Vad Ska Man Grilla För Kött?
Grilla kött
- Direkt grillning När man ska grilla kött och lägger mindre skivor eller bitar på ett galler över het glöd kallas det för direkt grillning. Köttdetaljer som passar till direkt grillning: Gris: filé, kotlett, karré, skinka (skivor), revbensspjäll Nöt: filé, biff, entrecôte (skivor)
- Indirekt grillning
- Gör så här:
- Grilltips
- Grillspett
- Miljövänligare val
- Håll rent
- Bra grillredskap:
Meer items
Contents
Vilket kött är gott att grilla?
Bästa köttet för grillen – Generellt när det gäller att välja kött till grillen så passar bitar med mycket insprängt fett eller fettrand bäst som exempelvis karré, entrecote eller kotlett med kappa. Fettet bidrar med smak och saftighet så att köttet inte torkar ut lika fort.
Givetvis går det bra att grilla även magrare och redan möra detaljer som exempelvis filé, men olika detaljer behöver hanteras lite olika på grillen. Filé, oavsett från vilket djur, blir bäst om du ger det en yta med direkt grillning över glöden och sen låta det tillagas klart på indirekt värme. Skivor av fläskkarré ska gärna grillas snabbt på en riktigt varm grill så att de får en krispig yta och inte hinner bli för sega.
Färskkorv som är en annan riktig grillfavorit behöver grillas lite försiktigare än många tror så att vätskan behålls i korven. » Längre ner på sidan hittar du alla våra härliga grillrecept
Varför blir köttet segt på grillen?
Att grilla är både bekvämt och enkelt. Ändå händer det väl att du har torra biffar, råa hamburgare eller brända kotletter? Följ dessa tips för en lyckad grillning! – Regel nummer ett är att köttet måste vara mört! Fläsk och lamm är oftast mört, men nötkött måste vara av biffkvalitet för att ge bästa möjliga resultat.
Hög värme är också viktigt att få till en stekskorpa, annars blir köttet mer kokt än stekt. Ett vanligt misstag är att lägga på köttet innan grillen är riktigt varm. Även en gasolgrill måste vara tillräckligt varm innan du börjar grilla. Du behöver inte mycket utrustning för att få till en lyckad grillning, men du kan kanske unna dig grytlappar, grillspett och stektermometer för stora köttbitar.
Grilltänger för att vända köttet med är ett måste! Kött Kött som ska grillas ska vara mört eftersom tillagningstiden på grillen är kort. Kött som inte är mört behöver längre tillagningstid lämpar sig därför inte för grillning. Filé, ytterfilé, entrecote, kotletter och rumpstek är mört kött och är mycket väl lämpad för grillning.
- Låt köttet tina till rumstemperatur innan du grillar det.
- Försök att marinera köttet i förväg för ett mer smakfullt och saftigt resultat.
- Undvik att vända köttet ofta, eftersom det kan göra så köttet blir segt och torrt.
- Använd inte heller en kniv eller gaffel som kan tränga igenom köttet.
- För att ta reda på om köttet är klart, tryck på det med ett finger eller grilltång.
Rått kött känns mjukt och svampigt, medium grillat kött är något fastare och väl tillagat kött är fast. Biff När man ska grilla biffar bör man se till att bitarna inte blir alltför tunna. Då är det lätt att biffarna blir klara för snabbt och kan lätt bli torra.
- De bästa biffarna är filé, entrecote och ytterfilé.
- Många föredrar entrecote, då detta kött är mer fett än filéer och därför är extra saftigt.
- Oavsett, är det viktigt att fettet inte skärs bort innan tillagning, eftersom det bidrar till att ge god smak till köttet och gör det saftigt.
- Sealing” eller inkapsling är hemligheten till en god biff, utsidan ska vara jämnt stekt att höja smaken.
Vänd steken endast en gång och endast när den röda saften börjar bli synlig på ytan. Justera till medelvärme, eller flytta biffen till en svalare del av grillen. Att låta biffen vila är avgörande för att uppnå saftigt och mört nötkött. Under vilan absorberas safterna ut i köttet, detta får samtidigt fibrerna att lossna.
- Filé Grillning hela filéer är faktiskt lättare än många tror.
- Det är bara att vara lite modig.
- Du behöver en grill som är ordentligt uppvärmd, förslagsvis en som kan reglera värmen och som har ett lock, för att uppnå en god värmeeffekten.
- Om ihåg att vända köttet ofta så att det är jämnt grillat och använd stektermometer för att få bästa resultat.
Filén är röd vid 55-60 grader, rosa vid 60-65 grader och grått vid 70 grader. Helstekt filé är ett bra kött att servera på en lyxmiddag. Det ger en helt annan smakupplevelse än när den är uppdelad i biffar. Råvaran är välsmakande och är den korrekt behandlad får du en riktigt saftig och god köttbit som verkligen är festmat.
Ött lämpar sig för grillning Nötkött De flesta typer av nötkött kan grillas, men det finns många olika typer från det möraste till det segaste köttet. Ett allmänt tips är att den bakre änden av djuret ger ofta mycket bättre kött än framdelen. · Oxfilé är det möraste köttet från nötkreatur, men inte nödvändigtvis med mest smak.
Marinader och kryddor rekommenderas. · Entrecôte innehåller ofta mycket fett, vilket ger köttet mycket smak. Detta är väl lämpat för grillning. · Ryggbiff är också mycket välsmakande och väl lämpad för grillning. Kyckling och fjäderfä De flesta typer av fjäderfä kan grillas, men kyckling är troligen den vanligaste.
Kycklingen kan mycket väl helgrillas men kycklingfiléer är också lämpliga för grillning, marinader ger lite extra smak. Kalkonbröst kan exempelvis också grillas på en grill med vattenbad. Det får då ett underbart saftigt och bra resultat. Fläsk och lamm Fläsk finns i flera varianter och alla är lika lämpliga på grillen.
Var uppmärksam på att vissa typer av fläskkött kan innehålla en hel del fett och kan därmed lättare skapa lågor i grillen. Lamm är lika väl lämpligt, om inte bättre. Lammkött är vanligtvis mycket mört och erbjuder en hel del smak. Lammkött är lika bra som kotletter eller hel stek.
- Fisk Alla typer av fisk kan grillas på grillen, men var uppmärksam på att vissa typer av fisk hänger ihop bättre än andra.
- Torsk och Sej är exempel på fisk som lätt kan falla isär och bör gräddas i folie eller i ett fisk galler.
- Lax, hälleflundra och öring är fisk som hänger ihop bättre och kan grillas direkt på gallret.
Sötvattenkräftor i folie med smör och vitlök, eller jätteräkor på spett smakar gott på grillen! Grönsaker som är lämpliga för grillning De flesta grönsaker går smidigt att grilla, antingen direkt på grillen eller i folie. Om du har en grill med grillplatta kan du lätt att grilla grönsaker direkt på denna utan att vara rädd för att de kommer att falla igenom.
Vad är dyrast oxfile eller entrecote?
Topplista – De 5 dyraste köttsorterna i Sverige – 1 Wagyu-biff från Japan kostar cirka 4000 kronor per kilo.2 Oxfilé kostar ungefär 600 kronor per kilo.3 Lammrostbiff har ett pris på cirka 450 kronor per kilo.4 Entrecote kostar cirka 400 kronor per kilo.5 Ryggbiff har ett pris på ungefär 350 kronor. Mer information om köttpriser finns på mathem.se
Hur grillar man nötkött bäst?
Grilla rostas – Gillar du att grilla riktigt mört kött? Då ska du välja rostas! Denna del, som är den inre delen av rostbiffen, behöver du inte marinera innan. Låt köttet först ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter innan grillning. Salta innan du lägger köttet på grillen, peppra när du serverar.
Hur får man kött att inte fastna på grillen?
För att undvika att det du lägger på grillen ska fastna i gallret så kan du gnugga in gallret ordentligt med en rå potatis. Du tar bara en potatis, skär den mitt itu och sedan gnider du den mot gallret. Stärkelsen i potatisen gör så maten har svårare att fastna.
När ska man börja grilla?
Att grilla med kolgrill är inte riktigt lika enkelt som med gasolgrill utan kräver lite mer bemästring. När du väl har fått in vanan är det dock hur lätt som helst! I vår guide lär du dig hur du använder en kolgrill steg för steg.
GRILLFÖRBEREDELSER Var ute i god tid Var ute i god tid när du ska använda kolgrillen. Beroende på vilken metod du använder kan det ta upp till ca 30 min att få perfekt glöd. Rengör grillen Börja med att tömma eventuella askrester. Rengör därefter grillgallret med en bra grillborste för att bli av med gamla matrester eller rost. Vi rekommenderar vår multifunktionella 3-i-1 grillgallerborste, Ett annat alternativ är att rengöra gallret när det har blivit varmt eller efter att du har grillat klart då värmen gör det lättare att få bort smutsen. Lägg ut grillkolen Placera grillkolen eller briketterna så som du vill ha dem. Beroende på om du kör direkt eller indirekt grillning eller en kombination ska kolen spridas ut på olika sätt. Exakt hur mycket grillkol eller briketter du ska använda beror på vad du ska grilla. Om du ska grilla snabblagad mat såsom hamburgare, korv eller tunnare köttbitar brukar ett lager räcka. För mat som tar lite längre tid såsom t.ex. en hel kyckling bör du istället använda två lager kol. Osäker på om du bör använda grillkol eller briketter? Läs vår artikel om fördelar och nackdelar med kol och briketter eller se våra generella rekommendationer nedan: Grillkol: Välj detta om du vill ha glöd snabbt och inte tänker grilla så länge. Grillbriketter: Välj detta om du ska grilla under en längre tid. Blanda: Blanda kol och briketter för att få en snabb glöd som håller värmen en längre tid. TÄND GRILLEN Starta upp grillen Nu är det dags att få igång grillen. Vi rekommenderar att du använder dig av antingen en skorstenständare eller en eltändare för att tända kolgrillen då dessa metoder är både smidiga och miljövänliga. I vår artikel de bästa metoderna för att tända kolgrillen kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga med dessa olika tändningsmetoder. Medan du väntar på att grillen ska bli varm kan du låta locket vara av. Olja grillgallret Pensla på lite olja på grillgallret med hjälp av lite hushållspapper och en tång. Detta förhindrar att maten fastnar på gallret. Lägg i 1-2 nävar rökspån För extra smak kan du även lägga till 1-2 nävar med rökspån precis innan du lägger på din mat. Detta kommer att ge din mat mest kontakttid med röken, vilket kommer att åstadkomma den där rika smaken som du är ute efter. För extra smak, glöm inte att blöta rökspånen i vatten i ca 20 minuter innan du ska grilla. Detta kommer att hjälpa dem att brinna långsammare vilket i sin tur kommer att öka smaken ytterligare. BÖRJA GRILLA Vänta tills askan är ljusgrå/vit Grillen är redo att grillas på när kolen eller briketterna är täckta av en ljusgrå/vit aska. Lägg inte på någon mat innan grillgallret är varmt då detta ökar risken för att maten fastnar på gallret. Placera maten på grillgallret När kolen ser ut som den ska kan du placera ut maten på grillgallret. Justera värmen baserat på vad som grillas Hur varmt det blir i din grill avgörs av hur mycket syretillförsel grillkolen får. Detta kan du påverka antingen genom att ta av och på locket samt genom att justera de ventiler för tilluft och frånluft som finns på de allra flesta kolgrillar. Tilluftsventilerna hittar du i botten av grillen och frånluftsventilerna i locket (alternativt sitter båda ventiler på sidorna om du använder dig av en grilltunna). Ju mer luftflöde du släpper in desto högre värmeeffekt får du och tvärtom. Tänk också på att effekten du får kan variera kraftigt beroende på grillmodell, typ av grillkol, väder etc. För att hitta vad som funkar för just din grill gäller det att testa sig fram under olika omständigheter. Du hittar våra generella rekommendationer nedan: För snabbtillagad mat: Grilla med öppet lock hela tiden eftersom sådan mat kräver hög värme och grillas igenom snabbt. För mat som kräver längre tid: Behåll locket på så mycket som möjligt då detta ökar mängden indirekt värme vilket gör att maten grillas igenom ordentligt. Använd sedan luftventilerna för att justera värmen. Vissa kolgrillar har också en inbyggd termometer som kan guida dig alternativt kan du sticka en termometer i köttet du grillar för att mäta temperaturen. FÄRDIGGRILLAT Stäng ner grillen och låt svalna När grillningen är klar är det dags att njuta av maten och stänga ner grillen. Sätt på locket och se till att stänga igen ventilerna för att strypa syretillförseln. Låt sen allting svalna. Gör dig av med askan När allting har svalnat, se till att göra dig av med askan på ett säkert sätt. OBS: Många inser inte att det tar väldigt lång tid för grillkol att verkligen svalna. Ta därför för vana att alltid göra allt du kan för att undvika att askan/kolen på något sätt börjar brinna igen. Läs vår artikel hur du gör dig av med askan efter grillningen för tips på hur.
Är det värt att köpa Weber?
Den större grillytan tilltalar många personer – Det kanske inte låter som någon större skillnad mellan en grillyta på 42,5 x 32 cm och 55 x 39 cm, men skillnaden blir ganska avsevärd. Om du är osäker kring vilken grillyta du är mest intresserad av, så rekommenderar vi att du ritar upp ytan på en bit kartong eller papper.
- Den extra grillyta som Weber Q 2400 erbjuder är ganska stor och vi pratar säkert om 2-4 stycken extra köttbitar beroende på storlek så klart.
- Vår rekommendation är att du överväger ett köp av Q 2400 i stället för Q 1400 om du har pengarna och även plats för förvaring.
- Weber Q 1400 räcker gott och väl för en familj, men vill man däremot ha några gäster så ser vi Q 2400 som det enda alternativet.
Priset är avsevärt högre på denna modellen, men för många familjer kan det vara värt att lägga till extra pengar på en större modell. Annars är dessa två modeller nästan helt identiska och det enda du behöver överväga när det gäller dessa två elgrillar är storleken på grillytan och om du vill ha en ställning till din nya elgrill.
- Skäl att köpa
- Stor grillyta på 54 x 39 cm
- Stadig ställning
- Garantitid mellan 2 – 5 år beroende på del. Grillgaller / aluminium delar är 5 år och övriga delar är 5 år
- Effekt 2200 watt
- Steglöst reglage
- Grillgaller i gjutjärn
- Skäl att inte köpa
- Inget negativt
Får man grilla på egen tomt?
Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel genom att stå på ett brandsäkert underlag. Samma sak gäller för restauranger och liknande näringsverksamhet på eget verksamhetsområde.
Varför blir oxfilé seg?
Kom ihåg att skära köttet mot fibrerna – Skivar man kött längs med fibrerna, alltså i samma riktning, blir det lätt segt. Därför ska man skära köttet tvärs över fibrerna så att de skärs av. Att skära över fibrerna är naturligtvis viktigt för allt kött, men framför när man ska skära riktigt möra detaljer så som lammytterfilé, biff, rostas, fläskfilé och kotlettrad,
Vad är Mörast ryggbiff eller rostas?
Rostbiff och rostas – Både rostbiff och rostas är rent kött där man endast undantagsvis behöver skära bort något. Köttet är mört. Rostbiffen kan stekas i ugn till rätten med samma namn. Rostas kan skivas och stekas i panna eller grillas. Beräkna 125 g per portion här. Läs mer om rostbiff » Läs mer om rostas