Hur Skär Man Potatis Till Jansson?


Hur Skär Man Potatis Till Jansson
Gör så här –

 1. Sätt på ugnen på 200°C.
 2. Skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna. Den är klar när den blivit genomskinlig och gyllene.
 3. Skala potatisen och skär den i strimlor om 3 – 4 mm. Den ska inte sköljas när den strimlats, man behöver stärkelsen i potatisen som binder grädden
 4. Smöra en ugnssäker form, varva potatis, lök och ansjovis. Det ska vara potatis underst och överst.
 5. Vispa ihop grädde, mjölk och ansjovisspad och häll det över. Salta och peppra lite lätt.
 6. Fördela ut lite smörklickar på toppen och strö över ströbröd.
 7. Grädda Janssons i nedre delen av ugnen ca 1 timma eller tills grädden kokat ihop och potatisen är mjuk.
 8. Servera gärna med gott knäckebröd och ost.

Kan man göra Jansson dagen innan?

Janssons frestelse – krämig och mild Janssons frestelse tillhör mina absoluta favoriter och numera även min älskade killes också. Denna variant är en mild krämig och snäll Jansson, ja helt enkelt barnvänlig och ett måste för alla som egentligen säger att de inte gillar Jansson att testa och för Janssonälskare blir det att säga Mmmm.

 1. Det som gör denna Jansson så god.
 2. Är först och främst att man steker löken gyllenbrun.
 3. När man steker löken lätt, så slipper man den starka fräna smaken i rå lök och som också gör att grädden skär sig lättare.
 4. Att man sedan mosar anjovisen och blandar i lite orökt kaviar gör att den blir en mild, len och krämig Jansson.
You might be interested:  Vad Kan Man Plantera Med Potatis?

Viktigt också att man använder anjovis av skarpsill och inte några sillburkar med anjovissmak. Jag använder alltid hummeranjovis, ni vet den rosa burken. Här kommer receptet till 4 personer som ensamrätt och 8 personer för julbord eller smörgåsbord. På julbord/buffé så tar man ju så mycket annat, så det går inte åt så mycket om man nu inte bara äter Jansson förstås.

Ingredienser 4 person: Gör så här: Tips!

2 st gula lökar 2 msk smör 400 g potatis 1 burkar (125 g) hummeransjovisfiléer.2 dl vispgrädde 1 dl mjölk 3% 1 burk slottskavia eller 3 msk orökt kavia typ Ejderns smörklickar ströbröd 1. Värm ugnen till 175°.2. Klyv och skiva löken, smörfräs den guldfärgad, mjuk och glansig.3.

 1. Mosa ansjovisen med en gaffel tillsammans med kavia och blanda med den stekta löken och slå på gräddmjölken i pannan.4.
 2. Skala och strimla potatisen för hand och lägg även 2/3 delar av potatisen i lök och ansjovisblandningen så allt blir blandat och koka upp, max 5 minuter.5.
 3. Lägg blandningen i en smord ugnssäker form och lägg på resten av den strimlade potatisen.6.

Lägg på smörklickar och ströbröd, grädda 50-60 minuter. Jansson är inte god att värma upp, utan ska serveras nygjord. Vill du förbereda dagen innan, så gör så långt som till att du lagt blandningen i formen, men blanda även då, översta lagret med potatis i pannan innan du lägger allt i formen.

Varför äter vi Janssons frestelse?

Janssons frestelse är en klassiker på julbordet och en del tycker att gratängen förtjänar en hedersplats. Den krämiga potatis- och ansjovisgratängen fyller en självklar plats bland klassiker som julskinka, sill, köttbullar och prinskorv. Men var kommer Janssons frestelse ifrån egentligen? Skapandet av den goda gratängen tros den kände operasångaren och matkännaren Per Adolf Pelle Janzon (1844-1889) ligga bakom.

 • Inspirationen till Janssons frestelse var “ansjovislådor” med anor från 1800-talet som hade liknande innehåll.
 • Att gratängen blev kallad Janssons frestelse är däremot tack vare en annan person.
 • I den gastronomiska kalendern från 1989 skriver den gastronomiska akademien att det var societetsdamen Elvira Stigmarks kokerska som namngav rätten.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Är Det I Vaniljglass?

I samband med en vickning efter biofilmen “Janssons frestelse” bjöd hon på en varm smörgås med kokt potatis, ett ägg och två korslagda ansjovisfiléer. Begreppet Janssons frestelse myntades och rättens namn accepterades 40 år efter Janzons död. Receptet publicerades för första gången år 1940 och blev snabbt en klassiker på julbordet.

Varför Janssons frestelse?

04. JANSSONS FRESTELSE – JANSSON’S TEMPTATION

Teorier & skrönor om frestelsen – Många har spekulerat i om operasångaren och festprissen Per Adolf “Pelle” Janzon givit namn åt rätten som serverades tillsammans med öl och snaps. Den teorin verkar falla då rätten aldrig kallades så under tiden Janzon levde, utan först ca 30 år senare.

 1. Svenska gastronomiska akademien har förklarat namnet med att en fru Elvira Stigmark (1886–1953) från Östermalm på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen.
 2. Namnet blev då Janssons frestelse efter filmen från 1928 med samma namn.
 3. Gott är det hur som helst, Janssons frestelse är en klassiker som står sig! Recept hittar du här nedanför.

: Varför heter det Janssons frestelse?