Vad Bränner Mest Kalorier På Gymmet?


Vad Bränner Mest Kalorier På Gymmet
Träning är viktigt för att vi ska må bra. Men vad vi äter och att vi vilar ordentligt spelar också en stor roll för vilka träningsresultat vi får. Vi har pratat med PT:n Gabriella Picano om träning och mat. – Gabriella Picano jobbar som PT på Puls & Träning Telefonplan.

Hon är van att ha många olika typer av klienter som hon hjälper med träning, kost, motivation och livsstil. Hur du ska tänka kring kost och kalorier är en vanlig fråga bland de som tränar. Frågan om det finns en träningsform som bränner mer kalorier än andra dyker ständigt upp. Vilken träningsform bränner mest kalorier? – Hur mycket du förbränner handlar om hur mycket och hur intensivt du tränar.

Under lågintensiv träning, som till exempel powerwalks, använder kroppen mer fett som bränsle, men under högintensiv träning, som hiit-träning eller tabata, använder kroppen mer kolhydrater och istället blir fettförbränningen högre en tid efter passet.

 • Så båda metoderna kommer hjälpa dig bränna fett.
 • Gabriella Picano tillägger att det handlar mer om totalen och inte detaljerna.
 • Alltså: det viktigaste är hur mycket rör du dig på en hel dag, sammanlagt.
 • Vill du tappa fettmassa gäller det att ligga på ett kaloriunderskott men samtidigt styrketräna så att du behåller muskelmassa.

Det handlar också om hur du äter. – Om du håller på med styrketräning och har mer muskelmassa på kroppen, har du en högre fettförbränning under hela dygnet, säger Gabriella Picano och fortsätter: – När det handlar om viktnedgång så är träning, kost och sömn väldigt viktigt.

Sömnen prioriteras ofta bort, vilket är väldigt synd. Varför är det viktigt med vila och sömn? Vad händer med kroppen? – När du sover så bygger kroppen upp och reparerar muskler och celler. Vi behöver mellan sju och nio timmars sömn, och här spelar också sömnkvalitet roll. Gabriella Picano pratar ofta med sina klienter om vikten av aktiv återhämtning.

Ibland kan det vara bra att lägga ifrån sig allt: mobil, dator eller annan skärm, och bara vara. Att vila och kanske även prova på meditation kan fungera mycket bra för många. – Om du sover för lite tenderar du att få i dig fler kalorier under dagen, kanske för att du är trött och behöver mer energi. Gabriella Picano jobbar som PT och belyser vikten av att äta ordentligt när du tränar. Foto: Hanna Sahlin. Hur ökar jag min fettförbränning? – Ett sätt är att träna upp mycket muskelmassa, det leder i sin tur till högre förbränning över hela dagen eftersom musklerna “kostar” mer energi.

 1. Ett annat sätt är att öka din aktivitet under hela dygnet.
 2. Då kommer du öka din kaloriförbränning, säger Gabriella Picano.
 3. Det finns inga genvägar genom någon speciell mat.
 4. Att till exempel chili eller citronvatten skulle sätta fart på fettförbränningen stämmer inte.
 5. Det är samma sak med myten att du skulle bränna mer om du promenerar på morgonen.

Det spelar ingen roll, du kan lika gärna promenera på kvällen. Vad ska jag äta när jag tränar? – Det viktigaste är att äta ordentligt, riktig mat och mindre skräp. Få i dig frukost, lunch och middag, ät kolhydrater, fett och protein. Får du i dig det du behöver, orkar du träna.

 1. Är det viktigt att äta efter träning? – Ja, det är viktigt.
 2. Du får bättre resultat om du äter.
 3. Om det känns jobbigt att äta något extra efter träningen kan du planera in ditt träningspass innan ett av dina mål som du ändå ska få i dig.
 4. Fokusera på så rena råvaror du kan, och så lite processad mat och halvfabrikat som möjligt.

Grönsaker, balj- och rotfrukter, fullkorn och frön är bra baser och tänk gärna kolhydrater, fett och protein till varje mål. Vitt socker behöver vi inte så mycket av, säger Gabriella och tillägger: – Men en pizza då och då är inte avgörande för ditt resultat.

Vilken maskin på gymmet bränner flest kalorier?

2. Du förbränner flest kalorier – Roddmaskinen är supereffektiv eftersom den kombinerar styrketräning och kretsloppsträning. Om du vill förbränna flest kalorier på kortast tid, då ska du pressa dig med intervallträning i roddmaskinen. Det är svårt att skada sig i roddmaskinen.

Vad bränner mest på gymmet?

VEM BRÄNNER MEST KALORIER PÅ 8H?

Vad förbränner mest? – 15 min intervall/högintensiv träning eller 15 minuters promenad/lågintensiv träning? Procentuellt sett förbränner vi mer fett vid lågintensiv träning, men vår totala förbränning ökar vid högintensiv träning och på det sättet förbränner vi mer kalorier från fett.

Hur många kalorier bränner man på gymmet?

Så mycket kalorier bränns vid träning

Aktivitet Kaloriförbrukning /60 min
Löpning, 10 km/h 690 kcal
Bröstsim 643 kcal
Styrketräning, medeltung 350 kcal
Kampsport 600 kcal

Hur mycket kalorier ska man bränna på ett gympass?

HIIT (Hög-Intensiv-Intervall-Träning – HIIT är ett annat bra sätt att träna som hjälper till både med kaloriförbränningen under träningspasset men också efter. HIIT är ett utmärkt träningssätt för de som har mindre tid att lägga på träning eftersom de kan vara kortare med intensiva. Här är några riktlinjer kring hur många kalorier du troligen kommer bränna under ett HIIT-pass:

 1. 1) En person som väger omkring 57kg och genomför 30 minuter HIIT-pass kommer bränna omkring 238 kalorier.
 2. 2) En person som väger omkring 70kg och genomför 30 minuter HIIT-pass kommer bränna omkring 295 kalorier.
 3. 3) En person som väger omkring 84kg och 30 minuter HIIT-pass kommer bränna omkring 352 kalorier.
 4. Om en person som väger omring 84kg vill ha ett dagligt kaloriunderskott på 500 kcal för att gå ner 0.5kg/vecka är ett enkelt sätt att nå kaloriunderskottet att s
You might be interested:  Hur Skär Man Potatis I Klyftor?

Om en person som väger omring 84kg vill ha ett dagligt kaloriunderskott på 500 kcal för att gå ner 0.5kg/vecka är ett enkelt sätt att nå kaloriunderskottet att genomföra ett HIIT-pass på 30-45 minuter per dag. Ett pass på 20 minuter om dagen med ytterligare rörelse i form av en promenad kommer också få dig att nå dina mål.

Vilken träning är bäst för fettförbränning?

Kombinera styrka och kondition – För att optimera fettförbränningen bör du förutom att köra tung styrketräning satsa på löpning, gärna över en längre tid. – Att löpträna i “prattempo”, gärna över timmen är effektivt då du har låg puls och tränar kroppen att förbränna fett. Fördelen med lågintensiv träning är även att du orkar en längre tid. Lägg gärna även till ett pass i veckan där du tränar i högre tempo, exempelvis i backar.

Måste man ha vilodag från gymmet?

Vilodagar – Hur viktigt det är med vilodagar fortsätter att vara omdebatterat. Liksom behovet av sömn är behovet av vilodagar också individuellt. Det beror på hur man tränar och vad syftet med träningen är. En mindre träningsvan individ behöver mer vila än en person som är i full gång.

 1. Är man äldre kräver man också mer återhämtning.
 2. Om du nyligen har börjat träna rekommenderar jag att du vilar tre-fyra dagar i veckan.
 3. Hör du till kategorin elitmotionärer brukar jag rekommendera en till två vilodagar i veckan.
 4. För de flesta passar nog två till tre vilodagar bra när man är igång med sin träning.

Om vi är uppmärksamma på kroppens signaler kommer den att tala om för oss när vi behöver ett uppehåll från träningen. Lyssnar vi inte då ökar risken för skador (och/eller allmän utmattning). Man kan också må bra av mental återhämtning från träningen – hjärnan kan behöva lite vila.

En eller ett par dagars vila från träningen skapar utrymme för mental återhämtning och vi kommer att minska risken för att vi tröttnar på träningen. En vilodag behöver inte innebära total passivitet! En promenad eller annan lågintensiv aktivitet kan man genomföra även under en vilodag. Lycka till med din vila och återhämtning! Mikael Lewerth Lic.

Kost & Träningsrådgivare, P&T 20 March.

Kan man gå till gymmet varje dag?

Återhämtning viktig – Vid de flesta former av muskelträning bör du låta musklerna återhämta sig mellan träningstillfällena. För många är det lagom att träna ungefär var tredje dag. Du som är van att träna kan träna oftare. Men kom ihåg att om du träna samma muskler för ofta riskerar du att att musklerna inte återhämtar sig och inte utvecklas lika bra som annars.

Det är bra att variera muskelträningen med konditionsträning. Det är viktigt att dricka vatten för att återställa vätskebalansen. Du bör också äta något som innehåller kolhydrater direkt efter träningen, till exempel banan eller smoothie. Då får du den bästa effekten av muskelträningen. Kosttillskott, proteinpulver och vitaminer är oftast onödigt.

Så tränar du fettförbränning Ju mer du tränar desto mer ökar kroppens förmåga att förbränna fett under träningen.

Kan man bränna fett med styrketräning?

Styrketräning – Under ett styrkepass bränner du inte lika många kalorier, men däremot bygger du upp en mer energikrävande motor, som i sin tur gör att ditt totala energibehov ökar och därmed kommer du att förbränna mer och mer – även om du bara går på tomgång i form av vardagliga aktiviteter.

 • Om du då håller i styrketräningen och fortsätter att utveckla en fastare kropp och starkare och mer uthålliga muskler, kommer du över tid förbränna de där 400 kalorierna bara genom att sitta i soffan och se på tv.
 • I och med att du har byggt upp en starkare motor genom styrketräning kostar tomgångskörningen nu mer bränsle än vad det hade gjort om du enbart hade kört konditionsträning.

Exempel på styrketräning kan vara övningar som benböj, marklyft, pull-ups eller axelpress med tyngre vikter i gymmet. En Personlig Tränare kan hjälpa till att lägga upp ett bra pass och visa hur övningarna ska utföras om det känns svårt. Trivs du inte i gymmet kan gruppträningspass som Bodypump, GRIT Strength, X-fit eller Black Box vara alternativ för dig att börja med.

Vad ökar förbränningen?

2. Träna kondition, gärna intervall – Höj din puls tre gånger i veckan. Löpning, cykling, aerobics, tennis eller vad du än föredrar. Det viktigaste är att öka kroppstemperaturen och pulsen. Detta sätter fart på förbränningen.

Vilken puls ska man ha för att bränna fett?

Jag tränar tre-fyra timmar i veckan step up och vanlig gympa. Nu undrar jag vilken puls jag bör ligga på för maximal fettförbränning. Är pulsen det enda som styr fettförbränningen eller finns annat som påverkar? Majsan För att nå maximal fettförbränning bör man ligga på cirka 65 procent av maximal syreupptagning.

Det är givetvis olika från person till person, men en bra tumregel är runt 130-140 slag per minut. Fettförbränningen styrs inte bara av pulsen utan även av intensiteten (hur hårt du tränar), muskelmassa, kön och ålder. En liten del är också genetiskt betingat. När det gäller aerobics, step up, gympa med mera, där du tränar i knappt en timme (oftast 45 minuter plus stretch) är det ingen idé att tänka på fettförbrännande puls.

Ta i stället i så mycket du orkar, så bränner du maximalt plus att din kondition och styrka förbättras snabbare. Om du däremot vill ha en mer fettförbrännande träning ska du gå ut och gå i rask takt eller jogga i lagom tempo, alternativt cykla med en puls runt 130-140 i minst en timme.

På vilken intensiv nivå förbränner fett mest under träning?

Så bränner du fett Det finns många uppfattningar när det gäller träning och fettförbränning, ett ämne som gett upphov till en del förvirring. Vad är rätt och vad är fel? Är det kort och intensivt, eller lågintensivt men länge som är bäst? Sanningen är att det inte finns något rätt eller fel, allt beror nämligen på vad du vill uppnå och hur fort du vill nå målet.

 1. Vi vill försöka ge dig en förståelse för hur olika sorters träning påverkar din fettförbränning och ge dig verktygen för att komma fram till vilken träningsform som passar just dig.
 2. Du kanske har hört talas om den “fettförbrännande zonen” där man tränar i en nivå där pulsen kommer upp i 50-65% av din maxpuls.
You might be interested:  Vilka Näringsämnen Finns Det I Mjölk Och Ost?

Detta är inte någon ansträngande träningsform utan motsvarar ungefär en rask promenad. Du kan således hålla på länge utan att bli trött. Benämningen “fettförbrännande zonen” kan ge den felaktiga bilden av att det är precis den nivå man ska hålla när man tränar för att förbruka mest fett.

Vilken träning blir man smalast av?

Är du också orolig för att du ska bli större av styrketräning? Dags att tänka om, nu behöver du inte längre springa på löpbandet för att gå ner i vikt. Flertalet studier visar att viss sorts styrketräning ger en så kallad efterförbränning som gör att du förbränner fett både under och efter träningspasset.

 1. PT:n Ida Mikaelsson förklarar.
 2. FRÅGA: “Jag har varit stor så länge jag kan minnas och har ett komplicerat förhållande till mat med mycket tröstätning och skuldkänslor med i bilden.
 3. Nu, vid 34 års ålder, ska jag försöka ta tag i det här genom att träna.
 4. Jag har signat upp mig på ett gym med en PT och kört några tuffa pass, mest styrketräning.

Jag fattar att det är bra, men kommer det att göra mig smalare? Jag lider på grund av min kropp både psykiskt men också fysiskt i form av smärta från leder, att jag svettas mer och inte orkar som andra. Jag vill verkligen gå ner i vikt! Kommer jag inte bara att bli större av all styrketräning?” Jennifer Baaams PT Ida Mikaelsson Ida Mikaelsson svarar: – Vad kul att du börjat på ett gym och anlitat en PT. Förhoppningsvis har du berättat för din PT om din målsättning och om ditt komplicerade förhållande till mat och hur du mår. Utifrån det ska din PT ha lagt upp dina pass och motiverat för dig varför ni tränar som ni gör. Styrketräning ökar muskelmassan och har en mycket kraftig effekt på efterförbränningen vilket gör att du bränner fett både under och efter träningspasset. Om du tränar en timme varje vecka med din PT och vill ha en förändring i övrigt också ligger det mycket ansvar hos dig om du vill ändra ditt komplicerade förhållande till mat och dina skuldkänslor.

 1. Änner du att även det är något du behöver hjälp med kan det vara värt att söka hjälp för det också, till exempel hos en KBT-inriktad psykolog.
 2. En annan viktig aspekt ur hälsoperspektivet är vardagsmotion.
 3. Jag vet inte vad du jobbar med, men om du har stillasittande schema kan det vara värt att lägga lite tid på vardagsmotionen också.

Det gör mycket positivt för kroppen och måendet. Promenera dit du ska eller ta en kvällspromenad. Vardagsmotionera mer! Våga ta för dig i vardagen och använd trapporna istället för hissen, stå upp i tunnelbanan eller promenera dit du ska. Det kan vara skönt att ändra perspektiv från att sträva efter att bli smal till att sträva efter att bli stark och hälsosam.

Är det möjligt att gå ner 10 kg på en månad?

Det hela är egentligen busenkelt. För att gå ner 1 kilo i vikt behöver du lägga dig på ett underskott på 7 000 kilokalorier. Ett underskott på 1 000 kilokalorier om dagen innebär alltså att du kan gå ner 1 kilo på en vecka. Vill du då gå ner 10 kilo, så ja, ge det 10 veckor bara.

Vad bränner mest löpband eller crosstrainer?

Fördelar med löpband – Upp på bandet! Vid en första anblick kanske inte löpbandet verkar särskilt märkvärdigt, men att träna på detta klassiska gymredskap har många fördelar: – Det är enkelt att komma igång, Den första varianten av löpband uppfanns så tidigt som år 1875 och funkar genom en lika fiffig som enkel princip: Bandet rör sig och hänger du inte med så trillar du av.

 • Att dra i gång med träningen är lekande lätt och du behöver egentligen ingen tidigare erfarenhet eller förkunskaper.
 • Superenkelt alltså både för proffs och nybörjare, och låg tröskel att komma igång! – Naturlig rörelse.
 • När det kommer till konditionsträning är gång och löpning de mest naturliga sätten att röra på sig.

En gång i tiden övervann människan, när allt kommer omkring, många fiender genom att springa ifrån dem, eller springa ikapp dem. Det är alltså inte alltid nödvändigt att välja den mest avancerade träningsformen. Det räcker att utnyttja medfödda rörelsemönster för att göra din kropp en tjänst.

Yeay!) – Okomplicerat inköp. (även om det minst sagt kan kosta en slant!) Kortfattat kan du använda tumregeln att du får vad du betalar för. Så, generellt gäller att ju större och dyrare löpband, desto bättre är själva redskapet. – Mätbart. Eftersom du kan ställa in hastigheten och lutningen exakt kan du välja att kräva precis samma sak av kroppen varje gång.

På så vis tränar du alltid på samma nivå och belastning vilket också gör att du kan mäta dina framsteg. Om du någon gång undrat varför jag springer på bandet i källaren på Kungsholmens brandstation, vill jag bara tipsa om Moras Superfyra! (Grym träning för dig som har ont om tid, vill veta exakt var du ligger i kondition och inte alltid har tid för ett distanspass) – Musklerna blir starkare: Löpning är en fantastisk form av konditionsträning, men löpning är också grymt för att stärka leder, senor och muskler.

 1. Är du ny i löpningen bör du dock skynda långsamt för att inte överbelasta kroppen allt för mycket i början.
 2. Dessutom är träningen skonsam för skelettet: Löpbandet är dämpat.
 3. Därför belastas lederna inte lika mycket som vid träning på hård asfalt.
 4. Du bränner kalorier Man skulle kunna tänka sig att en crosstrainer ger en bättre kaloriförbränning eftersom den tränar hela rörelseapparaten.

Men löpbandet ligger faktiskt steget före. Du bränner så klart kalorier på en crosstrainer också, faktiskt även genom att ligga blickstilla i en soffa också, men löpbandet drar det längre strået om du känner för att bli av med så mycket som möjligt. – Överraskande mångsidighet: Om du blir uttråkad av att bara springa rakt fram på löpbandet så kan du individuellt anpassa din träning till dagsformen och utmana dig själv med hjälp av hastighet och lutning.

You might be interested:  När Kan Jag Skörda Min Potatis?

Vilket är bäst av crosstrainer eller cykel?

Vilken träningsmaskin ska jag välja? Går du i tankarna om att komma igång och träna men vill ha mer träningsmöjligheten hemma? Då kanske du ska funderar på att köpa en hemmaträningsmaskin. I den kategorin finns det ett stort utbud och det kanske inte alltid är så lätt att veta vad man ska tänka på för att hitta rätt. MOTIONSCYKEL Motionscykeln är den produkt som historiskt sett är mest kopplad till att träna hemma. Alla har erfarenhet av att cykla, och många tycker det är enklare att komma igång med en aktivitet som man kan. Men för att få den bästa cykelupplevelsen inomhus är det några grundelement som man bör känna till.

 • Det är viktigt att sitta rätt när man ska cykla.
 • Ontrollera att alla inställningar som är möjliga på motionscykeln ger dig optimal sittställning.
 • Vikten på svänghjulet är viktig utifrån vilken typ av träning du vill göra.
 • Ska du sitta och trampa långa stunder kan du klara dig med ett svänghjul som väger mellan 4–6 kg.

Önskar du hårt motstånd eller vill köra snabba intervall kan det hända att du behöver ett svänghjul som väger mellan 6–20 kg.På displayen kan du läsa av olika värden som ger dig information om hur träningen går. Detta kan vara puls, tid, längd, effekt osv.

 1. Du kan som regel även göra en del val för träningen.
 2. SPINNINGCYKEL VS MOTIONSCYKEL Den största skillnaden mellan de olika cyklarna är att en spinningcykel är tillverkad för hårdare träning.
 3. En motionscykel är tillverkad för lite lättare träning såsom uppvärmning eller rehab.
 4. På detta sätt får du bättre träningseffekt med en spinningcykel.

En spinningcykel kommer också att tåla mer användning än en motionscykel. LÖPBAND När man springer på ett löpband springer man på ett band som roterar i motsatt riktning, i samma hastighet som man springer, vilket innebär att kroppen är stilla när man springer. Löpbandet kan justeras uppåt och neråt. Generellt sett innebär löpning ganska stor belastning på leder och knän.

Det är därför viktigt att löpbandet har bra dämpning för att klara att ta upp stötarna varje gång man sätter ner fötterna. Dämpningen varierar väldigt mycket mellan olika löpband. Det är motorn som driver runt löpbandet och det är viktigt att den är tillräckligt stark för att kunna ge en bra löpkänsla.

Varje gång man sätter ner foten bromsar man upp bandet och motorn måste vara tillräckligt stark för att klara att driva bandet vidare i jämn hastighet. När du springer på ett löpband har du styrenheten framför dig. Via styrenheten ställer man in hastighet, lutning och eventuellt träningsprogram. RODDMASKIN Många har problem med förslitning av olika kroppsdelar som en följd av för mycket löpning. Då kan roddmaskinen vara ett utmärkt alternativ för att utesluta dessa skador. Det finns två typer av motstånd på roddmaskiner, magnetmotstånd eller elektronisk motstånd.

På en roddmaskin med magnetmotstånd regleras motståndet genom en serie av magneter som sitter på svänghjulet. På en roddmaskin med elektroniskt motstånd finns en elektrisk motor inuti roddmaskinen som skjuter och drar magneterna till den position du vill. Tekniktips! Tekniken är viktig när man tränar på en roddmaskin.

Sitt på sätet med böjda knän, ryggen framåt och sträck ut armarna framför dig. Sen sträcker du på benen. Håll ryggen och armarna i samma position. När du har benen fullt utsträckta, kan du rätta upp ryggen. Slutligen kan du föra dina händer mot magen och luta ryggen bakåt. CROSSTRAINER En crosstrainer ger större aktivering av musklerna i kroppen och kommer att leda till ökad kaloriförbrukning jämfört med en cykel där du mest använder musklerna i benen. Med en crosstrainer tränar du också överkroppen, eftersom du kan använda de rörliga handtagen för att dra och trycka för att skapa mer kraft.

 • Dessutom tränar du i en så kallad kroppsbärande position på en crosstrainer, vilket innebär att du bär hela kroppens vikt under träningen.
 • Oavsett vilken variant du väljer är svänghjulets vikt en viktig faktor som gör att rörelsen känns smidig och fin.
 • Med ett svänghjul som är för lätt kommer du att känna att rörelsen stannar upp i varje steg, och att du måste arbeta lite med både rytm och koordination för att starta ett nytt steg för varje gång.

Du kan jämföra det med att cykla på en vanlig cykel på den lättaste växeln (lågväxel) i platt terräng. Välkommen in till din lokala Sportringen-butik för att beställa eller få fler tips och råd. : Vilken träningsmaskin ska jag välja?

Hur många kalorier bränner män på en dag utan att träna?

Så många kalorier förbränner du Pressmeddelande – 25 Maj 2012 21:33 För att gå ner i vikt gäller det egentligen bara att vid dagens slut hamna på ett kaloriunderskott. Detta brukar tyvärr vara lite svårt då man vanligtvis inte har en aning om hur många kalorier man förbrukar per dag.Att räkna kalorier kommer hjälpa er att ta kontroll över vikten.

 • Man blir säker på när man kan unna sig & när man kan känna sig duktig för att man stod emot.
 • Hur många kalorier förbränner du? Din basalförbränning (= de kalorier kroppen kräver för att fugnera) ligger på 22 – 25 kcal per kilo & dag.
 • Detta är alltså de kalorier du använder genom att vara helt inaktiv.

En normalaktiv person förbränner ca 1.5 gånger fler kalorier per kilo. Det ger oss 33 – 37,5 kcal per kilo & dag. Väger du 65 kilo, har du en daglig förbränning på 2145 – 2438 kcal per dag. Äter du 500 kcal färre om dagen, går du ner 0.5 kg/veckan. Äter du 1 000 kcal färre om dagen, går du ner 1 kg per vecka.

 1. Lägre än så är inte sunt.
 2. Genom att kan ni börja bli säkra på att ni ligger på ett kaloriunderskott.
 3. Att räkna kalorier kan för en del till en börjar vara lite lagom roligt, medan det för en del ger känsla av kontroll & välbefinnande.
 4. Men till slut lär man sig & man kan i princip uppskatta hur många kalorier saker innehåller.

Då slipper man att räkna kalorier! Nu när ni vet hur många kalorier ni förbränner per dag, är det dags att börja räkna kalorier ! : Så många kalorier förbränner du