Hur Steker Man Kött På Bästa Sätt?
Stek på hög värme i stekpanna och använd generöst med smör och olja. Oljan klarar höga temperaturer och smöret tillför en massa god smak. När smöret slutat fräsa är det dags att lägga ner köttet. Låt bli att vända och röra köttbiten, låt den ligga ifred och stekas.
Contents
Vad är bäst att steka kött i?
Både olja och smör har utmärkta stekegenskaper och bra näringsvärde. Fast stekfett ger bra steksignaler och smör ger god smak. Flytande fett som olja är utmärkt att steka i, men det är något svårare att se steksignalerna. Vi rekommenderar smör till stekning av portionsbitar av kött som steks och sedan tas ur pannan.
När ska man lägga i fettet i stekpannan?
Både smör och olja är bra – Smör eller annat matfett har viktiga uppgifter vid stekningen. Det leder värmen från spisen till maten som ska stekas, ger smak och en gyllenbrun stekyta. Hetta upp smör eller olja, eller en blandning av båda, i stekpannan. När man använder ett fett som innehåller vatten, som smör, är det lättare att avgöra när temperaturen är tillräckligt hög.
Det är lagom att lägga köttet i pannan när vattnet i smöret har kokat bort, då tystnar det och temperaturen är cirka 170˚. Smör och margarin innehåller vatten och därför kokar det. När vattnet har kokat bort så tystnar fettet i pannan. Olja består av rent fett, den innehåller inte något vatten som bubblar bort och därför kan man inte lyssna på den för att veta när det är dags att lägga köttet i pannan.
Fyll inte pannan, då sjunker temperaturen för mycket. Använd hellre två pannor och fyll dem till häften. Låt köttet ligga någon minut i stekpannan och vänd det sedan, stå kvar vid spisen och vänd gärna flera gånger så blir köttet jämnare stekt. Hur lång tid det tar att steka kött i pannan beror på hur tjocka skivorna är, köttets temperatur före stekning och vilken värme det är i pannan.
Varför steker man i olja?
Steka i smör eller olja? – Vid stekning leder fettet värmen mellan stekpannan och maten, och både olja och smör har utmärkta stekegenskaper. Beroende på vad som steks “suger” maten upp fettet på olika sätt. Potatis och panerad mat, som exempelvis fiskpinnar suger upp fettet mer än vad exempelvis magert kött eller fisk gör.
Kan man steka utan smör?
Fit & Cook non-stick stekpanna: Varar upp till dubbelt så länge* – Glöm olja och fett – nu är det enklare än någonsin att steka dina favoritråvaror helt utan att tillsätta olja och fett. Fit & Cook-stekpannans mycket hållbara Titanium Pro non-stickbeläggning varar upp till dubbelt så länge* och kräver ingen olja vid matlagningen.
- Det tjocka lagret med aluminium ger en jämn fördelning av värme och Thermo-Spot®-tekniken meddelar dig när det är optimal temperatur för att börja steka.
- Fit & Cook har ett bekvämt Bakelite-handtag som ger dig ökad säkerhet och bekvämlighet när du lagar mat.
- Non-stickbeläggningen gör stekpannan mycket enkel att rengöra.
Fit & Cook håller jämna steg med din hälsosamma livsstil då den passar alla hällar inklusive induktion! *Titanium Pro-beläggningen varar upp till dubbelt så länge som Titanium Force-beläggning
Måste man binda en stek?
En stor bit kött blir jämnare till formen om det binds upp med ett så kallat steksnöre av krympt bomull före tillagning. En jämn form gör att köttet blir jämnare stekt eller kokt. Dessutom blir skivorna snyggare när man skär upp det.
Vilken värme ska man ha när man steker kött?
Nötkött innertemperatur
rare / blodig | well done / genomstekt | |
---|---|---|
Nötstek | 65°C | 75°C |
Nötytterfilé | 55°C | 65°C |
Ryggbiff | 60°C | 70°C |
Kalvfilé | 70°C |
Vilken olja för att steka kött?
Steka med växtfröolja
PALMOLJA | 240° C |
---|---|
SOLROSOLJA, SOJAOLJA | 170° C |
DRUVKÄRNSOLJA, RAPSOLJA, MAJSOLJA | 160° C |
MARGARIN | 150° C |
SMÖR | 110° C |
När ska man Krydda köttet?
12 tips för godare kött | Köttguiden – Scan 1. Mörat är godast Nötkött behöver möras innan det ska tillagas. Vakuummörning är den vanligaste metoden, där de olika styckningsdelarna packas i en plastförpackning som man suger ut all luft ur. Köttets naturliga mörningsprocess fortsätter då att verka, samtidigt som köttet skyddas från oönskade bakterieangrepp.
- Själva smaken utvecklas också och är som mest utvecklad efter ungefär tre veckors mörning, när köttet är riktigt moget.2.
- Fett, en god smakbärare Fett är en viktig smakbärare som hjälper till att lyfta köttets smak.
- Vid stekning försvinner en viss del av fettet.
- För att ta tillvara på all den goda smaken, ös gärna stekfettet på köttet under stekningen.3.
Så får du perfekt resultat varje gång! En riktig köttfantast behöver en stektermometer. Ja egentligen alla som vill att köttet ska bli absolut godast. Med termometern mäter man temperaturen inne i köttet och får på så vis alltid samma resultat, oavsett om du ugnsbakar eller steker köttet.4.
- Att tänka på vid stekning Tänk på att värmen från en stekpanna är väldigt hög och att kött är känsligt för värme.
- Börja på hög värme och sänk så fort du uppnått en bra stekyta.
- Om du använder en gjutjärnspanna tänk på att den håller sin värme längre än en teflon- eller titanpanna.
- På en vanlig spis (utan induktion) går temperaturen inte ner lika fort.5.
Yta först, sedan innehåll Ska du ugnssteka köttet så börja alltid steka i stekpannan för att skapa en fin yta och färg. Köttet blir som mörast och saftigast om temperaturen i ugnen ligger mellan 80-90°C.
6. Ta ut ur kylen i god tid Låt köttet vila i sin förpackning i rumstemperatur ca 15-20 min innan stekning så får du en bättre stekyta eftersom det kalla köttet kan kyla ner stekpannan och det blir då svårt att få en bra stekyta. 7. Gör som proffsen, torka av köttet
Ett tips är att torka köttet fritt från köttsaft precis innan du saltar och pepprar. Använd en handduk eller hushållspapper för att få bort den överflödiga köttsaften.8. Salt och peppar! En kvart innan du lägger köttet i stekpannan är det dags att salta och peppra.
- På så vis dras kryddorna in i köttet och du får en behaglig smak.
- Oncentrera dig sedan på stekningen och toppa med lite gott flingsalt när köttet är klart.9.
- Gör plats i stekpannan Lägg inte mer kött i stekpannan än 2/3 av ytan eftersom det då är lätt att stekpannan blir för kall, så att köttet släpper vätska.
Då finns risk att stekningen övergår i kokning och du går miste om en god stekyta. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du använder en teflonpanna.10. Olja eller smör? Tillsätt neutral olja som exempelvis rapsolja i den upphettade stekpannan. Att steka i olja gör att du kan hålla en hög temperatur.
- Olja har en mycket högre brännpunkt än smör men använd gärna olja och smör tillsammans eftersom smöret ger god smak och färg.
- Gör som mästerkockarna, blanda olja och smör så kan du steka på högre temperatur utan att smöret bränns.11.
- Lär känna din ugn Om du använder en ugn utan digital termometer på ugnsvärmen kan du lätt se temperaturen med en extern termometer för att få rätt angivelse.
Lägg termometern vid sidan på gallret i ugnen så du kan kontrollera ugnstemperaturen. Detta är extra viktigt i gasugn.12. Stek inte nötkött för länge Hur vill du ha ditt kött? Innertemperaturen bör ligga på 55 grader för rött, 60 grader för medium (rosa) och 65 grader för välstekt kött när du helsteker i ugn.
Måste man bryna köttet?
Nej, det behövs egentligen inte. Avsikten med att bryna kött är att man då får den så kallade Maillardreaktionen. Den innebär att köttets yta blir brynt och samtidigt frigörs en mängd smakämnen. Köttet får en fin yta och behåller saftigheten inuti. Det ser också trevligt ut med en vackert brynt yta.
Vilket kött får inte vara rött?
Måste griskött serveras genomstekt? Många trendiga kockar föredrar möra styckningsdelar som filé eller kotlett av gris som stekts till mellan 58° och 65°. De hävdar att svenskt griskött, som är salmonellafritt, behöver inte serveras helt genomstekt. Livsmedelsverket rekommenderar dock att allt griskött ska upphettas till minst 70°.
Detta för att man ska vara helt säker på att undvika bakterien Yersinia Eneterocolitica, som kan förekomma i griskött, även om det är mycket ovanligt. När du steker till exempel en kotlett och vill ha den genomstekt är det dags att vända när genomskinlig köttsaft tränger upp på ytan av köttet. Stek då lika länge på andra sidan.
Då har köttet en innertemperatur på ca 70°. Andra styckningsdelar, som karré, bog eller stek smakar helt enkelt godare rejält genomstekt. Fläskkarré kan stekas eller grillas upp till innertemperatur 85°. Då blir köttet smältande mört och fettet smälter ut.
Hur farligt är trikiner?
Symtom och komplikationer – Sjukdomsbilden varierar från milda, symtomfria fall till svåra, dödligt förlöpande tillstånd. I tarmen kan maskarna ge upphov till övergående diarrébesvär. Larverna framkallar under sina vandringar allergiska symtom och lokala besvär, som kan yttra sig som smärtande vätskeansamlingar, särskilt kring ögonen, blödningar i ögats bindehinna och under naglarna, långvarig och oregelbunden feber samt påverkat allmäntillstånd.
Varför bankar man ut kött?
Tillagning – Innan tillagning kan det vara bra att först banka ut köttet tunt. Då blir köttet extra mört och dessutom får man ut mycket stekyta per gram kött vilket ger en god och nötig smak. De utbankade köttskivorna kan stekas hastigt i en panna på högsta värme.
- Använd olja eller en blandning av olja och smör så att fettet inte bränns lika lätt.
- Det är viktigt att inte steka för länge.
- Då drar nämligen köttet ihop sig och torkar ut.
- Lite drygt en halv minut per sida brukar vara lagom.
- Det går lättare att banka ut köttet tunt om man lägger det mellan plastfolie när man hamrar på köttet med köttklubban.
Den som inte har en sådan kan använda knytnävarna eller botten på en flaska. Annars är det klassiska tillagningssättet är att smörsteka köttet och servera det med aromsmör eller någon sås, ofta bearnaisesås, samt pommes frites eller annan friterad eller stekt potatis.
Extra stora skivor av lövbiff brukar kallas elefantöra och serveras med äggula och pepparrot. Lövbiffen är en flexibel och användbar styckningsdetalj. Den kan grillas, i grillpanna eller på utegrill. Den kan också fyllas med krämiga fyllningar så som ost och finhackade grönsaker och stekas hopvikt eller rullad.
Lövbiff kan även strimlas och wokas, ingå i en pastasås, en sallad, i snabbstekta grytor eller sjudas i buljong. Exempelvis som i den japanska rätten shabu-shabu. Man kan även variera middagen med smaskiga biffmackor med lövbiff, sallad och någon krämig dressing.
Varför blir oxfile seg?
Kom ihåg att skära köttet mot fibrerna – Skivar man kött längs med fibrerna, alltså i samma riktning, blir det lätt segt. Därför ska man skära köttet tvärs över fibrerna så att de skärs av. Att skära över fibrerna är naturligtvis viktigt för allt kött, men framför när man ska skära riktigt möra detaljer så som lammytterfilé, biff, rostas, fläskfilé och kotlettrad,
Vad är kravmärkt kött?
KRAV-märkta nötkreatur, det vill säga kor, tjurar, och ungdjur får vara ute och beta under en stor del av sommarhalvåret. De äter mycket gräs och annat grovfoder som är nyttigt för idisslare. Det är skillnad på ko och ko. På en KRAV-märkt gård bidrar nötkreaturen med otroligt många nyttor som djur, natur och människor behöver. Deras foder är producerat helt utan naturfrämmande bekämpningsmedel och konstgödsel och minst 60 procent av mjölkkornas och 75 procent av de övriga nötkreaturens foder odlas lokalt.
Hur man tillagar kött?
Större stycken i ugn – Ugn värmer från alla sidor och passar därför bra till större köttstycken. Rumstemperera köttet och bryn det gärna runt om så du får den goda stekytan. Gnid in det med salt, peppar och eventuellt andra kryddor och lägg det sedan i en trång ugnsfast form.
- En vanlig ugnstemperatur för stekar är 150-175°C.
- Du kan också tillaga köttet på hög temperatur, 200°C och över.
- Det passar bäst för små detaljer.
- Temperaturskillnaden mellan yta och kärna blir stor vilket kan ge ett mycket gott resultat, men det kräver precision – risken att översteka är stor – använd en digital köttermometer.
Ta ut köttet strax innan det uppnått önskad innertemperatur. Det eftersteker nämligen några grader. Ett stort stycke kött som stekts i hög ugnstemperatur kan eftersteka uppåt 3-5°C. Låt alltid köttet vila innan det skärs upp, gärna under smörpapper som släpper igenom värme men inte ånga.
Hur ska köttet vila?
12 tips för godare kött | Köttguiden – Scan 1. Mörat är godast Nötkött behöver möras innan det ska tillagas. Vakuummörning är den vanligaste metoden, där de olika styckningsdelarna packas i en plastförpackning som man suger ut all luft ur. Köttets naturliga mörningsprocess fortsätter då att verka, samtidigt som köttet skyddas från oönskade bakterieangrepp.
- Själva smaken utvecklas också och är som mest utvecklad efter ungefär tre veckors mörning, när köttet är riktigt moget.2.
- Fett, en god smakbärare Fett är en viktig smakbärare som hjälper till att lyfta köttets smak.
- Vid stekning försvinner en viss del av fettet.
- För att ta tillvara på all den goda smaken, ös gärna stekfettet på köttet under stekningen.3.
Så får du perfekt resultat varje gång! En riktig köttfantast behöver en stektermometer. Ja egentligen alla som vill att köttet ska bli absolut godast. Med termometern mäter man temperaturen inne i köttet och får på så vis alltid samma resultat, oavsett om du ugnsbakar eller steker köttet.4.
Att tänka på vid stekning Tänk på att värmen från en stekpanna är väldigt hög och att kött är känsligt för värme. Börja på hög värme och sänk så fort du uppnått en bra stekyta. Om du använder en gjutjärnspanna tänk på att den håller sin värme längre än en teflon- eller titanpanna. På en vanlig spis (utan induktion) går temperaturen inte ner lika fort.5.
Yta först, sedan innehåll Ska du ugnssteka köttet så börja alltid steka i stekpannan för att skapa en fin yta och färg. Köttet blir som mörast och saftigast om temperaturen i ugnen ligger mellan 80-90°C.
6. Ta ut ur kylen i god tid Låt köttet vila i sin förpackning i rumstemperatur ca 15-20 min innan stekning så får du en bättre stekyta eftersom det kalla köttet kan kyla ner stekpannan och det blir då svårt att få en bra stekyta. 7. Gör som proffsen, torka av köttet
Ett tips är att torka köttet fritt från köttsaft precis innan du saltar och pepprar. Använd en handduk eller hushållspapper för att få bort den överflödiga köttsaften.8. Salt och peppar! En kvart innan du lägger köttet i stekpannan är det dags att salta och peppra.
- På så vis dras kryddorna in i köttet och du får en behaglig smak.
- Oncentrera dig sedan på stekningen och toppa med lite gott flingsalt när köttet är klart.9.
- Gör plats i stekpannan Lägg inte mer kött i stekpannan än 2/3 av ytan eftersom det då är lätt att stekpannan blir för kall, så att köttet släpper vätska.
Då finns risk att stekningen övergår i kokning och du går miste om en god stekyta. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du använder en teflonpanna.10. Olja eller smör? Tillsätt neutral olja som exempelvis rapsolja i den upphettade stekpannan. Att steka i olja gör att du kan hålla en hög temperatur.
- Olja har en mycket högre brännpunkt än smör men använd gärna olja och smör tillsammans eftersom smöret ger god smak och färg.
- Gör som mästerkockarna, blanda olja och smör så kan du steka på högre temperatur utan att smöret bränns.11.
- Lär känna din ugn Om du använder en ugn utan digital termometer på ugnsvärmen kan du lätt se temperaturen med en extern termometer för att få rätt angivelse.
Lägg termometern vid sidan på gallret i ugnen så du kan kontrollera ugnstemperaturen. Detta är extra viktigt i gasugn.12. Stek inte nötkött för länge Hur vill du ha ditt kött? Innertemperaturen bör ligga på 55 grader för rött, 60 grader för medium (rosa) och 65 grader för välstekt kött när du helsteker i ugn.