Varför Man Inte Ska Räkna Kalorier?


Varför Man Inte Ska Räkna Kalorier
Mat med höga kalorier kan vara bra för hälsan – I en uppmärksammad artikel som publicerades i Times för ett par år sedan förklarade den amerikanske läkaren och professorn i nutrition, David Ludwig, att vårt sätt att räkna kalorier är problematiskt på flera sätt.

För det första är det väldigt svårt att räkna exakt på alltings kaloriinnehåll. Att räkna för lågt med säg 100 kalorier per dag skulle, sett över en livstid, kunna generera så mycket som 80 kilos övervikt för den som slarvat lite med mat-matematiken genom åren. Dessutom, menade Ludwig, att den som räknar kalorier förmodligen undviker livsmedel med ett högt energivärde.

Men det är inte särskilt smart ur hälsosynpunkt. Många feta livsmedel, som fet fisk, avokado och nötter är ju förvisso väldigt energirika men de innehåller samtidigt mängder av hälsosamma näringsämnen som bland annat visat sig kunna dämpa inflammation och minska risken att drabbas av bland annat hjärt- kärlsjukdom och cancer.

Dessutom gör de dig mätt länge. Att bara se till att bränna mer kalorier än man får i sig är inte rätt sätt att hålla vikten och samtidigt behålla hälsan. Om det vore så enkelt skulle låg-fettkost vara det absolut bästa och enklaste sättet att undvika övervikt. Fett innehåller nämligen ungefär dubbelt så många kalorier per viktenhet jämfört med råvaror baserade på kolhydrater.

Men det är vetenskapligt bevisat att det är svårt att hålla vikten nere på låg-fettkost. David Ludwig förklarade för Times att; “Medelhavs- eller låg-kolhydratskost vinner över låg-fettkost varje gång, och så skulle det inte se ut om kalorier var det enda som räknades.” Medelhavskost innehåller ofta mycket grönsaker och bönor som är rika på bl.a.

Hur ska män sluta räkna kalorier?

BUP svarar: – Hej och tack för din fråga! Du undrar om det finns någonstans du kan vända dig till och vara anonym. Om du vill vända dig till någon mottagning som arbetar med ätstörningar måste du nog räkna med att du behöver prata med dina föräldrar först och att ni sedan tillsammans kontaktar någon där du kan få hjälp med dina matbekymmer.

 • Du skulle kunna börja chatta med någon på tjejjourens hemsida om ätstörningar,
 • SHEDO är en annan förening som kan ge stöd och information.
 • Där kan du säkert ställa de frågor du har och kanske kan du också få en del svar.
 • Men om du får ett svar som handlar om att du behöver få hjälp med dina matproblem måste du fundera över vad som är viktigast.

Att ingen skall få reda på hur det är för dig eller att du faktiskt ska få hjälp. Jag vet inte varför det är viktigt för dig att vara anonym. Du kanske tänker att din omgivning skall bli arga eller besvikna på dig för att du har det svårt. Min erfarenhet är att de flesta dock brukar vilja försöka vara till hjälp.

 • Jag tycker att du skall fundera över om du ändå inte skall göra ett försök att prata med dina föräldrar om hur du har det.
 • Efter ett sådant samtal kan ni sedan tillsammans kontakta någon mottagning som arbetar med ätstörningar,
 • Då kommer du att få bra hjälp så att du slipper känna dig fången i att räkna kalorier.
You might be interested:  Hur Mycket Kostar En Pizza I Sverige?

Lycka till!

Kan män gå ner i vikt utan att räkna kalorier?

Det är inte helt ovanligt att man blandar ihop begreppen näringsrikt och kalorisnålt. Vi får höra att olivolja och nötter är bra. Men vilka mängder gäller? Behöver man räkna kalorier för att hålla vikten? Nej, det är inte nödvändigt men det är bra att ha lite grundkoll på vad olika livsmedel ger för energi, det vill säga kalorier.

Livsmedel som innehåller mycket fett, oavsett vilken typ av fett, ger alltid MYCKET kalorier per gram. Livsmedel som innehåller mycket fibrer, vatten och/eller protein (och som samtidigt är fettsnålt) innehåller FÅ kalorier per gram. Livsmedel med mycket tillsatt socker ger kalorier utan att bidra med näring, så kallade tomma kalorier. Det är lätt att få i sig många kalorier genom dryck utan att få särskilt mycket mättnad. Drick helst därför inte dina kalorier.

Är kalorier dåligt?

av Johan Tenfalk, Kostrådgivare och hälsocoach – En kalori är alltid en kalori. Däremot finns det kalorier som är dåliga för dig och kalorier som är bra för dig, stor skillnad. Här reder vi ut begreppen. Kaloriintaget är avgörande vid viktnedgång Att kalorierna har avgörande betydelse för viktnedgång råder det inga tvivel om, det finns det hur mycket forskning som helst som tyder på.

 • Äter du mer kalorier än vad du gör av med går du upp eller i bästa fall står still i vikt.
 • Äter du mindre kalorier än vad du gör av med går du ner i vikt.
 • Det här är viktigt och gäller alla metoder, även LCHF och annan lågkolhydratkost.
 • Det är viktigt att skilja på kalorier och kalorier Mycket tack vare lågkolhydratskost som GI och LCHF har vi på senare tid lärt oss att skilja på goda och onda kalorier.

Bra kalorier från fett- och proteinrika livsmedel som olivolja, nötter, avokado, kött, fet fisk och kokos ställs emot dåliga kalorier från kolhydratrika livsmedel som pasta, bröd, läsk, godis och kakor. Det finns bra kalorier i kolhydratrika livsmedel också och dessa kommer från grönsaker i alla dess former, även rotfrukter och en viss mängd frukt är bra.

 1. Aloribegränsad kost är inte detsamma som fettsnål kost Fett innehåller nästan dubbelt så många kalorier som kolhydrater och protein.
 2. Men det är inte detsamma som att du ska äta en fettsnål kost, tvärtom, bra kalorier kommer övervägande från fett och protein, inte kolhydrater.
 3. Det här är extra viktigt att tänka på om du vill gå ner i vikt.

Måste man räkna kalorierna? Svaret är nej för de flesta. Väljer du bort majoriteten av de dåliga kalorierna såsom pasta, vitt bröd, godis, kakor och läsk så är du en bra bit på vägen och det räcker för många för att gå ner i vikt. Andra tar till en diet som t.ex LCHF eller lågkolhydratkost som i princip utesluter kolhydrater och därmed är de flesta dåliga kalorierna borta.

Vissa går trots detta inte ner i vikt och då kan det vara all idé att ta en titt på hur man egentligen äter och faktiskt räkna kalorierna under en tid. Kan man bli fet av bra kalorier? Svar ja. Äter du för mycket mat oavsett om den är hälsosam eller inte kommer du gå upp i vikt eller stå still i vikt.

Det är här det kluriga kommer in tycker många. Man anser sig själv äta bra och nyttig mat men man gå inte ner i vikt. Orsaken kan helt enkelt vara att man äter för många kalorier. Vissa kallar det för “för stora portioner “eller annat men i själva verket är det naturligtvis samma sak.

You might be interested:  Hur Tar Man Bort Laktos Från Mjölk?

Se upp med nötter, olja och grädde! Det som är positivt med bra kalorier Äter du övervägande mat med bra kalorier kommer du. • Känna dig mätt längre • Ha mer energi • Ha betydligt lättare att gå ner i vikt • Slippa snabba blodsockersvängningar • Ha ett bättre humör • Må bättre Hitta den kost just du mår bra av Det är viktigt att du hittar vilken typ av kost som passar just dig, vad just du mår bra av att äta.

Det spelar ingen roll vad livsmedelsverket, ivriga LCHF-anhängare eller andra säger. Många mår bra av mindre kolhydrater och mer fett, andra är tvärtom. Hitta vad just du mår bra av och vad som är bra för just din hälsa, vikt och välmående. Så här kan Matdagboken hjälpa dig Känner du att du vill komma igång med hälsosam kost och viktminskning samt äta mer av de bra kalorierna och mindre av de dåliga finns vi här.

 • Alla våra recept, menyer och kickstartprogram är baserade på det du nyss läst.
 • Personligt energibehov.
 • Få reda på hur mycket kalorier just du ska äta för att nå ditt mål.
 • Ha koll på vad du äter.
 • Som medlem på Matdagboken kan du registrera vad du ätit och se hur mycket du fått i dig i förhållande till ditt personliga kaloribehov.

• Kickstart. Program som passar dig som vill få en flygande start på din viktminskning eller dig som hamnat på en viktplatå. Finns som LCHF, Paleo, 5:2 och GI. Läs mer här. • Färdiga veckomenyer. Många olika färdiga veckomenyer med LCHF, LCLC, GI-Rivstart, Paleo och många fler.

Är det skillnad på kalorier och kalorier?

kalorier? – Vad är kalorier? Mat vi äter ger oss energi, vilket vi behöver för att leva och må bra. Kalorier eller mer korrekt kilokalorier (kcal) är ett mått på matens energiinnehåll. För mycket energi, alltså för många kalorier leder till viktuppgång, medan för få kalorier leder till viktnedgång.

Kolhydrater = 4 kcal per gram Protein = 4 kcal per gram Fett = 9 kcal per gram Alkohol = 7 kcal per gram Kostfiber = 2 kcal per gram

Hur många kalorier behöver jag? Det är svårt att säga exakt hur många kalorier en person behöver. Det beror mycket på vem du är, t ex hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Är din vikt stabil äter du ungefär lika mycket kalorier som du förbrukar.

Kvinnor Låg* Medel* Hög*
18-30 år 2000 2300 2500
31-60 år 1800 2100 2400
61-74 år 1700 1900 2200

table>

Män Låg* Medel* Hög* 18-30 år 2500 2800 3200 31-60 år 2300 2600 3000 61-74 år 2000 2300 2600

Räknat på Physical Activity Level (PAL) 1,4; 1,6 och 1,8, enligt NNR 2012. Kalorier säger inte allt Det gör inte kolhydrater eller fett heller. Två olika saker kan ha samma mängd kalorier men hur hälsosamma de är egentligen kan skilja mycket. Till exempel kan en Coca cola ha lika många kalorier som något annat, men än ändå betydligt mindre hälsosamt.

Måste män väga maten?

Du vägs inte inför massa andra människor, du kan äta likadan mat som resten av familjen och du måste inte väga allt. Här är 10 saker som du kanske inte visste om ViktVäktarna.

Hur många kalorier är det i en Marabou?

Detaljer

Näringsvärden i 100 Gram
Energimängd 2290 kJ / 550 Kcal
Protein 4.7 gram
Kolhydrater 58.5 gram
Fett 32 gram
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Bränner Man På Padel?

Är det bra att väga sig varje dag?

Regelbunden användning av personvåg kan hindra denna kraftiga viktuppgång. Genom att väga sig regelbundet – minst en gång i veckan – kan man snabbt reglera något kilos viktuppgång och behålla sin vikt genom åren.

Hur mång kalorier förbränner män på en dag?

Så många kalorier förbränner du Pressmeddelande – 25 Maj 2012 21:33 För att gå ner i vikt gäller det egentligen bara att vid dagens slut hamna på ett kaloriunderskott. Detta brukar tyvärr vara lite svårt då man vanligtvis inte har en aning om hur många kalorier man förbrukar per dag.Att räkna kalorier kommer hjälpa er att ta kontroll över vikten.

 1. Man blir säker på när man kan unna sig & när man kan känna sig duktig för att man stod emot.
 2. Hur många kalorier förbränner du? Din basalförbränning (= de kalorier kroppen kräver för att fugnera) ligger på 22 – 25 kcal per kilo & dag.
 3. Detta är alltså de kalorier du använder genom att vara helt inaktiv.

En normalaktiv person förbränner ca 1.5 gånger fler kalorier per kilo. Det ger oss 33 – 37,5 kcal per kilo & dag. Väger du 65 kilo, har du en daglig förbränning på 2145 – 2438 kcal per dag. Äter du 500 kcal färre om dagen, går du ner 0.5 kg/veckan. Äter du 1 000 kcal färre om dagen, går du ner 1 kg per vecka.

Lägre än så är inte sunt. Genom att kan ni börja bli säkra på att ni ligger på ett kaloriunderskott. Att räkna kalorier kan för en del till en börjar vara lite lagom roligt, medan det för en del ger känsla av kontroll & välbefinnande. Men till slut lär man sig & man kan i princip uppskatta hur många kalorier saker innehåller.

Då slipper man att räkna kalorier! Nu när ni vet hur många kalorier ni förbränner per dag, är det dags att börja räkna kalorier ! : Så många kalorier förbränner du

Hur många kcal per dag för viktminskning?

Guide för snabb och enkel viktnedgång Ett genomsnittligt kaloriintag ligger på 1 800 – 2 500 kalorier per dag.1 kilo kroppsvikt motsvarar 7 000 kalorier. För att gå ner 1 kilo behöver du alltså minska 7 000 kalorier.

Hur mycket är ett normalt kaloriintag kcal per dygn hos en frisk människa och hur mycket är ett normalt vätskeintag?

Energibehov

kJ/kg/ dygn kcal /kg/ dygn
BMR (basalmetabolism) 85 20
BMR + 25 procent (sängliggande) 105 25
BMR + 50 procent (ej sängliggande) 126 30
BMR + 75-100 procent (återuppbyggnadskost) 147-168 35-40

Hur många kalorier ska män äta på en dag?

Hur många kalorier (kcal) per dag – hålla vikten – Det är omöjligt att beräkna exakt hur många kalorier du behöver, men det finns några formler som ger en indikation på hur många kalorier du behöver under en dag. Det är individuellt hur mycket energi man är i behov av.

Energibehovet varierar beroende på kön, ålder, längd och aktivitetsnivå. En tumregel är att kvinnor bör få i sig ca 2000 kalorier per dag för att upprätthålla sin vikt och män behöver ca 2500 kalorier per dag. Grovt uträknat: Multiplicera din egen vikt med 30, så får du fram ett ungefärligt energibehov för ett dygn.

Om du väger 70 kg kommer uträkningen se ut såhär: 30 kcal x 70 kg = 2100, Dagar med träning ger ett något större behov för kalorier. Visste du att Nutriletts barer kan innehålla så lite som 105 kalorier? Ett perfekt mellanmål för dig som vill hålla vikten.