Hur Öppnar Man En Burk Surströmming?


Hur Öppnar Man En Burk Surströmming
Undvik luktkatastrof: Så öppnar du surströmmingsburken på rätt sätt! När surströmmingspremiären stundar delas svenskarna i två läger – för vissa är den efterlängtad, för andra fruktad. Men hur ska man egentligen hantera den kulinariska läckerheten? Surströmmingsexperten Boo Dahlin ger dig 6 tips för att undvika stinkkatastrof! Lukten från surströmming går inte att ta miste på. FOTO: Istock 1. Lägg surströmmingen i frysen en halvtimme innan öppning så sänker du lukten lite. Det sämsta är att öppna burken under vatten, det blir bara slabbigt.2. När du öppnar den skall du vinkla burken lite så att den luftficka som blir bara ger ett pys som du kan kontrollera med en servett över öppnaren.

 1. På så sätt slipper du få stänk på dig.3.
 2. Sedan kan du ställa den i diskhon, om det rinner över är det då lätt att spola bort.4.
 3. Lägg gärna över fiskarna på ett uppläggningsfat som du först har lagt exempelvis granris på som bädd.
 4. Det kommer att se trevligt ut, och då glömmer alla lukten och tandvattnet börjar rinna.5.

Diska burkarna med diskmedel och lägg i metallåtervinningen.6. Lämna en skål med lök framme över natten för att få bort surströmmingslukten i huset. Recept: Surströmmingspremiären infaller den tredje torsdagen i augusti. Fram till år 1998 fick surströmming enligt lag inte säljas tidigare för att den saluförda fisken skulle vara tillräckligt mogen.

 • Än i dag är många surströmmingstillverkare hårda med när de börjar försäljningen.
 • Surströmmingspremiären 2018 infaller den 16 augusti.
 • Så tillverkas surströmmingen Den lekmogna strömmingen fiskas på våren.
 • Efter rensning ska den ligga i saltlake i ungefär två dygn eller till dess att allt blod är urvattnat.

Därefter läggs den i tunnor med en svagare saltlake, för jäsning i sex till åtta veckor. I början av juli brukar den vara klar att förpackas i plåtburkar. Källa: Nordiska museet Läs också: : Undvik luktkatastrof: Så öppnar du surströmmingsburken på rätt sätt!

Hur ska man äta surströmming?

Kan förgyllas med t.ex. –

 • ost (t ex Västerbottenost)
 • gräslök, fint skuren
 • dill, fint skuren
 • gul lök, skivad och smörstekt
 • äppelmos
 • crème fraîche
 • tomat, skivad
 1. Ät surströmmingen på tallrik med potatis och lök med smörat bröd vid sidan eller gör en klämma av mjukt eller hårt tunnbröd:
 2. Smöra brödet och skiva potatis och lägg på, lägg på strömmingsfileer (om du är ovan ätare så lägg gärna små bitar lätt utstrött på mackan).
 3. Toppa med hackad lök och eventuellt andra “nymodigheter”.

: Klassisk klämma med surströmming | Köket.se

Hur kan jag slänger surströmming?

Överbliven surströmming ska, tillsammans med potatisskalen, löken och det som blev kvar på tallrikarna, slängas i bruna tunnan. – Det är klassiskt matavfall. Det ska läggas i en kompostpåse i komposttunnan.

Är det ben i surströmming?

Val av surströmming – Vilket märke du väljer spelar ingen större roll, alla har sin egen favorit så prova gärna olika. I Höga Kusten finns dessutom en mängd små lokala tillverkare. Orskars surströmming från Tynderö är vår favorit. Surströmmingen säljs även som filéer vilket gör rensningen betydligt smidigare.

You might be interested:  Åt Vilket Håll Skär Man Kött?

Kan man äta skinnet på surströmming?

Så äter du surströmming – Låt inte den kraftfulla doften avskräcka, smaken är mildare och saltare. Fenor, ryggrad och inälvor tas bort men skinn och rom kan man äta. Matskola

Är surströmming rutten?

Är det dags för surströmmingspremiär? Surströmmingspremiär! – efterlängtad av många men kanske fasad av fler. Lukten och smaken är en sann vattendelare.

När är det surströmmingspremiär? Traditionellt infaller den tredje torsdagen i augusti. Surströmming är inte rutten fisk! Det en fermenterad produkt framställd genom en noga kontrollerad process. Det tar 3-4 veckor för strömmingen att färdigställas. Eftersom lektiden styr fångsten kan det därför vissa år smaka bättre med förra årets strömming. Barn och kvinnor i fertil ålder bör inte äta strömming oftare än 2-3 gånger per år (detta på grund av att fisken kan innehålla miljöföroreningar som dioxin och PCB). Mikrobiologiskt sett är det däremoten mycket säker produkt – livsmedelsverket gjorde på sjuttiotalet försök att tillsätta matförgiftningsbakterier till surströmmingen, men ingenting kunde växa till.

: Är det dags för surströmmingspremiär?

Kan surströmming bli för gammal?

Leif Mannerström: “Låt barnen smaka surströmming och du ska se att många av dem tycker om det!” Leif Mannerström är en av landets främsta kockar och författare till flera böcker på Norstedts förlag. Foto: Tomas Yeh. Annons Känd från TV, föreläsningar och ett långt yrkesliv som kock. Folkkär, rakt på sak och med en stark kärlek till framför allt fisk och skaldjur.

 • Leif Mannerström går hem i de flesta läger.
 • Han har också ett eget surströmmingsmärke som bidragit mycket till att ytterligare höja statusen på den norrländska delikatessen.
 • Första gången Leif Mannerström smakade surströmming var han bara sex år gammal.

– Det var med min farmor, berättade han. Och jag hör ju till den generation som inte fick säga att vi inte tyckte om den mat som serverades, det var bara att äta. Men jag tyckte direkt att surströmming var gott och åt tre, fyra stycken. Han menar att barn även idag borde få prova på surströmming.

– Jag blir irriterad när föräldrar säger att, “det där är nog inget för barn, du får det här i stället” och se ger det barnet korv eller något annat vanligt. Det är trams! Låt barnen smaka surströmming och du ska se att många av dem tycker om det. Leifs filosofi är att låta barn äta allt som vuxna äter.

Annons – På mina restauranger har vi aldrig haft några särskilda barnmenyer. Barnen har fått välja ur den meny som finns men fått hälften så mycket som de vuxna. – Det tror jag har bidragit till att många barn tagit till sig maträtter som de annars inte fått chansen att äta.

När det kommer till surströmming är Leif så förtjust i den att han kan äta innehållet i en hel burk själv. – Och surströmming luktar inte, den doftar! Jag blir lika lycklig av att öppna en burk surströmming som att gå in i en fransk ostaffär. Det är dofter som är underbara. Att han sedan några år tillbaka har ett eget surströmmingsmärke, som tillverkas på Gösta Hannells salteri i Skagshamn i Ångermanland, kom sig av hans vänskap med salteriets ägare Patrik Hannell som bor på västkusten.

– Han och jag åkte upp till Ulvön, träffade intressanta människor och pratade surströmming. Jag bestämde mig för att satsa på eget märke där alla burkar ska innehålla romstinna honor och vara de allra finaste man får i fångsten. – Mannerströms ska vara toppklass, helt enkelt.

 1. Designen på burken – svart och guld – är inspirerad av Formel 1–föraren Ronnie Petersons Lotus på 1970–talet.
 2. – Den bar cigarettsponsorn John Player Specials färger och logga och så ville jag att min burk också skulle se ut, skrattar Leif.
 3. Mannerströms är dyrare än de vanligaste märkena på marknaden.
You might be interested:  Var Kan Man Köpa Glutenfritt Bröd?

– Men många anser också att den hör till de bästa. Personligen tycker jag om många olika surströmmingsmärken och testar gärna nya. Men aldrig att jag äter färdigfiléad surströmming. Det fungerar bara inte. Och när han äter surströmming, gör han det inte heller med tomat som tillbehör.

Däremot en mix av hackad gräslök, rödlök och gul lök som han blandar med lite grädde. Till surströmmingen dricker han öl och snaps. Genom åren har Leif faktiskt bjudit sina prominenta restauranggäster i Göteborg på surströmming, som omväxling till alla kulinariska rätter. – Jag har haft storkunder till Volvo som älskat surströmming och när jag hade argentinska affärsmän hos mig, blev de så förtjusta att de villa ha med sig några burkar hem.

“Jag tror inte ni ska ta dem på flyget”, sa jag, “för händer det nåt med burkarna på resan kan ni få betala hela flygplanet.” – Det struntar vi i, svarade de. Så de fick med sig 16 burkar till Argentina. Redan som sexåring åt Leif Mannerström sin första surströmming.

Foto: Tomas Yeh. Leif drar sig till minnes att han även serverat ett mycket känd rockstjärna surströmming – “han ville äta någonting annorlunda” – och även honom föll den i smaken. – Han gillade sill så jag förstod att det skulle bli tummen upp även för surströmming, skrattar Leif som inte ger mycket för de tester av vare sig sill eller surströmming som genomförs av okunniga personer.

– Göteborgs–posten testar sill varje år och det är rent av skrattretande ibland, när en sill hyllas för att ” den är så fast och laken är så klar.” En sill ska ju för fasen vara lös och laken grumlig! – Det är ofta lika låg nivå på kunskaperna och omdömena när surströmming testas och kan man inte sina saker ska man låta bli.

Leif Mannerström är också mycket bestämd med att bäst före–datumet är helt ointressant när det kommer till både sill, matjessill och surströmming. – Smaken är bäst e f t e r bäst före–datum. Bäst är sill och surströmming när den är vintage. Minst ett, två år gammal och förvarad i rätt temperatur. Fakta om Leif Mannerström: Leif Mannerström är en av Sveriges främsta kockar.

Han har utsetts till kockarnas kock tre gånger och haft stjärna i Guide Michelin i över tio år. Han började som 15-åring i kök. Arbetade på Amerikabåtarna under två och ett halvt år och blev som 23-åring rekordung köksmästare på restaurangen Henriksberg.

Han drev stjärnkrogen Sjömagasinet (som 1999 fick en stjärna i Guide Michelin) i Göteborg fram till 2010 där några av hans kända gäster varit Bruce Springsteen, Rolling Stones och Bono från U2. Leif har gett ut flera matböcker på Norstedts förlag, bland annat Sill & Strömming som vann Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 i klassen “speciallitteratur”.

Husmanskonst vann samma tävling 2006 i “À la carte-kategorin”. Till övriga böcker, många av dem prisvinnare, hör Mannerströms skaldjur, Mannerströms julkokbok och Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar, Källa: Norstedts. : Leif Mannerström: “Låt barnen smaka surströmming och du ska se att många av dem tycker om det!”

You might be interested:  Vad Är Skillnaden Mellan Kalorier Och Kolhydrater?

Kan man äta fjolårets surströmming?

Uppdaterad 20 augusti 2015 Publicerad 19 augusti 2015 Man kan äta den året om men det är den tredje torsdagen i augusti som är det egentliga premiärdatumet för årets surströmming. Vi hälsar på hos Ruben Madsen i hans surströmmingssalteri på Ulvön. Hit vallfärdar folk från hela världen för att njuta – eller förfäras – över traditionerna på ön.

Holländske turisten Eduard van Emmerik tittar in och vill ha en smakbit. Ruben ställer upp och slår däremed hål på några myter kring den sura fisken. När han plockar fram strömmingen frågar han: – Känner ni någon stark obehaglig doft? Nä! För jag är den bästa experten i världen på surströmming, säger han och drar ned ett skratt från åhörarna.

Sen fortsätter tipsen på hur man bäst avnjuter surströmming. Årets burkar går bort direkt. Fjolårets är bättre och den ska vara iskall. – Surströmmingen är det man ska ta fram sist. Sista halvtimmen ska den till och med förvaras i frysen. Det plus att strömmingen ska vara väl jäst gör att dofterna inte blir så aggressiva.

Ruben slår på stort. Här ska bjudas på hans egna innovation – surströmmings-tapas och då åker akademirocken på. Han har stol nummer 1 i Surströmmings Akademien vars främsta mission är att sprida kunskap kring fisken. Och ordet sprids. De flesta TV-kockar har redan varit här och ingen av dom har ens försökt ändra på Rubens recept.

– Jamie Oliver tyckte inte om doften men när han fick smaka så tyckte han det var underbart. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.