Vad Ska Man Äta Till Surströmming?


Vad Ska Man Äta Till Surströmming
Tillbehör till surströmming – När det gäller serveringen finns två huvudspår med otaliga variationer. Antingen äter man strömmingen med potatis på tunnbröd, i en så kallad surströmmingsklämma, eller så äter man den med potatis på samma sätt som sill. Tillbehör i båda fallen är till exempel hackad lök och gräddfil. Tomater är inte heller ovanligt.

Vad äter man före surströmming?

Varianter –

Istället för hårt tunnbröd som på bilden kan du ta mjukt tunnbröd och rulla ihop till en rulle, Skivad kokt mandelpotatis är klassiskt till surströmming men annan färskpotatis går också bra. Sparrispotatis eller delikatesspotatis är andra goda förslag. Västerbottenost kan serveras till surströmmingsrullen också.

Hur äter jag surströmming?

Kan förgyllas med t.ex. –

 • ost (t ex Västerbottenost)
 • gräslök, fint skuren
 • dill, fint skuren
 • gul lök, skivad och smörstekt
 • äppelmos
 • crème fraîche
 • tomat, skivad
 1. Ät surströmmingen på tallrik med potatis och lök med smörat bröd vid sidan eller gör en klämma av mjukt eller hårt tunnbröd:
 2. Smöra brödet och skiva potatis och lägg på, lägg på strömmingsfileer (om du är ovan ätare så lägg gärna små bitar lätt utstrött på mackan).
 3. Toppa med hackad lök och eventuellt andra “nymodigheter”.

: Klassisk klämma med surströmming

Vilken öl passar till surströmming?

Öl till surströmming – Fisken är salt och mycket smakrik. Ett ljust öl med liten till måttlig beska passar bra till surströmming. Mellanmörkt öl går också bra, speciellt om du har knäckebröd till. Ljust öl till surströmming Mellanmörk öl till surströmming

Hur länge håller surströmming i kylen?

Jag äter helst årgångssurströmming på premiären – rätt förvarad kan den vara himmelskt god! En burk Hannells surströmming från 2011. Kanske den godaste jag ätit. Foto: Olof Wigren. Annons Jag vet inte hur ofta jag fått frågan från en vän eller kollega, eller i ett sms från någon som vet att jag älskar surströmming: “Jag har en burk hemma som är tre, fyra år.

Ska jag slänga den eller går fiskarna att äta?” Svaret är: har burken förvarats i rätt temperatur smakar surströmmingen med all säkerhet mycket bra! Det handlar om kyla. Och att inte burken har flyttats mellan olika förvaringsplatser med olika temperaturer. Om en burk till exempel förvaras i kylskåp i två till sex grader, hela tiden, kan den lagras i många, många år utan att surströmmingen far illa.

Den blir snarare bättre. Däremot; om den under en period ställs i rumstemperatur eller i en jordkällare vid sommarhuset några månader, tar jäsningsprocessen ordentlig fart i burken och det är högst sannolikt att du ser en ganska trist syn i burken om du öppnar den om ett eller två år. Annons I juni åt jag den godaste surströmming jag någonsin ätit, En burk Gösta Hannells surströmming från 2011. Den hade stått i ett kylutrymme i alla år i två graders temperatur. Visst, burken var lite rostig och locket var en aning runt, men att öppna den och se innehållet var en ren fröjd.

Synen var som vore det en burk surströmming från 2019. Och smaken sedan jisses! Köttet rött, fast och fint, perfekt sälta, varje tugga en njutning. Detta var långt ifrån första gången jag ätit årgångssurströmming med stor behållning. Bara sedan årsskiftet har jag haft glädjen att äta Borkbosuringens romströmming från 2017, Rovögern från 2018 – väldigt god! – och Oskars från 2016.

Det är vid sådana tillfällen som jag brukar säga: Det är så här man ska ha det när man har det som sämst. 2020 är ett märkligt år och de stora festernas och sammankomsternas tid är uteslutna i sommar och långt in på hösten, får vi utgå ifrån. Men, att samlas till en surströmmingsmiddag inom familjen och med vänner kan vi göra. Att äta surströmming till vardags och på två är heller aldrig fel.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Pannkakor?

Vi har hållit distansen men förenats i surströmmingseufori.Det kommer att bli fler sådana tillfällen framöver.D e t kan du vara säker på.

FOTNOT: Denna text har även varit publicerad i tidningen Suringen som ges ut av Surströmmingsakademien. Bli medlem och gynna spridningen av surströmmingskulturen: www.surstrommingsakademin.se : Jag äter helst årgångssurströmming på premiären – rätt förvarad kan den vara himmelskt god!

Hur ska man öppna surströmming?

2. Sätt burken i 45 graders lutning – Lägg t.ex. en penna eller liknande under burken. Då skapas en gasbubbla upp till på burken. DÄR gör du ett lufthål med konservöppnaren. Då pyser luften ut istället för att spadet exploderar på dig och dina gäster.

 • Är surströmming en delikatess?

  Vad är surströmming? Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. En läcker delikatess som är en del av svensk mattradition.

  Vad kan man äta istället för surströmming?

  Vad Ska Man Äta Till Surströmming Det är brist på surströmming och många kunder har svårt att få tag på de åtråvärda burkarna inför premiären. Foto: Julia Pohjanen/Sveriges Radio/TT. UMEÅ Publicerat torsdag 18 augusti kl 18.30

  När nu butikshyllorna gapar tomma på surströmming så kanske surmört kan vara ett alternativ för framtiden. Det föreslår lokalhistorikern och surströmmingsentusiasten Markus Österström i Umeå. “Mörten har historiskt också fungerat som ett substitut för surströmming, och det finns på nätet recept på hur man gör sin egen surmört”, säger Markus Österström till P4 Västerbotten,

  Har du frågor eller förslag gällande våra digitala tjänster? Kontakta gärna Sveriges Radios forum för teknisk support där vi besvarar dina frågor vardagar kl.9-17.

  När ska man äta surströmming?

  Surströmming och fest – Fiske. Nät med sänken på gistgård. “I sjöbosvallen står strömmingen och jäser till surströmming”. Nordingrå, Norrfällsviken. Fotograf okänd, Nordiska museet. Till skillnad från många festrätter, har surströmmingen ursprung i en billig vardagsmat i bondesamhället.

  You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Ruta Mörk Choklad?

  Fiskens fermentering (jäsning) var i själva verket en metod för att bevara fisk. Surströmming är känt i Sverige från åtminstone 1500-talet, då man idkade handel med surströmming. Efter hand ökade försäljningen söderut, bland annat tack vare förbättrade förpackningar (träkaggar, krus och senare konservburkar).

  Under 1800-talet började traditionen att äta surströmming även att röra sig genom samhällets sociala skikt och den tidigare fattigmansmaten blev festmat. Surströmmingsfestens årliga premiär är sedan 1940 satt till den tredje torsdagen i augusti. Den ökade efterfrågan och konkurrensen gjorde att surströmmingen såldes ofärdig (ojäst).

  1. Den lekmogna strömmingen fiskas på våren.
  2. Efter rensning ska den ligga i starkt saltat vatten (saltlake) i ungefär två dygn eller till dess att allt blod är urvattnat.
  3. Därefter läggs den i tunnor med en svagare saltlake, för jäsning i sex till åtta veckor.
  4. I början av juli brukar den vara klar att förpackas i plåtburkar.

  Surströmmingen är en maträtt som många är ambivalenta inför. Av vissa hyllas den, andra tycker att den är vämjelig. Charles Emil Hagdahl, som var 1800-talets mest kände svenske kokboksförfattare, skriver år 1891 följande kärnfulla ord i sin kokbok: ” Är en gammal anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från världens skapelse.

  Våra första föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var alltid känd, såväl vid alla kökkenmöddingar och pålhyddor, som hos grekerna och romarna, ty alla visste hvad rutten fisk betydde, men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu – man kände icke då någon haut gout,

  Surströmmingen spisas blott av den invigde – su naturelle, utan annan sås än att det vattnas i munnen. Den anses som en läckerhet af utsöktaste slag, men kalasmat blir den dock aldrig, såvida icke värden föredrar att spisa ensam, eller måhända väljer gäster, som äro utan näsa.” (Kokkonsten som vetenskap och konst av Ch.