När Är Det Dags Att Sätta Potatis?


När Är Det Dags Att Sätta Potatis
Egen färskpotatis till midsommar är härligt gott! Här tipsar Nils Åkerstedt om hur man gör för att lyckas även om man bor i norra Sverige där snön kanske ligger kvar i maj. – Den som vill skörda färsk potatis till midsommar ska ta in sättpotatis i mitten på mars–början på april.

 • Lägg den på en ljus plats där temperaturen är mellan 15–20 grader.
 • Det är mycket viktigt att det är riktigt ljust, annars blir groddarna långa.
 • Det bästa är om de inte är längre än 10–15 millimeter när potatisen skall sättas.
 • Det är möjligt så gott som överallt i Sverige att odla potatis ute och få den klar till midsommar, oavsett hur dålig våren är.

Det enda som behövs är en plats där solen lyser några timmar per dag och att potatisen sätts i sand. Bygg en ram och fyll med sand Gör en ram av bräder 20–40 cm hög med en yta på 1–2 kvadratmeter och fyll den med sand. Välj natursand som kallas sättsand 08, betonggrusgrus 08, m m.

Det spelar ingen roll hur underlaget är där ramen placeras, men det är alltid en fördel om den ligger på jord så att den befintliga markfukten kan tränga upp genom sanden för det underlättar vattningen. Om ramen görs lägre än 40 cm bör man först lägga tidningar i botten innan sanden fylls i för att undvika fleråriga ogräs i odlingsbädden.

När sanddjupet är större lyckas inte ogräsen ta sig igenom sanden upp till ytan. Tidningarna förhindrar ogräs som t. ex. kvickrot att växa upp genom sanden första sommaren och då dör de rötter som finns under sandbädden. Smält eventuell snö och sätt senast 1:a maj För att hinna få färdig nypotatis till midsommar måste den sättas senast 1 maj.

 1. Det går att klara av även i de trakter där snön ligger kvar den tiden.
 2. Jag sätter alltid lite potatis 1 maj trots att det ibland finns snö i drivor runt sandbädden.
 3. Genom att strö på sand eller aska på snön några veckor innan, smälter den bort där potatisen skall sättas.
 4. Om hela den upphöjda bädden täcks med fiberduk blir det tillräckligt varmt i sanden för att potatisen skall kunna sättas trots köldgrader på nätterna.

Kupning behövs inte Eftersom den här potatisodlingen inte ska kupas behövs det inte stora avstånd mellan raderna eller mellan potatisen i raderna, 20–25 cm är tillräckligt. Potatisen skall inte sättas djupare än att den täcks med 3–5 cm sand. Täck med dubbel fiberduk Täck över bädden med två lager fiberduk och vattna lite lätt 2–3 gånger i veckan med ljummet vatten, men vattna inte mera än att sanden blir fuktig.

När blasten kommit upp får den inte nudda fiberduken för då riskerar den att frysa sönder. Täck med gräsklipp och vattna Potatis har ju näring i knölen så att den klarar sig till dess blasten blir 10–15 cm hög. Då skall den gödslas med gräsklipp. Finns det inte något gräs vid den tiden kan man antingen plocka lite gröna växter som finns mot väggar och andra varma platser och hacka sönder, eller också kan man använda lagrat gräsklipp sedan förra sommaren.

Täck ytan mellan potatisstånden med 5–10 cm tjockt lager och fortsätt att vattna 2–3 gånger i veckan, men fortfarande med små mängder varje gång. Sanden blir fort fuktig. Att vattna mera än vad som behövs för att den skall bli fuktig är bara till nackdel eftersom näringen då spolas bort.2–3 veckor efter det första lagret gräsklipp lagts på, läggs ett nytt lager lika tjockt.

Var extra noga med att lägga gräsklipp alldeles intill stjälkarna så att inte ljus kan tränga ner på den nya potatisen, som då blir grön. Efterhand som blasten växer ökas vattenmängden. Även om det regnar bör man vattna lika ofta som tidigare därför att det mesta av regnet rinner av blasten och hamnar utanför.15 kilo på en kvadratmeter Väntar man med skörden till på eftersommaren bör ytterligare ett lager gräsklipp tillföras.

Då kan man få ca 15 kilo potatis på en kvadratmeter.

När ska man sätta tidig potatis?

Sätta potatis – gör så här Guide Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis. Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.

Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten. Rensa ogräs och gödsla jorden innan utplantering. Du kan använda någon form av, hönsgödsel eller om du får ta i brunnen stall/kogödsel.

Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. När Är Det Dags Att Sätta Potatis Sätt utsädet med 30 centimeters avstånd från varandra. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar. Sättpotatis finns att köpa i butik och online från tidig vår, När Är Det Dags Att Sätta Potatis När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig. Vattna regelbundet och rensa ogräs vid behov. När Är Det Dags Att Sätta Potatis Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker på om det är dags att skörda din potatis kan du sticka ner ett finger och känna efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen. Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Nästan som trolleri även för en vuxen. När Är Det Dags Att Sätta Potatis Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken – vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar. När Är Det Dags Att Sätta Potatis Vilken sorts potatis du väljer att odla beror såklart på vad du sedan tänkt göra med din potatis. Vi har listat fem av våra favoriter som är väl värda att odla. : Sätta potatis – gör så här

You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Bränner Man På Padel?

Hur varmt i jorden när man sätter potatis?

Förgrodda potatis – så gör du – Knubbiga groddar, då är de som bäst. FOTO: Istock Genom att förgrodda sättpotatis förkortar du dess tid i jorden och får en både tidigare och större skörd. Att få tidig potatis är förstås härligt i sig, men är också ett sätt att undkomma potatisbladmögel.

Gör så här: Börja 4-5 veckor innan beräknad utplantering. Förvara potatisen varmt och mörkt i ett par dagar innan du tar ut dem i ett ljust rum, cirka 10-15 grader varmt. Placera potatisen i låga kärl, efter en tid har de utvecklat groddar. När jorden i trädgårdslandet håller 8 grader är det dags att sätta ut potatisen, då ska groddarna vara knubbiga och centimeterlånga.

Om du lägger potatisen på en fuktig bädd av mull eller jord så utvecklas både groddar och rötter vilket ger ett ännu bättre odlingsförsprång. Läs också: Odla potatis utan att gräva – 4 metoder

Hur många grader tål potatis?

Frågor och svar om potatis, morötter och tunnelväxthus – Under veckan har jag varit på resande fot och inte hunnit svara på frågor om de inlägg jag publicerat. Nu har jag samlat ihop ett gäng återkommande frågor och hoppas att du hittar info du behöver.

 • Frågor till inlägg/klipp om att rota potatis: Var hittar du den lilla strilen till PET-flaskan? Strilen passar både till små och stora petflaskor och kostar bara några kronor att köpa.
 • Finns i vanliga trädgårdskedjorna, typ Blomsterlandet och liknande.
 • Min potatis trasslar ihop sig när jag rotar den på en bricka, har inte du problem med det? Nej, det tycker jag inte.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Oboy?

Min potatis står svalt och växer långsamt, det gör att både rötter och blast växer lagom mycket. Rötterna hinner inte breda ut sig i all oändlighet och blasten blir knubbig och grön istället för vit och ranglig. Hur mycket kyla tål potatisarna när de sätts ut? Inte särskilt mycket.

Blasten skadas lätt och knölen kan få frostskador om den nås av minusgrader. Blasten återhämtar sig men tillväxten kan hämmas. Eftersom jag täckodlar har jag sällan problem med att potatisen skadas. Se gärna klippet Potatis i täckodling, Var köper du dina sättpotatisar och är det kontrollerat utsäde? Jag köper potatis på nätet från en firma som heter Larsviken.

De brukar också finnas på mässor och liknande. Behöver jag komplettera köper jag i trädgårdsbutiker. Jag köper alltid kontrollerat utsäde och sätter aldrig potatisar från butik. De kan bära på smittor och sjukdomar som kan överföras till jorden. Har jag fina potatisar över från föregående säsong, som inte drabbats av sjukdomar, spar jag gärna och sätter dem.

Brukar du dela dina sättpotatisar? Nej, mycket sällan. Bara om jag har jättebamsingar. Det sägs att stora potatisar ger många små medan små sättpotatisar ger få stora. Om jag vill dela dem gör jag det några timmar innan de åker i jorden så att snittytan torkar upp lite. Avhärdar du potatisarna innan du sätter ut dem? Nej det gör jag inte.

Eftersom jag täckodlar dem hamnar alltid blasten något under täckmaterialet och skyddas från stark vårsol av det. Du odlar både potatis och tomater i samma trädgård, hur gör du för att slippa bladmögel på tomaterna? Det är nog mer tur än skicklighet de gånger jag slipper undan bladmögel på tomaterna.

Jag försöker odla potatis och tomater i olika delar av trädgården men får ofta angrepp på bägge grödorna. I år har jag fått tipset att odla tomater i köpejord i kruka för att minska risken att smittan finns i jorden. Vi får se vad det ger. Att rota potatis innan plantering – YouTube Sara Bäckmo 62.9K subscribers Att rota potatis innan plantering Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device.

More videos

Måste potatisen blomma innan det blir potatis?

Skörd: Vissa sorters potatis blommar, ibland i vacker lilarosa färg. När den har blommat brukar det vara dags att skörda. Andra blommar inte men ger skörd ändå. Tidig potatis skördas när du tycker den är tillräckligt stor och tillagas direkt.