Hur Ofta Behöver Man Vattna Potatis?


Hur Ofta Behöver Man Vattna Potatis
Odling – När blasten växt 10–15 centimeter är det viktigt att kupa plantan och täcka med jord. Potatis som exponerats för solljus blir grön och oätlig. – Kupa upp mot stjälken, det kan man göra ett par gånger under odlingen. Det förhindrar inte bara grön potatis utan ger också större skörd, tipsar Eva.

Hur ofta ska jag vattna min potatis?

Förgro för snabbare utveckling – Vill man ha riktigt tidig färskpotatis kan man förgro sin potatis innan man planterar ut den. Lägg potatisarna i tråg, på en bricka eller liknande i lite sandblandad jord. De ska stå ljust men svalt, men det måste vara över 5 plusgrader.

Hur ofta ska man vattna potatis i hink?

Skötsel av potatis i hink och kruka – Potatisodlingen bör stå soligt, men i direkt gassande sol. På en söderbalkong blir det lite för bra. Flytta in potatishinken till lite skugga när solen står på som mest. Vattna regelbundet när skotten börjar visa sig.

Jorden ska genomvattnas men inte stå sur innan nästa gång. När blasten blivit ungefär 10 centimeter hög är det dags för kupning. Det innebär att man för på mer jord runt stjälkarna, så att ett större rotsystem utvecklas från stjälkarna och bildar fler knölar. Jorden skyddar även knölarna från solljus. Om de blir exponerade för ljus bildas det giftiga ämnet solanin, som gör potatisen oätlig.

Kupa efter hand som potatisarna växer, men täck inte bladen.

Vill potatis ha mycket vatten?

Så här odlar du potatis på liten yta: –

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt. När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut. Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Måste potatis ha vatten?

Potatis Det bästa är att potatis kan odlas nästan var som helst och hur som helst. I ett trädgårdsland eller i en hink på balkongen, det behövs inte mycket för att få njuta av de godaste knölar du ätit! Jord : Potatis trivs bäst i lucker och mullrik sandjord, men de har inga stora krav på tillvaron.

Är din jord lerig bör du blanda den med barkmull och grus. Ge inte för mycket näring och välj en jord som inte är för näringsrik om du sätter i kruka. Kogödsel nermyllad i potatislandet är bra. Läge : Potatis vill helst växa i soligt läge. Det viktigaste är att inte låta dem torka när knölarna utvecklas.

Passa med vattningen om du odlar i kruka, eller om regnet uteblir. För bästa skörd bör jorden hålla en jämn fuktighet. Förberedelse : Förgro potatisen 3-4 veckor innan du sätter den. Lägg sättpotatisen i en låda eller äggkartong och ställ den ljust i rumstemperatur.

You might be interested:  Hur Länge Ska Man Koka Potatis?

Vänta tills groddarna blivit ca 1-1,5 cm långa. Plantering : Vänta tills jorden är 8 grader. Dra upp fåror som är tillräckligt djupa för att potatisen ska hamna 7-8 cm under jordytan. Sätt knölarna på 20-30 cm avstånd. Tidig potatis kan sättas något tätare än sena sorter. Avståndet mellan raderna bör vara ca 70 cm.

Under tillväxten ska potatisen kupas, det vill säga du drar upp jord över potatisplantorna när de har blivit 10-15 cm. De nya knölarna får inte utsättas för ljus, då blir de gröna och bildar ett giftigt ämne, solanin. Två gånger bör du kupa potatisen. Plantering i kruka eller hink : Välj ett kärl som inte släpper igenom ljus.

 1. Det bör rymma minst 8-10 liter jord och ha hål i botten.
 2. Fyll hinken till knappt hälften med planteringsjord och tryck ner potatisen, täck med ca 5 cm jord.
 3. Vattna ordentligt och ha sedan koll på vattningen så inte jorden torkar för mycket.
 4. När blasten har växt ca en decimeter fyller du på med jord.
 5. Upprepa detta tills hinken är full ända upp.

: Potatis

När ska man sluta vattna potatis?

Förbereda och slå av blast på höstpotatis – Några veckor innan man planerar att ta upp höst- eller vinterpotatis kan man sluta vattna dem. Blasten kan få självdö eller så slås den av en tid (cirka två veckor) innan upptagning sker och knölarna får mogna klart i jorden.

 1. Skalet blir på så sätt hårdare, köttet lite torrare och knölarna tål hantering och lagring bättre.
 2. Upptagning bör ske vid torrt väder.
 3. Om knölarna är blöta när man lägger dem till förvaring finns risk för att sjukdomar lättare ska få fäste.
 4. Det är bäst att ta upp potatisen i god tid innan höstkylan sätter in, och försök att ta upp dem så varsamt som möjligt.

En nedkyld eller ytskadad potatis gör av med onödigt mycket energi vid inlagringen. Tips : Har man drabbats av bladmögel eller av någon annan anledning vill skörda tidigare – slå av blasten cirka 10-14 dagar före skörd. Potatis skördas enklast med grep på friland, men spade går också bra.

När vet man att potatisen är klar att skörda?

Då ska du skörda din färskpotatis och vinterpotatis | Land.se Finns det en bättre smak än färskpotatis från eget land? Du väntar och väntar, när ska du få sätta tänderna i de små gullbitarna? Och när ska egentligen vinterpotatisen upp? FOTO: Istock Den vanliga sättpotatisen i Sverige sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Som med all odling beror tidpunkter på var i landet du bor. Fråga i din trädgårdshandel eller en odlingsvan vän eller granne om vilken tid som passar för din potatis.

 1. Läs också: Du ska vänta ungefär hundra dagar tills du kan börja skörda den för första gången.
 2. Vad ska du titta efter? Om du har färskpotatis ska du skörda när bladen har blivit gröna! Det brukar vara i maj, om du har satt potatisen i mitten av april.
 3. Hur är det med vinterpotatisen? Den får ligga kvar och mogna i jorden, du tar upp potatisen efter att bladen har vissnat.
You might be interested:  Vad Ska Man Äta Till Surströmming?

Det leder till att vinterpotatisen får ett tjockare skal och därför håller den längre! Läs också: Missa inte Lands nyhetsbrev

När börja vattna potatis?

Hur man odlar potatis –

 1. Förgro potatisen Börja med att förgro din potatis för att spara tid och kunna skörda tidigare. Äggkartonger är ett redskap som går utmärkt att använda sig av för förgroningen, ett annat alternativ är att nyttja en låg och bred låda som du täcker botten på med lite sand eller torvjord. Lägg i dina potatisar och låt dem få förgro i cirka fyra, fem veckor för att de ska hinna bygga upp stadiga groddar och rötter. Se till att hålla sanden lätt fuktig, till exempel med hjälp av en sprayflaska.
 2. Utplantering När jorden har en temperatur på ungefär +8°C är det dags för utplantering. Välj ett öppet och ljust läge, och en mager och väldränerad jord. Sätt ner dina potatisar cirka 10 cm i jorden med ett radavstånd på ungefär 50-80 cm. Om du sätter dom för tätt finns en risk för bladmögel i blasten. Mellan varje knöl bör du lämna ett utrymme på ungefär 20-30 cm. Gärna lite mer utrymme än så om det är sena sorter du ska odla.
 3. Vattna och gödla Vattna direkt efter att du har satt ner potatisen, och gödsla med lite välbrunnen naturgödsel.
 4. Kupa potatisen När blasten har kommit upp ungefär 10 cm så kan du hjälpa till genom att kupa potatisen genom att putta upp lite jord runt plantan. Detta skyddar stjälken och låter rötterna breda ut sig, vilket leder till fler potatisar så småningom.
 5. Vattna Vattna sedan löpande efter behov. Det viktiga är att du inte låter odlingen torka ut utan att du är uppmärksam och ser till att hålla den lagom fuktig.

Hur ofta ska man vattna potatis i pallkrage?

Plantera ut potatis i pallkrage – När frostnätterna släppt taget helt är det dags att plantera ut dina sättpotatisar i pallkragen, förgrodda eller ej. GÖR SÅ HÄR:

Placera pallkragarna på en solig plats.Lägg markduk eller tidningspapper i botten för att hålla rotogräs borta.Fyll på med gödslad, lucker planteringsjord. Bottna gärna med halm, gräsklipp, löv eller annat organiskt material.Sätt ca 10 sättpotatisar i pallkrage av storleken 80×120 cm, ca 7 sättpotatisar i pallkrage av storleken 60×120 cm.För att hjälpa potatisen i gång lite extra kan du täcka pallkragen med fiberväv. Det skyddar även mot något plötslig sen frostnatt.Vattna regelbundet om det inte regnar. Sättpotatisen ska inte ligga och torka i jorden.Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten.

Hur mycket sol behöver potatis?

Läs mer: Vanligaste potatissjukdomen – potatisbladmögel – Kratta upp en rejäl ränna, kanske 20 cm djup. Sätt den tidiga potatisen med ungefär en fots avstånd och den senare potatisen med lite längre avstånd. Det spelar ingen roll vilken del av potatisen som är nedåt och uppåt.

 • Om du rotat potatisen först ska dock rotdelen sitta nedåt och blasten uppåt.
 • Ratta sedan tillbaka jorden över potatisen och försök också kratta upp en ås över raden där potatisen satts.
 • I en pallkrage kan du få plats med 8-10 sättpotatisar.
 • Potatis är känslig för solljus.
 • Om knölarna nås av sol blir de gröna.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Varma Mackor?

Det gröna ämnet är giftigt om du skulle råka äta riktigt stora mängder, därför försöker vi skydda både sättpotatisen och de nya potatisarna i jorden genom att kupa plantorna. Då krattas jord upp runt plantorna som skydd för jorden. Ett annat sätt är att täcka potatisraden med halm, löv eller annat organiskt material. Hur Ofta Behöver Man Vattna Potatis Här har jag dragit upp fåror i landet, vattnat och sedan satt ut rotad potatis. Med en potatishacka täcker jag sedan fårorna med jord och packar in potatisen i en rejäl vall. Ungefär tre månader efter att du satt potatisen i jorden är det dags att börja leta efter knölar.

Vill potatis ha mycket sol?

Så odlar du potatis – tidpunkt, avstånd och djup – Håll avståndet. Det ger friskare potatis. FOTO: Istock 1. Potatis vill stå soligt i mager men fukthållande, luftig och väldränerad jord.2. Grundgödsla med 2-4 kilo brunnen stallgödsel strax innan sättning. Gödsla sedan inte överdrivet. För mycket kväve ger mycket blast men lite potatis.

För mycket gödning leder också till sämre hållbarhet, tråkig smak och vattnig potatis 3. När jorden håller 8 grader är det dags att sätta potatisen. Dra upp 10 centimeter djupa fåror, lägg ner potatisen och täck med jord. Sätt potatisen med ett plantavstånd på 20-30 centimeter. Sena sorter kräver mer utrymme för att utvecklas maximalt och ge stor skörd.

Om du har en stor markyta behöver du 60 centimeter breda rader mellan potatisraderna, till gångar. Odlar du i smalare bäddar behövs inga rader, då kan potatisen sättas med 30 centimeters avstånd på alla ledder. Med längre avstånd mellan plantorna minskar dock risken för bladmögel.4. Kupa noga, annars blir potatisarna gröna. FOTO: Istock 6. Kupa upp jord över plantorna ett par, tre gånger under sommaren. Potatis som exponeras för ljus blir grön och utvecklar det giftiga ämnet solanin.

Hur många potatisar får man av en potatis?

Odla potatis i 10-liters kruka med sandjord, gödsling, sättning, vattna och när skörda potatisen.

Hur mycket potatis blir det? – Det är väldigt svårt att göra en uppskattning om hur mycket potatis som kan skördas från en knöl. Det varierar stort mellan olika sorter. Vissa potatisar blir jättestora, men inte så många per planta. Andra potatisar blir små men växer fram i mänger.

 1. Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning.
 2. Min pallkrage ger som minst fem kilo, men förhoppningsvis en bra bit över tio kilo.
 3. Jag ska försöka hålla mig från att skörda allt för tidigt och låta knölarna utvecklas ordentligt.
 4. Så går det till när jag odlar potatis i pallkrage.

Hoppas du blir sugen att prova! /Sara Bäckmo