När Sätter Man Potatis I Hink?


När Sätter Man Potatis I Hink
Så här odlar du potatis på liten yta: –

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt. När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut. Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Vilken temperatur ska det vara i jorden när man sätter potatis?

SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård Förgro eller förodla potatis? När du förgror eller förodlar din potatis kan du skörda din potatis tidigare än om du inte gjort det, helt enkelt vinner du lite tid på att förgro eller förodla. Dessutom är det en stor fördel om skörden blir tidig eftersom många odlingar drabbas av potatisbladmögel.

  • Möglet slår till i mitten av sommaren och blasten måste då tas bort.
  • Då är det bra om potatisen är färdigvuxen eftersom tillväxten av knölarna upphör när blasten tas bort.
  • Att förgro är att lägga sättpotatisen ljust så den bildar groddar.
  • Förgroningen sker utan jord.
  • Sättpotatisen placeras i en låda eller, med fördel, i en äggkartong.

Den änden med flest ögon placeras uppåt. Sätt äggkartongen ljust och svalt (frostfritt!). Förgro potatisen fyra till fem veckor innan den planteras ut. När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att plantera ut potatisen. Jorden ska då vara ca åtta grader varm.

Fördelen med att förgro potatis är att det tar lite plats. Du får plats med många potatisar på liten yta. Men en förgrodd potatis ger inte lika tidig skörd som en förodlad. Att förodla sättpotatis är när potatisen planteras i jord så att även rötter växter ut. Fyll krukor (ett tips är att använda mjölkförpackningar, klipp hål i botten) med jord och placera på fat eller bricka.

Sätt en potatis i varje kruka. Halva potatisen ska planteras ned i jorden. När skott börjat växa ut är det dags att börja vattna. Med tiden utvecklas ett fint rotsystem i jorden och blast ovan jord. Håll jorden fuktig, inte blöt. Förodla ca fyra veckor på ljus plats, lite svalare än rumstemperatur, tex i trappuppgången eller i ett garage. Certifierat utsäde Använd alltid certifierat utsäde! Det har genomgått en officiell kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. När du köper certifierad utsädespotatis får du potatis som inte har för hög halt av olika sjukdomar som virus, rötor och olika skorvtyper.

Sätta potatis När jorden har “rett sig” och är ca åtta grader varm, är det dags att sätta ut potatisen. Potatis trivs i lucker och mullrik sandjord. Gräv fåror och lägg upp jorden på sidorna. Det ska finnas gott om jord för kupning senare under säsongen. Sätt med ett radavstånd på ca 50 cm och med 25 cm mellan knölarna.

Potatisen ska sättas 5–8 cm djupt. Det behöver grävas något djupare för de förodlade potatisarna så hela rotklumpen kommer ned ordentligt i jorden. Var försiktig så inte rötterna skadas vid plantering. På de förodlade potatisarna kan blasten sticka upp ovan jordytan. När skördas potatis? Många säger “när potatisen blommar”. Men att potatisen blommar är inget säkert tecken på att knölarna är skördeklara, det beror helt på sort. Moderna sorter blommar inte. Det är bättre och säkrare att gå efter knölstorlek. För att kontrollera potatisens storlek kan man försiktigt gräva sig ner med händerna i sidan av plantan för att känna om där finns några knölar och hur stora de är.

Det går att “skatta” potatisen, vilket innebär att de största potatisarna försiktigt plockas bort från plantan, resten får växa vidare. Tidig potatis skördas vanligtvis, beroende på var man bor i landet, till midsommar. Senare potatissorter plockas upp från mitten av september. Ska potatisen lagras är det bra att klippa av blasten ett par veckor före skörd.

Då utvecklas ett tjockt skal som bättre skyddar potatisen. Potatisen skördas innan frosten kommer och förvaras bäst i 3–6 grader på en mörk och fuktig plats, gärna i en jordkällare eller en så kallad stuka som grävs ned i jorden. Tänk på att: – följa växtföljden.

  • Odla inte potatis på samma ställe mer än var fjärde år.
  • Potatisbladmöglet övervintrar i jorden och växer sig starkare om det får tillgång till sin värdväxt år efter år.
  • Ta bort sjuk blast och släng i soporna, inte i komposten! – du inte behöver ha ett stort potatisland för att odla potatis.
  • Det går utmärkt att odla potatis i en hink, låda eller pallkrage.
You might be interested:  Var Kan Man Äta Surströmming I Stockholm?

: SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård

När sätter man sen potatis?

Potatis är anspråkslös. I princip kan du slänga ut sättpotatisen på jord, lägga halm över och få potatis om åtta veckor. Men för en tidigare och bättre skörd bör man förgro sättpotatisen. Sätt både tidiga och sena sorter för att kunna skörda potatis hela säsongen.

Sen potatis växer långsamt, får ett hårdare skap och tål att lagras längre. För att odla sen potatis: Förgro potatisen för att förkorta potatisens tillväxttid i jorden. Lägg potatisen ljust och svalt (8-15 grader) så får potatisen mörka fina groddar. Räkna med att det tar 4-5 veckor. Om du vill skynda på det kan du “väcka” potatisen genom att låta den ligga varmt och mörkt ett par dagar innan du lägger fram den i ljuset.

En lämplig storlek på sättpotatisen är 5 cm i diameter. Är de mycket större går det att dela dem men säkra att det finns groddar på alla delar. Låt snittytan torka några timmar. Vid utplantering bör groddar som är knubbiga och 1-1,5 cm långa ha bildats.

Ännu bättre resultat fås om sättpotatisen placeras på än bädd av fuktig jord eller mull. Då utvecklar knölarna rötter. Dela/lossa sedan försiktigt så att rotklumpen kommer med vid utplantering. När jordtemperaturen är 7-8 grader kan den förgroddade sättpotatisen planteras ut på ca 10 cm djup och 30 cm plantavstånd för sen potatis.

Dra upp fåror och placera försiktigt ut sättpotatisen. Täck därefter med jord. Potatisblast tål inte frost så ha beredskap att täcka potatisodlingen med fiberduk vid risk för frost. Kupa potatisen under sommaren 2-3 gånger för att hindra att knölar som ligger ytligt utsätts för solljus och blir gröna (och giftiga).

Potatis vill ha jämn fuktighet så var beredd att vattna från sådd och under hela sommarn. Förutsatt att man förgrott, kan man börja skörda höstpotatis efter minst 14- veckor. Är du osäker är det lättast att försiktigt skrapa bort lite jord och se om potatisen är lagom stor. Är de för små? Lägg tillbaka jorden och låt potatisen växa vidare.

Två sätt att odla potatis i hink

Sen potatis skördas på hösten innan höstkylan kommit. Den ska hinna utveckla ett hårt ska så att den kan lagras. Skalet får den en eller två veckor efter att blasten vissnat ner. Följ därför yrkesodlarnas exempel och skär av blasten två veckor före beräknad skörd.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Behöver Man För Att Överleva?

Skalet tjocknar och potatisen klarar vinterlagringen bättre. Forsla bort blasten så att potatisen inte kommer i kontakt med blasten vid skörd. Skörda i torrt och soligt väder och låt inte potatisen ligga framme i ljuset så att den blir grön. Potatisknölarna. Blasten och frukterna är giftiga. Rensa bort eventuell skadad potatis.

Det ska vara mörkt, inte allt för torrt och ganska kallt – optimalt mellan 5 och 7 grader.

Hur många potatisar i en hink?

Så här odlar du potatis på liten yta: –

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt. När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut. Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Kan man odla potatis året runt?

Absolut går det att odla potatis i hink inomhus hela året runt. Den kraftiga tilläggsbelysning som skulle krävas de solfattiga månaderna skulle dock naturligtvis medföra att det blir en mycket energikrävande gröda. Detta görs således inte i nuläget, eftersom potatis är en råvara som finns att få tag på hela året om i butikerna till ett jämförelsevis lågt pris.

Vilken sättpotatis är tidigast?

Mycket tidig sättpotatis – potatisen du kan njuta av redan vid midsommar. Våra allra populäraste mycket tidiga sorter är Swift, Minerva och Rocket. Mycket tidig sättpotatis är inte särskilt lämplig för lagring, utan de bör njutas av direkt efter skörd.

You might be interested:  Hur Får Man Sallad Att Hålla?

Hur lång tid tar det innan man får potatis?

När skördas potatisen? – Om du satte förgrodd potatis, räkna med ungefär 8 veckor tills skörd för färskpotatis. Direktsatt sommarpotatis tar ungefär 10−12 veckor och sen potatis ska vara ännu längre tid i jorden. Om blasten skulle angripas av bladmögel, ta bort den. Själva potatisen kan dock vara kvar i jorden och skördas allt eftersom.