av men det är kostsamt. Baka ditt bröd själv så sparar du mycket pengar. Två limpor bröd kostar 40-50 kronor i matbutiken men om du bakar själv kan du få upp till fyra gånger så mycket bröd för samma pris. Varför inte baka flera bröd vid ett och samma tillfälle och lägga dem i frysen?Drick vanligt kranvatten istället för att köpa hem juice, läsk eller saft. Om du tycker att rent vatten är tråkigt kan du alltid ställa en kanna i kylen med några skivor citron, lime eller gurka så har du kallt, välsmakande vatten hela dagen. Häll gärna upp vattnet i mindra flaskor som du kan ta med dig till jobbet så slipper du köpa dyra drycker till lunchen eller mellanmålet.Se till att äta en rejäl frukost innan du ger dig iväg till jobbet så slipper du känna dig småhungrig innan det är lunchdags. På det sättet sparar du pengar genom att inte springa iväg till Pressbyrån eller caféet för att köpa dyra smörgåsar eller frukter.Om du har möjlighet att odla egna frukter, bär och grönsaker på tomten är det ett utmärkt sätt att dra ner på matkostnaderna. Egenodlat är inte bara billigt utan även gott och nyttigt.Kött är ofta dyrt och därför bör du undvika dieter, t ex LCHF och GI, som innehåller mycket kött. Om du ändå vill gå ner lite i vikt bör du istället äta små mängder kött och desto mer av långsamma kolhydrater som fullkornspasta och ris och kombinera det med motion.Sommar och höst är perfekta årstider för svamp- och bärplockning i skogarna och är det ett bra år kan du fylla frysen med godsaker som kan användas långt in på vintern. Både svamp och bär kostar mycket pengar och under vinterhalvåret är det ännu dyrare.Om du bor nära en sjö eller havet är det ingen dum idé att prova på att fiska. Det ger dig inte bara möjlighet till frisk luft utan även gratis middag.Om dina grannar har gott om fruktträd och inte verkar utnyttja allt kan du alltid fråga om du får lova att ta det som blir över. Då sparar du pengar och de slipper slänga fin frukt.
Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
Har du 10 000 kronor över och är sugen på att komma igång på börsen? Vad roligt! Här går jag igenom hur du kan tänka – och vilken typ av aktier som kan vara ett bra förstasteg för att du ska kunna bygga upp en vass aktieportfölj. Med 10 000 kronor har du en jättechans att få en flygande start och komma igång med ett aktiesparande.
Ett sparande som, om du fortsätter spara och placerar pengarna klokt, kan förbättra din framtida ekonomi ordentligt. På sikt tycker jag att du ska satsa på att ha minst 12 olika aktier i fem till sex olika branscher. Det sänker risken i ditt sparande eftersom det gör dig mindre beroende av ett enskilt bolag.
Dessutom ger det dig sannolikt bättre avkastning. Statistik från över 1.6 miljoner kunder hos Avanza visar tydligt att de med minst 12 olika bolag i portföljen får bäst avkastning över tid,
Hur många har en miljon på banken?
Sju procent av hushållen i Sverige har mindre än 10 000 kronor i sparkapital på banken. Vart tionde hushåll har samtidigt mer än en miljon. Det visar SBAB:s sparundersökning för 2021. SBAB har via Kantar Sifo frågat drygt 1 800 hushåll om hur stort sparande de har på banken.
Enligt svaren har 7 procent av de svenska hushållen mindre än 10 000 kronor i sparkapital på banken.58 procent har mer än 100 000 sparat. Ett av tio hushåll har mer än 1 miljon kronor sparat på banken (se diagram nedan). Andelen hushåll med både högst (över en miljon kronor) respektive lägst (under 10 000 kronor) i banksparande har ökat något sedan 2019.
– Det är inte så förvånande att banksparandet är ojämnt fördelat. Det är samtidigt intressant att notera att vart tionde hushåll har mer än 1 miljon kronor i mycket säkert banksparande, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB. – Trots generellt sett lägre avkastning än på aktier och fonder kan det vara en fördel med en sådan trygg buffert om vi skulle hamna i en djupare lågkonjunktur med fallande aktie- och bostadspriser.
- Banksparande omfattas också av den statliga insättningsgarantin på upp till 1050 000 kronor per person och institut, säger Robert Boije.
- Fakta om undersökningen Undersökningen är den andra som gjorts av SBAB sedan 2019 och har denna gång besvarats av 1837 personer.
- Den genomfördes under vecka 22–23 av Kantar Sifo.
Andel hushåll med sparande i olika sparandeklasser (procent)
Hur mycket pengar har en 50 åring?
Caroline 50 år
Månadslön | Sparande per månad |
---|---|
25 000 | 3 110 |
40 000 | 4 980 |
Får man baka själv och sälja?
Det är tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet. De hygienregler som alla som arbetar med livsmedel måste följa gäller även när man tillagar mat hemma för försäljning.
Får man sälja egna bakverk?
Lagstiftningen kring försäljning av livsmedel har två syften:
- Att skydda konsumenten från livsmedel som är otjänliga eller skadliga för hälsan.
- Att märkning och presentation av livsmedel ska ge tillräcklig information för att konsumenten ska kunna göra egna säkra val. Informationen får inte vara vilseledande.
Det är den som säljer livsmedel som ansvarar för att produkten är säker och att informationen om produkten är korrekt. På livsmedelsverket.se hittar du tydlig och bra information om vad som gäller vid försäljning av livsmedel. När måste jag vara registrerad som livsmedelsföretagare? Kraven på registrering och godkännande ser olika ut beroende på hur mycket, hur ofta och vad du säljer.
Du kan sälja begränsade mängder primärprodukter utan att behöva vara registrerad som livsmedelsföretagare. En permanent verksamhet ska dock i normalfallet vara registrerad. Vid minsta osäkerhet: kontakta din länsstyrelse och kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Primärproduktion och primärprodukter Med primärproduktion menas odling och skörd av vegetabilier, mjölkproduktion, äggproduktion, uppfödning och produktion av livsmedelsproducerande djur före slakt.
Jakt, fiske och insamling av vilda produkter, som bär och svamp, omfattas också. Frukt, grönsaker, rotfrukter, potatis, ägg, vilt, bär och svamp är exempel på primärprodukter i det här sammanhanget. Livsmedelsföretagare i primärproduktion en – registrering hos länsstyrelsen Om du säljer primärprodukter i begränsad omfattning, behöver du inte vara registrerad som livsmedelsföretagare.
- Men du kan behöva registrera dig som livsmedelsföretagare i primärproduktionen.
- Länsstyrelsen bedömer om din verksamhet är av den omfattningen att den behöver registreras.
- I så fall krävs att du lever upp till de allmänna hygienreglerna för primärproduktion som finns i hygienförordningen,
- Du måste också följa bestämmelserna om spårbarhet, märkning och presentation av dina produkter,
Säljer du direkt till konsument kan det räcka med att du följer nationella hygien- och märkningsregler, hygienföreskrifterna, Hygienföreskrifterna är en förenkling för att underlätta för den som vill sälja primärprodukter direkt till konsument eller till lokala butiker och restauranger.
Fråga länsstyrelsen vad som gäller för dig! Godkänd l ivsmedelsföretagare – registrering hos kommunen Om du regelbundet säljer livsmedel eller förädlar livsmedel är du livsmedelsföretagare i ledet efter primärproduktionen. Då krävs ett godkännande av ditt företag och de lokaler du använder för verksamheten.
Det är kommunens miljö- och hälsoskyddskontor som bedömer om försäljningen ska registreras som livsmedelsföretag. Som registrerad livsmedelsföretagare måste du leva upp till livsmedelslagstiftningens alla krav, bland annat de allmänna hygienreglerna och regler om spårbarhet som finns i hygienförordningen samt kraven på märkning och livsmedelsinformation i informationsförordningen,
- Vilka krav som ställs på lokalen beror på vad du har för verksamhet och produkt.
- Akor och matbröd är exempel på produkter med lägre risk för bakterietillväxt vilket medför lägre krav på lokalen.
- Smörgåstårta och färdiglagad mat är exempel på produkter med höga krav.
- Privatperson Som privatperson eller hobbyföretagare kan du vid några enstaka gånger per år och i mindre omfattning sälja egenproducerade primärprodukter som ägg, frukt, grönsaker, svamp, bär och vilt.
Dina produkter måste förstås alltid vara säkra för konsumenten och eventuell märkning och information får inte vilseleda. Förädling av frukt, bär och grönsaker Tänk på att du alltid ansvarar för att alla produkter du säljer eller skänker bort är säkra ! Producerar du förädlade produkter räknas du inte som primärproducent utan livsmedelsproducent och det krävs då att du är registrerad hos kommunen,
- Frysta eller torkade bär
- Saft, sylt och marmelad
- Syrade grönsaker
- Must och andra drycker
- Grönsaksblandningar
- Bakverk m.m
Måste anmäla till kommunen För att få sälja dessa produkter krävs förutom att du är registrerad hos kommunen att du har ett godkänt kök. Minst två veckor innan du startar upp din verksamhet måste den anmälas till kommunen. Det är viktigt att man inte missar att anmäla till kommunen när man tar över en verksamhet eller startar upp en ny.
- Den 1 januari 2019 skärptes livsmedelslagen vilket innebär att fängelse återinförts på straffskala samt att sanktionsavgift, på mellan 2500 kr och 75 000 kr, tas ut om man missat att anmäla sin livsmedelsverksamhet.
- Som livsmedelsföretagare är du skyldig att känna till och följa de regler och krav som ställs på dig.
Kommunen avgör utifrån din verksamhet hur ofta du behöver kontroll och genomför dessa kontroller för att se att du följer lagstiftningen. Livsmedelslagen är målstyrd vilket innebär att den inte detaljstyr utan det finns olika sätt att uppnå en säker produkt på.
- har tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien
- har rutiner som förebygger risker i verksamheten
- gör egna kontroller
Vad innebär ett godkänt kök? Ett godkänt kök kan se ut på olika sätt och det finns inga lagar som säger hur det ska se ut. Men det måste vara anpassat för verksamheten och ha material som är släta, lätta att rengöra och giftfria. Får jag förädla i mitt eget privata kök? Ja om det är godkänt och anpassat för den verksamhet du bedriver.
Du får förädla produkter i ditt kök vid enstaka tillfällen för att sälja utan att ha ett godkänt kök. Men säljer du på REKO vi d flera tillfällen så räknas du som livsmedelsproducent och behöver ha ett godkänt kök. HACCP (riskanalys och kritiska kontrollpunkter) HACCP är en standardiserad arbetsmetod och en viktig del av egenkontrollen,
Den måste anpassas och utarbetas hos varje livsmedelsföretag. Det kan låta krånglig men det behöver det inte vara. Det handlar om att du som företagare skall ha koll på och uppmärksamma kritiska punkter i din produktion där saker kan gå fel och som kanske kan innebära en risk ur livsmedelssäkerhetssynpunkt.
- G ör en riskanalys. Ta t. ex hallonsylten från råvara till färdig produkt, vilka steg går den igenom?
- Identifiera kritiska punkter. T. ex hallonen är de fina ? F inns risk för mögel? Är upphettningen i kastrullen tillräcklig? Är nedkylningen snabb nog osv.
- Bestäm gränsvärden för varje kritisk punkt. T. ex sylten måste överstiga 70 grader en viss tid eller kylen måste alltid hålla under 4 grader osv.
- Övervaka de olika kritiska punkterna.
- Rätta till och vidta åtgärder när ni upptäcker att gränsvärdena inte uppfylls.
- Dokumentera och skriv ner i en HACCP-plan.
- Bekräfta att systemet fungerar.
Källa: Livsmedelsverket Försäljning av små mängder Hygienföreskrifterna Hygienförordningen Särskilda hygienregler för livsmedel med animaliskt ursprung Bestämmelser om spårbarhet, märkning och presentation Nationella branschriktlinjer för olika ämnesområden Informationsförordningen
Hur mycket sparar man på att baka bröd?
21 spartips för lägre matutgifter –
När det är dags att laga middag se till att du får över en portion till nästa dag som du kan ha som matlåda på jobbet. Spara två portioner om du lever ihop med någon så att båda slipper att slänga ut pengar på dagens lunch nästa dag. Du sparar 1000– 2000 kr/mån på det här.Ta med något mellanmål till jobbet, t ex någon frukt eller smörgås, som du kan äta när du är småhungrig så du inte slänger pengar på godis, fikabröd eller en 10-kronorsbanan på 7eleven när du är småhungrig. Det kan även vara bra att ha något du kan slänga i dig när du är på väg hem.Om du inte har tillgång till gratis kaffe på jobbet ta med dig en termos med ditt favoritkaffe, det blir betydligt billigare än att fika på cafét och godare än dyrt automatkaffe.Om du inte kan hålla dig från läsk är det bara att beklaga eftersom det är dyrt att dricka läsk dagligen, men om det här är en lyx du vill unna dig är det bättre att köpa 1,5 eller 2-litesläsk eller en back med flaskor istället för 50-centilitersflaskor. Skulle du ha möjlighet att ställa en läsk i kylen på jobbet ta även med dig en stor flaska dit.Det finns risk för att man hamnar lite utanför om man aldrig följer med sina kollegor eller vänner när du ska ut och fika, därför bör du såklart följa med till caféet ibland men drick vanligt kaffe eftersom det är billigare än cappucino och kaffe latte som i alla fall mest innehåller mjölk. Skippa även fikabrödet, det är bra både för plånboken och figuren.Baka eget bröd! Det är jättebilligt att baka eget bröd och om du har tillgång till riktigt bra recept är det mycket godare och nyttigare. Inga tillsatser här inte. Den lilla kostnad du får betala extra i el är försumbar i relation till hur mycket du tjänar på att baka ditt eget bröd. Ett enda bröd kostar 20 – 30 kr i livsmedelsaffären medan det bara kostar bara någon krona att baka det själv. Om du har en familj med flera barn kommer ni att spara hundratals kronor på det.Det kanske inte alltid är så kul att skippa godsaker som bullar och kakor, men om du vill snåla bör du även baka det själv då blir det inte dyrt alls. Och gott är det också! Och kul!Om du har fått rester över som inte hamnat i matlådan bör de i alla fall ätas upp. Här finns det tre alternativ: 1) Ät samma mat nästa kväll också.2) gör en ny måltid av resterna. Om du till exempel har kycklingklubbor över från kvällen innan kan du göra en wok på dem med nya härliga kryddor eller lägga dem i en soppa.3) Om ni är en familj kan ni äta två dagars resten den tredje dagen, färdiglagad mat håller så länge.Oavsett hur mycket du klämmer på dina ketchup- och yoghurtförpackningar så får du aldrig ut den sista lilla skvätten. Om du klipper upp förpackningarna och skrapar ur dem kommer du att spara in nästintill en extra portion.Visst kan det bli tråkigt att alltid snåla när det gäller mat men om du äter extra billig mat t ex varannan eller var tredje vecka kan du spara ett antal hundralappar i månaden. Om du surfar runt lite på nätet kan du hitta riktigt smaskiga recept som bara innehåller billiga råvaror.De flesta matbutiker har med jämna mellanrum erbjudande på köttfärs och då är det läge att bunkra storförpackningar. Hemlagade köttbullar är både goda och tacksamma att frysa in inför kommande behov. Dessutom är det mycket billigare att göra egna köttbullar än att köpa butikens färdiglagade.Bekymra dig inte alltför mycket över bäst före datum. De allra flesta varor håller betydligt längre om de har förvarats på rätt sätt och så länge de luktar och smakar bra är det ingen fara att äta dem.Att äta för mycket är aldrig bra, varken för plånboken eller hälsan. Tvinga inte i dig en extra portion bara för att det är gott utan ät lagom mycket och sluta när du är mätt.Bröd är något vi svenska äter ganska mycket av men det är kostsamt. Baka ditt bröd själv så sparar du mycket pengar. Två limpor bröd kostar 40-50 kronor i matbutiken men om du bakar själv kan du få upp till fyra gånger så mycket bröd för samma pris. Varför inte baka flera bröd vid ett och samma tillfälle och lägga dem i frysen?Drick vanligt kranvatten istället för att köpa hem juice, läsk eller saft. Om du tycker att rent vatten är tråkigt kan du alltid ställa en kanna i kylen med några skivor citron, lime eller gurka så har du kallt, välsmakande vatten hela dagen. Häll gärna upp vattnet i mindra flaskor som du kan ta med dig till jobbet så slipper du köpa dyra drycker till lunchen eller mellanmålet.Se till att äta en rejäl frukost innan du ger dig iväg till jobbet så slipper du känna dig småhungrig innan det är lunchdags. På det sättet sparar du pengar genom att inte springa iväg till Pressbyrån eller caféet för att köpa dyra smörgåsar eller frukter.Om du har möjlighet att odla egna frukter, bär och grönsaker på tomten är det ett utmärkt sätt att dra ner på matkostnaderna. Egenodlat är inte bara billigt utan även gott och nyttigt.Kött är ofta dyrt och därför bör du undvika dieter, t ex LCHF och GI, som innehåller mycket kött. Om du ändå vill gå ner lite i vikt bör du istället äta små mängder kött och desto mer av långsamma kolhydrater som fullkornspasta och ris och kombinera det med motion.Sommar och höst är perfekta årstider för svamp- och bärplockning i skogarna och är det ett bra år kan du fylla frysen med godsaker som kan användas långt in på vintern. Både svamp och bär kostar mycket pengar och under vinterhalvåret är det ännu dyrare.Om du bor nära en sjö eller havet är det ingen dum idé att prova på att fiska. Det ger dig inte bara möjlighet till frisk luft utan även gratis middag.Om dina grannar har gott om fruktträd och inte verkar utnyttja allt kan du alltid fråga om du får lova att ta det som blir över. Då sparar du pengar och de slipper slänga fin frukt.
Hur mycket kostar det att baka?
Kanelbulleindex visar på varierande prisökning – Det är bullar på kaféer och konditorier som ökat mest i pris sedan 1990; med nästan 74 procent. Lägst ökning har det varit för bullar i affären, drygt 21 procent sedan 1990. De hembakade bullarna har under samma period ökat med cirka 52 procent i pris, vilket är i paritet med prisutvecklingen generellt under motsvarande tidsperiod (55,7 procent mätt med KPI).
Priset på en kanelbulle beror förstås på dess storlek, men om vi exempelvis antar att en kanelbulle 1990 kostade 75 öre att baka hemma, 5 kronor att köpa i affären och 12 kronor på ett café, så skulle det innebära att samma bulle idag kostar cirka 1 krona att baka, 6 kronor att köpa i affären och 21 kronor på kafé.
Prisutvecklingen för de hembakade bullarna följer prisutvecklingen för mjöl i hög grad. I samband med att världsmarknadspriserna, i synnerhet för mjöl, steg i slutet av 2007 blev bakningen dyrare. Under 2017 ser vi även en effekt av att smöret blivit dyrare.