När Ska Man Sätta Ut Potatis?


När Ska Man Sätta Ut Potatis
Sätta potatis – gör så här Guide Det upplevas som rena trolleriet att gräva ner en sättpotatis och sedan skörda en hel kastrull nya potatisar. Följ våra enkla steg, alla kan odla och skörda sin egen potatis. Potatis planterar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.

Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten. Rensa ogräs och gödsla jorden innan utplantering. Du kan använda någon form av, hönsgödsel eller om du får ta i brunnen stall/kogödsel.

Dra upp fåror med 60 cm mellanrum. Sätt utsädet med 30 centimeters avstånd från varandra. Var försiktig så att du inte skadar eventuella groddar. Sättpotatis finns att köpa i butik och online från tidig vår, När de första bladen visar sig börjar du försiktigt kupa upp mer jord kring plantorna, dels för att potatisen ska utvecklas bättre längs stammen och dels för att de inte ska utsättas för ljus, då blir den grön och oätlig. Vattna regelbundet och rensa ogräs vid behov. Ofta växer knölarna till ätbar storlek i samband med blomningen, eller strax därefter. Om du är osäker på om det är dags att skörda din potatis kan du sticka ner ett finger och känna efter. Är potatisen för liten så vänta en vecka eller två och testa igen. Det är en häftig känsla att av en enda sättknöl kan det bli ett kok så det räcker till en hel middag. Nästan som trolleri även för en vuxen. Odla din egen potatis, det är skillnad på smaken – vi lovar. Hemmaodlad potatis smakar både mer och godare. Dessutom kan alla lyckas med sin potatisodling, till och med du som saknar gröna fingrar. Vilken sorts potatis du väljer att odla beror såklart på vad du sedan tänkt göra med din potatis. Vi har listat fem av våra favoriter som är väl värda att odla. : Sätta potatis – gör så här

Kan man sätta potatis för tidigt?

Att tänka på när du odlar potatis: –

 • 60 cm mellan raderna är ett bra mått om du har ett stort odlingsland – men har du mindre plats räcker det om du har 30 cm mellan plantorna åt alla håll. Däremot ökar risken för bladmögel om du har dem nära varandra.
 • Ju senare du skördar potatisen, desto tjockare skal får den och desto längre kan du lagra den sen.
 • Bäst långlagrar du potatis i luftiga lådor på ett mörkt och svalt ställe.
 • Sätter du potatisen tidigt kan du behöva skydda blasten mot nattfrost med hjälp av en fiberduk.
 • Att sätta potatisen innan temperaturen nått 7-8 grader gör att potatisen inte börjar växa direkt, och ökar risken för sjukdomar och insektangrepp.
 • Om potatisen växer ut jorden och utsätts för solljus produceras solanin och potatisen blir grön. Solanin är giftigt och att äta gröna potatisar kan ge illamående, diarré och kräkningar.
 • Potatis mår bra av att skifta växtplats, och en grundregel är att sätta potatis på samma ställe som tidigast vart fjärde år.

När sätta ut Förgrodd potatis?

SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård Förgro eller förodla potatis? När du förgror eller förodlar din potatis kan du skörda din potatis tidigare än om du inte gjort det, helt enkelt vinner du lite tid på att förgro eller förodla. Dessutom är det en stor fördel om skörden blir tidig eftersom många odlingar drabbas av potatisbladmögel.

Möglet slår till i mitten av sommaren och blasten måste då tas bort. Då är det bra om potatisen är färdigvuxen eftersom tillväxten av knölarna upphör när blasten tas bort. Att förgro är att lägga sättpotatisen ljust så den bildar groddar. Förgroningen sker utan jord. Sättpotatisen placeras i en låda eller, med fördel, i en äggkartong.

Den änden med flest ögon placeras uppåt. Sätt äggkartongen ljust och svalt (frostfritt!). Förgro potatisen fyra till fem veckor innan den planteras ut. När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att plantera ut potatisen. Jorden ska då vara ca åtta grader varm.

 1. Fördelen med att förgro potatis är att det tar lite plats.
 2. Du får plats med många potatisar på liten yta.
 3. Men en förgrodd potatis ger inte lika tidig skörd som en förodlad.
 4. Att förodla sättpotatis är när potatisen planteras i jord så att även rötter växter ut.
 5. Fyll krukor (ett tips är att använda mjölkförpackningar, klipp hål i botten) med jord och placera på fat eller bricka.
You might be interested:  Hur Länge Kan Man Spara Kokt Pasta?

Sätt en potatis i varje kruka. Halva potatisen ska planteras ned i jorden. När skott börjat växa ut är det dags att börja vattna. Med tiden utvecklas ett fint rotsystem i jorden och blast ovan jord. Håll jorden fuktig, inte blöt. Förodla ca fyra veckor på ljus plats, lite svalare än rumstemperatur, tex i trappuppgången eller i ett garage. Certifierat utsäde Använd alltid certifierat utsäde! Det har genomgått en officiell kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. När du köper certifierad utsädespotatis får du potatis som inte har för hög halt av olika sjukdomar som virus, rötor och olika skorvtyper.

Sätta potatis När jorden har “rett sig” och är ca åtta grader varm, är det dags att sätta ut potatisen. Potatis trivs i lucker och mullrik sandjord. Gräv fåror och lägg upp jorden på sidorna. Det ska finnas gott om jord för kupning senare under säsongen. Sätt med ett radavstånd på ca 50 cm och med 25 cm mellan knölarna.

Potatisen ska sättas 5–8 cm djupt. Det behöver grävas något djupare för de förodlade potatisarna så hela rotklumpen kommer ned ordentligt i jorden. Var försiktig så inte rötterna skadas vid plantering. På de förodlade potatisarna kan blasten sticka upp ovan jordytan. När skördas potatis? Många säger “när potatisen blommar”. Men att potatisen blommar är inget säkert tecken på att knölarna är skördeklara, det beror helt på sort. Moderna sorter blommar inte. Det är bättre och säkrare att gå efter knölstorlek. För att kontrollera potatisens storlek kan man försiktigt gräva sig ner med händerna i sidan av plantan för att känna om där finns några knölar och hur stora de är.

Det går att “skatta” potatisen, vilket innebär att de största potatisarna försiktigt plockas bort från plantan, resten får växa vidare. Tidig potatis skördas vanligtvis, beroende på var man bor i landet, till midsommar. Senare potatissorter plockas upp från mitten av september. Ska potatisen lagras är det bra att klippa av blasten ett par veckor före skörd.

Potatis från sätta till skörd, del 3: Skörda

Då utvecklas ett tjockt skal som bättre skyddar potatisen. Potatisen skördas innan frosten kommer och förvaras bäst i 3–6 grader på en mörk och fuktig plats, gärna i en jordkällare eller en så kallad stuka som grävs ned i jorden. Tänk på att: – följa växtföljden.

 • Odla inte potatis på samma ställe mer än var fjärde år.
 • Potatisbladmöglet övervintrar i jorden och växer sig starkare om det får tillgång till sin värdväxt år efter år.
 • Ta bort sjuk blast och släng i soporna, inte i komposten! – du inte behöver ha ett stort potatisland för att odla potatis.
 • Det går utmärkt att odla potatis i en hink, låda eller pallkrage.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Twister?

: SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS! – Zetas Trädgård

Hur odlar man potatis bäst?

Dags att sätta – Potatis sätts i rader med 50 – 70 cm radavstånd. Sätt potatisarna 5 – 8 cm under jordytan och med 20 cm avstånd i raden om knölarna är små, 25 – 30 cm om de är stora. Mycket stora potatisar kan delas, men då bör de få ligga och torka några dagar efter delningen innan de sätts.

 1. Varje del måste ha minst ett »öga« där grodden kan växa ut.
 2. Tidig potatis odlas gärna lite tätare än sen potatis som brukar ge större skörd per planta.
 3. Vänta tills jorden blivit varm innan du sätter potatis.
 4. Den börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått 7 – 8°.
 5. Om du sätter för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp.

Var rädd om groddarna när du sätter förgrodd sättpotatis. Bryts de av är allt jobb med förgroning förgäves. I en liten odling kan du sätta knölarna en och en med planteringsspade sedan du markerat raden med en lina. Sätter du mycket så gör fåror med kupplog eller årder.