Varför Dricker Man Punsch Till Ärtsoppa?


Varför Dricker Man Punsch Till Ärtsoppa
Bordsskick – varför dricker man punsch till ärtsoppa? – Etikettbloggen Fråga: Varför dricker man punsch till ärtsoppa? Svar: Det finns inget säkert svar på den saken, mer än att det är en gammal tradition. En förklaring som man ibland kan läsa i äldre litteratur är att det ibland officerare på 1700-talet ansågs minska väderspänningarna som ärtorna gav.

Varför ärtsoppa och punsch?

Sverige – Ärtsoppa är en relativt vanlig maträtt, särskilt inom militären och skolorna. I Sverige är konsumtion av ärtsoppa belagt åtminstone sedan 1200-talet, Ärtsoppa med fläsk hörde till författaren August Strindbergs absoluta favoriträtter. “Gudamat” kallade han den.

 • Det sägs att kung Erik XIV blev förgiftad av arsenik i ärtsoppa 1577.
 • Det är fastställt att han avled av arsenikförgiftning men saknas säkra bevis på att arseniken fanns i ärtsoppa.
 • En gammal tradition i Sverige är att servera ärter med fläsk på torsdagar.
 • Under den katolska tiden var fredag en köttfri dag och då kunde man äta ärter med fläsk som torsdagsmat i Sverige.

Ärter med fläsk eller alternativt kött var då redan en vanlig maträtt. Den katolske biskopen Hans Brask hade i sin hushållsbok från 1520-talet två veckodagsplacerade ärtsoppor, dels på måndagar (en fastedag, och då serverad med sälspäck som räknades som fisk) och dels på fredagar (en fastedag och då serverad vegetarisk).

 • Enligt en bok av Mats Morell från 1989 hänger torsdagsplaceringen samman med utvecklingen av lasaretts- och fattighusmåltidsordningar från 1600-talet och framåt.
 • Bland annat serverade Västerås hospital år 1620 ärtsoppa med fläsk eller kött på torsdagar, och det fortsatte på 1730-talet.
 • Denna typ av offentliga kök gjorde stora årliga livsmedelsupphandlingar och behövde då bestämma matsedeln lika lång tid i förväg enligt ett rullande veckoschema, vanligen i tvåveckorsintervaller.

Den allmänna värnplikten och regementsmatsalarna byggdes i början av 1900-talet men också skolmatsalarnas menyer skapades när skolmaten blev allmän på 1950-talet. De offentliga kökens repetitiva matsedlar betydde mycket för att popularisera denna husmanskost.

 • Ärtsoppa med fläsk fick också torsdagsplacering hos kyrkoherden Widebeck i Jäder utanför Strängnäs på 1790-talet, men på fredagar åt han den utan något kött eller fisk, och samtidigt fick hans tjänstefolk ärtvälling med kokt fläsk (alternativet får- eller svinrygg) på torsdagar.
 • Yrkoherdens pigor och drängar kunde också ibland få ärtsoppa med sill.

Kokt, salt fläsk var en ovanlighet i medeltidens kokkonst men ärtorna var ett festligt alternativ till kål och rovor, Olika köttslag har serverat i ärtsoppan genom tiderna från nötkött, fårkött till fisk och säl. På 1800-talets andra hälft ökar svinproduktion stort i Sverige och då blir ärtsoppa med fläsk det billigaste köttet att ha i soppan.

När började man dricka punsch till ärtsoppa?

Mat och dryck – punsch till ärtsoppan – Etikettbloggen

Fråga : När dricker man punschen när det serveras sådan till ärtsoppan? Svar : Punsch, tillhör egentligen likörerna, som precis som många andra spritdrycker dracks varm på 1700-talet.Den serverades rykande varm och dracks ur små koppar.I Sverige har punschen sina obligatoriska ingredienser: arrak, socker, vatten, te och citron.Sådana ingredienser var dyrbara och därför var den tillgänglig endast för de som hade råd.Sedan började man tappa på flaskor i Sverige och därmed allmänt förekommande.Det var först in på 1800-talet som den började drickas kall, en eftermiddagsdryck, som grogg.Därav begreppet “punschverandor”, man drack den väl kyld på verandan en varm sommardag.Det är från dessa tidiga vanor vi fortfarande har kvar bruket att dricka varm punsch till ärtsoppa.Svaret på din fråga blir att man dricker som gäst när värden eller värdinnan sagt skål.Det sker oftast först sedan soppan är serverad.Därefter kan man dricka fritt. Etikettdoktorn Mats Danielsson

: Mat och dryck – punsch till ärtsoppan – Etikettbloggen

Hur varm ska punschen vara till ärtsoppan?

Sambon, den älskade raringen, läste i en kommentar i inlägget om när jag kokade ärtsoppa att jag hade velat ha punsch till! Det har jag ju inte fått till ärtsoppa på många herrans år. Fått och fått? Har väl inte sett till att det blivit köpt! Snål kanske? Jag? I alla fall så kom sambon hem från jobbet med en pava han införskaffat på vägen hem och jag säger bara – GULLE! Vi fick faktiskt Googla för att ta reda på hur man bäst värmer punschen så den får rätt temperatur. Lena 20 februari 2010 01:09 Asgarv! Ja! Om han håller hårt i mig! 😀 Bosse 20 februari 2014 12:06 Rätt hustru, rätt temperatur, rätt rätt Livet är fint 🙂 Nicke 15 oktober 2014 18:34 Kul sida bra skrivet

När dricker man punch?

Hur dricker jag punsch? – Punsch kan drickas både varm och kall, och vanligast idag är att dricka den kall som avec till kaffet – eller varför inte till vaniljglass eller äppelkaka. Den serveras också traditionellt vid ålagillen eller till gul ärtsoppa.

Vad är Punch gjort på?

Huvudingredienserna i Svensk Punsch är arrak och sockerlag. De äldsta, historiska recepten talar om fem ingredienser; vatten, socker, arrak, citrus och te. Med tiden kom citrus, som har funktionen av att ge punschen syra, att kompletteras med vin och andra aromer.

Är ärtsoppa på burk nyttigt?

Ärtsoppa – är det nyttigt? Ja, absolut men om det ska vara en fullvärdig måltid beror lite på vad man serverar det tillsammans med. Ärtorna i sig ger bra vegetabiliskt protein och är fiberrika. Det ger billig, fiberrik och mättande vardagsmat. Med saftiga glutenfria pannkakor serverade efteråt saknas inte bröd till och det blir rejäl middagsmat om man vill.

 1. Servera med sallad som förrätt (kanske strimlad kål med citron, olja och persilja) – det blir en superbillig trerättersmåltid som tillsammans checkar alla nyttighetsboxar.
 2. Det är nåt med ärtsoppa som jag verkligen älskar, som min kropp verkar älska.
 3. Jag kan bli riktigt sugen på det och för mig är det beroendeframkallande gott! Koka ärtsoppa är något jag gör mitt i veckan en vardagkväll – inte för att äta samma dag utan till att spara till dagen efter och/eller frysa in.

Det är enkelt och går snabbt att svänga ihop – det är bara blötläggningen och kokningen som tar tid. Vilket det kan få göra om man inte väntar på att det ska bli klart. Jag har gjort min ärtsoppa fläsk- och köttfri men använde färdig, koncentrerad benbuljong från Oscarsfonder (tillsatsfri och osaltad).

Vad äter man först ärtsoppa eller pannkaka?

Laga en torsdagsklassiker – Torsdagar är ärtsoppans dag. Enda dagen då man till lunch även får efterrätt – pannkakor med grädde och sylt hör ju liksom till. En del tar till om med fram punschen för en extra festligt lunch. Enklast är att köpa färdig ärtsoppa och pannkakor, sylt och sprutgrädde förstås.

You might be interested:  Vad Ska Man Grilla För Kött?

Vill man laga allt från grunden kan man göra hur avancerat man vill – koka eget fläsk och sedan ärtsoppa med buljongen; vispa grädde (kanske inte så svårt dock), baka eget knäckebröd; göra egen sylt; egen senap; eget smör osv. Gör de moment du själv har tid och lust med. En mellanväg är att koka egen ärtsoppa med ärtor du lagt i blöt dagen innan; koka med lite tärnat fläsk; stek vanliga egna pannkakor och servera med sockrade rårörda varma hallon samt egen vispad grädde.

Får du då ärtsoppa över så har du några portioner att frysa in till en annan dag. Koka gärna ärtsoppan själv i god tid någon eller några dagar innan. Tips är som sagt att laga en stor kastrull så kan du frysa in till lite luncher i veckan. Vill du koka egen ärtsoppa på torsdagen så bör du lägga de gula ärtorna i blöt på onsdagen.

Eller använda en tryckkokare. Riktigt god ärtsoppa får du om du kokar fläsk på onsdagen och sedan använder en buljongen till ärtsoppan. Fläsket servars givetvis till det också. Till ärtsoppan kan man även servera varm punsch om det ska var festligt. Rostat knäckebröd gillar jag eller baka hembakt knäcke.

Vill du ha en vegan torsdagslunch eller middag så kokar du ärtsoppan med grönsaksbuljong. Servera med förslagsvis med amerikanska veganpannkakor utan ägg.

Vilken är den bästa punschen?

100 årigt gammalt recept – Det vinnande konceptet (och receptet) på Facile Punsch är en blandning av Batavia arrak, Jamaica rom, socker och en gnutta hemligt innehåll. Den bygger på ett 100 årigt gammalt recept som rörts om i grytan lite för att få fram den bästa kombinationen för smaklökarna.

Hur mycket punsch dricker man?

“Punschen kommer” är en välkänd sång till punschen. Här kommer lite fakta, historia och tips om punsch. – Punsch är en klassiker till ärtsoppa men passar även smaksättning i drinkar som varm choklad, punsch Royal och desserter. “Punschen kommer” är en välkänd sång till punschen.

Här kommer lite mer fakta, historia och tips om punsch. Sött och sliskigt eller smakfullt och värmande? Åsikterna om punsch går isär. Punschen uppfanns av svenskar och dricks mest av svenskar. Även om det ingår i en och annan drink utomlands så njuts punsch oftast som avec eller kall till dessert men också varm till ärtsoppa.

Årligen dricker vi runt runt 250 000 liter punsch. Mest till studentfester och jul. Det låter kanske mycket. Men inte jämfört med gamla dagar. Från 1700-talet och fram till mitten av 1900-talet dracks det mer än femton gånger så mycket per person som i dag.

Punschen fick stor draghjälp av förbudet mot hembränning. Idag har punschen mer konkurrens från alla andra likörer. Men säg den likör som har så många sånger tillägnade sig. Arrak är punschens hjärta. En mytomspunnen ingrediens som förenar samtliga punschmärken men också finns att köpa separat. Batavia-arrak är speciellt fin.

Arraken destilleras ur sockermelass, ris och palmträdsjuice. Punsch passar utmärkt att smaksätta desserter med som punschparfait ovan. Att vi svenskar så varmt välkomnat arraken har givetvis sin historia. Under början av 1700-talet handlade svenskarna som bekant med Ostindien.

 • Ön Java var på den tiden den största sockerproducenten i dessa trakter.
 • Genom handel med Indonesien skeppades arraken, som görs av sockermelass från Java, första gången till Göteborg 1733 med ostindiefararen Fredericus Rex Sveciae.
 • Den blev genast uppskattad och en lång tradition med arrak och punsch påbörjades.

Frånsett några mindre söta alternativ smakar punsch i stort sett som för. Skillnaden är antalet märken och hur mycket man drack. På storhetstiden fanns flera märken med fantasifulla namn som Telefon-punsch, Hushålls-punsch, Kavalleri-punsch och till och med Sport-punsch och Bil-punsch.

Idag finns som sagt runt tio. I början blandade rikt folk sin egen punsch. Men snart började punschen säljas färdigblandad. Idag står Carlshamns flaggpunsch för över 50 % av försäljningen. I Karlshamns gamla punschfabrik finns idag ett trevligt museum fyllt med gamla etiketter och kuriosa. Du kan också blanda din alldeles egna punsch.

Köp ren Arrak på Systembolaget. Sockerlag ger sötma, vin eller citron ger syra, ren sprit anger styrkan samt sockerkulör eller thé sätter färg. Se mitt förslag till recept. På Systembolaget finns några sorters punsch att välja bland. Se aktuellt sortiment och priser mm på Systembolaget,

 • Valet brukar stå mellan söt punsch, fyllig och mindre söt punsch.
 • Söt punsch och traditionell punsch representeras av Carlshamns Flaggpunsch.
 • Facile extra gammal likör är en fylligare och lite elegantare med kraftig arrak- och fatkaraktär.
 • Något mindre söt är Cederlunds Caloric.
 • För beställning finns ytterligare sorter.

Flera med regional anknytning.

Vad heter spritdrycken som ger punschen smak?

Ingredienser/innehåll – Svensk Punsch är en söt och simmig spritdryck med gul- till brunaktig färg som har en alkoholhalt mellan 20 och 30 volymprocent. Karaktären hos Svensk Punsch är söt och fyllig men kan även vara aromatisk eller kryddig. I de äldsta recepten ingår fem ingredienser i Svensk Punsch: vatten, socker, arrak, citrus och te.

 1. Idag får Svensk Punsch smaksättas med fruktsaft eller arom av citrus, vin och naturliga aromer från andra frukter och bär.
 2. Spritdrycker får användas för avrundande smaksättning.
 3. Sockerhalten i Svenska Punsch ska vara mellan 200–300 gram per liter.
 4. Spritdrycken arrak ska vara ren utan andra tillsatser eller smaksättningar.

Minst fyrtio procent av slutproduktens alkoholmängd måste komma från arrak. Arrak kommer från Indonesien och framställs av destillat av sockerrör, ris, melass eller saften av kokos- eller dadelpalm. Punsch kan förtäras såväl kyld som uppvärmd, beroende på sammanhang och årstid.

Hur länge håller öppnad punsch?

Tips och info – Engelskt namn: Punsch Finns i affären: I Sverige säljs punsch av Systembolaget. Hållbarhet och förvaring: Håller sig många år tack vara hög sockerhalt och alkoholen. Ersätt med: Annan likör t.ex. cointreau, baileys, kahlua. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:

skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com

Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Starksprit och likör |

Vad kostar en flaska punch?

Carlshamns Flaggpunsch, 50 cl, 175 kr – Vinguiden.com.

När drack man punsch?

Punschens uppgång (och fall) – Punschens uppgång börjar på 1730-talet eller kanske lite tidigare. Då drack vi den varm, därav traditionen att dricka den i småglas med ett öra. Punschen serverades vanligen i stora punschskålar. Under 1800-talet kommer punschens verkliga guldålder.

 1. Det som händer då är att vi börjar avnjuta del kall, ibland rent av iskall.
 2. Mannen bakom denna revolutionerande idé är Johan Edward Cederlund.
 3. John Edward Cederlund var ute och reste i Europa på 1830-40-talet och kom hem med nya idéer.
 4. En av dessa var att kyla punschen, den andra var att buteljera den.
You might be interested:  Hur Många Kalorier För Att Gå Upp I Vikt?

Fram till 1840-talet var det vanligt att folk gjorde sin helt egna punsch. Då blandades den till i så kallade bålskålar. Såväl den buteljerade punschen som lanserads 1845 som den kylda punschen gjorde snabbt succé. Det kan vi bland annat se i en till synes aldrig sinande ström av nya märken. Fördjupa dig ytterligare i punschens historia. Punsch – Om seder och bruk (1973)

Vad betyder punsch?

Punsch är kanske den svenskaste av drycker, lika pursvensk som kåldolmar och julgranen. Ursprungligen är punschen en likör smaksatt med arrak som kom till oss från Java efter ostindiska kompaniets första konvoj 1733. Men punschen har blivit svensk. Idag dricks egentligen inte punsch i större omfattning i några andra länder än Sverige och Finland.

Ordet Punsch kommer troligen från de träfat, puncheons, som arraken fraktades i, eller från det hindiska ordet för fem pantj som anspelar på det antalet ingredienser som punschen ursrpungligen hade; arrak, socker, citron, vatten och te. Arrak i sig är ett arabiskt ord som betyder svett från palm, med modern terminologi bättre beskrivet som palmsav.

Den destillerade och ekfatslagrade arraken blev snabbt en succé i Sverige. Varm punsch blev den stora innedrycken från mitten av 1700- fram till 1930-talet. Vid 1900-talets början dracks det mer än 5 miljoner liter punsch per år. Alltså cirka en liter per invånare.

Vilka glas till punch?

Punschglas (svensk punsch ) serveras i låga små glas med eller utan en liten fot. Het punsch bör serveras i värmetåligt glas. Iskall punsch serveras i finare kretsar gärna i silverbägare.

Vad smakar flaggpunsch?

Carlshamns Flaggpunsch Original

Likör är en smaksatt alkoholdryck som innehåller mycket socker.Kryddlikörerna är relativt alkoholhaltiga och söta och smakar oftast av en huvudkrydda. Punsch är en romliknande likör som smaksatts med arrak.

Kryddlikörer serveras rena och avkylda, blandade med läskedrycker eller andra alkoholfria drycker och i drinkar. Likörer serveras avkylda, vid 10–12 grader. Eventuella allergener som dryckerna innehåller framgår av produktens etikett. Tillverkaren och importören av en alkoholdryck ansvarar för kvaliteteten och sammansättningen hos den alkoholdryck som de överlåtit till konsumtion och för att produkten och det som står angivet på den och annan presentation är förenliga med de regler och bestämmelser som gäller den.

Varför heter det flaggpunsch?

Om producenten Redan på 1850-talet fanns två fabriker i Karlshamn som tillverkade punsch – J N von Bergen & Son och C G Bergs. Brännvinskungen L O Smith köpte Bergs och förde tillverkningen till sin egen spritfabrik.1885 registrerade Smith ett nytt varumärke med två korslagda svenska örlogsflaggor för sin Carlshamns punsch – som i folkmun kom att kallas flaggpunsch.

 • Senare övertog Vin & Sprit AB verksamheten.2008, efter att Vin & Sprits fabrik i Sundsvall lagts ner, flyttades tillverkningen till Åbo i Finland.
 • Idag ägs varumärket av Pernod Ricard och tillverkas i Pansio strax utanför Åbo, där Pernod Ricard och safttillverkaren Eckes Granini samsas i lokalerna.
 • Visste du att.

Punschens historia i Sverige har sin början i mitten på 1700-talet. Arrak, som är huvudingrediensen i punsch, började importeras till Sverige från Ostindien. År 1733 ankrade den första ostindiefararen, Friedricus Rex Sueciae, i Göteborgs hamn lastad med arrak, porslin och kryddor.

Vad punch?

I bålskål och butelj – Punschen var under 1700-talet en allmänt känd dryck i Europa. Den blandades till i en bålskål och behövde inte alltid innehålla arrak. Det gick bra med den spritsort eller det vin som fanns till hands. I Sverige hade dock punschen sina obligatoriska ingredienser: arrak, socker, vatten, te och citron.

 1. Bålet serverades rykande varmt och dracks ur små koppar med öra.
 2. Punschen blev snabbt populär.
 3. På grund av de dyra importerade ingredienserna var den dock till en början en dryck för de mer välbärgade i samhället.
 4. När vinhandlarna under mitten av 1800-talet började tappa punsch på butelj blev den mer lättillgänglig, och allt fler köpte och drack punsch.

Det blev nu också på modet att servera punschen kall.

Vad äter man först ärtsoppa eller pannkaka?

Laga en torsdagsklassiker – Torsdagar är ärtsoppans dag. Enda dagen då man till lunch även får efterrätt – pannkakor med grädde och sylt hör ju liksom till. En del tar till om med fram punschen för en extra festligt lunch. Enklast är att köpa färdig ärtsoppa och pannkakor, sylt och sprutgrädde förstås.

 • Vill man laga allt från grunden kan man göra hur avancerat man vill – koka eget fläsk och sedan ärtsoppa med buljongen; vispa grädde (kanske inte så svårt dock), baka eget knäckebröd; göra egen sylt; egen senap; eget smör osv.
 • Gör de moment du själv har tid och lust med.
 • En mellanväg är att koka egen ärtsoppa med ärtor du lagt i blöt dagen innan; koka med lite tärnat fläsk; stek vanliga egna pannkakor och servera med sockrade rårörda varma hallon samt egen vispad grädde.

Får du då ärtsoppa över så har du några portioner att frysa in till en annan dag. Koka gärna ärtsoppan själv i god tid någon eller några dagar innan. Tips är som sagt att laga en stor kastrull så kan du frysa in till lite luncher i veckan. Vill du koka egen ärtsoppa på torsdagen så bör du lägga de gula ärtorna i blöt på onsdagen.

Eller använda en tryckkokare. Riktigt god ärtsoppa får du om du kokar fläsk på onsdagen och sedan använder en buljongen till ärtsoppan. Fläsket servars givetvis till det också. Till ärtsoppan kan man även servera varm punsch om det ska var festligt. Rostat knäckebröd gillar jag eller baka hembakt knäcke.

Vill du ha en vegan torsdagslunch eller middag så kokar du ärtsoppan med grönsaksbuljong. Servera med förslagsvis med amerikanska veganpannkakor utan ägg.

Vad kommer punsch ifrån?

Varm eller kall – Punschens historia i Sverige har sin början i mitten av 1700-talet. Det var då arraken, som är huvudingrediensen i punsch, började importeras till Sverige från Ostindien. År 1733 ankrade den första ostindiefararen, Friedricus Rex Sueciae, i Göteborgs hamn lastad med arrak, porslin och kryddor.

Kan man leva på ärtsoppa?

“Ärtsoppa är det ultimata halvfabrikatet” Hur många middagar har inte ärtsoppa på burk räddat? När kylskåpet gapar tomt, kalendern är fylld med aktiviteter och familjen borde få middag kan räddningen hittas i en konservburk med ärtsoppa. Men är det någon skillnad på vilken burk som gömmer sig i skafferiets bortersta hörn? HBL har provsmakat sju sorter. Med knäckebröd. Featurejournalisten Dan Kronqvist kryddar sin ärtsoppa med knäckebrödsbitar och köper alltid hem nya varianter burksoppa med kött när han ser en i butiken. Leif Weckström 16.11.2017 05:40 UPPDATERAD 16.11.2017 06:48 Inte ens konservburken med ärtsoppa är sig lik längre, det visar sig att tillverkarna gärna paketerar sin ekologiska grönsaksärtsoppa i stadiga påsar i stället för plåtburkar.

 • Två av de sju sorters ärtsoppor som vi testar i dag är förpackade i påsar, båda vegetariska och gjorda på ekologiskt odlade råvaror.
 • Det är dock ingen garanti för att soppan i sig smakar bättre än de traditionella burkversionerna, det kommer dagens blindtest att visa.
 • Testpanelen serveras slumpvis valda ärtsoppor, alla inköpta i Kampens köpcenter i centrala Helsingfors, men i tre olika livsmedelsaffärer.
You might be interested:  Hur Djupt Sätter Man Potatis I Kruka?

På spisen puttrar fyra kastruller med soppa, medan tre står i kö, bordet är dukat med knäckebröd, inhemsk senap på tub och ett par hackade gula lökar. Portionerna sköljs ner med kranvatten, punschen har ingen plats på matbordet en vanlig onsdagslunch i november. Varannan vecka. Kulturchef Fredrik Sonck serverar familjen ärtsoppa på burk varannan vecka, oftast på torsdag. Det är vanligtvis det som finns kvar i köket när man har veckohandlat inför veckoslutet. Leif Weckström Alla har sina egna förutfattade meningar när vi bänkar oss kring bordet.

 1. Dan Kronqvist och fotografen Leif Weckström berättar på karlars vis nästan lyriskt hur gott det var med ärtsoppan som serverades ur fältköket i armén.
 2. Iines Vikiö, som studerar grafisk design i Jakobstad, slår genast hål på myten om att studerande lever på ärtsoppa på burk och andra snabba halvfabrikat.

– Jag har hittills under min studietid inte behövt öppna en enda av de burkar jag skaffat i reserv. Hos familjen Sonck håller man fast vid traditionen att äta ärtsoppa varannan torsdag, dock utan den tillhörande pannkakan till efterrätt. – Ärtsoppa är det ultimata halvfabrikatet.

Det är enkel husmanskost och med en minimal arbetsinsats får man en måltid av bra kvalitet som uppskattas också av barnen. Ärtsoppa är dessutom en ekologisk kötträtt som klarar sig med bara en liten andel kött, förklarar Fredrik Sonck det fina med ärtsoppan. Det är endast Annika Rentola som ibland tar sig tid att koka ärtsoppan från grunden, alltså så att hon blötlägger ärter över natten och sedan låter dem puttra på spisen i timmar.

Niondeklassaren Leevi Korpikoski, praoelev från Åshöjdens skola, kan inte komma ihåg att han någonsin ens skulle ha öppnat en soppkonserv själv. Kokar själv. Journalisten Annika Rentola kokar gärna själv sin vegetariska ärtsoppa av torkade ärter, men det händer allt oftare att hon öppnar burkversionen hemma till vardags. Leif Weckström Men till kastrullerna. Den första soppan, Kivikylän, får genast beröm, köttbitarna väcker uppmärksamhet med sin tydliga närvaro och smaken av rök.

Inte illa! Jag är ingen stor köttätare, men köttet har en kraftig smak av rök och det var gott, tycker Annika. – Jag tyckte om soppan, som har rikligt med kött även om det inte är huvudsaken. Viktigare är att soppan har en stadig smak, tycker Fredrik. – Det var välrökt kött och jag tyckte mycket om smaken, trots att soppan i sig var lite vattnig.

Som så ofta blev också den här soppan bättre när jag lade i senap och lök, säger Dan. Endast som reserv. Studerande Iines Vikiö har hittills under sin studietid klarat sig utan att öppna en enda av de ärtsoppsburkar hon skaffat i reserv. Leif Weckström – Jag tycker köttbitarna var smaklösa, säger Iines. Jalostajas vegetariska ärtsoppa är full med orange morotsbitar, som sticker en del testsmakare i ögonen.

 1. Soppan är bra kryddad, även om jag föredrar ärtsoppa med kött, säger Iines.
 2. Morotssmaken kommer igenom, jag saknar mustigheten i den här soppan.
 3. Räver definitivt lök, säger Fredrik.
 4. Jag tycker om den orange färgen, den är ett steg mot den svenska gula ärtsoppan.
 5. Men morötterna smakar för sött.
 6. Jag får inte ihop det här utan lök och senap, analyserar Dan.

– Soppan har bra konsistens, men jag tycker inte heller att morotsbitarna passar så bra in, funderar Leevi. – Det är inget fel på sötman, men soppan har en annan smak än ärtsoppans, tycker Annika. Testets billigaste soppa, K-kedjans egen produkt i serien K-menu, lockar varken med utseende eller doft, det är svårt att urskilja några enskilda ingredienser. Helst hemlagad. Högstadieeleven Leevi Korpikoski väljer det andra alternativet till skollunch om ett sådant serveras parallellt med ärtsoppa. Men han tackar inte nej till en portion hemlagad ärtsoppa. Leif Weckström – Jag tyckte inte så mycket om den här, slår Leevi fast.

– Den är smetig och neutral, en typisk ärtsoppa där man varken ser ärter eller kött, den verkar nästan passerad, tycker Dan. – Jag kommer att tänka på barndomens ärtsoppa, dagar då ingen orkade laga mat. Det är så här burkärtsoppa smakar! utbrister Iines. – Jag hatar ärtgröt, den här är intetsägande, säger Fredrik.

Jalostajas traditionella ärtsoppa har fått tillägget Tuntematon Rokka i sitt namn, ett reklamtrick i samband med lanseringen av den nyaste Okänd soldat -filmen. Soppans konsistens leder genast till en diskussion om ärtsoppans innersta väsen. – Det här är ärtsoppa med stort Ä! Ärtsoppan ska vara tjock, just som den här, den får inte vara vatten med några bollar i, utbrister Annika genast.

 1. Soppan påminner om den som vi brukar ha hemma, med tydlig köttsmak även om jag inte såg några bitar.
 2. Den är helt god.
 3. Men jag håller inte med Annika, ärtsoppan får inte vara för tjock, man kan gärna blanda i en dryg halv burk vatten i kastrullen, säger Fredrik.
 4. Den var helt okej, även om jag inte tror att där fanns kött, säger Leevi.

– Soppan har en intressant, lite mjölig struktur. Smaken gifter sig riktigt bra med löken och blir ännu bättre med senap, funderar Dan. Lidls traditionella ärtsoppa av märket Coquette möts av nöjda nickningar av Leevi, Iines och Annika. – Om jag serverades den här på en utedag i skogen skulle jag inte bli besviken, sammanfattar Annika upplevelsen.

 • Bortsett från att färgen är trist har soppan ändå karaktär i smaken, men jag är osäker på om det finns kött i den.
 • Jag tror att den innehåller dragon, säger Dan.
 • Det är en bra bassoppa, men det skulle passa bra med lite stekt bacon eller annat kött till, tycker Fredrik.
 • Den vegetariska ärtsoppan av märket Kymppi väcker uppmärksamhet med både sin lite gula färg och den örtiga doften.

– Ärterna liknar kikärter. Men soppan i sig är smaklös, tycker Iines. – Den smakar ingenting. Det här kunde vara vilken grönsakssoppa som helst, säger Annika. – Man har antagligen försökt ge den vegetariska soppan lite karaktär med hjälp av örter, men misslyckats, funderar Fredrik.

 • Det är så här det blir när man tillsätter en arbetsgrupp som ska utveckla en ny ärtsoppa, men som under arbetets gång glömde bort vad det skulle bli, gissar Dan.
 • Testets sista soppa, Lidls egen vegetariska och ekologiska variant, är en bottennotering.
 • Det blir varken berömmande ord eller poäng.
 • Igen en grönsakssoppa, konstaterar Fredrik.

– Ärtsoppa ska inte smaka morot, håller Dan med om. – Det här vill jag inte ens äta upp. Om det här var lunchen så skulle jag hoppa över den, sammanfattar Annika. : “Ärtsoppa är det ultimata halvfabrikatet”

Vad betyder punsch?

Ordet – Det är oklart varifrån ordet punsch kommer. En teori är från puncheons, de träfat arraken fraktades i, eller från det engelska ordet punch, som betyder varm toddy eller bål, En annan teori är att ordet kommer från hindis ord för fem, pañc, och anspelar på de fem ingredienser som punschen ursprungligen hade: arrak, socker, citronsaft, vatten och te,