Vilket Kött Kan Man Äta Blodigt?
Kan man äta “rosa” fläskkött? Publicerad: 14 mars 2006 Uppdaterad: 21 mars 2019
- Jag har alltid trott att och annat griskött måste vara genomstekt, men i alltför många tv-matlagningsprogram så serveras köttet rosa.
- Går det att äta “dåligt grillad” fläskkarré och filé utan att man riskerar att bli sjuk?
- Mvh Mia, Stockholm
- Hej Mia!
- Livsmedelsverket säga att allt kött ska upphettas till över 70 grader (då är det riktigt genomstekt) för att man inte ska riskera att bli sjuk.
- Å andra sidan äts väldigt mycket nöt- och lammkött som är rosa eller blodigt och bara är upphettat till 55–65 grader och mycket få blir dåliga av det.
När det gäller griskött så tycker nog de flesta att det också är godare genomstekt. Helt säkert så med karré och spjäll. Fläskfilé kan gärna få vara aningen rosa, tycker många kockar (jag med) eftersom köttet blir saftigare då.
- Men vill du vara helt säker på att inte drabbas av otrevliga bakterier så genomstek köttet.
- Vänliga hälsningar,
- Jon Hansson
: Kan man äta “rosa” fläskkött?
Contents
Vilket kött kan man äta rött?
Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Äter man mindre än 500 gram i veckan (motsvarar 600 – 750 gram rått kött ) minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det gäller särskilt om man drar ner på charkprodukter- na. Chark innehåller dessutom ofta mycket salt och mättat fett.
Kan man äta blodigt nötkött?
Kan man äta rå fisk och rått kött? 2019-07-15 @ 13:00:00 Varför kan vi äta rå fisk men inte rått kött?Samtidigt som vi glatt kalasr på sushi och sashimi är tanken på rå kyckling tillräckligt för att få magen att vända sig. Varför är det ok att äta rå fisk men inte rått kött?Fisk kan innehålla parasiter.
- Vid låga (och höga) temperatur dör dock parasiterna.
- Därför ska all fisk som ska ätas rå frysas före beredning enligt bestämmelser som gäller inom EU.
- Så gör det även hemma om du köper färsk fisk.När det gäller kött, tenderar bakterierna som lever i boskap – som inkluderar listeria, E.
- Coli och salmonella – att vara farligare för människor.Är sällsynt biff säkert att äta?De flesta av oss skulle inte klämma in i en halvrå fläskkotelett men gärna en blodig eller rosa biff.
Varför är det så? De flesta skadliga bakterierna lever i djurets tarmar, medan insidan av muskeln är relativt steril. Därför är nötkött ett gott exempel på ett kött som är i stort ok att äta rått. Tillagning av ytan av på kötter i exempelvis en biff kommer att döda bakterier.
- Men om du äter malet nötkött är det rekommenderat att du ser till att det är genomkokt eller genomstekt.
- Det malda köttet kan komma från många delar på djuret och ha dessutom mängder av små ytor för bakterier och annat att fastna på.Varför är rå kyckling så farligt?Salmonella är vanligtvis associerad med rå kyckling.
Salmonellabakterien som kan leva i avföring, på klor, gårdsgolv osv. Bakterien är upphov till många tarminfektionerna bland människor i USA och Europa. I Sverige är vi lite förskonade men bakterien kan absolut förekomma.Campylobacter är en farlig bakterie som lever i kycklingarnas mage och på kycklingfarmer.
Campylobacter är den vanligaste orsaken till matförgiftning i Storbritannien oftast från förorenat fjäderfä.Tillagning av kyckling dödar dessa skadliga bakterier. Men då ska det inte finnas rött kött kvar. Kycklingen ska vara genomstekt.Varför äter man inte rått fläskkött?Grisar (och björnar) kan ha en typ av mask som kallas trikiner (trichinella spiralis).
Maskens larverna bildar cyster i muskelvävnaden hos dern individ masken lever på. Trikiner dödas genom frysning runt – 20 ° C eller vid upphättning över 55°C.I Sverige måste allt griskött som säljs vara trikinftitt.Faror av okokt köttAtt inte laga kött på rätt sätt kan inte bara påverka smaken, det kan också öka risken för salmonella, listeria eller E.
Kan man äta blodigt högrev?
Många uppskattar att då och då äta rått kött i form av råbiff eller en hamburgare som inte är helt genomstekt. Men känner du inte till riskerna med rått kött kan det leda till att du blir sjuk. Anticimex expert på matsäkerhet Ola Kotsalainen ger dig sina tips. Rått kött innehåller bakterier av olika slag. Vissa är ofarliga medan andra kan göra dig ordentligt sjuk om du får i dig dem. Dessa bakterier måste hettas upp ordentligt för att avdödas. Kanske vet du att fläsk och kyckling inte lämpar sig alls att äta rått eftersom de kan innehålla bakterierna campylobacter och salmonella,
Stek därför igenom de här typerna av kött innan du stoppar de i munnen. Nötkött går ofta att äta rått, men även här behöver du tänka på ett par saker. – Vi äter idag mycket nötfärsprodukter i Sverige. Vill du äta rå eller delvis rå nötfärs är det viktigt att välja rätt kött. Vanlig köttfärs består oftast av det som sitter ytterst på djurkroppen, även kallat ytkött, och som vid styckning putsas bort.
Ytköttet är det som lättast kan bli smittat av bakterier vid slakten. Vanlig köttfärs är därför inte lämpligt att använda för råbiff eller hamburgare som inte stekts ordentligt. Använd istället kött från en detalj längre in i djuret som är mer skyddad från smitta, exempelvis högrev.
Öttet ska malas i en köttkvarn som man inte malt vanlig köttfärs med, säger Ola Kotsalainen. Men om jag fryser köttet, dör inte bakterierna då? Nej, faktiskt så överlever de allra flesta bakterierna frysning så det enda sättet att säkert ta kål på bakterierna är att steka igenom köttet helt. Förutom bakterierna campylobacter och salmonella som kan finnas i kyckling och fläskkött blir bakterien EHEC vanligare i svensk nötboskap.
Den kan exempelvis leda till diarréer med följdsjukdomar som njurskador.
Kan man äta nötkött som är rosa?
Det kan finnas flera orsaker, men studier görs återkommande på vad det kan bero på. Köttets pigment kan förekomma i flera kemiska former som ger den färdiga rätten olika färg. Rosafärgad köttfärs är inte farlig att äta, det är bara en utseendeförändring och påverkar inte smak eller näringskvalitet.
- Observera att det gäller rosa köttfärs som uppnått 70 graders innertemperatur, inte rå köttfärs.
- Oftast oxideras pigmentet vid värmebehandling och blir då gråbrunt men ibland händer inte detta fullt ut och då kan även färdiglagad köttfärs bli lätt rosa färgad.
- Öttfärsprodukter som man köper färdiga kan vara rosafärgade om potatismos blivit inblandad i färsen.
Rosa köttfärs kan även bero på nitritfärg. Kål och lök innehåller nitrat som vissa bakterier omvandlar till nitrit. Ett exempel på en rätt där köttfärs kan bli rosa även fast den är färdiglagad är kålpudding.
Vilket kött ska inte vara rött?
“Rött kött” är ett oklart begrepp, således, och på Svenskt Kött brukar vi inte använda det. Om man ska bedöma t ex en vetenskaplig artikel där begreppet “rött kött” används så behöver man alltså först ta reda på vilken definition som har använts. I Sverige avses oftast gris, nöt, lamm samt vilt.
Vilket rött kött är nyttigast?
I mediedebatten om animaliska livsmedel beskylls de för att vara både cancerframkallande och en belastning för miljön. Men är det verkligen så ohälsosamt att äta t.ex. kött? Och är det möjligt att samtidigt ta hand om miljön? Läs mer här. – Att äta en sund och varierad kost är en stor utmaning, särskilt för vegetarianer: Det beror på att kött (samt ägg och mjölk) bidrar med så många viktiga nyttiga delar av vår kost.
Det fastslår Nina Rica Wium Geiker, seniorforskare vid Enheten för dietik och klinisk näringsforskning på Herlev-Gentofte Hospital. “De vegetabiliska produkterna innehåller inte samma mängd aminosyror som animaliska livsmedel och dessutom innehåller växtbaserade livsmedel inte alla essentiella aminosyror”, säger hon.
Forskare: Man får en felaktig balans “Om man ska få tillräckligt med aminosyror genom en helt växtbaserad kost, utan att få för mycket energi, finns det en stor risk att man inte får tillräckligt med kolhydrater och fett. Man får helt enkelt en felaktig balans eftersom man måste äta väldigt mycket vegetabilier och man blir tvungen att röra på sig väldigt mycket för att inte gå upp i vikt”, säger Nina Rica Wium Geiker.
- Problemet, som hon ser det, är att det har uppstått en hälsotrend om att helt sluta med kött, ägg och mjölk.
- Rött kött i sig är hälsosamt Det röda köttet har varit under kritisk granskning men enligt Nina Rica Wium Geiker beror det mest på en debatt som spårat ur och handlar om livsstil snarare än det röda köttet i sig.
“De som äter mycket rött kött är också ofta de som är överviktiga och dricker mer alkohol 1), Det följer alltså med en specifik livsstil. Men man kan inte säga att det röda köttet är direkt skadligt. Det handlar om flera olika bidragande orsaker. Utifrån de försök som gjorts kan man inte säga att det röda köttet är boven i dramat.
Det finns tvärtom en mängd fördelar med att äta rött ött.” Detsamma gäller för bearbetade livsmedel. “Det handlar om hur mycket man äter av det och hur ofta. Och det handlar om tillagningsmetoden. Grillar man det hårt? Blir det svart och bränt? Vi vet att vi får med nitrit och det är inte särskilt hälsosamt, men det är inte köttet i sig som är ohälsosamt.
Matens innehåll av nitrit är exempelvis mycket större i USA, bland annat på grund av den fodertyp som korna får”, säger Nina Rica Wium Geiker. Välj röda biffar Enligt Nina Rica Wium Geiker är det särskilt de röda biffarna du ska äta. Det är ungefär lika mycket protein i alla typer av kött, men det röda köttet är mer näringsrikt.
I nöt- och griskött är det exempelvis betydligt fler mineraler, inte minst järn. Därför är det viktigt att du får tillräckligt av det röda köttet – annars är det svårt att få tillräckligt med järn. Fokus på hållbar produktion Om man pratar om kött och USA är det också upplagt att prata om klimatutmaningarna.
Jørgen E. Olesen är professor och forskar om klimatet på Institutet för Agroekologi vid Århus Universitet, han är säker på sin sak: Om man vill hjälpa klimatet på traven rekommenderar han de danska konsumenterna att välja danskt kött istället för utländskt.
Läs: Hur hållbart är EU när det gäller nötkött? “Om man tittar på sammanställningar över klimatbelastningen inom köttproduktionen ligger Danmark bäst till. Det gäller i stort sett oavsett vilken typ av köttproduktion vi pratar om och beror på att vi har en mycket effektiv djuruppfödning och en effektiv produktion av grödor.
Vi har vidtagit många åtgärder i Danmark för att minska miljöeffekterna av djurhållningen – och det har inte minst gagnat klimatet”, säger han. Han menar att det finns en mängd olika förklaringar bakom. “Mycket av det har med kväve att göra. Det gäller både i fodret och i markerna, där danska lantbrukare har minskat utsläppen av kväve och förbättrat utnyttjandet.” 1) Källa: Køds rolle i kosten, DTU Fødevareinstituttet, 1.
Varför serveras inte griskött blodigt?
Den senaste tiden har det förekommit att recept på carpaccio på griskött har dykt upp. I olika forum har det framhållits att det är säkert att äta otillagat griskött eftersom köttet numera är trikinfritt. Det stämmer att köttet är säkert vad gäller trikiner, men det finns andra risker med att äta otillagat griskött.
- Livsmedelverket avråder helt från att äta otillagat griskött.
- Orsaken till risken med otillagat griskött, är en bakterie som förekommer hos grisar, yersinia eneterocolitica.
- Grisarna kan ha bakterien i kroppen utan att själva bli sjuka.
- Därför bör griskött bör serveras tillagat till innertemperatur 70°.
Bra hygien i samband med matlagningen är också viktig, så att bakterier inte förs över till andra livsmedel, till exempel grönsaker, som inte ska värmas upp innan de äts. Till skillnad från många andra bakterier förökar sig yersinia eneterocolitica bra i kylskåpstemperatur och kan även bli ett problem i produkter med längre hållbarhet.
- Den tål djupfrysning och kan överleva i frysta livsmedel under längre tid.
- Små barn upp till fyra års ålder är särskilt känsliga för matförgiftning på grund av yersinia enterocolitica.
- Symtomen hos barn är oftast feber och diarréer som varar i ungefär två till tre veckor.
- Hos vuxna varierar symtomen mera.
Det kan vara diarréer, kräkningar och magont men också halsont, feber, huvudvärk och ledinflammation. Hos framför allt vuxna kan följdsjukdomar i form av ledsmärtor (reaktiv artrit) eller knölros förekomma. Ledsmärtan kan bestå i över ett år. Denna komplikation är mycket ovanlig och drabbar främst personer med en specifik antigenuppsättning.
Kan man äta blodig Rostbiff?
Enligt uppgift från dietist finns det inte några uppgifter om att barn skulle ha svårare än vuxna att smälta kött som är stekt rare eller mediumrare. Svenskt kött är säkert med en unikt låg salmonellanivå i Sverige och nolltolerans mot salmonella på slakterier, så här är det ingen risk för att barn blir sjuka av att äta röd- eller rosastekt biff.
Kan man äta blodig lövbiff?
Kommentarer –
Hej! Om du som gravid vill äta köttbitar från lamm, vilt, gris och nöt som är lättstekta med blodiga inslag kan du frysa köttet i 3 dygn innan du tillagar det. Fågelkött och köttfärs bör dock alltid genomstekas eftersom de kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier som inte dör i frysen. Christina L Hej! Om jag som gravid vill äta råbiff, kan jag då frysa köttet till råbiffen i tre dygn och sedan ändå äta det rått? Med vänlig hälsning, Hanna Hanna Hej Hanna, tack för frågan. Vi har ett publikt svar på frågan om råbiff är säker att äta eller inte: Råbiff – finns säker tillredningsmetod? Råbiffen blir inte säker att äta även om du fryser den, det finns andra bakterier i rått kött som inte dör vid frysning. Dessa bakterier skadar inte fostret, men de kan skada dig själv allvarligt. Välkommen igen om du har fler frågor om detta. Ingela
Är det farligt att äta rött nötkött?
Den som äter rött kött ( nöt -, gris- och lammkött) löper en ökad risk att dö i cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Det slår amerikanska forskare vid Harvard-universitetet fast i en jättestudie där 121 000 män och kvinnor ingått.
Får Fläskytterfile vara rosa?
Måste griskött serveras genomstekt? Många trendiga kockar föredrar möra styckningsdelar som filé eller kotlett av gris som stekts till mellan 58° och 65°. De hävdar att svenskt griskött, som är salmonellafritt, behöver inte serveras helt genomstekt. Livsmedelsverket rekommenderar dock att allt griskött ska upphettas till minst 70°.
- Detta för att man ska vara helt säker på att undvika bakterien Yersinia Eneterocolitica, som kan förekomma i griskött, även om det är mycket ovanligt.
- När du steker till exempel en kotlett och vill ha den genomstekt är det dags att vända när genomskinlig köttsaft tränger upp på ytan av köttet.
- Stek då lika länge på andra sidan.
Då har köttet en innertemperatur på ca 70°. Andra styckningsdelar, som karré, bog eller stek smakar helt enkelt godare rejält genomstekt. Fläskkarré kan stekas eller grillas upp till innertemperatur 85°. Då blir köttet smältande mört och fettet smälter ut.
Kan kalvfärs vara rosa?
Ofta bortser man från kalvköttet i kyldisken, men det är synd för det är ett mycket gott val, säger den danska TV-kocken Gorm Wisweh. – ” Om vi män inte äter kalvkött missar vi en stor smakupplevelse. ” Orden kommer som en kärleksfull uppmaning från den danska TV-kocken Gorm Wisweh, medan han tittar in i kameran.
Framför honom på bordet ligger en fransyska som han just ska tillaga. Och strax innan har han tillberett kalvstrimlor. Han pekar på en gammal myt, att många tror att kalvkött bara är för kvinnor, men det håller Gorm Wisweh inte med om. Han menar att det finns flera goda anledningar till att välja kalvkött.
” Först och främst är smaken helt fantastisk. Jag tror att när man väl har smakat det här köttet, så är man redan beroende av smaken “, säger Gorm Wisweh. Köp kalvfransyska till mindre sällskap Kalvfransyskan är oftast en mindre styckdetalj än motsvarande del av oxkött.
Därför kan det vara ett bra val för mindre sällskap eller till en familj. Kalvkött som fransyska eller kalvschnitzel av innanlår är dessutom magra bitar och följer därför kostråden om att välja magert kött. Men smaken är för den skull inte tråkig, menar Gorm Wisweh. ” Det är nog därför det har fått rykte om sig att passa bäst för kvinnor, men det är ett utbrett missförstånd att det skulle smak mindre eller att det inte skulle vara en “riktig biff”.
Då måste jag bara be er att smaka på det “, säger Gorm Wisweh. Kalvkött är gott alla tider på året Han älskar själv att laga kalv året runt. Både i ugnen och på grillen med olika tillbehör, för det finns oändliga möjligheter. ” Saken är den att det är väldigt enkelt att smaksätta kalvkött.
- På sommaren är det gott att krydda med ljung eller fläder.
- På vintern kan köttet ligga i vitt vin eller äppelmust, i rödvin, mörkt öl eller andra tyngre saker.
- Och det kan kombineras med de flesta rotfrukter.
- Det är perfekt att kombinera med allt vad årstiden erbjuder “.
- Och hur är det med näringsinnehållet? Enligt Hanne Castenschiold, näringsexpert på Landbrug & Fødevarer, är kalvkött precis som andra typer av kött en god källa till viktiga proteiner, vitaminer och mineraler.
” Vi vet från forskningen att kroppen har lätt för att ta upp animaliska proteiner och därför är kalvkött bra för att uppfylla proteinbehovet. Dessutom vet vi att många kvinnor ligger på underskott när det gäller järn, och där kan kalvköttet också göra en insats “, säger Hanne Castenschiold.
- Om kalvkött Generellt ska kalvkött stekas precis som nötkött, tills det är rosa i mitten.
- Stektiden beror alltid på köttbitens storlek eller tjocklek, så det är därför svårt att säga att det ska stekas kortare tid.
- För att få ett bra resultat måste man använda en stektermometer.
- De flesta vill att en oxstek ska vara rödare än en kalvstek.
Det är därför vi anger en lite högre mittemperatur i den bifogade tabellen. Hela bitar kött, hela muskler, som fransyska och rostbiff, innanlår, filé m.m. är sterila i mitten. Om det finns bakterier sitter de på utsidan och eftersom köttet utsätts för hög temperatur på ytan när det bryns och steks, så är det ok att köttet är rosa-rött inuti när man serverar det.
Kan man äta rosa högrev?
Den dör vid upphettning till minst 60 – 65 ºC. Vid den temperaturen är köttet mer rosa än brunt. Har köttet varit fryst är den också död. Då kan du äta köttet blodigt om du vill.
Kan man äta Fläskfile som är rosa?
Kan man äta “rosa” fläskkött? Publicerad: 14 mars 2006 Uppdaterad: 21 mars 2019
- Jag har alltid trott att och annat griskött måste vara genomstekt, men i alltför många tv-matlagningsprogram så serveras köttet rosa.
- Går det att äta “dåligt grillad” fläskkarré och filé utan att man riskerar att bli sjuk?
- Mvh Mia, Stockholm
- Hej Mia!
- Livsmedelsverket säga att allt kött ska upphettas till över 70 grader (då är det riktigt genomstekt) för att man inte ska riskera att bli sjuk.
- Å andra sidan äts väldigt mycket nöt- och lammkött som är rosa eller blodigt och bara är upphettat till 55–65 grader och mycket få blir dåliga av det.
När det gäller griskött så tycker nog de flesta att det också är godare genomstekt. Helt säkert så med karré och spjäll. Fläskfilé kan gärna få vara aningen rosa, tycker många kockar (jag med) eftersom köttet blir saftigare då.
- Men vill du vara helt säker på att inte drabbas av otrevliga bakterier så genomstek köttet.
- Vänliga hälsningar,
- Jon Hansson
: Kan man äta “rosa” fläskkött?
Kan viltkött vara rött?
Vilttemperaturer – De flesta mörka viltkött (se undantag ovan) gör sig bra vid följande innertemperaturer:
Blodigt 56°Rött 58°Rosa 60°Lätt rosa 62°Genomstekt 65°
Ett försök till en mer komplett och allomfattande lista på innertemperaturer för vilt hittar du innertemperatur vilt
Hur ofta kan man äta rött kött?
Ät mindre men bättre kött – Idag äter svensken i genomsnitt nästan ett kilo kött i veckan, inklusive kyckling. Många äter betydligt mer, andra mindre och en del av befolkningen äter inte kött alls. Enligt Livsmedelsverkets kostråd bör vi av hälsoskäl äta högst 500 gram tillagat rött kött och charkprodukter – det vill säga nöt, gris, vilt eller lamm – i veckan.500 gram tillagat kött i veckan motsvarar till exempel tre normalstora portioner à 125 gram samt köttpålägg på 2-3 smörgåsar.
Normalportionen à 125 gram överskrids ofta, både hemma och på restaurang. En naturlig följd av att minska köttkonsumtionen är att proteinmängden i kosten blir lägre, men det är inget problem. Tvärtom – de flesta av oss äter onödigt mycket protein. Det räcker för de flesta med 500 gram kött i veckan för att få i sig de proteiner och andra näringsämnen som vi får genom kött.
När Livsmedelsverket 2014 undersökte konsumtionen av kött såg man att ungefär tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige åt mer än så. De senaste åren har dock konsumtionen minskat något och vi äter i större utsträckning kött som är producerat i Sverige.
- Under 2018 minskade svenskarnas köttkonsumtion i snitt med 2,2 kilo per person.
- Det var den lägsta konsumtionen av kött i Sverige på över tio år.
- Öttkonsumtionen står nu för cirka hälften av de totala utsläppen från maten vi äter i Sverige (läs mer här ).
- För planetens skull bör du gå ett steg längre.
Om vi ska klara klimatmålen (läs mer här ) så ryms det en mindre mängd kött i kosten ett par gånger i veckan, olika beroende på vilket sorts kött och vilka andra produkter du lägger på tallriken. Men klimatet är inte den enda miljöfrågan, för den biologiska mångfaldens skull bör vi äta kött från betande djur som håller våra viktiga naturbetesmarker öppna.
En naturlig följd av att minska köttkonsumtionen är att proteinmängden i kosten blir lägre, men det är inget problem. Tvärtom – de flesta svenskar äter onödigt mycket protein. Det går bra att tillgodose behov av näring och energi med en kost där köttet är en mindre del och en variation av vegetabilier, mycket baljväxter och fullkorn, gärna ekologiska, producerade i Sverige, står för huvuddelen av tallriken.
Film
Är nötkött rött?
Vad är rött kött? – Rött kött är kött från däggdjur. När det är rått är det vanligtvis mörkt i färgen, då det innehåller mycket myoglobin, det järnrika protein som lagrar syre i djurmuskler. Nöt, fläsk, lamm, kalv, get, bison, hjort och annat vilt ingår i kategorin rött kött.
Termen “rött kött” kan ändå vara lite förvirrande. Kalv- och griskött är ofta ljust till färgen, medan anka, samt även lax och vissa andra fiskar, är rödaktigare. När kött diskuteras från en näringsmässig utgångspunkt, avser “vitt kött” fågel och fisk, då dessa innehåller mindre myoglobin och järn än rött kött.
Rött kött kan vara färskt eller processat. Färskt rött kött är exakt vad det låter som: kött som inte innehåller några tillsatser, som kräver kyla och måste konsumeras inom några dagar efter tillagning. Begreppet processat rött kött är bredare och avser kött som bearbetats genom att ha saltats, konserverats, rökts, behandlats med konserveringsmedel etc.
Hur rött kan nötkött vara?
Rare / Blodig, Medium eller Well Done / genomstekt? – Hur du vill ha ditt kött är förstås en smaksak.
Rare eller blodigt ger ett rosarött kött med röd köttsaft. Medium ger ett rosa kött med rosaröd köttsaft. Well done är genomstekt och köttet är gråaktigt med genomskinlig köttsaft.
Generellt ger mediumstekt det saftigaste köttet utan att det blir för rått. Min generella rekommendation är därför att välja mediumstekt. Många personer har för vana att alltid vilja ha köttet genomstekt. Om du aldrig har provat medium så tycker jag att du ska göra det.